Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@hofka píše:
nastavit pravidla. Klidně i finanční. Když jedeme ke známé na chatu, jezdí jí tam průběžně plno známých, tak chce 50 Kč za osobu na den. Pořád je to pakatel, ale v součtu to pokryje různé výdaje. Já bych prostě narovinu řekla, že ano, můžou tu být, ale pokud jich je víc, nebudu jim dělat poskoka. Poradím, pomůžu, i uvařím-za jejich asistence, pošlu je na nákup atp.
My si v létě pronajímáme chatu (přes agenturu) a když si povídáte s majitelem, je to všude stejný. Mají výmluvu pro rodinu a „kamarády“ proč nemohou chatu půjčit - nikoho nenapadne ani zaplatit spotřebované energie, natož podílet se na údržbě… takže by jim vlastně museli dotovat dovču ![]()
@Amerielle píše:že mají smlouvu s agenturou a chatu jim proto nemohou půjčit
A co jim říkají?
@Amerielle
1.sedla bych na net a vyhledala cca 10 levných možností ubytování různě po Praze
2. při příští žádosti o ubytování bych netrapnila výmluvami a narovinu řekla např. " Sorry, ale začalo to už být pro nás neúnosné a dohodli jsme se, že už neubytováváme, ALE mám pro vás nabídku (které se nedá odolat
)na ubytování, pokud nechcete hledat sami, chcete to poslat?"
3. vyřízeno ![]()
@Amerielle Chápu, že je Ti trapné a nepříjemné říkat ne, ale budeš se to muset naučit. Za sebe bych dotyčným naprosto slušně a pravdivě vysvělila, že kamarádů/rodinných příslušníků máte hodně a že i vy si někdy potřebujete odpočinout, ať se nezlobí. Pokud vás dotyční mají rádi, pochopí to, i když je to třeba trochu zamrzí. Hlavně jim to řekni na rovinu a nevymlouvej se, je to zbytečné a navíc se pak do těch výmluv budeš zbytečně zamotávat.
Jinak myslím, že by Ti možná pomohlo přečíst si knihu Nenechte sebou manipulovat (Isabelle Nazare-Aga)
@Amerielle Právě proto bych s nimi jednala na rovinu. Jestli Tě mají opravdu rádi, pochopí to. Podle mě rodina/kamarádi prostě nevědí, že ta frekvence přespávání je pro vás neúnosná ani že jich je tolik, protože mají pocit, že tam vlastně přespí jen jednou. Také kamarádům z řad studentů nemusí být jasné, že po práci chcete mít někdy klid. A dám Ti jednu praktickou radu - nevím, jestli máte rozkádací gauč. Pokud ano, doporučuji koupit místo něj nějaký který nelze rozložit
.
@Alinal píše:
@Amerielle Právě proto bych s nimi jednala na rovinu. Jestli Tě mají opravdu rádi, pochopí to. Podle mě rodina/kamarádi prostě nevědí, že ta frekvence přespávání je pro vás neúnosná ani že jich je tolik, protože mají pocit, že tam vlastně přespí jen jednou. Také kamarádům z řad studentů nemusí být jasné, že po práci chcete mít někdy klid. A dám Ti jednu praktickou radu - nevím, jestli máte rozkádací gauč. Pokud ano, doporučuji koupit místo něj nějaký který nelze rozložit.
Jj, my jsme při zařizování schválně dělali vše tak, aby bylo případné přespání extra nepohodlné. Když chce někdo přespat, sdělíme mu podmínky (nemáme to uzpůsobeno, takže leda na nafukovačce a v místnosti kde bude i náš pes (kdyby byl jinde, tak by štěkal - je tam zvyklý). A on ten hotel je nakonec prima
Všichni to chápou. Hotelové služby ve svém domě nabízí moje matka a dokonce se při jedné asi 8 členné týdenní návštěvě cítila dotčená, že jí nejdu pomoct - dělat servis pro rodinu (kterou ani moc neznám)… jaký si to uděláš… ![]()
@Amerielle a to je tak těžký říct, že máte jen jednu mistnost a že jsi prostě nadržená jak stepní koza v ovulaci?
Jen hlavně ať se vám nic nestane, ono by se mohlo stát, že se na vás každej vyprdne. Pak můžeš spytovat svědomí kde se stala chyba.
@Amerielle píše:
@Alinal Zatím jen nafukovací matrace.Ale těm lidem je to úplně jedno. Zvlášť ti mladší rodinní příslušníci by si klidně vzali třeba jen spacák a karimatku.
![]()
Každopádně jsem nad tím včera přemýšlela. Opravdu jsem sebou nechala manipulovat, už jen tím, že jsem pak měla výčitky svědomí (při odmítnutí). A nic takového, jako přespávání v týdnu ve dnech, kdy jdeme do práce, nepřipadá v úvahu. Ono sehnat v Praze něco levného na přespání není zas taková pálka.
Největší problém je (a ještě bude) s tím přítelovým bratrem. Přítel je na něj strašně měkký. Neumí ho poslat do míst, kam slunce nesvítí, ačkoliv by si to zasloužil. Sice mu minule dal sodu, ale bejt to můj brácha, dám mu mnohem větší.![]()
Nechcš mít výčitky svědomí, že ses na ně úplně vykašlala?
udělej to tak jak radí @Dája999 na straně 6.
Udělěj si procházku, obejdi okojí a zjisti si jaké jsou kolem možnosti ubytování.
A až tě někdo zase požádá o ubytování, tak mu řekni, ať se nezlobí, že ho neubytuješ, ale že pokud chce tak se může ubytobvsat třeba tam a tam za tu a tu cenu… Předej kontakt a víc to neřeš. Výlet do Prahy si chtějí udělat oni, ne ty…
Ještě mě napadlo - řekněte, že máte problémy s pronajímatelem, že si nepřeje návštěvy. A nechcete mít problémy. Ale je to další výmluva.
Bratrovi bych řekla, že mne obtěžuje přespávání v jedné místnosti, že se pořádně nevyspím a ať si řeší bydlení jinak. Ale to musí udělat přítel…
Jak Te chapu. K nam de chteli nacpat znami, kdy kdyz ja jsem potrebovala na nejaky kratky Cas z vaznych duvodu prespavat u nich, tak me odmitli. Prespali jednou, dovezli darky a konec. Pak napadlo sestru kamaradky, ze si nebude delat nasili a misto hledani koleji bude spat u Nas, te jsme rekli, ze magnet u vchodu se dela Pres majitelku bytu a ta ma hlasene dva, ne Tri najemniky.
Klidne rekni, ze v byte nejste, podruhe zase neco jineho, pokud je Ti neprijemne jit do konfrontace. Je to Tvuj byt ![]()
@Amerielle Buď slušná, ale asertivní. Nechápu, že to někomu není hloupé požádat o půjčení bytu v době majitelovy nepřítomnosti a ještě se ptát nejdřív jeho rodičů.
Řekla bych bez vytáček, v klidu něco jako: "Nezlobte se, ale my náš byt v době naší nepřítomnosti nepůjčujeme. Ale měla bych pro vás typ na příjemné levnější ubytování v Praze tam a tam… " Na to se nedá nic říct. Dá se to pouze akceptovat. ![]()
@Amerielle píše:
Oni jsou rodina víš jak…takže to prostě berou tak, že jako rodina jim to půjčíme, ale prostě…mě to připadá hrozné.Jsem se to dozvěděla před pár minutama a jsem z toho nějaká taková přepadlá a vyšokovaná. Úplně mě to rozhodilo.
mi jsou takové situace taky blbé, buď řekneš prostě že ne a nebo se vymluv že už si ho na tu dobu pronajala za slušné peníze, možná ti nabídnou víc a pak to zvážíš ![]()
@Amerielle píše:
Jako já jim normálně řeknu, akorát mě to prostě rozhodilo nějak. Co si ti lidi dneska dovolí, to je neskutečné, opravdu.
jojo je to mazec, taky se mi to stalo a to tady dokonce chtěli udělat párty.. však proč by nám to vadilo když tu nebudeme, co
… fakt hrůza
@Amerielle Tak mně na žádosti o půjčení bytu nepřijde nic zas tak strašného (samozřejmě za předpokladu, že by vám něco zaplatili za energie a vodu). Ale pokud ti to vadí, tak prostě řekni, že už jsi to slíbila na pár nocí kamarádce.
@Amerielle píše:
@Nafrněná Horší je to o to, že je to rodina.:-XPárty? Taky dobrý, ty jo. Ti lidi fakt nejsou normální.
chápu tě, odmítni, za pár dní na to zapomeneš, oni pak taky a bude vše ok, nemá cenu nad tím přemýšlet… užijte si dovču ![]()