Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Jana-86 píše:
Přechylování českých ženských příjmení neřeším. A respektuji, pokud se žena rozhodla přechylovat/nepřechylovat.Co mi však vadí, je přechylování zahraničních ženských příjmení. K tomu není žádné opodstatnění a argument, že se to tak přechyluje odjakživa, je nesmyslný.
přechylování zahraničních ženských příjmení je zvěrstvo, a ne odjakživa se to v čr nepřechylovalo, to není pravda
Za mě osobně -ová u českých a slovenských jmen, ale u cizinců zásadně tak, jak se jmenují doma. Nebo u Češek s cizojazičným jménem.
Ono pak když se vám představí někdo jako Saša Novák, tak to nevíte jestli je to chlap nebo ženská. A ještě pokud se TO řadí k transgender a podobným šílenostem, tak to si pak připadáte jako v Jedličkově ústavu.
Nejhorší je, když něco vypadá jako chlap a ono je to ženská převlečená za chlapa a cítí se být dotčena, že jí ostatní oslovují jako chlapa.
Nebo naopak.
Jak mám safra čuchat, co má kdo v hlavě, když to nekoresponduje s tím, jak se prezentuje navenek?
@klamonožka píše:
Jde se setkat s variantami Kočí-Kočí i Kočí-Kočová. Jasně, že by to nebylo Kočíová, stejně, jako není Černýová, ale Černá, že.
Setkala jsem i s takto přechýleným jménem.
Sama mám nepřechýlené příjmení, ale pouze bez -vá. Ale pravdou je, že pokud bych se provdala za chlapa s typicky českým příjmením, tak si ho převezmu v přechýleném tvaru.
Je to každého věc. A neměl do toho nikdo mluvit.
To stejné u výběru křestních jmen. Ať se každý stará o své. Trochu víc tolerance by neuškodilo.
Kdybych si k nechala po svatbě své i manželovo příjmení. Tak bych si rodné nechala přechýlené.
U typicky českých příjmení mi to přijde až směšné. Stejně jako dvě a ještě k tomu jedno nepřechýlené, to je úplná pecka
Libi se mi to klasicky cesky…tedy Novakova, Filipova, Brozova…ve svete at si to maji jak chteji
U nas je zkratka zensky rod ve tvaru - ova, nova bluza, nova kabelka, modra lampa… nevim proc bych mela byt napriklad Monika Novak…
Nejsem chlap.
U typicky českých mi to nepřechýlené přijde divné. A jediné co si o dotyčné myslím, že je ![]()
Je zajímavé, že co mám známé cizinky, tak se jim to přechylení líbí, že je hned poznat kdo je chlap a kdo ženská.
A nejsme jediný kdo to tak má. Jiné země zas mají svoje úpravy jmen
Prechylovani je pomalu na ústupu ale jména typu Kočí, Petru se neprechyluji nikdy
@terien píše:
U typicky českých příjmení mi to přijde až směšné. Stejně jako dvě a ještě k tomu jedno nepřechýlené, to je úplná pecka
To má jedna spolužačka, Jana pak příjemní partnera Krejčí a pak svoje ová.
Když si chce nechat svoje i manželovo, tak musí jeho zůstat jak je a být druhé a pak teprve to ová.
Jinak by ale byla Krejčová, jak se tu nějak zmiňovalo, že Krejčí.
Takové ty typy jako Kočí, Petrů apod. Bych nechala tak jak jsou. To snad ani jinak nejde. Jinak u ostatních jmen se mi to nelíbí.
@Ou píše:
Ať se každý jmenuje tak jak mu to vyhovuje a hlavně ať okolí řeší svoje vlastní problémy a ne to, jak se jmenuje někdo cizí.
no, a o tom je - problémem okolí se to stane ve chvíle, pokud se o ženě s nepřechýleným příjemením musí bavit. on asi ani není problém bavit s s někým takovým, buď se dá neoslovovat nebo konečně oslovení v prvním pádu někteří používají i u mužských jmen. ale jakmile se bavíme o někom, tak najednou jazyk v puse zakopává, protože mozek intenzivně vysílá gramatické výstrahy
![]()
mně osobně přijde vůči ženám NEpřechylování neuctivé, protože tam, kde mužovo příjmení se normálně skloňuje, tam totéž příjmení ženy zůstává nesklonné a gramaticky podivné, jako by tak škobrtalo v pozadí, jako by žena byla porouchaný muž. na druhou stranu tohle mě opravdu trápit nemusí, protože v současné době je to ženy volba, jestli se do této pozice chce dostat.
Připadá mi vtipný u Nováků, Kovářů a tak. Ale třeba Emma Smetana (která je jinak podle mě blbá jak necky) mi připadá v pohodě, nebo vim o paní, co se vdala za Popelku a nechala si to nepřechýlený, což je skvělý. Nebo Liška. Sama mám přechýlený, protože to sice není až tak běžný jméno, ale je český a je to mužský rod, což prostě nepřechýlený zní u ženský divně. Vzít si někoho s příjmením v ženským rodě, tak nepřechyluju.
Líbí se mi to. Až se budu vdávat, chci mít manželovo příjmení ve stejném tvaru jako on.