Přechylování jmen

Napsat příspěvek
Velikost písma:
76843
16.4.22 23:21
@Jana-86 píše:
Přechylování českých ženských příjmení neřeším. A respektuji, pokud se žena rozhodla přechylovat/nepřechylovat.Co mi však vadí, je přechylování zahraničních ženských příjmení. K tomu není žádné opodstatnění a argument, že se to tak přechyluje odjakživa, je nesmyslný.

přechylování zahraničních ženských příjmení je zvěrstvo, a ne odjakživa se to v čr nepřechylovalo, to není pravda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
16.4.22 23:22

Za mě osobně -ová u českých a slovenských jmen, ale u cizinců zásadně tak, jak se jmenují doma. Nebo u Češek s cizojazičným jménem.
Ono pak když se vám představí někdo jako Saša Novák, tak to nevíte jestli je to chlap nebo ženská. A ještě pokud se TO řadí k transgender a podobným šílenostem, tak to si pak připadáte jako v Jedličkově ústavu.
Nejhorší je, když něco vypadá jako chlap a ono je to ženská převlečená za chlapa a cítí se být dotčena, že jí ostatní oslovují jako chlapa.
Nebo naopak.
Jak mám safra čuchat, co má kdo v hlavě, když to nekoresponduje s tím, jak se prezentuje navenek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
16.4.22 23:25
@klamonožka píše:
Jde se setkat s variantami Kočí-Kočí i Kočí-Kočová. Jasně, že by to nebylo Kočíová, stejně, jako není Černýová, ale Černá, že.

Setkala jsem i s takto přechýleným jménem.

• Citovat
  • Upravit
1711
16.4.22 23:47

Sama mám nepřechýlené příjmení, ale pouze bez -vá. Ale pravdou je, že pokud bych se provdala za chlapa s typicky českým příjmením, tak si ho převezmu v přechýleném tvaru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.4.22 23:52

Je to každého věc. A neměl do toho nikdo mluvit.
To stejné u výběru křestních jmen. Ať se každý stará o své. Trochu víc tolerance by neuškodilo.
Kdybych si k nechala po svatbě své i manželovo příjmení. Tak bych si rodné nechala přechýlené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8507
17.4.22 00:00

Už jsem si zvykla. Ať si každý dělá, co chce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
17.4.22 00:15

U typicky českých příjmení mi to přijde až směšné. Stejně jako dvě a ještě k tomu jedno nepřechýlené, to je úplná pecka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sonarka
17.4.22 00:21

Libi se mi to klasicky cesky…tedy Novakova, Filipova, Brozova…ve svete at si to maji jak chteji :nevim: :roll: U nas je zkratka zensky rod ve tvaru - ova, nova bluza, nova kabelka, modra lampa… nevim proc bych mela byt napriklad Monika Novak… :roll: Nejsem chlap.

• Citovat
  • Upravit
23966
17.4.22 00:25

U typicky českých mi to nepřechýlené přijde divné. A jediné co si o dotyčné myslím, že je :zed:
Je zajímavé, že co mám známé cizinky, tak se jim to přechylení líbí, že je hned poznat kdo je chlap a kdo ženská.

A nejsme jediný kdo to tak má. Jiné země zas mají svoje úpravy jmen

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1557
17.4.22 00:47

Prechylovani je pomalu na ústupu ale jména typu Kočí, Petru se neprechyluji nikdy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1799
17.4.22 07:57

...

@terien píše:
U typicky českých příjmení mi to přijde až směšné. Stejně jako dvě a ještě k tomu jedno nepřechýlené, to je úplná pecka

To má jedna spolužačka, Jana pak příjemní partnera Krejčí a pak svoje ová.
Když si chce nechat svoje i manželovo, tak musí jeho zůstat jak je a být druhé a pak teprve to ová.
Jinak by ale byla Krejčová, jak se tu nějak zmiňovalo, že Krejčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3734
17.4.22 08:03

Takové ty typy jako Kočí, Petrů apod. Bych nechala tak jak jsou. To snad ani jinak nejde. Jinak u ostatních jmen se mi to nelíbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
17.4.22 08:29
@Ou píše:
Ať se každý jmenuje tak jak mu to vyhovuje a hlavně ať okolí řeší svoje vlastní problémy a ne to, jak se jmenuje někdo cizí.

no, a o tom je - problémem okolí se to stane ve chvíle, pokud se o ženě s nepřechýleným příjemením musí bavit. on asi ani není problém bavit s s někým takovým, buď se dá neoslovovat nebo konečně oslovení v prvním pádu někteří používají i u mužských jmen. ale jakmile se bavíme o někom, tak najednou jazyk v puse zakopává, protože mozek intenzivně vysílá gramatické výstrahy :nevim: :mrgreen:

mně osobně přijde vůči ženám NEpřechylování neuctivé, protože tam, kde mužovo příjmení se normálně skloňuje, tam totéž příjmení ženy zůstává nesklonné a gramaticky podivné, jako by tak škobrtalo v pozadí, jako by žena byla porouchaný muž. na druhou stranu tohle mě opravdu trápit nemusí, protože v současné době je to ženy volba, jestli se do této pozice chce dostat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
17.4.22 08:35

Připadá mi vtipný u Nováků, Kovářů a tak. Ale třeba Emma Smetana (která je jinak podle mě blbá jak necky) mi připadá v pohodě, nebo vim o paní, co se vdala za Popelku a nechala si to nepřechýlený, což je skvělý. Nebo Liška. Sama mám přechýlený, protože to sice není až tak běžný jméno, ale je český a je to mužský rod, což prostě nepřechýlený zní u ženský divně. Vzít si někoho s příjmením v ženským rodě, tak nepřechyluju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
496
17.4.22 08:35

Líbí se mi to. Až se budu vdávat, chci mít manželovo příjmení ve stejném tvaru jako on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová