Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mmch, přesně tohle jsem myslela
proč tedy jedné sportovkyni – české — jméno nepřechylují a pak hnedle medle jiné – cizince, jméno přechylují
já nesnáším dvojí metr
tak mě to dráždí, nechápu ![]()
kdybych nějakýho znala, hned se ho na to zeptám
Čestná občanka města Prachatice Kateřina Nash získala jenoznačně nejvíce hlasů a bude hájit zájmy cyklokrosu.
Česká reprezentantka Kateřina Nash bude v nadcházejících čtyřech letech hájit zájmy cyklokrosu v komisi sportovců Mezinárodní cyklistické unie UCI. Spolu s bronzovou ženou sobotního závodu na šampionátu v Lucembursku byl z celkem devíti kandidátů zvolen také Švýcar Simon Zahner.
Devětatřicetiletá Nash obdržela 34 hlasů a post ženské zástupkyně získala zcela jednoznačně - druhá v pořadí Nizozemka Sophie de Boerová obdržela 18 hlasů.
@Borrealis píše:
Jinak, teď tedy budu lehce kacířská a klidně brblejteale mám zkušenost, až poměrně trapně klišéovitou, že nositelky jmen typu Dana Novák, nebo Jana Konvička Knihovnička, nebo Anna Kusý Novotná jsou dost často…jak to říct…
hm…
nemám s tím úplně dobrou zkušenost, tož…jak to říct zaobaleně — vychytralé nány, kterým není nic dobré, není s nima moc dobrá domluva, arogantní, přechytralé, nepříjemné, nebo madam nade–vše–důležité
Nebo úplně tupé. Marta Dřímal Ondráčková ![]()
@terien
jooo? to ani nevím kdo je ![]()
zde je jedna uživatelka, a tu fakt nesnesu, a ani už zásadně nečtu, arogantní nána, překrucovačka a chytačka za slovo…a ta se přesně jmenuje podle tohoto vzorce…naštěstí už sem asi nechodí, ten čistý vzdoušek, ten klid a mír když zmizela ![]()
ale jo, je to trapné klišé, ale nějak mi podezřele často funguje…no nevím no
@Borrealis píše:
Jinak, teď tedy budu lehce kacířská a klidně brblejteale mám zkušenost, až poměrně trapně klišéovitou, že nositelky jmen typu Dana Novák, nebo Jana Konvička Knihovnička, nebo Anna Kusý Novotná jsou dost často…jak to říct…
hm…
nemám s tím úplně dobrou zkušenost, tož…jak to říct zaobaleně — vychytralé nány, kterým není nic dobré, není s nima moc dobrá domluva, arogantní, přechytralé, nepříjemné, nebo madam nade–vše–důležité
Jo, tohle je napříč českými luhy a háji. Dost se s tím ztotožňuju…..
Já bych potřebovala návod podle, kterého ta ženská nepřechýlená příjmení skloňovat. By se měl asi vymyslet nějaký nový vzor. Jak psal někdo víš, bez možnosti skloňování ztrácí čeština smysl.
A to je podle mě i důvod, proč se skloňují zahraniční sportovkyně, aby věty dávaly smysl a mohly se skládat jako obvykle.
@Borrealis píše:
hm…
Tak to bude určitě na vině nepřechýlené příjmení, no
![]()
@Borrealis píše:
jj, jasně, prostě madam důležitá![]()
mě úplně není jasná jedna věc, když slyším sport komentátory jak mluví o Češkách Emmons nebo Nash, tak jim nic nepřechylují
obě Češky jak poleno, takže jim se nic nepřechyluje, „jen“ se provdaly
a pak tou samou hubou mlouvej o " Osakaová hrála s Wiliamsovou", cizinky nemají s čr nic společného, jmenují se Osaka nebo Wiliams a tak bum — jim to přechylují až to rve někdy uši
nějak…nechápu proč ten dvojí metr a jak na to přišli
zřejmě proto, že když si bereš cizince tak rovnou si můžeš vybrat jako variantu chceš… a tím, že je to cizinec, tak máš právo si ji vzít bez přechýlení. Tím pádem je to oficiální příjmení bez -ová (bez přechýlení). I když jsem Češka, tak bych byla nerada kdyby k mému příjmení, které je v oficální variantě někdo přidával -ová
nevidím k tomu důvod…
@Teaveg píše:
Tak to bude určitě na vině nepřechýlené příjmení, no![]()
![]()
Nepřechýlené české příjmení není důvod, ale projev nějaké jejich povahy odlišné od většiny.
Já nemohu soudit, protože osobně žádnou ženu s nepřechýleným českým příjmením neznám, jen Češky, které si vzaly cizince, a tam mi to přijde naprosto pochopitelné, že když je manžel třeba Bianchi, tak si to v tomto tvaru nechá i žena.
Studovala jsem češtinu, takže můj názor je asi jasný, každopádně loňská právní úprava mi přidje v pořádku. Povolené to totiž je už dlouho, ale dřív to musely ženy zdůvodňovat a jako důvod uvést, že jezdí často do zahraničí, jsou cizinky atd. To mi smysl nedávalo – přece buď je něco povolené, nebo ne, státu může být jedno, z jakého důvodu to žena chce. V podstatě to bylo nastavené stylem „Jezdíš často do zahraničí nebo jsi cizinka? Ok, můžeš mít nepřechýlený tvar. Jsi Češka a nejezdíš do zahraničí? Tak proč bys prznila češtinu? Budeš mít přechýlené příjmení!“. Takže mi přijde správné, že to už ženy nemusí složitě zdůvodňovat a nezávisí to od toho, na jakou narazí matrikářku.
Osobně jsem zastánkyně přechylování i u cizích příjmení, čtete správně. Nejde o tradici, v češtině se vazby mezi větnými členy vyjadřují skloňováním - a přechylujeme, abychom mohli skloňovat. Vadí mi právě ta nelogičnost, co už tu někdo psal - nikdy jsem neslyšela Dara Rolinsová nebo Emma Smetanová, ale hlavně že v té samé TV stanici je potom Clintonová, Williamsová, Spearsová atd.
Přitom větší logiku by mělo to dělat přesně opačně.
@Mia2020 píše:
Naše sousedka se jmenuje Kočová. A není manžel Kočí.
A znám i paní Krejčovou. A pan je Krejčí.
Ale ti chyba.
@alejandra píše:
zřejmě proto, že když si bereš cizince tak rovnou si můžeš vybrat jako variantu chceš… a tím, že je to cizinec, tak máš právo si ji vzít bez přechýlení. Tím pádem je to oficiální příjmení bez -ová (bez přechýlení). I když jsem Češka, tak bych byla nerada kdyby k mému příjmení, které je v oficální variantě někdo přidával -ovánevidím k tomu důvod…
ano, vím že si lze vzít nepřechýlené
já psala o něčem naprosto jiném
jakto že některým sportovkyním / Kateřina Nash, Kateřina Emmons / to jejich pravé příjmení novináři dodržují a nepřechylují??? proč jim, Češkám ano a v další větě nato přechylují cizinky " Osakaová, Wiliamsová "?
jakože Češkám se jméno neprzní, protože jsou Češky, tak nepřechylujeme a cizinky budeme najust přechylovat?? mě to hlava prostě nebere
vždyť v tom článku vejš…Kateřina Nash a Nizozemka De Boerová která se zcela jistě nejmenuje De Boerová
nechápu
@Borrealis píše:
ano, vím že si lze vzít nepřechýlenéjá psala o něčem naprosto jiném
jakto že některým sportovkyním / Kateřina Nash, Kateřina Emmons / to jejich pravé příjmení novináři dodržují a nepřechylují??? proč jim, Češkám ano a v další větě nato přechylují cizinky " Osakaová, Wiliamsová "?
jakože Češkám se jméno neprzní, protože jsou Češky, tak nepřechylujeme a cizinky budeme najust přechylovat?? mě to hlava prostě nebere
vždyť v tom článku vejš…Kateřina Nash a Nizozemka De Boerová která se zcela jistě nejmenuje De Boerová
nechápu
Jak jsem uz napsala. I kdyz se jedna o Cesku, tak to prijmeni je v oficialnim tvaru. Nevim jaka pro to maji pravidla
uprimne mi prijdou mimo obe varianty. Neprechylovala bych vubec zadne cizi prijmeni.
@klamonožka píše:
Nepřechýlené české příjmení není důvod, ale projev nějaké jejich povahy odlišné od většiny.
asi, nevím, ale všimla jsem si to
pozor, naprosto se to nevyskytuje u žen, které si vzaly cizince, žily v cizině a z praktických důvodů to tam měli s manželem stejné a teď jsou tady
naopak, nějak moc často to pozoruju u Češek jak poleno s manželem Čechem, jako kdyby si Dana Novák Podskalská potřebovala hrát na něco " víc " a i v reálu se tak pak kolikrát chová „madam NĚKDO “…
nevím, ale stává se to ![]()
jeden můj kolega mi říkal že mu tam taková vejde a už má diagnosu, no to zase až tak moc nevidím, ale… ![]()
@alejandra píše:
Jak jsem uz napsala. I kdyz se jedna o Cesku, tak to prijmeni je v oficialnim tvaru. Nevim jaka pro to maji pravidlauprimne mi prijdou mimo obe varianty. Neprechylovala bych vubec zadne cizi prijmeni.
mě přijde že žádná pravidla nemají
proč u Češek dodrží jejich příjmení jak je a proč u cizinek násilně přechylují? Klidně v jedné reportáži nebo článku…kdybych nějakého komentátora znala, zeptám se, ale neznám…
přijde mi to stupidní
@Borrealis píše:
mě přijde že žádná pravidla nemajíproč u Češek dodrží jejich příjmení jak je a proč u cizinek násilně přechylují? Klidně v jedné reportáži nebo článku…kdybych nějakého komentátora znala, zeptám se, ale neznám…
přijde mi to stupidní
Netusim. Ja jsem ale rada, ze me nikdo neprechyluje
ale stejne vetsinou lidi ani nevi jak to vyslovit