Přechylování jmen

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13010
26.4.22 23:24

Mmch, přesně tohle jsem myslela

proč tedy jedné sportovkyni – české — jméno nepřechylují a pak hnedle medle jiné – cizince, jméno přechylují

já nesnáším dvojí metr :mrgreen: :cert: tak mě to dráždí, nechápu :mrgreen:
kdybych nějakýho znala, hned se ho na to zeptám

Čestná občanka města Prachatice Kateřina Nash získala jenoznačně nejvíce hlasů a bude hájit zájmy cyklokrosu.

Česká reprezentantka Kateřina Nash bude v nadcházejících čtyřech letech hájit zájmy cyklokrosu v komisi sportovců Mezinárodní cyklistické unie UCI. Spolu s bronzovou ženou sobotního závodu na šampionátu v Lucembursku byl z celkem devíti kandidátů zvolen také Švýcar Simon Zahner.

Devětatřicetiletá Nash obdržela 34 hlasů a post ženské zástupkyně získala zcela jednoznačně - druhá v pořadí Nizozemka Sophie de Boerová obdržela 18 hlasů.

:think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
26.4.22 23:29
@Borrealis píše:
Jinak, teď tedy budu lehce kacířská a klidně brblejte

ale mám zkušenost, až poměrně trapně klišéovitou, že nositelky jmen typu Dana Novák, nebo Jana Konvička Knihovnička, nebo Anna Kusý Novotná jsou dost často…jak to říct…

hm… :think: jak to říct zaobaleně — vychytralé nány, kterým není nic dobré, není s nima moc dobrá domluva, arogantní, přechytralé, nepříjemné, nebo madam nade–vše–důležité

nemám s tím úplně dobrou zkušenost, tož… :nevim:

Nebo úplně tupé. Marta Dřímal Ondráčková :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
26.4.22 23:35

@terien
jooo? to ani nevím kdo je :lol:

zde je jedna uživatelka, a tu fakt nesnesu, a ani už zásadně nečtu, arogantní nána, překrucovačka a chytačka za slovo…a ta se přesně jmenuje podle tohoto vzorce…naštěstí už sem asi nechodí, ten čistý vzdoušek, ten klid a mír když zmizela :lol:

ale jo, je to trapné klišé, ale nějak mi podezřele často funguje…no nevím no

:think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
27.4.22 06:51
@Borrealis píše:

ale mám zkušenost, až poměrně trapně klišéovitou, že nositelky jmen typu Dana Novák, nebo Jana Konvička Knihovnička, nebo Anna Kusý Novotná jsou dost často…jak to říct…

hm… :think: jak to říct zaobaleně — vychytralé nány, kterým není nic dobré, není s nima moc dobrá domluva, arogantní, přechytralé, nepříjemné, nebo madam nade–vše–důležité

Jo, tohle je napříč českými luhy a háji. Dost se s tím ztotožňuju…..

• Citovat
  • Upravit
379
27.4.22 07:54

Já bych potřebovala návod podle, kterého ta ženská nepřechýlená příjmení skloňovat. By se měl asi vymyslet nějaký nový vzor. Jak psal někdo víš, bez možnosti skloňování ztrácí čeština smysl.
A to je podle mě i důvod, proč se skloňují zahraniční sportovkyně, aby věty dávaly smysl a mohly se skládat jako obvykle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
27.4.22 08:21
@Borrealis píše:

Tak to bude určitě na vině nepřechýlené příjmení, no :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
27.4.22 08:36
@Borrealis píše:
jj, jasně, prostě madam důležitá :roll:

mě úplně není jasná jedna věc, když slyším sport komentátory jak mluví o Češkách Emmons nebo Nash, tak jim nic nepřechylují

obě Češky jak poleno, takže jim se nic nepřechyluje, „jen“ se provdaly

a pak tou samou hubou mlouvej o " Osakaová hrála s Wiliamsovou", cizinky nemají s čr nic společného, jmenují se Osaka nebo Wiliams a tak bum — jim to přechylují až to rve někdy uši

nějak… :think: nechápu proč ten dvojí metr a jak na to přišli

zřejmě proto, že když si bereš cizince tak rovnou si můžeš vybrat jako variantu chceš… a tím, že je to cizinec, tak máš právo si ji vzít bez přechýlení. Tím pádem je to oficiální příjmení bez -ová (bez přechýlení). I když jsem Češka, tak bych byla nerada kdyby k mému příjmení, které je v oficální variantě někdo přidával -ová :nevim: nevidím k tomu důvod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
27.4.22 08:55
@Teaveg píše:
Tak to bude určitě na vině nepřechýlené příjmení, no :D :D :D

Nepřechýlené české příjmení není důvod, ale projev nějaké jejich povahy odlišné od většiny.

Já nemohu soudit, protože osobně žádnou ženu s nepřechýleným českým příjmením neznám, jen Češky, které si vzaly cizince, a tam mi to přijde naprosto pochopitelné, že když je manžel třeba Bianchi, tak si to v tomto tvaru nechá i žena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2579
28.4.22 17:53

Studovala jsem češtinu, takže můj názor je asi jasný, každopádně loňská právní úprava mi přidje v pořádku. Povolené to totiž je už dlouho, ale dřív to musely ženy zdůvodňovat a jako důvod uvést, že jezdí často do zahraničí, jsou cizinky atd. To mi smysl nedávalo – přece buď je něco povolené, nebo ne, státu může být jedno, z jakého důvodu to žena chce. V podstatě to bylo nastavené stylem „Jezdíš často do zahraničí nebo jsi cizinka? Ok, můžeš mít nepřechýlený tvar. Jsi Češka a nejezdíš do zahraničí? Tak proč bys prznila češtinu? Budeš mít přechýlené příjmení!“. Takže mi přijde správné, že to už ženy nemusí složitě zdůvodňovat a nezávisí to od toho, na jakou narazí matrikářku.
Osobně jsem zastánkyně přechylování i u cizích příjmení, čtete správně. Nejde o tradici, v češtině se vazby mezi větnými členy vyjadřují skloňováním - a přechylujeme, abychom mohli skloňovat. Vadí mi právě ta nelogičnost, co už tu někdo psal - nikdy jsem neslyšela Dara Rolinsová nebo Emma Smetanová, ale hlavně že v té samé TV stanici je potom Clintonová, Williamsová, Spearsová atd. :roll: Přitom větší logiku by mělo to dělat přesně opačně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
28.4.22 17:57
@Mia2020 píše:
Naše sousedka se jmenuje Kočová. A není manžel Kočí.
A znám i paní Krejčovou. A pan je Krejčí.

Ale ti chyba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
28.4.22 18:19
@alejandra píše:
zřejmě proto, že když si bereš cizince tak rovnou si můžeš vybrat jako variantu chceš… a tím, že je to cizinec, tak máš právo si ji vzít bez přechýlení. Tím pádem je to oficiální příjmení bez -ová (bez přechýlení). I když jsem Češka, tak bych byla nerada kdyby k mému příjmení, které je v oficální variantě někdo přidával -ová :nevim: nevidím k tomu důvod…

ano, vím že si lze vzít nepřechýlené

já psala o něčem naprosto jiném

jakto že některým sportovkyním / Kateřina Nash, Kateřina Emmons / to jejich pravé příjmení novináři dodržují a nepřechylují??? proč jim, Češkám ano a v další větě nato přechylují cizinky " Osakaová, Wiliamsová "?

jakože Češkám se jméno neprzní, protože jsou Češky, tak nepřechylujeme a cizinky budeme najust přechylovat?? mě to hlava prostě nebere

vždyť v tom článku vejš…Kateřina Nash a Nizozemka De Boerová která se zcela jistě nejmenuje De Boerová

nechápu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
28.4.22 18:21
@Borrealis píše:
ano, vím že si lze vzít nepřechýlené

já psala o něčem naprosto jiném

jakto že některým sportovkyním / Kateřina Nash, Kateřina Emmons / to jejich pravé příjmení novináři dodržují a nepřechylují??? proč jim, Češkám ano a v další větě nato přechylují cizinky " Osakaová, Wiliamsová "?

jakože Češkám se jméno neprzní, protože jsou Češky, tak nepřechylujeme a cizinky budeme najust přechylovat?? mě to hlava prostě nebere

vždyť v tom článku vejš…Kateřina Nash a Nizozemka De Boerová která se zcela jistě nejmenuje De Boerová

nechápu

Jak jsem uz napsala. I kdyz se jedna o Cesku, tak to prijmeni je v oficialnim tvaru. Nevim jaka pro to maji pravidla :nevim: uprimne mi prijdou mimo obe varianty. Neprechylovala bych vubec zadne cizi prijmeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
28.4.22 18:23
@klamonožka píše:
Nepřechýlené české příjmení není důvod, ale projev nějaké jejich povahy odlišné od většiny.

asi, nevím, ale všimla jsem si to

pozor, naprosto se to nevyskytuje u žen, které si vzaly cizince, žily v cizině a z praktických důvodů to tam měli s manželem stejné a teď jsou tady

naopak, nějak moc často to pozoruju u Češek jak poleno s manželem Čechem, jako kdyby si Dana Novák Podskalská potřebovala hrát na něco " víc " a i v reálu se tak pak kolikrát chová „madam NĚKDO “…

nevím, ale stává se to :nevim:

jeden můj kolega mi říkal že mu tam taková vejde a už má diagnosu, no to zase až tak moc nevidím, ale… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
28.4.22 18:24
@alejandra píše:
Jak jsem uz napsala. I kdyz se jedna o Cesku, tak to prijmeni je v oficialnim tvaru. Nevim jaka pro to maji pravidla :nevim: uprimne mi prijdou mimo obe varianty. Neprechylovala bych vubec zadne cizi prijmeni.

mě přijde že žádná pravidla nemají

proč u Češek dodrží jejich příjmení jak je a proč u cizinek násilně přechylují? Klidně v jedné reportáži nebo článku…kdybych nějakého komentátora znala, zeptám se, ale neznám…

přijde mi to stupidní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
28.4.22 18:26
@Borrealis píše:
mě přijde že žádná pravidla nemají

proč u Češek dodrží jejich příjmení jak je a proč u cizinek násilně přechylují? Klidně v jedné reportáži nebo článku…kdybych nějakého komentátora znala, zeptám se, ale neznám…

přijde mi to stupidní

Netusim. Ja jsem ale rada, ze me nikdo neprechyluje :mrgreen: ale stejne vetsinou lidi ani nevi jak to vyslovit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová