Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Bojím se také. Bydlím kousek od Brna a v Brně jsem často..nemám z toho vůbec dobrý pocit. Pořád nad tím přemýšlím - v MHD, na Hlavním nádraží…dneska jsem byla asi půl hodiny ve Vaňkovce a celou dobu jsem měla divný pocit strachu. Také se zděsím vždycky, když slyším jet policejní auta.
Rozmýšlím se, jestli v Brně půjdu na vánoční trhy. Pokud ano, tak nejspíš někdy dopoledne, hned když se otevírají stánky. Večer mě tam nikdo nedostane. I kdybych šla, měla bych z toho tak blbý pocit, že bych si trhy neužila.Na jednu stranu mě můj přístup štve, ráda bych si užívala všeho, dokud to ještě jde. Na druhou stranu ale svoje pocity neumím ovlivnit.
Jsou tu nějaké BRŇAČKY? Taky se tu bojíte?
Já jsem z Brna a nebojím se, na trhy s klukama určitě půjdem, oba se už těší… ![]()
Mnohem větší strach mám, kdy jedeme s manželem jen sami dva někam autem (třeba pro kluky k babičce po „svitavské“ silnici…), že nás nějakej magor sejme a kluci už nás nikdy neuvidí, než z toho, že by se šel někdo odpálit na Svoboďák… ![]()
Docela mě překvapuje, že se tady řeší obava z toho jít na vánoční trhy
ale to, že pravděpodobně mnohem dřív než teroristi razantně přibude přírodních katastrof (kohopak z vás mrazí z hořící Indonésie, z toxické povodně v Brazílii, atd..) a že přijdeme o to nejcennější co máme a to prosím pěkně vlastní vinou, to asi většinu populace nechává chladnou… Nojo, netýká se nás to tolik a tak zblízka (zatím), že ![]()
@Avocadka píše:
Docela mě překvapuje, že se tady řeší obava z toho jít na vánoční trhyale to, že pravděpodobně mnohem dřív než teroristi razantně přibude přírodních katastrof (kohopak z vás mrazí z hořící Indonésie, z toxické povodně v Brazílii, atd..) a že přijdeme o to nejcennější co máme a to prosím pěkně vlastní vinou, to asi většinu populace nechává chladnou… Nojo, netýká se nás to tolik a tak zblízka (zatím), že
@Rakosnicek1983 píše:
@Netopirek jak zakázáno? To vám jako chlap schvaluje, na co se dívat a co číst? Jak si pak můžete udělat vlastní názor? jinak Novinky jsou na úrovni Blesku, mi kolikrát přijde…
Ne, neschvaluje, jen odmítá poslouchat, co kdyby… tak si to čtu, ale s nim se o tom nebavím
Mám kamarádku, která to prožívá hodně. Už má „krizový plán“, přemýšlí nad nákupem zásob, sepisuje si seznam věcí, které vzít, až bude muset rychle opustit domov.
Je mi jí líto a částečně to chápu. Ale až takhle „hystericky“ to neprožívám.
Ano, bojím se budoucnosti, co bude za pět, deset, dvacet let, bojím se, že můj syn bude žít v bezpráví či pod diktátem šaríi
Nebo že tu za dvacet let nebude žít nikdo.
Ale že bych se bála jít za měsíc na trhy? Ne, takhle zpanikařená ještě nejsem. Normálně žít, normálně fungovat, udělat drobná opatření, ale nemám v plánu se třást strachy před návštěvou hypermarketu.
@Marfuscha píše:
Ne, nebojím se. Nebo aspoň ne toho, co se tu probírá. Mnohem víc se bojím, že mě porazí auto nebo že vážně onemocním. To je totiž mnohem pravděpodobnější. A na vánoční trhy se chystám, dokonce na jedny z největších v Německu.
Asi tak.
@Ivčis píše:
A někdy si dokonce říkám jak sem byla nezodpovědná a přivedla na tento dnešní svět dvě děti. Jaká bude jejich budoucnost? Ach bože, raději už to tu číst nebudu…
Prosím tě, a kdy byl svět bezpečnější?
Ahoj holky. Ja jelikoz jsem dva mesice po porodu. Tak se mi strach skloubil s hormonama a dohnal me az na terapii.
musim se s tim poprat. Ale jak uz tu bylo receno odmitam nekoho nenavidet. Tez mi bylo doporuceno necist noviny a nesledovat TV. Bohuzel zatim sem ve stavu ze lituju ze sem mela mimco. Ten strach o nej se proste neda vydrzet.
Ovsem musim rict ze kdybych nemela dceru. Celou vec bych vnimala uplne jinak. Mene hystericky. Pokud znas budou hromadky strachu, tak pokud se opravdu bude neco dit budem detem prd platne. Rada bych dosahla stavu kdy budu mit primereny strach a nadhled nad soucasnou situaci.
@Boudová Ahoj. Spousta matek má pár měsíců po porodu podobné pocity, velký strach, že se něco stane. Já jsem se třeba dost bála jezdit autem, musela jsem si zvyknout. Ale po stabilizaci hormonální hladiny a hlavně během času se to výrazně zlepší, u tebe to bude určitě taky tak. Pamatuju si, jak jsem se v těhotenství bála, že se něco stane. A zkušené matky mi říkaly, že po porodu se teprve budu bát, a pak už vlastně celý život
Tak to prostě je.
Nevím, jestli ti v tuto chvíli pomůžou racionální argumenty, ale jestli o ně stojíš - nikdy v historii nebyla tak bezpečná doba na dítě jako teď, ČR patří z hlediska bezpečnosti mezi světovou špičku.. samozřejmě se vždycky může něco stát, ale ta pravděpodobnost není vysoká (jak tu někdo správně napsal, pravděpodobnost nějaké nemoci nebo třeba úrazu je mnohem mnohem vyšší). Vždycky tu budou faktory, které při nejlepší vůli nebudeš moct ovlivnit. Ale svůj postoj k životu ovlivnit můžeš. Tak ať je líp ![]()
Ano, mam strach, ale ne z terorismu, to je az dusledek, ale ze zniceni prirodnich zdroju a budoucich katastrof a valek, ktere to vyvola. Z ekonomickych propadu, protoze elita stale vic bohatne a chudi chudnou. Casto ted myslim na Bibli, kde se mluvi o konci sveta…Ale snazim se zit a myslet na hezke veci.Jako my vsichni ![]()
Mam mnohem vetsi strach z multiresistentni tuberkulozy nez z ISIS. Pripadne z globalniho oteplovani, socialni disparity, ktera nakonec vzene svet do valky nebo dalsi socialni revoluce, mam strach z regenerace neonacismu v Evrope.
Kazdy, kdo se boji jit na trh, nechava ISIS vyhrat!
@soldi jo takze kdyz uprchliku prijde sto tisic a „jen“ (umis si predstavit kolik to jedno procento vezme s sebou nevinnych evropanu?) tisic teroristu tak je to OK, ja nevim jak ty, ale me je moje rodina milejsi nez tech 99tis. nevinnych, protoze oni jsou vychovavani v tom, ze lidsky zivot je „nic“ natoz nejakych blbych katolickych deti. Navic mezi temi hypotetickymi sto tisici uprchliky je taky 50% tech co jdou jen za lepsim as kupuji si syrske pasy aby jim bylo pomozeno. Ja jsem pro radikalni reseni, uzavrit hranice Evropy, kohokoliv kdo by je chtel prekonat svazat a prepravit zpet nebo udelat azyl na treba na nejakem ostrove, kazdopadne by meli byt v totalni izolaci daleko od Evropy. Radeji bych, aby CR vystoupila z EU, stokrat radeji budu jezdit po starych cestach, budu mit neopravene fasady pamatek nez aby se mi kazdou chvilku nekdo nekde v CR odpalil. Nehleda na to, ze oni jsou nebezpecni v tom, ze se nechavaji zradikalizovat i deti muslimu co v Evrope vyrostly, ja bych je kopla zpet nebo na nejake azylove ostrovy vsechny a at si tam klidne tvori muslimske staty jak chteji. Stejne je to vsechno kvuli rope jinak by se kazdy vykaslal na nejakou Syrii a muslimove by kaslali na nas.
A jeste nakonec k tvemu komentari s tim usmevem, chci videt jak budes delat dobro kdyz ti budou ve meste vybuchovat bomby, urcite prvni co udelas bude obejmout nejakeho chudaka syrana. Promin, ale to jsou pacifisticke kecy, ve ktere jsem verila tak v 15-ti letech, ale nikdy nebudou fungovat.
Ja ted ani tak strach z IS nemam, spis mam strach z fetaku, agresivnich opilcu a uchylu…
@umea a ja si myslim, ze je to presne to, co ISIS nahrava. Spolehaji na to, ze evropane veri, ze se jich valka netyka. Proc je v Belgii prisny zakaz vychazeni ve velkych mestech a jsou zakazane vsechny akce? Kdyby to bylo jak ty uvazujes tak by prece byli obcane vyzvani, k tomu aby delali vse jak normalne a akce by se konaly. Ano muzes oponovat tim, ze reknes ze bylo zjisteno, ze tam teroristicky utok bude, ale zadna vlada nevi vse. Kdyby to tak bylo tak vi kde a kdy to bude a kdo to spacha. Nevi, proto ze boji, boji se uprchliku, tim jsou napred narozdil od CR kde kazdy machne rukoua rekne " pro ne CR neni zajimava" to si rikali i belgicane a jak se boji
Holky, já vas „obdivuji“. Člověk se vlastně tak nějak prirozene chová, jakoby tu mel žít do sta let, ale kde bere tu jistotu? Nikdo nám nic takového neslibil ani nezarucil, tak proč si myslíme, ze to tak bude? Znám paní, co umřela doma při veseni záclon. Tak proč se obavame tolik současné situace, která právě pro nás momentálně představuje opravdu hodně male riziko nebezpečí. Proč si tím chceme ničit všední obyčejné dny? Uzivejte si chvíle se svými blízkými, vždyť nikdy nikdo neví, kolik jich máme dáno bez ohledu na cokoliv. Blíží se Vánoce, napecte s detma pernicky, bezte do přírody, az napadne sníh, bezte sankovat a nereste " hlouposti". Po narozeni syna jsem mela také obrovsky strach, vlastně mam dodnes, ale už se tím nenechavam tak svazovat, protože jsem si uvědomila, ze člověk nějak porad očekává, ze všechno bude v pořádku, cely život bude podle něj, ale kde bereme tu jistotu? Proč si to myslíme? Vždyť nám to nikdo nikdy neslibil! Proto si uzivejme všedních obyčejných věci, dokud můžeme. Já si třeba ted doladuji byt. A z každé prkotiny mám radost jak mala holka
. Přejí všem klidně Vanoce a verme v lepší zitrky, budme trošku naivní a bude se nám lip žít.