Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud jsou prarodiče zvyklí ji pravidelně hlídat, tak proč ne.
Naše dcera byla poprvé přes noc u dědy a babičky v necelém roce. A vše ok.
Měli vše detailně popsané na papíře, veškeré věci sbalené. Oblíbená hračka, kožíšek na ňuňání do postýlky atd.
Proč by ses měla nutit do něčeho, co sama nechceš?
Nemyslím, že je přespávání u prarodičů nutné a nařízené. Takže bych tam dítě na noc nedala, dokud bych sama nechtěla.
Mám to samé, ale s vlastními rodiči. S tím, že mamka mi malou hlídá (přes den) v době nemoci malé, ale na noc ji tam dávat nechci a nebudu.
Mé důvody jsou - otec pije (v době hlídání malé je v práci), a rodiče se hádají-stres pro malou. Vyčítají mi to stále dokola a snaží se mě všemožnými způsoby-výhrůžkami přemlouváním donutit, což nechápu. O co jim jde. Ještě víc mě tím blokují a náš vztah to narušuje.
Malou vídají 1× týdně, a pokud by s námi chtěli trávit volný čas, tak by mohli i častěji. Jít na prochajdu, bobování. Ale oni si návštěvy a trávení času představují jako sezení na gauči, přitom je jim lehce přes 50…
Také už jsem z toho zoufalá, ale nepovolím.
Já taky ne.
Jenže mí rodiče opakují že „by tam malou měli rádi“ Přitom bydlí 5 minut od nás. Mému tátovi prostě nevěřím, díky alkoholu plus jiné věci..takže si nepřeju, aby byl s malou sám. Bohužel to už tak vyústilo Jenže oni to opakují téměř pokaždé, když nás vidí, kazí tak každou návštěvu..
Dite neslysici od narozeni se vyviji jinak, nez dite zdrave. I u zdraveho dvacetimesicniho ditete je na povazenou, jestli nechat spat u babicky. Neslysici dite by mohlo prijit o zdroj jistot. Myslim, ze je na to casu dost.60 km neni zrovna dojezdova vzdalenost. Nepredpokladam, ze je to diteti duverne zname prostredi, vzhledem k vzdalenosti.
Klidne a vecne vysvetli, ze na to jeste nejste pripraveni, vse ma svuj cas.
@Jana206 píše:
Dite neslysici od narozeni se vyviji jinak, nez dite zdrave. I u zdraveho dvacetimesicniho ditete je na povazenou, jestli nechat spat u babicky. Neslysici dite by mohlo prijit o zdroj jistot. Myslim, ze je na to casu dost.60 km neni zrovna dojezdova vzdalenost. Nepredpokladam, ze je to diteti duverne zname prostredi, vzhledem k vzdalenosti.Klidne a vecne vysvetli, ze na to jeste nejste pripraveni, vse ma svuj cas.
Tak nějak si myslím to samé, zvlášť pokud to je jen snaha ze strany prarodičů a není tam zároveň i přesvědčení ze strany rodičů. Zvlášť u neslyšícího dítěte si myslím, že je na místě velké vcítění do toho dítěte. Plus jestli je tam i malinké mimino, může tam být i trošku pocit odstrčení (protože péče o to mimčo tam prostě je a dřív byla sama) a tohle by mohlo napáchat hodně škody.
Děkuji všem za reakce. Já mám takové vnitřní přesvědčení nechat přespávat až dítě samo projeví zájem. Naše si bohužel zatím neřekne a nemám z ní pocit, že by chtěla.
Jsem psychopatka a jediné, co zabrání tomu, že se mé sklony projeví, je nedat vám dítě na noc.