Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prestan se snazit byt vsim najednou a ve vsem dokonala, tenhle perfekcionismus te muze velice dobre dostat do solidniho peklicka, uz mas hezky nakroceno. Klidne i s odbornou pomoci.
A zvaz, jestli je takovy „podporujici“ pritel vhodny material pro dalsi zivot, nedejboze pro materstvi.
Jako prvni navstiv praktickeho lekare, muze ti dat aspon nejake prasky na uzkost a lepsi spanek, ono se pak o dost lepe funguje. Mela jsem podobnou zkusenost, i kdyz ty spoustece byly jine a rozjizdela se mi solidni deprese (jako fakt deprese, klinicka, ne takova ta „ja mam dnes depku“)
@Beruska999999 píše: Více
Já mám strach, že když nebudu dost dobrá, že to bude jako selhání… a zároveň mám pocit, že nic nezvládám na 100% a cítím na sobě úplné vyčerpání a pocity, že to dál nejde a nedokážu už nic. ![]()
@Anonymní píše: Více
Terapie…
A dost mozna AD. Mas v sobe nejaky vzorec, kvuli kteremu mas nutkani byt vzdy dokonala. Ale ja se tady nechci hrat na terapeuta, nemam na to vzdelani, jen jistou zivotni zkusenost a spoustu nacteneho.
Vyhledat pomoc neni selhani, selhani je tu pomoc nevyhledat. Se zlomenou nohou taky nebudes sedet doma a delat hrdinu, ze to zvladnes
Tohle neni nic jineho. V momente, kdy nedokazes normalne fungovat, je to naprosto ma miste.
Je to šílená situace, naložila sis toho moc. Předně by se měl přítel účastnit na chodu domácnosti mnohem víc než jen tím, že pošle půlku nakladu na bydlení. Má Ti být partnerem a ne dítětem, o které se staráš, které se ve vztahu jen veze. Jelikož zmiňuješ, že vlastně nemůžeš s ním otevřeně diskutovat o svých pocitech a problémech tak…opravdu bys chtěla s takovým člověkem žít svůj celý život? Proč doučuješ studenty po práci a neušetříš si tento čas pro sebe a mít tak možnost si oddechnout? Přestáváš vnímat svoje potřeby…potřebuješ ubrat nohu z plynu a věnovat se sobě.
Nebo muzes vyzkouset i alternativni metody, pokud mas obavy, mozek je silna vec, dost casto v tady tech psychickych vecech je to tak, ze pokud ho presvedcis, ze delas neco pro svoje dobro, tak to zafunguje…ale v tomhle zaseklem stavu tezko rict, jestli by to pomohlo.
Prvni bych fakt poresila ten spanek, pokud jak pises se takto budis pravidelne…ja kdyz jsem byla ve spatnem stavu a poradne se po delsi dobe vyspala diky praskum, ta uleva byla okamzita. Samozrejme to nebylo samospasne reseni, ale na to proste potrebujes fungujici mozek a mozek se spankovou deprivaci proste nefunguje.
Příspěvek upraven 01.10.24 v 05:20
2 veci:
@Anonymní píše: Více
Nikdo nedělá vše na 100%, prostě to tak nejde z logiky věci. Je to úplně přirozené. Všichni jsme jen lidé a ne roboti ![]()
Moc vám děkuju za komentáře. Já si myslím, že už jsem ve fázi, kdy je to fakt průser, teď mi tak došlo, že se vyhýbám i akcím s kamarády, to už delší dobu, jsem opravdu extrémně vyčerpaná, já už ani nevím, co by mě bavilo dělat, nedokážu vymyslet něco, co by mi udělalo radost… uff.Bez odborné pomoci už to asi nepůjde tedy.
Budeš muset ubrat. Doučování zrušit, práci. v domácnosti rozdělit.
Pritel ma bohuzel pravdu. Bud prosim alespon natolik rozumna, ze si poridis dite, az budes schopna ho zvladnout. Dite je totiz mnohem vetsi vsestranna zatez, nez vsechno, co popisujes. Je dobre, ze alespon sama vidis, ze to je spatne a je potreba s tim neco delat.
Jeste k tomu rozdeleni povinnosti u vas doma. Neni to nahodou tak, zes ho ze vseho vysachovala, protozes chtela dokazat, jak jsi ve vsem skvela a perfektni a jak toho zvladas?
Máš přítele k hovnu, chceš být ve všem jak z časopisu. Lidé jsou nedokonalí a mají si pomáhat, obzvlášť ti bližní. Dej si pauzu, pak pořádnou párty, pak dovolenou alespoň na dva týdny. Byla jsi letos někde u moře, na horách, v přírodě, na jak dlouho? Pokud se stále jen takhle plácáš po nějakém obřím městě obtěžkaná nákupy s vidinou podvečerního doučování, tak se nedivím, že nejsi šťastná. Orgasmus jsi měla naposledy kdy? Zvolni.
@Fee-bee píše: Více
Možná, nevím. Spíš je to o tom, že mu musím vše 20× říct, že sám od sebe nic neudělá, viz třeba odpadky. Jeho povinnost a fakt se nestane, aby koš totálně nepřetýkal… Na vaření mi řekne, že ti neumí a to samé s pračkou a učit se to nechce.
@Fee-bee píše: Více
V čem? Že nemůžu mít svatbu, dokud budu unavená? A dál jedeme v tom samém…
Dobré ráno, já už dvě hodiny nemohu (opět) spát. Mám pocit, že nejsem v životě tam, kde bych chtěla. Ve zkratce můj příběh, je mi 30, mám 7 let byt na hypotéku, mám 2 roky přítele, kterého miluji, ale všechno je na mně. Posílá mi 50% na bydlení, ale všechny účty, vyúčtování řeším já. K tomu samozřejmě nakupy a zajištění chodu domácnosti. Dělám doma vše, což mi ani tak nevadí, jsem perfekcionista. Ale v kombinaci s prací, ze které mám jen stres, je to obor, na který nemám kvalifikaci, ale je dobře finančně ohodnocen a k mé smůle je na mě ještě chvála… ale bere mi to hrozně sil. Po práci doučuji studenty, jako přivýdělek. A k tomu se snažím ještě nějak vypadat a cvičit, hlídat si stravu. A už to prostě nejde. Najednou nějak nedokážu nic, jsem zase nemocná, nějak je pro mě problém pečovat i o sebe, je mi to fuk. Čím dál víc hůř spím. Hrozně moc toužím po dítěti a svatbě a připadám si jak zaseknutá v nějakém pekle. Přítel mi řekl, že svatbu, až se dám psychicky dohromady, takže před ním své problémy zkouším schovat, pro psychické trable nemá moc pochopení… A nevím prostě, jak dál…