Přežití bez dýchání

1472
6.1.18 22:56

Přežití bez dýchání

Ahoj mozna se to bude zdat divny nazev tematu ale videla jsem ted jeden serial. Byl tam kluk uvezneny pod jeskyni kde byl priliv a zachranci to vyresili tak, ze mu pichnuli rychle kanylu a jeho krevni obeh tak okyslicovali. Ten byl pod vodou, nesmel se samozrejme nadechnout. Tak nad tim premyslim, zda to je vubec realne takto prezit 8o :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4152
6.1.18 23:11

To je divny.Proc by byla umrla plicni ventilace, kdyz by stacilo napichnout zilu.To jsem zvedava, jestli se ti ozve nejaky lekar, mne to prijde jako blbost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2831
6.1.18 23:13

Mozek nehpozdeji po par minutach vysle signal se nadechnout, takze to mozny urcite neni, vedome by to neudrzel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
7.1.18 00:10

Tak mozny to zatim fakt neni. Existuji ruzne ECLA ( Extrapulmonal Lung Assist) ktere dokazou castecne okyslicit krev mimo plice, i odevzdat CO2… ale neni to nic, na cem by se dalo prezit :nevim: A ty „kanyly“ bych ti neprala videt :D To jsou rotiz poradny kabely, co se pichaj do femoralek ( steheni tepna a zila)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
7.1.18 00:15

@Janee19 Prvnim podnetem k nadechu je vzestup koncentrace CO2… takze teoreticky, pokud by nejaka super truper ECLA dokazala z krve odstranit dostatecne mnozstvi + soucasne dostatecne okyslicit, tak by to jit mohlo… zatim ovsem hudba daleke budoucnosti… soucasne prostroje, my meli na JIPu asi nejrozsirenejsi ILu zvladaji ani ne 30% ( pokud vse dobre jede pri novem filtru)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
7.1.18 08:02

Díky holky za informace o ECLA, to za doby, kdy jsem byla na škole, ještě nebylo. Znala jsem jen klasiku, mimotělní oběh. Chtěla jsem si o tom přečíst víc, ale podařilo se mi jen dohledat, že se to strká do dolní duté žíly - tak to by asi záchranáři pod vodou asi fakt nepíchli :-) Každopádně když si představím, že nějaký potápěč klukovi cokoli kamkoli zavádí, myslím, že by snad bylo snadnější, kdyby mu tam také dotáhli masku a kyslíkovou bombu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
7.1.18 13:10

Klasický ECMO (extrakorporální membránová oxygenace). Ale opravdu se to kanyluje do tepny i žíly (veno arteríální ECMO), (obě femorálky), asi 28 Frenchů kanylou do žíly a 24 Frenchů kanylou do tepny. Centrálně se píchá ouško srdce a aorta (na operačním sále). Jestli mu píchali jen jednu kanylu, tak to bylo veno-venozní ECMO, kanyla Avalon a píchali to do juguláry. Ale dělá se to pod ECHO kontrolou a už vidím toho kardiochirurga nebo anesteziologa, kterýho sehnali a vlezl jim tam :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
7.1.18 13:25

@danyk Ty jo, jeste jednou cesky, prosim. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
7.1.18 13:34

ECMO = mimotělní okysličování. Do žíly a tepny musí dát tlustou kanylu a honí krev přes přístroj, kde se krev okyslíčí a zbaví kysličníku uhličitého. Využívá se to v medicíně v těch nejtěžších stavech a ve chvílích, kdy nemůžeš dýchat plícema. Bridge to recovery (most k vyléčení - např. nějaká slušná prasečí chřipka, neuventilujou tě konvenční či nekonvenční ventilací plícema, tak tě připojej k ECMO, kde Tě okysličej mimotělně), pak jako bridge to transplantation (most k transplantaci - poslední fáze onemocnění, potřebuješ transplantaci, daj Tě na ECMO a mezitím ti seženou plíce) a přestože u ireverzibilních stavů by se to nemělo dávat, tak občas je to i bridge to heaven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1472
7.1.18 16:10

Díky za vysvětlení no je to zajímavý, co všechno tělo snese když nemá na výběr :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová