Přijímačky 2024

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8866
17.5.24 07:46

Kdyby se ve školách jelo vše jako cermat testy, tak spousta dětí propadá a v některých třídách by nebyla ani jedna jednička z matiky. A to myslím zcela vážně.
Z pětek je pro školy nevýhodné, že chytré děti odejdou, tak právě proto se cíleně nepřipravuje.
A ano. Je tam dle kolegyň spousta věcí, co se učí až později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45717
17.5.24 08:02
@1Pears1 píše: Více

Proc by to proboha nemohl delat normalne matematikar v ramci hodin? Aha, ono by to pro chudaka bylo moc prace, on by se na to musel pripravovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
17.5.24 08:27

U nás to dělali v rámci hodin. Dále měli přípravu na přijímačky ve škole od učitele matematiky a češtiny ( tu jsme tedy platili - 1000 Kč za předmět a žáka). Později Cermat je-li i v hodinách, je-li i testy z Todáš. A jak jsem i psala, škola udělala přijímačky nanečisto. Jo ve dnech přijímaček byly děti, které je nedělaly doma. Byly to 3 děti z celé třídy. Nedostal se nakonec 1, špatně zvolil priority.
Jsme SČ.

Příspěvek upraven 17.05.24 v 08:31

• Citovat
  • Upravit
3422
17.5.24 08:29
@veria píše: Více

Tam pokud mají Hejného matiku, tak s logikou pracují od 1. třídy a testy Cermatu zvládají mnohem lépe. Aspoň tedy z 5. třídy. Dcera dělala přijímačky na 8g a s matikou problémy neměla. Bohužel spousta rodičů Hejného odmítá už z principu, protože jejich dítě přece nebude počítat kočky, psy apod. Ale už nevidí, že právě třeba díky těm zvířatům se dítě naučí rovnice a celkově Hejného metoda podporuje logické myšlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
17.5.24 08:39

@Dadda8 ale není to pro všechny děti. Ty méně matematiky nadané to nedávají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45717
17.5.24 09:04
@truelly píše: Více

A navic to proste ve vsech skolach neni. V nasi skole jedou klasickou matiku, Hejneho v nejblizsim meste jedna skola z peti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
17.5.24 09:06

Tak pokud ti děti celou základku počítají jedna plus jedna, tak si stěžuj u ředitele, u zřizovatele, máš je na nekvalitní základce. :nevim: Logické úlohy se přece běžně řeší. Za ty roky jsem nepotkala kamarádku či kolegyni, kde by její děti ve škole v rámci výuky například neřešili Matematického klokana (to rozhodně není tupé počítání), často děti befelem dostanou i Logickou olympiádu. Kdyby ty děti ve škole jenom tupě sčítaly a odčítaly, tak by ty příklady nedávaly a učitelé by byli sami proti sobě, kdyby rodiče upozorňovali na to, že děti nezvládají, takže by jim je nezadávali. :nevim:

Jinak naše základka přípravku na víceleté gymply nedělá (= nechce, aby jí žáci odcházeli), ale co jsou povinné CERMATy, tak v devítce běžně počítají staré testy. A i v době, kdy povinné ještě nebyly, tak měli češtinu a matiku koncipovanou tak, že devítka už byla spíš jenom opakovací, aby vše před odchodem na střední kompletně procvičili, než že by se v těch předmětech učili něco nového.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
17.5.24 09:09
@Dadda8 píše: Více

Tak on Hejný a CERMAT taky není moc kompatibilní. Bylo pro mne utrpení sledovat dceru, jak si v omezeném čase v testu hledá vlastní cestu pro výpočet slovní úlohy, když já koukla a viděla rychlý vzoreček pro výpočet. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45717
17.5.24 09:10
@sysi píše: Více

Mne teda se stacilo podivat do klasickych ucebnic prvniho stupne a je to jedna plus jedna.
V devitce jim pripravu na prijimacky delaji, ale to je pozde.
Naky klokan jednou rocne nic nezachrani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
17.5.24 09:14

U nás na základce si v matice děti normálně testy zkoušely. :nevim: Myslím, že i v češtině. Na střední taky didakťáky češtinu a angličtinu zkoušeli i ve výuce.

Na základce děti měly možnost i ranního doučování matiky (fyziky a myslím i chemie), jednou týdně před vyučováním. Akorát se musely předem nahlásit, aby s nimi učitel počítal + musely vědět, CO chtějí vysvětlit. Nestačilo tam přijít a „tady mě máte, něco se mnou dělejte“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
17.5.24 09:17

A u vás učitelé pracují JENOM s učebnicemi? U nás měli prakticky do všech předmětů i různé pracovní listy, kterými učebnice doplňovali. Klokan jednou ročně samozřejmě nic nezachrání, ale aby se v něm děti neztratily, tak je nutné s nimi v průběhu roku na logických úlohách pracovat. Kde to nedělají, tam by Klokan dopadl žalostně (pokud by ho dělali) a rodiče by se měli zajímat proč. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
17.5.24 09:19

@kocourGarfield Ta školní příprava byla u dcery ve škole zdarma, nicméně plně souhlasím, ať je to placené. Ono se řekne učivo RVP. Ale jinak pojaté. Tím, že jsem měla možnost vyzkoušet, to nepovažuji za běžnou náplň nepřímé práce.
Dcery učitel matematiky má s manželkou tři malé děti, nejmenší miminko. Nevidím důvod, proč by si měl dávat práci nad rámec. Na některých školách to třeba ocení zaměstnavatel formou odměn. Jak to bylo na této škole, nevím.

Kdyby tady čistě teoreticky založila diskuzi manželka podobně založeného pana učitele, že je unavená, mimino řve a nespí, batole otravuje a škodí, doma bordel a potřebuje více pomoci s dětmi, to by bylo chytrých rad, ať omezí práci a víc se věnuje rodině :jazyk: Nebo z toho super platu zaplatí pomoc.

Učitelé jsou taky lidi se soukromým životem. Příprava na přijímačky má podobu jakou má a to hlavní je v režii rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
17.5.24 09:22

Jinak dcera jela ve škole přípravu na cermat testy z učebnic z Taktiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
17.5.24 09:26
@sysi píše: Více

Myslím si, že nahodile a občas se to zkouší snad na každé škole. Ale ta míra není dostatečná na to, aby do toho každý žák pronikl, pochopil obecné strategie a našel si svoje způsoby. Na to musíš těch testů vypracovat mnohem víc než je ve školách prostor.
I já sama jsem si ty testy z ČJ, která mě baví, dělala napřed sama, abych zhodnotila, jestli zvládnu a mám možnosti dceři pomoct nebo taky seženeme doučování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39025
17.5.24 09:26
@vokishka píše: Více

Taky, plus meli dobrovolna skolni cvika z matiky a cestiny s pripravou na prijimacky, placene, kde prave taky pocitali Cermaty a meli koupene PS od Didaktisu s pripravou na JPZ. Fungovalo to vyborne.

Skola jim taky udelala dvakrat Prijimacky nanecisto, plus tyden pred prijimackami se s detmi a rodici domluvili, ze budou mit jen vyuku M a CJ a budou zase opakovat. Plus konzultace, co komu nejde a zase opakovani v hodinach zamerene na tuto problemovou latku.

V tomhle smeru skola udelala opravdu hodne, i pro deti, u kterych rodice na pomoc s pripravou doma kaslou nebo by ji nezvladli. Celkove devataky podporovali, jak mohli.
Jen doufam, ze tohle budou delat i za dva roky. Az se nas to bude tykat znova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí