Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Svým způsobem si dospělá nepřijdu. Na druhou stranu už občas vidím, že jsem prodělala jakýsi posun - nevím, jak to vyjádřit… Teď nám přibyla v práci mladá holčina - 22 - a to je prostě tak strašně vidět, že je ještě mlaďounká, ví prd, ale na jednu stranu je to hrozná hvězda, tváří se jak největší frajerka, ale je to do očí bijící, že ještě nenabrala žádné životní zkušenosti. Teď to píšu, jak kdyby mi bylo sto
Je mi jenom o 8 let víc, ale jsem vdaná, mám děti, nějaké sem tam asi i zkušenosti a je to strašně moc poznat.
Poslední dobou jsem spíš přemýšlela nad tím, jak se mi posunulo vnímání toho, kdo je to mladý člověk. V 11 jsem si myslela, že v 17 budu už hrozně dospělá a ve 24 jsou lidi strašně rozumní a všechno ví. Ve 40 člověk je pomalu nad hrobem
Teď ve 30 si myslím, že v 17 jsou to telata, ve 24 začínají trochu brát rozum a čtyřicátníci jsou ještě vlastně mladí a svěží lidé ![]()
A jak začínám vnímat třeba ty 16leté, tak úplně chápu osmdesátileté dědečky, že řeknou padesátiletému chlapovi synku a pětadvacetiletému bez skrupulí tykají ![]()
Když jsem byla malá, tak mi děda říkal, že mě už neunese, ale taťka mě vezme, ten je mladý. A já jsem si říkala - jak jako mladý, vždyť je mu 30!
Na gymplu jsme se strašně smáli, když nám jeden učitel vyprávěl o nějakém kamarádovi - mladý ogar to byl, děcka, padesát roků!
No a začínám to chápat, takže svým způsobem asi dospělá jsem…
Ja si dospele pripadam tak napul. Uz to neni takove jako ‚za mlada‘. Neni to ani pocit dospelosti jako spis zodpovednosti. Ta prisla s prvnim tehotenstvim. Najednou clovek nemuze vzit bagl a odjet na mesic do Himalaje. Musim vic premyslet o budoucnosti, tim se podle me dospelost projevuje. Kolem sebe mam hodne bezdetnych a kolikrat slysim jak maji tyden do vyplaty a penize propili tak proste vim, ze ja si tohle dovolit nemuzu. ![]()
Ne, nepripadam.Je mi 36, ale pokud se nedko zepta na muj vek, casto se mi stavalo, ze sem se ptala muze, jestli mi uz je tolik a tolik. Zasekla sem se nekdy v 25 a nedospela sem ani svatbou, ani ditetem a ani financnima problemama:)
vážně.. nikam nemůžu chodit s dětma
děsně to se mnou šije.. budu mít za chvilku 35 a furt prostě nic.. někdo pustí písničku a já se držím zuby nehty
a těch kravin co mě vždycky napadne ![]()
Né nepřipadám. Furt si přijdu střeleně a taky jsem se asi zasekla s koncovkou náct.
Jasný, že v některých ohledech je člověk dospělej aniž to vnímá. Viz třeba ty děti a domácnost. Ale jinak je to asi o povaze. Já mám naopak mámu taky prdlou a někdy si přijdu dospělejší než ona
. Právě si říkám, že si i v důchodu nejspíš budu připadat stejně ![]()
@sissi79 píše:vážně.. nikam nemůžu chodit s dětma
děsně to se mnou šije.. budu mít za chvilku 35 a furt prostě nic.. někdo pustí písničku a já se držím zuby nehty
![]()
a těch kravin co mě vždycky napadne
@1.zizi píše:…to mi povidej…chlap na me koukal jak na cvoka, kdyz jsem navrhla zvoneni na zvonky a zdrhani
Mám naprosto stejný pocit:) vždy jsme si myslela, že ta „dospělost“ přijde s 18tinama, pak s VŠ, pak s prací, svatbou, dítětem…a ne furt se ten přetod ještě nestal
..a nebo možná stal, ale bylo to nějaké potajmu ![]()
@paola white píše:
Ja si dospele pripadam tak napul. Uz to neni takove jako ‚za mlada‘. Neni to ani pocit dospelosti jako spis zodpovednosti. Ta prisla s prvnim tehotenstvim. Najednou clovek nemuze vzit bagl a odjet na mesic do Himalaje. Musim vic premyslet o budoucnosti, tim se podle me dospelost projevuje. Kolem sebe mam hodne bezdetnych a kolikrat slysim jak maji tyden do vyplaty a penize propili tak proste vim, ze ja si tohle dovolit nemuzu.
S tím sbalením se a vypadnutím - to je fakt, že minimálně po porodu kdo tohle nepochopí a v tomhle nedospěje, tak je teda hooodně divnej
Prostě furt musím řešit co s dětma, kdo je pohlídá, kde je vyzvednu, jak to stihnu, kdo je vyzvedne v případě, že se někde zaseknu. Haha, ještěže mám tu státnici z logistiky ![]()
Ale s tím prochlastat prachy týden před výplatou - teda to jsem neudělala nikdy. Já už i jako dítě měla vždycky železnou rezervu z kapesného. Jsem teda asi dospělá a stará už od narození
![]()
@avm3 píše:
No nic, jdu vytáhnout z mrazáku maso na polívku a půjdu spát
Noo a pak že nejsi dospělá a zodpovědná.
Já na to se. u, zajdem do restošky
![]()
Já se sekla někde okolo 20. Nejhorší je když koukám na tv kde jsou právě nějaký 20ti letý a já se s nima srovnávám a přitom my bylo 25 a když si to uvědomim tak vždycky docela koukám. Myslim, že jak příjdou děti, že ženská na sebe často zapomíná a žije jen dětma a proto ty roky tak utíkaj že ani nakonec nevíme kolik nám je ![]()
@sissi79 @avm3
takže vidíte, že se ani nemůžu snažit tvářit nějak moc moudře ![]()
ale já zase vždycky tvrdila, že dospělá budu, až přestěnu číst Cosmopolitan - no a ten už jsem si hezkých pár let nekoupila, takže vlastně asi trochu dospělá jsem ![]()
spravne…ja jsem rada, ze jsem vyrostla z plin