Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@zoidberg píše:
Ty bydlíš někde zadarmo?
Ty ve vlastním baráku platíš nájem jo?
bože, ty to se svou rovnoprávností občas fakt přeháníš.
Nebo ne, počkej, asi bych měla říct chlapovi, že když máme reálně náklady pár tisíc, tak ale nemovitost vlastním já, takže dle tvé logiky by mi měl 10 přihodit jen tak? Určitě, to je vyloženě normální chování v rodině. Doufám, že té svojí platíš poctivě každé číslo ![]()
@Nimie Tak ale v normální rodině taky mají společné finance…
@Nimie píše:
Ty ve vlastním baráku platíš nájem jo?bože, ty to se svou rovnoprávností občas fakt přeháníš.Nebo ne, počkej, asi bych měla říct chlapovi, že když máme reálně náklady pár tisíc, tak ale nemovitost vlastním já, takže dle tvé logiky by mi měl 10 přihodit jen tak? Určitě, to je vyloženě normální chování v rodině. Doufám, že té svojí platíš poctivě každé číslo
no, jestliže máte společné finance a to co on na bydlení ušetří, je společné, tak je to v pořádku, přeci. Ale jestliže jedou finance odděleně, tak i to bydlení má přeci nějakou hodnotu, ne? ![]()
@Nimie píše:
Ty ve vlastním baráku platíš nájem jo?bože, ty to se svou rovnoprávností občas fakt přeháníš.Nebo ne, počkej, asi bych měla říct chlapovi, že když máme reálně náklady pár tisíc, tak ale nemovitost vlastním já, takže dle tvé logiky by mi měl 10 přihodit jen tak? Určitě, to je vyloženě normální chování v rodině. Doufám, že té svojí platíš poctivě každé číslo
A ten barák spadl z nebe nebo ho někdo musel postavit a zaplatit? A za peníze koho se udržuje? Je snad naprosto normální se na bydlení podílet jinak je to normální prizivnictvi. A ja té svojí neplatim, ona má za to právě u mě slevu z nájmu ![]()
@zoidberg píše:
A ten barák spadl z nebe nebo ho někdo musel postavit a zaplatit?
Počkej počkej a co má investice do bytu s tím co společného? Ty očekáváš, že ti partner zaplatí tvou někdejší investici do bytu?
no to snad ne ![]()
@zoidberg píše:
A za peníze koho se udržuje? Je snad naprosto normální se na bydlení podílet jinak je to normální prizivnictvi. A ja té svojí neplatim, ona má za to právě u mě slevu z nájmu
Za peníze obou. Ale udržovat domácnost a platit nájem jsou dvě odlišné věci, proč to mícháš dohromady?
@Nimie píše:
Počkej počkej a co má investice do bytu s tím co společného? Ty očekáváš, že ti partner zaplatí tvou někdejší investici do bytu?no to snad ne
no a proč ne, pokud mají oddělené finance?
To není zaplatit nekdejší investici. To je zaplatit současnou hodnotu bydlení.
Pokud mám byt, tak bydlení v něm něco stojí. Pokud partner nebude chtít přispět ani korunu, navrhnu se přestěhovat za stejných podmínek do jeho nebo do nájmu, kde si zaplatím svou polovinu nájmu a svou nemovistot pronajmu tomu, kdo je za to ochotný zaplatit.
@Lama Lama píše:
no, jestliže máte společné finance a to co on na bydlení ušetří, je společné, tak je to v pořádku, přeci. Ale jestliže jedou finance odděleně, tak i to bydlení má přeci nějakou hodnotu, ne?
Tak pokud to chcete brát takhle, tak soudně stanovit alimenty na děcka, alimenty na ženu a potom se lze bavit teda o nějakém příspěvku na domácnost, který navíc ani nemůže být tržním nájemným, ale adekvátním příspěvkem na její chod (což například jsou i nákupy či údržba) a ona by ještě byla v plusu ![]()
@Nimie píše:
Tak pokud to chcete brát takhle, tak soudně stanovit alimenty na děcka, alimenty na ženu a potom se lze bavit teda o nějakém příspěvku na domácnost, který navíc ani nemůže být tržním nájemným, ale adekvátním příspěvkem na její chod (což například jsou i nákupy či údržba) a ona by ještě byla v plusu
a proč ne na nájmu? Kde bereš to, že bydlí zadarmo. Na to má tak nárok manžel, manželka.
@Lama Lama píše:
To není zaplatit nekdejší investici. To je zaplatit současnou hodnotu bydlení.
Pokud mám byt, tak bydlení v něm něco stojí. Pokud partner nebude chtít přispět ani korunu, navrhnu se přestěhovat za stejných podmínek do jeho nebo do nájmu, kde si zaplatím svou polovinu nájmu a svou nemovistot pronajmu tomu, kdo je za to ochotný zaplatit.
Ty kráso, to je výplod
tak ještě jednou.
Pokud mám byt, tak bydlení v něm něco stojí.
Ano, služby. Ne tržní nájemné, ale SLUŽBY. To jsou dvě odlišné položky. Stejně jako jsou dvě odlišné položky tržní nájemné a údržba domácnosti.
Rozdíl je primárně v tom, že pokud by chlap chtěl, aby mu reálně přispívala a platila např. polovinu hypotéky, tak přinejmenším v následném manželském svazku má právo na svůj podíl. Zatímco takhle nemá právo na nic.
@Lama Lama píše:
a proč ne na nájmu? Kde bereš to, že bydlí zadarmo. Na to má tak nárok manžel, manželka.
Protože nájem se neplatí ve vlastní nemovitosti proboha. A je úplně jedno jak jsou či nejsou sezdaní, mají spolu nezletilé dítě, jsou tedy považování za rodinu a podle NOZ je odtud nemůže ani jen tak vyhodit, natož aby měl právo požadovat tržní nájemné.
A pokud by ho požadoval, tak by tam přinejmenším byl rozpor v tom, že by měl on jako jedinec dodatečný příjem, který by musel adekvátně zdanit atd. atd. ale pokud očekáváš, že by soud tohle umožnil, tak jsi fakt vedle.
Ještě jednou - služby, chod domácnosti a tržní nájemné jsou tři různé věci. Tečka.
@Nimie píše:
Ty kráso, to je výplod![]()
tak ještě jednou.
Pokud mám byt, tak bydlení v něm něco stojí.
Rozdíl je primárně v tom, že pokud by chlap chtěl, aby mu reálně přispívala a platila např. polovinu hypotéky, tak přinejmenším v následném manželském svazku má právo na svůj podíl. Zatímco takhle nemá právo na nic.
Ano, služby. Ne tržní nájemné, ale SLUŽBY. To jsou dvě odlišné položky. Stejně jako jsou dvě odlišné položky tržní nájemné a údržba domácnosti.
ne, nemá právo na nic. Když budu mít cizího podnájemníka, tak tak taky nebude platit jen služby, ale bude platit normální podnájemné. A nebude mít žáné právo na svůj podíl. A z právního hlediska na tom přítelkyně není jinak.
Jestli se ti dva dohodnou, že tam bude zadarmo, je to jejich věc. Jestli se dohodnou, že žena bude žehlit, vařit a chlap jí tam nechá bydle, je to jejich věc. Můžou se třeba domluvit, že jí chlap bude měsíčně vyplácet kapesné 50tis, za to, že s nim je…
To vlastní bydlení ( a ted nemyslím poplatky) MÁ SVOU HODNOTU, NĚCO STOJÍ.
Pokud ona po něm bude chtít alimenty na sebe a na dítě, má na to jistě nárok. Ale on má nárok na nájemné.
@Nimie píše:
Protože nájem se neplatí ve vlastní nemovitosti proboha. A je úplně jedno jak jsou či nejsou sezdaní, mají spolu nezletilé dítě, jsou tedy považování za rodinu a podle NOZ je odtud nemůže ani jen tak vyhodit, natož aby měl právo požadovat tržní nájemné.A pokud by ho požadoval, tak by tam přinejmenším byl rozpor v tom, že by měl on jako jedinec dodatečný příjem, který by musel adekvátně zdanit atd. atd. ale pokud očekáváš, že by soud tohle umožnil, tak jsi fakt vedle.
Ještě jednou - služby, chod domácnosti a tržní nájemné jsou tři různé věci. Tečka.
ale pro ní ta nemovistost není vlastní. ![]()
@Nimie píše:
Za peníze obou. Ale udržovat domácnost a platit nájem jsou dvě odlišné věci, proč to mícháš dohromady?
když se ubytujes v hotelu tak taky odmitnes zaplatit, protože jim nebudeš hradit jejich investici? Nebo majiteli bytu, který si chceš pronajmout? To bydlení uzivas a tedy znehodnocuje, tak se za to platí.
@Nimie píše:
Protože nájem se neplatí ve vlastní nemovitosti proboha. A je úplně jedno jak jsou či nejsou sezdaní, mají spolu nezletilé dítě, jsou tedy považování za rodinu a podle NOZ je odtud nemůže ani jen tak vyhodit, natož aby měl právo požadovat tržní nájemné.
Nikoliv, rodinná domácnost je dle NOZ pouze u manželů. Tedy minimálně družku vyhodit s klidem může.
@Lama Lama píše:
ne, nemá právo na nic. Když budu mít cizího podnájemníka, tak tak taky nebude platit jen služby, ale bude platit normální podnájemné.
A ty za to odvedeš daň, což budeš mít vedeno jako příjem, který se ti promítne do výše alimentů, kterými jsi povinen živit děti a matku svých dětí ![]()
@Lama Lama píše:
A nebude mít žáné právo na svůj podíl. A z právního hlediska na tom přítelkyně není jinak.
b) nastuduj si zákon
@Lama Lama píše:
Jestli se ti dva dohodnou, že tam bude zadarmo, je to jejich věc. Jestli se dohodnou, že žena bude žehlit, vařit a chlap jí tam nechá bydle, je to jejich věc. Můžou se třeba domluvit, že jí chlap bude měsíčně vyplácet kapesné 50tis, za to, že s nim je…
To vlastní bydlení ( a ted nemyslím poplatky) MÁ SVOU HODNOTU, NĚCO STOJÍ.
Jakou hodnotu? Co stojí kromě poplatků?
@Lama Lama píše:
Pokud ona po něm bude chtít alimenty na sebe a na dítě, má na to jistě nárok. Ale on má nárok na nájemné. Může jí taky klidně vykopnout.
Víš co, tahle diskuze nemá vůbec smysl. Ty si nastuduj pro začátek příslušné zákony a povinnosti vůči matce dítěte a dítěti, protože tohle se nedá číst.