Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@sovicka1 píše:
souhlasím - nevím, jak to cítilo manželovi dítě, ale ze začátku, pokud u nás bylo na dýl, tak ty poslední dny byly vždycky super (pro mě) a bylo mi líto, že už musí pryč, kdežto ty první dny to skřípalo. Pak 14 dní pauza - a pak začínat zase odznovu![]()
U nás to je taky tak. Čím dýl tu je, tím je to lepší a míň psychycky náročné.
@Anonymní píše:
Aha, najednou se bude resit jestli je vlastní nebo nevlastní!Ta holka je pro rodiče zakladatelky nevlastní uplne, ale v tomhle pripade se to najednou nepocita, ze?
Jednou se cizi-necizi rozlišovat nema, ale neplati to vzdy, ze? Kdyz se rodiče zakladatelky maji starat o holku, tak by se mohli i rodiče ex starat o kluka ne? Kdyz o holku rodiče zakladatelky nestoji, tak ji tam proste nebrat a hotovo.
To je zbytečné se dohadovat
![]()
Ona vlastně i moje dcera co mám s přítelem je vlastní dcera mého manžela a měl by si jí také brát na víkendy, už jen proto, že je to sestra ¨jeho dcer
![]()
To mu zítra musím říct, ať se zasměje…
Můj chlap má 10tiletou dceru z předchozího vztahu. Jsme spolu hooodně dlouho. Z počátku to nešlo, pár let zpět si malou bereme pravidelně. K mým rodičům většinou jezdím s naším synem a jeho dcerou sama, občas přiberem i kamarádku syna
. Nemám s tím nejmenší problém, naši holku berou jako jejich (taky mají celkem dnes už 10 vnoučat, takže jedno navíc se už ztratí
) holka jim říká babi a dědo. Moje ségra s ní taky nemá problém…
A co se „poslušnosti“ týče.. v „mé“ domácnosti a za mé přítomnosti platí moje pravidla. Co vyžaduju po synovi, vyžaduju i po ní… zkouší třeba že mamka jí nchává do 10 včer vzhůru.. jo?? Tak ať nechává, u nás max do 9 hod a pod… ale mám asi štěstí v tom, že můj chlap neřekne ani slovo. Hlavně je to jeho dcera, a já jí bru jako i mojí… není cizí přece.
Každopádně s chlapem bych si promluvila… i on musí respektovat tvoje pravidla a pravidla tvých rodičů, a vůbec bych se nestyděla holku cepovat. ![]()
inko Lenka
mmch nbyla tu nedávno podobná diskuze?? ![]()
ano, tlačení do citů, které nejsou…mám vlastní zkušenost. Expřítel, kluka 12 let, manželce „vysvětlil“, že si jej vezme do své péče, že o nic nejde, že kluk je už velkej a že se vždycky nějak domluví. Manželka na to kývla, bydleli v domě, všichni, tak o nic „nešlo“. Po rozvodu můj expřítel hnusně otočil proti ní, všude vykládal, jak je špatná matka, když dal soud kluka jemu (blbost, byla to dohoda), machroval jak on je ten dobrej atd. Když jsem mu řekla, že tohle je hnusný vůči ní, tak jsem byla za špatnou i já. Syn chtěl dál bydlet v domě s maminkou, on (expřítel) si dělal co chce, lítal si a nic neřešil, jen jedno řešil - začal klukovi shánět novou „maminku“. Syn o ton nechtěl ani slyšet, chtěl dál žít svůj zaběhlej život tam, kde byli, škola, kamarádi apod. Expřítel ihned po „dořešení“ situace s péčí apod. mi sdělil, že on a syn se nastěhují ke mně a já přitom viděla syna jednou v životě. Bylo mi řečeno, že když miluju jeho, že musím automaticky milovat i jeho syna a vzít je k sobě oba dva. Chtěla jsem, aby tohle rozhodnutí nechal na synovi a syn mu řekl, ať si jde kam chce, že chce zůstat doma s mamkou. Expřítel to chtěl exmanželce „nasolit“ a sebrat jí kluka a vůbec jej nezajímalo, že kluk to nechce, že udělá nešťastnýho i jeho a tak jsme se rozešli, protože já tyhle věci - vyřizování si nějakých účtů - nebudu podporovat. Jeho žena byla fajn baba, kluk taky, bylo mi jich vlastně obou i líto, protože expřítel začal ihned shánět novou „maminku“ a tahal kluka k různým babám, které zrovna objevil a syn mu pořád říkal to samý - nech mě, chci být doma s mamkou. Dopadlo to tak, že expřítel prodal barák, manželce koupil garsonku a kluka „odhtáhl“ někam, kde jej (expřítele) chtěli a dnes je to tak, že syn na něj kašle a mně řekl, že tohle mu fakt nezapomene. Takže chyba nemusí být vždy na straně nové ženy.
@Kubula.K píše:
Tohle mě celkem zarazilo - proč to MUSÍŠ dělat ty? Jestli to neudělá její otec, prostě to nech, ať to přirozeně někam dospěje.. Ty vlastně děláš spoustu věcí, který dělat nechceš, protože „musíš“, ale ty nemusíš. Nemusíš vlastně ani řešit, jestli tvým rodičům vadí její přítomnost - jsou to dospělý lidi a až jim to bude přerůstat přes hlavu, ozvou se sami, neboj. Neřeš všechno za ostatní.
Hahá, tak to jsem si představila, jak takhle nechávám vyhnít chování nezvladatelného vyvdaného dítěte (hypoteticky, moje pastorci se drželi dobře) v naší rodině. Chvíli nic, pak brutální slovní soda od „babičky“, která by se sice chvíli ovládala, ale jinak startuje na první našlápnutí, dítě ještě kvákne, ještě brutálnější soda (možná i fyzická) od „dědečka“, který je kliďas, ale má to taky meze… pak brutální hádka mezi mnou a milujícím tatíčkem, co své poklady považuje za dokonalá zlatíčka (když je vidí 4 dny v měsíci)…
@Kubula.K no víš, ono je to taky třeba o tom, že zakladatelka to řešit prostě musí, pokud tatínek ne… zakladatelka se třeba za partnerovo rozjívené a uřvané dítko stydí před vlastními rodiči, stydí se za to, koho si našla, že neumí okřiknout své vlastní milované dítě (protože mu pravděpodobně něco kompenzuje že?).V mnoha rodinách se o spoustě věcí nemluví, ale funguje nonverbální komunikace, takže ona prostě může vidět, jak něco jejím rodičům vadí, oni jí to neřeknou, protože jí nechtějí ubližovat (milujou jí, jsou to její rodiče), ale ona přes to cítí, že by něco měla udělat, protože tatínek zaslepený biologickou láskou většinou chyby svého dítka nevidí (či je radši přehlíží).
Nikdo nevíme, jak to mají v rodině a nikdo tam nebyl, takže si tady teď všechny můžeme vymýšlet do aleluja ![]()
@Anonymní píše:
Aha, najednou se bude resit jestli je vlastní nebo nevlastní!Ta holka je pro rodiče zakladatelky nevlastní uplne, ale v tomhle pripade se to najednou nepocita, ze?
Jednou se cizi-necizi rozlišovat nema, ale neplati to vzdy, ze? Kdyz se rodiče zakladatelky maji starat o holku, tak by se mohli i rodiče ex starat o kluka ne? Kdyz o holku rodiče zakladatelky nestoji, tak ji tam proste nebrat a hotovo.
Bývalá manželka ma svoje rodiče, kteří mají vlastní vnučku. Otec obou dětí má svoje rodiče a ti mají vnučku z prvního manželství a vnuka z druhého manželství. Druhá manželka má také svoje rodiče a ti mají vlastního vnuka a nevlastní vnučku, která k nim do rodiny přišla manželstvím s otcem obou dětí. Nikde nevidím právní vztah nového syna k bývalé manželce, natož k jejím rodičům. Ty jo?
@Knihomyš píše:
Hahá, tak to jsem si představila, jak takhle nechávám vyhnít chování nezvladatelného vyvdaného dítěte (hypoteticky, moje pastorci se drželi dobře) v naší rodině. Chvíli nic, pak brutální slovní soda od „babičky“, která by se sice chvíli ovládala, ale jinak startuje na první našlápnutí, dítě ještě kvákne, ještě brutálnější soda (možná i fyzická) od „dědečka“, který je kliďas, ale má to taky meze… pak brutální hádka mezi mnou a milujícím tatíčkem, co své poklady považuje za dokonalá zlatíčka (když je vidí 4 dny v měsíci)…
Všechno sedí, až na to poslední - proč bych se hádala s milujícím tatíčkem? Za svoje rodiče neodpovídám, jestli se mu jejich chování nelíbí, ať to řeší s nima. Jestli má pocit, že maj pravdu, ať to řeší s dcerou.
Já bejvala taky ten, co za všechno zodpovídá, takže cca vím, o čem mluvím. Nezažila jsem větší úlevu, než když mi došlo, že třeba vztah mezi mými rodiči a mým manželem absolutně není moje věc. Do tý doby jsem byla pokaždý uzlíček nervů, když se měli vidět, od tý doby jsem v klidu. A nejlepší je, že vztahy maj od tý doby v pohodě.. teda do tý míry, jak jsou toho schopný.. ale za ty nervy tohle fakt nestojí. Proč se nechávat zatahovat do něčeho, co absolutně nemám šanci vyřešit? ![]()
Kobliho jasně, případně doporučuju doložit přehlednými nákresy, pokud by ti někdo nerozuměl. To trochu upadla logika ![]()
@Kobliha51 píše:
Bývalá manželka ma svoje rodiče, kteří mají vlastní vnučku. Otec obou dětí má svoje rodiče a ti mají vnučku z prvního manželství a vnuka z druhého manželství. Druhá manželka má také svoje rodiče a ti mají vlastního vnuka a nevlastní vnučku, která k nim do rodiny přišla manželstvím s otcem obou dětí. Nikde nevidím právní vztah nového syna k bývalé manželce, natož k jejím rodičům. Ty jo?
@Kobliha51 já teda nevidím ani právní vztah staré dcery k nové manželce, natož k jejím rodičům. Odzdrojuj to, prosím.
@Knihomyš píše:
@Kobliha51 já teda nevidím ani právní vztah staré dcery k nové manželce, natož k jejím rodičům. Odzdrojuj to, prosím.
@Kubula.K mám ke svým rodičům v tomto směru ochranářský vztah a patrně bych cítila zodpovědnost za to, co jsem to k nim přitáhla za dvojku. aby museli řešit dítě a pak ještě otce, bych asi dopustit nechtěla. přinejmenším bych se za ně postavila, když už.
@kočička Evička
No to jsi si užila. Tvůj případ je úplně něco jiného. Padla jsi holt na debila.
Většina nových manželek to cizí dítě se skřípěním zubů toleruje a i ten chlap se musí činit a ne jen přivést dítě do rodiny a ty ženo se starej. ![]()
LOL… tak to je u zenskych uplna klasika, ale kdybys mela ty svoje dite, tak by si ho cpala o 106 rodine tveho pritele, a kdyby meli oni nebo on kecy, tak to by byl kolotoc ![]()