Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@esterka03 píše:
@Kubula.K no víš, ono je to taky třeba o tom, že zakladatelka to řešit prostě musí, pokud tatínek ne… zakladatelka se třeba za partnerovo rozjívené a uřvané dítko stydí před vlastními rodiči, stydí se za to, koho si našla, že neumí okřiknout své vlastní milované dítě (protože mu pravděpodobně něco kompenzuje že?).V mnoha rodinách se o spoustě věcí nemluví, ale funguje nonverbální komunikace, takže ona prostě může vidět, jak něco jejím rodičům vadí, oni jí to neřeknou, protože jí nechtějí ubližovat (milujou jí, jsou to její rodiče), ale ona přes to cítí, že by něco měla udělat, protože tatínek zaslepený biologickou láskou většinou chyby svého dítka nevidí (či je radši přehlíží).
Nikdo nevíme, jak to mají v rodině a nikdo tam nebyl, takže si tady teď všechny můžeme vymýšlet do aleluja
No a to je právě ono, tyhlety „hry“ jsou hrozná past a jedinej způsob, kterej znám, jak se tím nenechat semlít, je prostě je nehrát. Jestli se stydí, koho si našla, vylepší to tím, že bude dceru okřikovat a tatík si dál bude hrát na hodnýho? Ani náhodou - atmosféru to narušuje stejně a dlouhodobě to kazí vztah mezi ní a dcerou. Takový to „každému, co jeho jest“ není jen plácnutí do větru, člověk by fakt měl řešit věci, který jsou „jeho“, a neplíst se do věcí, který „jeho“ nejsou. Podle mých zkušeností teda. ![]()
Tak já si ani nedovedu představit, že by to mělo fungovat jinak.
Je to jeho dcera, jeho do rodiny chceš, ji né. Mně přijde hezké, že stojí o to, aby se ona do Tvé rodiny včlenila tak jako on. Ty o to zřejmě tak nestojíš, nemyslím to
, ale pro mě by to na jeho místě byl vážný problém.
@Knihomyš píše:
@Kobliha51 já teda nevidím ani právní vztah staré dcery k nové manželce, natož k jejím rodičům. Odzdrojuj to, prosím.
Nová manželka si vzala otce dcery - právní vztah. Otec má soudně určen styk s dcerou - právní vztah. Rodiče manželky mají zetě (manželství řádně uzavřeno) se soudně určeným stykem s dcerou. Nikde tu nefiguruje bývalá manželka otce dcery.
@Anonymní píše:
Můj chlap má 10tiletou dceru z předchozího vztahu. Jsme spolu hooodně dlouho. Z počátku to nešlo, pár let zpět si malou bereme pravidelně. K mým rodičům většinou jezdím s naším synem a jeho dcerou sama, občas přiberem i kamarádku syna. Nemám s tím nejmenší problém, naši holku berou jako jejich (taky mají celkem dnes už 10 vnoučat, takže jedno navíc se už ztratí
) holka jim říká babi a dědo. Moje ségra s ní taky nemá problém…
A co se „poslušnosti“ týče.. v „mé“ domácnosti a za mé přítomnosti platí moje pravidla. Co vyžaduju po synovi, vyžaduju i po ní… zkouší třeba že mamka jí nchává do 10 včer vzhůru.. jo?? Tak ať nechává, u nás max do 9 hod a pod… ale mám asi štěstí v tom, že můj chlap neřekne ani slovo. Hlavně je to jeho dcera, a já jí bru jako i mojí… není cizí přece.Každopádně s chlapem bych si promluvila… i on musí respektovat tvoje pravidla a pravidla tvých rodičů, a vůbec bych se nestyděla holku cepovat.
inko Lenka
mmch nbyla tu nedávno podobná diskuze??
Plně souhlasím. V mé domáctnosti se budou dodržovat moje (a manželova) pravdila. Ať už se jedná o vlastní, nevlastní nebo třeba kamarádčino dítě.
Nechávat „vyhnít“ zlobívé dítě nedokážu. Když ho neokřkne manžel, tak to udělám já. Protože ostudu dělá i mě, popřípadě pak musím ten bordel uklízet já ![]()
A jinak jak tu někdo psal, že s tím dítětem se zakladatelka stýká již 5 let, tak si měla zvyknout…oni se ty vztahy časem mění. Když se seznámíš s roztomilým 4 letým dítětem, který tomu nerozumí, tak je vše OK. Jak dítě roste, začne v tom umět chodit a vydupávat si způsobem, ale u maminky můžu, ty nejsi moje máma, máma to dělá za mně, u ní nemusím a můžu atd. Oni ty nevlastní děti nás taky nepovažují za vlastní, takže není nespravedlivé je taky brát jako manželovi děti a né své.
Proboha, co to mate porad vsichni s tim jidlem!!!
Rozezrana znamena rozmazlena!
(Morava) ![]()
Mimochodem, nevim, proc by holka mela spat u rodicu zakladatelky. Proste se na to neciti, hotovo. Klidne bych to holce rekla.
Me fascinuje jedna vec - kdyz placnu vlastni, tak vychovavam, kdyz placnu vyvdane, jsem hnusna macecha, macechy milovat musi, trestat nesmi a tak nejak vseobecne se na ne pohlizi jako na mrchy. Co udelam vlastimu (zakazu spani u babicky, protoze baba chce mit klid, v sestinedeli ho poslu na hlidani, odmitnu 100%ni peci, ponevadz chci, aby neco delal i otec)je ok, kdyz totez udelam pastorkovi, jsem nejvetsi krava pod sluncem.
To jsem vysledovala ve zdejsich diskuzich. (Nejsem macecha) ![]()
Macecha musi fungovat jako robot, motorova mys, bezmezne milovat a nechybovat, vse ostatni je spatne… ![]()
@Knihomyš píše:
@Kubula.K mám ke svým rodičům v tomto směru ochranářský vztah a patrně bych cítila zodpovědnost za to, co jsem to k nim přitáhla za dvojku. aby museli řešit dítě a pak ještě otce, bych asi dopustit nechtěla. přinejmenším bych se za ně postavila, když už.
Počkej, to už mluvíš o nějakým vyloženě dětským agresorovi, ne? Já měla za to že je to prostě rozjívený dítě, nic vyloženě patologickýho?
Ale jinak souhlas, že pokud bych je tam „přitáhla“ já, tak bych odpovědnost samo cítila taky. Takže bych se maximálně snažila, aby manžel pochopil, že by tam neměl lízt, dokud ho nepozvou.. ale pokud pozvou, už jsou sami za sebe. Příště pozvat nemusej, a kdyby to zakladatelka pořád „nežehlila“, tak se šance, že nepozvou, dost zvyšuje.. a je vyřešeno. ![]()
@Kubula.K těžko říct, jestli to vylepší, ale aspoň dá nevlastní dceři najevo, že takhle teda ne, když to nejsou schopni udělat její rodiče, potažmo bio otec… moje mamka to třeba řekne na rovinu co se jí nelíbí (pak se to většinou nelíbí přítelovi
) ale bohužel má v 99% pravdu
To musí být ale pro ty děti strašný pocit, když vidí, jak „nové“ děti mají tatínka každý den po ruce a ony se musí spokojít s víkendem jednou za 14 dní a s macechou, která je sotva strpí a chová se k ním jako kus ledu. Brrr, je mi těch dětí hodně líto a doufám, že naše děti toto nikdy nezažijou
@chatwenna píše:
Proboha, co to mate porad vsichni s tim jidlem!!!Rozezrana znamena rozmazlena!
(Morava)
Mimochodem, nevim, proc by holka mela spat u rodicu zakladatelky. Proste se na to neciti, hotovo. Klidne bych to holce rekla.
Me fascinuje jedna vec - kdyz placnu vlastni, tak vychovavam, kdyz placnu vyvdane, jsem hnusna macecha, macechy milovat musi, trestat nesmi a tak nejak vseobecne se na ne pohlizi jako na mrchy. Co udelam vlastimu (zakazu spani u babicky, protoze baba chce mit klid, v sestinedeli ho poslu na hlidani, odmitnu 100%ni peci, ponevadz chci, aby neco delal i otec)je ok, kdyz totez udelam pastorkovi, jsem nejvetsi krava pod sluncem.
To jsem vysledovala ve zdejsich diskuzich. (Nejsem macecha)
Macecha musi fungovat jako robot, motorova mys, bezmezne milovat a nechybovat, vse ostatni je spatne…
Nemáš pravdu. Není to tak vždycky. Základ je, aby se partneři měli rádi a všechno spolu probrali a oba se snažili, aby to klapalo. Otec by se měl co nejvíce starat o své dítě, které má na víkend a nenechávat všechno na maceše, aby musela ona kmitat, natož když má ještě malé dítě. Jen málokdo dokáže bezmezně milovat vyvdané dítě a ani nemusí. Stačí když budou s otcem zajedno a dítě si to srovná, vždyť ví, že maminku má doma. Právě u těchto případů je jasné, že to cizí dítě není bohužel hlavním problémem rodiny. ![]()
@Kobliha51 píše:
Nová manželka si vzala otce dcery - právní vztah. Otec má soudně určen styk s dcerou - právní vztah. Rodiče manželky mají zetě (manželství řádně uzavřeno) se soudně určeným stykem s dcerou. Nikde tu nefiguruje bývalá manželka otce dcery.
No, tak ona stará dcera a nový syn jsou sourozenci - právní vztah, pokud to bereš takto. Takže stará manželka má dítě, které má nového sourozence.
Nicméně mám dojem, že české právo na vztahy „tchán - zeť“ ani na další nehraje. Upravují se vztahy mezi manželi, rodiči a dětmi a prarodiči a vnoučaty, mám ten dojem. Jiné snad ani ne, leda v dědictví, a ani tam tuším ten „tchán - zeť“ nebo „pastorek - macecha“ nefiguruje, myslím tím ve smyslu, že by třeba ovdovělý zeť dědil ze zákona po tchánovi apod.
@chatwenna píše:
Proboha, co to mate porad vsichni s tim jidlem!!!Rozezrana znamena rozmazlena!
(Morava)
To jsem vysledovala ve zdejsich diskuzich. (Nejsem macecha)
Macecha musi fungovat jako robot, motorova mys, bezmezne milovat a nechybovat, vse ostatni je spatne…
Ale houby, zveličovat vše, to je tady velká moda
Stačí, když se nebude chovat jako bezcitný kus ledu a aspon ten víkend se bude snažit chovat trochu víc srdečněji. Nevím, jsou to jenom děti a za svoje rodiče nemohou. Já bych si chlapa, který své dítě stále tak miluje a chce s ním být velmi vážila, protože nevíte, jestli se toto nestane i vám
Mě třeba nakrkla tchýně - babička našeho a jeho dítěte, když jsem byla podruhé těhotná, a ona si před holkou vykládala, jakej je vlastně chudák že ona nebude mít už vlastní sourozence ale moje dítě jo…
to jsem šla do kolen a rozhodně to tak neberu, bo mám 3 sourozence a dohromady máme 3 otce a taky si nehrajem na vlastní a nevlastní.
noo, ale co nechat obě děti s otcem doma a jet na oslavu sama?? pěkně si užít, a tatínek ať se stará ![]()
lenka
@karinka
Moje děti si zvykli docela i dobře a rychle, že svého tatínka vidí jen o víkendy, vždy dva víkendy je má tatínek, pak jsou jeden víkend doma.
Upřímně jsem úplně zapomněla napsat, že mám stejnou situaci ![]()
Rodiče přítelkyně mého exmanžele, taky nechtějí aby tam naše děti spali, ale z důvodu, že se rozvádějí a nechtějí aby byli třeba u nějakých hádek atd. Řekli to dětem narovinu. Nejstarší je 9 let a pochopili to úplně v pohodě. Holt přes den jsou s tatínkem a jeho přítelkyní a navečer spí u rodičů mého ex.
A je pravda, že naše dšti jsou jako kobylky, kam přijdou, tam vše sní, jen doma nejí a zůstává po nich jen spoušť
![]()
@karinka Ale zakladatelka se nechova jako kus ledy… Proste ji vadi jedna rozmazlena holka, kterou tata nedokaze okriknout, aby nebyl ze dvou rodicu „ten spatny“ prave on… ![]()