Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Taky jsem si všimla, že je ex na děti mnohem hodnější, ale je to kvůli tomu, že je má jen na víkendy, já to holt toleruji a oni ví jak se mají chovat, nebo co si můžou dovolit u tatínka a co u maminky.
Ono to je taky těžké. Když si otec děti nebere, tak je to hajzl, když si je bere a je na ně hodný, nekřičí na ně, nic, jen proto, že je nemá tak často, tak je to taky špatně.
@chatwenna píše:
@karinka Ale zakladatelka se nechova jako kus ledy… Proste ji vadi jedna rozmazlena holka, kterou tata nedokaze okriknout, aby nebyl ze dvou rodicu „ten spatny“ prave on…
Ale to je právě ten problém mezi dospělými. Táta holt musí zabrat, ale to se musí oba domluvit. Děti jsou děti, většinou se jako děti chovají. Tam je prostě problém mezi dospělými ventilovaný přes dceru.
@Kubula.K píše:
Počkej, to už mluvíš o nějakým vyloženě dětským agresorovi, ne? Já měla za to že je to prostě rozjívený dítě, nic vyloženě patologickýho?Ale jinak souhlas, že pokud bych je tam „přitáhla“ já, tak bych odpovědnost samo cítila taky. Takže bych se maximálně snažila, aby manžel pochopil, že by tam neměl lízt, dokud ho nepozvou.. ale pokud pozvou, už jsou sami za sebe. Příště pozvat nemusej, a kdyby to zakladatelka pořád „nežehlila“, tak se šance, že nepozvou, dost zvyšuje.. a je vyřešeno.
Tak ona je to taková fabulace (: Chápu, co chceš říct, akorát nesdílím názor, že by to bylo fajn řešení. Starší lidi mají halt s asertivitou problémy, zvlášť v rodině. Moje máma je třeba hodně průrazná, ale takovouhle situaci by asi jen tak nedala. A psychická pohoda mé matky je do značné míry i moje věc, pokud to můžu ovlivnit.
Ale co rodina, to originál, jinde to třeba v pohodě zafunguje, nic proti.
Tak já to mám z opačné strany. Mám syna z předešlého vztahu. Synovi je sedm a mám ho ve své péči. Bio táta posílá alimenty a občas dárek k Vánocům, narozeninám… Když jsem si manžela vzala, dali jsme společné příjmení i synovi. Bio otec musel samozřejmě souhlasit a v klidu souhlasil, ale v rodném listu je pořád a alimenty platí dál. Rodina mého manžela bere mého syna jako manželovo dítě. Kupují mu dárky jako ostatním vnoučatům, máme oba přístup na rodinné oslavy a někdy ho hlídali. Moc ne, ale to je tím, že není potřeba. Když tu mam já na vikend synovce z manželovy strany, bere ho moje mamka spolu s naším synem na výlet nebo bruslit. Cokoli. Prostě nechápu nějaké škatulkování.
Připadá mi to, že tu cítím nějakou žárlivost… Děti jsou ale přece děti. Já nevím, já mám ráda všechny a když tu chce spát spolužák syna, jsem v pohodě. Nemá sice kapku naší krve, ale najíst dostane vždycky ![]()
Ale pravda je, že syn říká táto mému manželovi a žije s námi… Takže jiný případ ![]()
@Knihomyš píše:
Tak ona je to taková fabulace (: Chápu, co chceš říct, akorát nesdílím názor, že by to bylo fajn řešení. Starší lidi mají halt s asertivitou problémy, zvlášť v rodině. Moje máma je třeba hodně průrazná, ale takovouhle situaci by asi jen tak nedala. A psychická pohoda mé matky je do značné míry i moje věc, pokud to můžu ovlivnit.
Ale co rodina, to originál, jinde to třeba v pohodě zafunguje, nic proti.
Já neříkám, že je to fajn řešení, ani si nemyslím, že by v tom bylo všem okamžitě dobře. Spíš když to vezmu z dlouhodobého hlediska, tak mi přijde, že se tím vztahy dotanou tam, kde mají být (tj. každý dostane „to svoje“), což při takových těch tanečcích většinou nehrozí a lidi to hrajou třeba desítky let.. Možná je v tom někomu dobře, ale co já pozoruju, tak ono to má tendenci požírat vlastní děti a dlouhodobě je v tom hrozně těžký žít. Takže já bych byla pro to vyjasnit si pozice i za cenu, že to na začátku bolí, protože pak to může začít fungovat líp.
Ale jasně že všichni hlavně rozvíjíme svoje vlastní domněnky, než že bysme nějak řešili situaci zakladatelky.. ![]()
@Kubula.K píše:
Ale jasně že všichni hlavně rozvíjíme svoje vlastní domněnky, než že bysme nějak řešili situaci zakladatelky..
za mě, prostě mluvit a nastavit pravidla jak otci dětí tak i holce… Jak jsem psala, v mé domácnosti platí moje pravidla a otec je taky musí respektovat stejně jako je respektuje při výchově našeho dítěte.
lenka
@Kubula.K píše:
Ale jasně že všichni hlavně rozvíjíme svoje vlastní domněnky, než že bysme nějak řešili situaci zakladatelky..
Situaci si zakladatelka musí vyřešit sama. Třeba i tím, že bude vědět, jestli žije s přítelem a nebo manželem. Doporučuji neprobírat na fóru, ale s partnerem a to bez ohledu na jeho případné naštvání. A nebo s ním nebýt.
Zakladatelko já tě chápu..taky k mým rodičům netahám dceru mého partnera..ještě aby tam spala..to je nepřípustné.. ![]()
@peggy.sl píše:
Zakladatelko já tě chápu..taky k mým rodičům netahám dceru mého partnera..ještě aby tam spala..to je nepřípustné..
Tím myslíš nepřípustné pro tebe, nebo pro tvé rodiče, nebo všeobecně? Já jsem tady někde četla, že některé macechy tyto děti ke svým rodičům berou a někteří rodiče je dokonce berou i k moři? Oni asi fakt neví, že je to nepřípustné a tak nevědomky dělají chybu. ![]()
@Anonymní píše:
Hezký večer holkyOmlouvám se za anonym, ale mám k tomu své důvody…
Chtěla jsem se zeptat na názor hlavně TĚCH Z VÁS, KTERÉ MAJÍ PARTNERA A TEN MÁ DÍTĚ Z MINULÉHO MANŽELSTVÍ. Jak dítě začleňujete do vaší rodiny?Jsme spolu s manželem 5 let a narodil se nám před pár měsíci syn. Mimoto má dceru z minulého manželství, které je 9 let. Dceru má v péči matka a my si ji bereme většinou na víkendy nebo prázdniny. Vycházíme spolu celkem dobře. Co mi ale hodně vadí, je to, že se ji přítel na můj vkus snaží až moc „vmísit“ do mé rodiny. Ona by chtěla přespávat u mých rodičů a přítel bez toho, aby se mě zeptal, jestli mi to nevadí, se stále snaží naplánovat celý víkend u mých rodičů. A já se neustále na něco vymlouvám, jen, abychom tam nemuseli spát. Nevidím důvod, proč by to tak mělo být, když má několik svých babiček. Mým rodičům se to také nějak moc nezamlouvá. Další věcí je, že za měsíc plánujeme velkou rodinnou oslavu, kdy má teta se strejdou slaví kulatiny. Už teď mi je jasné, že za každou cenu bude manžel chtít, aby tam jeho dcera byla s námi. Místo, abych se na oslavu těšila, už teď jsem naštvaná. Nevím, jak mu to vysvětlit. Tak ráda bych byla k němu upřímná, ale už jednou jsme se kvůli tomu pohádali a od té doby všechno trpím. Chápu, že je to jeho dcera a dítě je to nejcennější, co můžeme mít, ale jinak se ve všem snažím, aby u nás byla spokojená. Tak snad by mi mohl vyjít aspoň v tomto vstříc, vždyť to jsou pro ni cizí lidé.
Jen jsem chtěla poprosit moralistky, které se mě chystají kritizovat, aby si to nechali do jiné diskuse. Tady opravdu platí, že dokud si to člověk nezažije, nedokáže se do této situace vcítit.
Nejhorší je, že ona musí být neustále středem pozornosti. Takže pokud jsme na nějaké návštěvě, tak se před všemi předvádí a je s prominutím rozežraná. Všichni se koukají s údivem, jen manžel se nad tím absolutně nepozastavuje - o to víc, mi vše vadí.
Ahoj, nečetla jsem všechno, ale asi tak, manžel má dva kluky z prvního manželství a vlastně od začátku co jsme spolu, chodili kluci i k mým rodičům, neříkali jim babi tati, asi, už si to nepamatuju, už jsou to puberťáci, ale normálně s náma chodili na oslavy, někdy i přespali u našich. Jsou to děti mého partnera, takže zpola naše a bereme to tak všichni. Příjde mi že trošku žárlíš, že to tvoje dítko není samotné středem pozornosti ![]()
No holt některým to vadí některým ne. Já bych syna od manžela taky netahala na noc k mým rodičům…co jim je po něm? Mají svůj klid a pokud by ho tam chtěli, řeknou si…Pokud ho tam nechcou, nebudu jim ho tam cpát a ani mého muže by nikd ynenapadlo jim ho tam nasáčkovat. Já bych jednou chtěla vidět všechny ty holky tady co to tak strašně odsuzují, jaké by to bylo pro ně až by byly babky a do baráku by se jim na noc nasáčkovaly děti které třeba vůbec nejsou jejich dcerunky, ale nějaké cizí ženské… ![]()
@Kobliha51 píše:
Tím myslíš nepřípustné pro tebe, nebo pro tvé rodiče, nebo všeobecně? Já jsem tady někde četla, že některé macechy tyto děti ke svým rodičům berou a někteří rodiče je dokonce berou i k moři? Oni asi fakt neví, že je to nepřípustné a tak nevědomky dělají chybu.
Nepřípustné pro mé rodiče a pro mě taky..můj táta nemá rád ve svém domě návštěvy..a já to plně respektuji..
Jenom proto, že je to dítě mého partnera, nebudu vystavovat svého tatínka stresovým situacím.. ![]()
@leene píše:
No holt některým to vadí některým ne. Já bych syna od manžela taky netahala na noc k mým rodičům…co jim je po něm? Mají svůj klid a pokud by ho tam chtěli, řeknou si…Pokud ho tam nechcou, nebudu jim ho tam cpát a ani mého muže by nikd ynenapadlo jim ho tam nasáčkovat. Já bych jednou chtěla vidět všechny ty holky tady co to tak strašně odsuzují, jaké by to bylo pro ně až by byly babky a do baráku by se jim na noc nasáčkovaly děti které třeba vůbec nejsou jejich dcerunky, ale nějaké cizí ženské…
Přesně tak! Až sama budu babka, tak nepadá v úvahu, že budu chůva..poňuchňat a domů! ![]()