Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ja te chapu, leze ti krkem, ale svoji mamku tam mas a ona je taky babicka, to si uvedom a na vnouce se tesi. Chapu, mas rada svoji mamku, nikoho jinyho nepotrebujes, ale dite ma 2 babicky, at se ti to libi nebo ne, je to mama tvyho partnera. Se s nim dohodni, at ji da do late, az bude zase moc radit..ale nemuzes ji z toho vynechat.. ![]()
Chápu, že ti vadí poučování, ale nechápu několik věcí
1, proč se neozveš? Proč jí neřekneš, že to zvládnešm že to umíš a poradit nepotřebuješ?
2, proč kde komu vykládat, že jdete na IVF, protože je riziko, že ti to kde kdo bude rozmlouvat a nepochopí to.
3, manželova matka je stejně babička jako tvoje matka. S tím se smiř.
@astoret ne, to rozhodně nechci. Chci aby nase detatko mělo 2 babicky, ale jde o to že její kolegyně má covid a tak ji prosím ať ted nejezdí. Kvůli miminku a kvůli mě (mám těžké astma a cukrovku). Je to blbá doba, ale kdyby v téhle situaci byla moje máma, tak by samozřejmě taky nejezdila. Každopádně to že při nás nestala v nejtěžší době ji já ani přítel nikdy nezapomeneme! Babičku ale dcerce brát nechceme
Je to babicka, domluvila bych se s ni normalne na návštěvě. Pokud se bojis covid tak klidne po testech. A pokud chceš mít kontrolu nad stravenym časem tak bych klidne jela k ni. Tak se můžeš kdykoliv zvednout ze už je mimco třeba unavene a jet domu. Já to takhle u tchána dělám. Když přijede on k nám je tady pomalu až do noci a ne vždy na to mám nervy. Jinak pokud partner stojí na tvé straně tak bych se jejími radami netrapila a poustela je druhým uchem ven.
Taky tě chápu, i to, že tam tchyni nechceš, že chceš svoji maminku, ale co partner? Nevadí mu to? Já jsem se vždycky snažila a snažím nedělat mezi babičkama rozdíly, už kvůli manželovi, kvůli dětem, chci ať mají hezké vztahy.
Třeba i tchyně chce být nejlepší babička a ty ji ani nechceš dát šanci.
Moje tchyně taky ráda radí a má všechno pod kontrolou, ale to je můj problém s ní a nechci, at to odnáší děti a manžel…
A to já bych se klidně ozvala, a řekla, že nemáš za potřebí, aby tě komandovala. Pak ti tě možná brala za dospělejší, a nekomandovala by tě jak malý děcko. Ale to sis měla vyjasnit už na začátku, zbytečně je mezi vámi dusno, a přenášíš to do vztahu mezi babičku a dítě.
Jinak peníze na IVF bych po ni nepožadovala, od tvých rodičů je pěkný, že vám pomohli, ale myslím si, že je to primárně “problém” tvůj a přítele.
@lleennttiillkkaa vzdy jsem ji na to slušně odpověděla že vim jak se starat o domacnost a vysledek je ze se urazi. Jak jsem psala nize. Babicku dcerce brát v zadnem pripade nechceme, každopádně to ze pri nas nestala v nejtezsich dobach ji nikdy nezapomeneme.
O IVF jsme rikali jen nasim rodičům, cekali jsme podporu, která přišla pouze od mých rodičů a od mého tchána.
A přece nemůžeš čekat, že když je proto IVF, tak vám ho bude platit a pak to brát jako důvod, abys na ni byla naštvaná a vyčítala jí to ![]()
Máš v sobě strašnou a zbytečnou křivdu, která teď bude kazit vztahy v rodině…
Nezlob, se ale covid je jen záminka. Tvůj manžel nechodí do práce? Tvoje máma sedí taky jen doma? Proč oni k tobě můžou a tchýně ne? Proč není tchýně v karanténě, když má nemocnou kolegyni?
@Rive nemyslim jen peníze, ikdyz nebudu lhát, v té době jsme potřebovali pomoci, ale jde o to že při nás psychicky nestála. Cp treba trochu pochopení z je i strany? Jednou nám řekla že takové vnouce z IVF ani nemůže mít ráda!
@Anonymní píše:
@lleennttiillkkaa vzdy jsem ji na to slušně odpověděla že vim jak se starat o domacnost a vysledek je ze se urazi. Jak jsem psala nize. Babicku dcerce brát v zadnem pripade nechceme, každopádně to ze pri nas nestala v nejtezsich dobach ji nikdy nezapomeneme.
O IVF jsme rikali jen nasim rodičům, cekali jsme podporu, která přišla pouze od mých rodičů a od mého tchána.
Jak při vás nestála? Že vám ta IVF nezacálovala? Mě by v těhle tchýňo_snachových bojích vždycky zajímala i ta druhá strana, tedy pohled tchýně.
@Janli ano presne tak, můj manžel pracuje z domova a moje mamka je v duchodu
Potřebuji si tady trochu, možná trochu víc vylít svoje srdíčko.
ale budiž. Těch poučování jak skládat prádlo, žehlit, prát, čím nejlépe prát, jak vařit, je toho strašně moc.. rozesmálo mě třeba to když jsme se s přítelem přestěhovali do nového bytu s novou vestavěnou troubou. Dělala jsem na její příjezd kuře v troubě. Při příjezdu se mě zeptala: ty jsi dělala kuře? Nekecej? A to jsi uměla pracovat s tou novou troubou? V tu chvíli jsem chtěla říct: né asi, celých 25 let jsem žila v podzemním bunkru a vylezla až ted
..to jsem samozřejmě neřekla, ale dost mě takovéhle její poznámky uráží. Tohle byl teprve začátek. Nejhorší problém nastal když jsme ji oznamili že se více než rok snažíme o dítě, nejde nám to, je u mě problém neprůchodné vejcovody a tak jdeme na IVF. Jako cože? Tobě (mě) je 26, jejímu synovi 27, děti si ještě nedělejte! Víte co je to za starosti? A proč jako IVF? Těch peněz co za to dáte, úplně jste se zbláznili, no jo to je tím trendem že všichni roděj tak ty chceš taky viď? S přítelem jsme se sebrali a odjeli, později se tedy omluvila. Na třetí pokus, tedy o necelé 2 roky jsem otěhotněla. Těhotenství bylo v koronavirové době a vzhledem k tomu že jsem měla rizikové těhotenství nikoho jsme si domů nezvali, dokonce ani mé rodiče, což mě nejvíce trápilo. Mám ale astma, cukrovku a o miminko jsem se bála. Nedokázala to pochopit. Covid je přeci vymyšlený! Každopádně nikdo k nám nemohl ať se ji to líbí nebo ne, byla pro mě riziko, protože dělá ve fabrice a ještě se po telefonu chlubí jak její kolegyně je doma s covidem a hned na to se ptá zda by přeci jen nemohla dorazit. Momentálně máme doma 3 týdny staré miminko a tenhle týden dorazila moje maminka na pomoc, nikoho jiného tu teď nechci. S mámou jsem vždycky všechno prožívala a tak prožíváme i tohle období. Mám to štěstí že přítel s mou mamkou skvěle vychází. Smějou se a moje máma by si nedovolila ho poučovat! Když se to ale tchýně dozvěděla, hned byl oheň na střeše. Nejdříve s dítětem z IVF nechtěla mít nic společného a teď najednou změnila názor?
Jak z názvu vyplívá, mám problémy se svou tchýní. Rozhodně nechci tvrdit že by mě neměla ráda, jen mě vytáčí to její věčné poučování a „dokonalé“ rady jak vést domácnost, mou domácnost! Dost často se staví do role mé matky, zapomíná ale že já svou vlastní mámu mám a když si nevím rady tak se obracím rovnou na mou mamku.
Dám vám příklad: po 2 měsících vztahu s mým partnerem se mě zeptala zda užívám antikoncepci a jak se má antikoncepce jmenuje, na což jsem ji odpověděla a ona že mi od známé zajistí jinou, lepší, kterou ona užívá, samozřejmě jsem řekla ať jinou neschání, že jsem spokojená s tou svou (to nevedela že žádnou ze zdrav. důvodů neberu, přítel o tom věděl a další člověk to vědět nemusel). Další můj hrozný „průšvih“ obalovaní řízků. Vzala jsem si na to vydličku, hned mi ji z rukou vytrhla s tím že touhle vydličkou ne, tou se ji to dělá špatně a mě by se taky dělalo špatně, hned mi dá tu svou oblíbenou. No žádný rozdíl jsem v tom neviděla
Mám hned několik důvodů:
rozmlouvala nám těhotenství, rozmlouvala IVF,
nepomohla nám finančně ani psychicky když jsme to potřebovali. Né že by neměla, chlubí se co má peněz, ale proč by vyhazovala peníze na nějaké umělé oplodnění a vyhozovat peníze na dítě z IVFka? Za to moji rodiče nám ve všem pomohli, finančně i psychicky. Vždy jsme si s mamkou byly blízké, ale tohle nás ještě více zblížilo. Byla tu pro nás v době kdy se nám nedařilo, když se zjistil problém, v době IVF, když se stále nedařilo, v těhotenství a ted i po porodu.
Tak jsem si srdce vylila a co vy? Máte nějaké zajímavé zkušenosti s tchýní? Zajímalo by mě ještě jak se vaše rodina stavěla k tomu že jdete na IVF?
Příspěvek upraven 01.02.21 v 17:20