Proč my snachy tak nenávidíme své tchýně?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1837
24.3.11 23:10

A jasně - všechny „tchýně“ nelze hodit do jednoho pytle.
Jsou mezi nima jistě normální ženský.

… ale zřejmě čirou náhodou (nebo že by statisticky vyšší pravděpodobnost??) jsme se s kolegyněmi v práci shodly (a to ony jsou dámy kolem padesátky), že se jim zezačátku dostávalo od jejich tchýní přehlížení.
Takové to: sedím na návštěvě, a tchýně se baví jen s manželem. Já jako bych tam nebyla.

(tak to třeba já osobně neznám - moje tchýně je mistryně přetvářky, maže mi med kolem úst, a pak mě zapíchne zezadu, zrovna když se nemůžu bránit).

Ale ze svých dětských let, kdy jsem ještě byla touto tematikou políbená jen napůl, si živě pamatuju, že tohle přesně dělala moje babička mojí mámě. Přehlížení. Ignorace. Zákeřné narážky. Nešlo to přehlídnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
533
24.3.11 23:11

mmm proč? Protože je to lidská bytost?.. Sere mě ale proto ji nebudu vyhazovat.. Ať je jaká je, díky ní mam svého chlapa a mám k ní nějakou úctu.. je to babička mých dětí..?… Proto…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
533
24.3.11 23:13
Zlatuska píše:
A jasně - všechny „tchýně“ nelze hodit do jednoho pytle.
Jsou mezi nima jistě normální ženský.

… ale zřejmě čirou náhodou (nebo že by statisticky vyšší pravděpodobnost??) jsme se s kolegyněmi v práci shodly (a to ony jsou dámy kolem padesátky), že se jim zezačátku dostávalo od jejich tchýní přehlížení.
Takové to: sedím na návštěvě, a tchýně se baví jen s manželem. Já jako bych tam nebyla.

(tak to třeba já osobně neznám - moje tchýně je mistryně přetvářky, maže mi med kolem úst, a pak mě zapíchne zezadu, zrovna když se nemůžu bránit).

Ale ze svých dětských let, kdy jsem ještě byla touto tematikou políbená jen napůl, si živě pamatuju, že tohle přesně dělala moje babička mojí mámě. Přehlížení. Ignorace. Zákeřné narážky. Nešlo to přehlídnout.

takže by se to dalo spíš formulovat jako vztah mezi dvěma jakýmakoliv ženama?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
533
24.3.11 23:16
etatinek píše:
Emilie píše: …bude mít moje vnoučátko … no jasně, že budu slintat a stavět se na hlavu a kupovat výbavičku, až se narodí!!! A budu vědět, že se mám držet zpátky, jen nebudu vědět jak … abych byla aspoň „uspokojivá“ tchýně …

A kdo určí, co je už moc a co naopak málo?? Ty nebo snacha?? Pro tebe to třeba bude málo a pro ni hodně… Tak buď budeš za tu, která se nestará, nepomáhá a o vnoučata „nejeví“ zájem, nebo budeš ta, co je u nový rodinky pečená, vařená, pořád se do něčeho montuje, poučuje a má blbý kecy…

To je asi kus od kusu… Ještě, že si tu nestěžujete na tchány… Takhle si tu vlastně brojíte samy proti sobě… Páč obě kategorie jsou ženy, jedny v pozicích nových žen v mužově životě a druhé ty „béjvalé“, opuštěné, zhrzené a osamocené… :think: :roll:

jej jak já bych ráda tchána.. ale já nikdy neměla problém s žádnou tchýní ani tchánem.. až teď.. mám vřelý vztah s přítelovou ex přítelkyní a ta jí ani po 6ti letech nemůže přijít na jméno.. no tak co z toho pak vyplývá?… Já se jí ale o svého chlapa připravit přece nenecham..

Příspěvek upraven 22.04.11 v 21:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
etatinek
24.3.11 23:16
Lamiia píše:
mmm proč? Protože je to lidská bytost?.. Sere mě ale proto ji nebudu vyhazovat.. Ať je jaká je, díky ní mam svého chlapa a mám k ní nějakou úctu.. je to babička mých dětí..?… Proto…

Tak si pak ale nestěžuj, protože si za to můžeš sama!! Tím svým postojem k ní, sis vytvořila takovou tchýni… Kdybys ji DŮKLADNĚ A DŮRAZNĚ vytyčila hranice hned, co ti to začalo vadit, tak by takhle neopruzovala… Teďka je pozdě si stěžovat, zvlášť když nemáš chuť ani snahu s tím něco udělat… :zed: :roll:

• Citovat
  • Upravit
533
24.3.11 23:19
etatinek píše:
Lamiia píše:
mmm proč? Protože je to lidská bytost?.. Sere mě ale proto ji nebudu vyhazovat.. Ať je jaká je, díky ní mam svého chlapa a mám k ní nějakou úctu.. je to babička mých dětí..?… Proto…
Tak si pak ale nestěžuj, protože si za to můžeš sama!! Tím svým postojem k ní, sis vytvořila takovou tchýni… Kdybys ji DŮKLADNĚ A DŮRAZNĚ vytyčila hranice hned, co ti to začalo vadit, tak by takhle neopruzovala… Teďka je pozdě si stěžovat, zvlášť když nemáš chuť ani snahu s tím něco udělat… :zed: :roll:

tvoje řešení je abych se k ní chovala jak k prašivýmu psovi?… Neblbni.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
etatinek
24.3.11 23:33
Lamiia píše:
etatinek píše:
Lamiia píše:
Tak si pak ale nestěžuj, protože si za to můžeš sama!! Tím svým postojem k ní, sis vytvořila takovou tchýni… Kdybys ji DŮKLADNĚ A DŮRAZNĚ vytyčila hranice hned, co ti to začalo vadit, tak by takhle neopruzovala… Teďka je pozdě si stěžovat, zvlášť když nemáš chuť ani snahu s tím něco udělat… :zed: :roll:
tvoje řešení je abych se k ní chovala jak k prašivýmu psovi?… Neblbni.. :nevim:

A jak se chová ona k tobě nebo k tvým dětem?? Styky zkrouhni na minimum, jedenkrát, dvakrát týdně tě „otravovat“ může více nepřichází v úvahu… Pokud si ji pustíš do bytu a máš snahu ji poslouchat, tak se pak nediv a hlavně si nestěžuj, že za tebou pořád chodí a vylívá si u tebe srdíčko… Jasně u koho jiného by měla, když nikdo jiný jen ty ji už neposlouchá… 8-o :roll:

• Citovat
  • Upravit
533
24.3.11 23:39
etatinek píše:
Lamiia píše:
etatinek píše:
Lamiia píše:
A jak se chová ona k tobě nebo k tvým dětem?? Styky zkrouhni na minimum, jedenkrát, dvakrát týdně tě „otravovat“ může více nepřichází v úvahu… Pokud si ji pustíš do bytu a máš snahu ji poslouchat, tak se pak nediv a hlavně si nestěžuj, že za tebou pořád chodí a vylívá si u tebe srdíčko… Jasně u koho jiného by měla, když nikdo jiný jen ty ji už neposlouchá… 8-o :roll:

nijak, nemá na ně čas.. je nejlepší babičkou, když přijede moje máma.. jinak si kafíčkuje se stejně starejma sousedkama a moje děti jí jsou na obtíž..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
etatinek
24.3.11 23:48
Lamiia píše:
etatinek píše:
Lamiia píše:
etatinek píše:
Lamiia píše:
A jak se chová ona k tobě nebo k tvým dětem?? Styky zkrouhni na minimum, jedenkrát, dvakrát týdně tě „otravovat“ může více nepřichází v úvahu… Pokud si ji pustíš do bytu a máš snahu ji poslouchat, tak se pak nediv a hlavně si nestěžuj, že za tebou pořád chodí a vylívá si u tebe srdíčko… Jasně u koho jiného by měla, když nikdo jiný jen ty ji už neposlouchá… 8-o :roll:
nijak, nemá na ně čas.. je nejlepší babičkou, když přijede moje máma.. jinak si kafíčkuje se stejně starejma sousedkama a moje děti jí jsou na obtíž..

Takže ona se k tobě a tvým dětem chová jak k prašivému psu a ty nesmíš?? Ty si necháš od ní kálet na hlavu a budeš skákat jak ona zrovna píska - brečí a stěžuje si?? Ach jooo, komu není rady, tomu není pomoci, prostě sniž s ní styky na absolutní minimum a staréj se víc o sebe, děti, chlapa - rodinu a né o tchýni a o její bebíčka… Ende… :roll:

• Citovat
  • Upravit
533
25.3.11 00:04
etatinek píše:
Lamiia píše:
etatinek píše:
Lamiia píše:
etatinek píše:
Lamiia píše:
Takže ona se k tobě a tvým dětem chová jak k prašivému psu a ty nesmíš?? Ty si necháš od ní kálet na hlavu a budeš skákat jak ona zrovna píska - brečí a stěžuje si?? Ach jooo, komu není rady, tomu není pomoci, prostě sniž s ní styky na absolutní minimum a staréj se víc o sebe, děti, chlapa - rodinu a né o tchýni a o její bebíčka… Ende… :roll:

oukej, beru, přijímám…sem uplně blbá :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
25.3.11 07:47
etatinek píše:
Emilie píše: …bude mít moje vnoučátko … no jasně, že budu slintat a stavět se na hlavu a kupovat výbavičku, až se narodí!!! A budu vědět, že se mám držet zpátky, jen nebudu vědět jak … abych byla aspoň „uspokojivá“ tchýně …

A kdo určí, co je už moc a co naopak málo?? Ty nebo snacha?? Pro tebe to třeba bude málo a pro ni hodně… Tak buď budeš za tu, která se nestará, nepomáhá a o vnoučata „nejeví“ zájem, nebo budeš ta, co je u nový rodinky pečená, vařená, pořád se do něčeho montuje, poučuje a má blbý kecy…

To je asi kus od kusu… Ještě, že si tu nestěžujete na tchány… Takhle si tu vlastně brojíte samy proti sobě… Páč obě kategorie jsou ženy, jedny v pozicích nových žen v mužově životě a druhé ty „béjvalé“, opuštěné, zhrzené a osamocené… :think: :roll:

Náhodou, já se tu naopak stavím za tchýně!!!

Já to tak myslela. že budu už vědět, že mně může snacha děsně nenávidět, i když se budu snažit. Budu to vědět, ale nebudu vědět, jak to udělat … abychom vyšly. Zvláště, pokud bude dělat věci, s kterými neslouhlasím, že :-))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
25.3.11 09:07
Lamiia píše:
Kakika píše:
Tak zkusím to trošku rozvést (tedy důvody nenávisti)
Tchýně snachu …
  • s velkou pravděpodobností nebude snacha první žena v životě jejího syna…nějaká holka už mu hodně ublížila a ač za to snacha nemůže, může být té holce podobná
  • tchýně nepobere vkus nové partnerky (docela se divím, že mě tchýně s mým tehdejším vzhledem přijala :lol: )
  • syn střídá ženy tak často, že si tchýně myslí, že je to stejně zas jen na nějaký měsíc a tak si nebuduje se snachou vztah, čímž pohnojí budoucí soužití
  • tchýně není ochotná smířit se s tím, že si chlapec našel takové trdlo, co třeba neumí ani vařit :D
  • tchýně na partnerku žárlí..najednou není jediná žena jeho života

snacha tchýni…

• tchýně se snaží poradit, co na jejího syna platí, ale snacha to vnímá jako „blbé rady“
  • snacha automaticky předpokládá, že tchýně je skytý nepřítel, který manipuluje se svým synem, ač to ani není pravda (prostě zažitý fakt, že tchýně jsou nejlepší studené)
  • tchýně má pocit, že se partnerka nedokáže tak dobře postarat a tak často dělá kontrolní návštěvy nebo často volá
  • tchyně partnerku totálně ignoruje
Určitě těch důvodů bude víc, tohle je „odposlouchané“ ze života ostatních, protože já měla na tchýně štěstí, ale určitě přidáte víc důvodů, proč se tyto dvě ženy můžou nesnášet :mavam:
vařit umim, domácnost mam v leším stavu jak ona, vždy když přijde obdivuje jak mám naklizeno, děti mám v pořádku, ona profi kuchařka, její syn, že vařím líp jak ona.. za nepřítele ji neberu, na začátku mi přišla strašně fajn… dokud nestávala opřená o zvonek tak dlouho dokud ji někdo nepřišel otevřít a vždy se ji povedlo vlézt do chvíle kdy sme na tom ležely.. její syn měl přede mnou tři ženy na trvalejší vztah, o milenkách bokem nevěděla, ty jí domu netahal, s jinou než se mnou nebydlel, s jinou než se mnou děti nemá.. nosím jí koláče, semtam oběd, večeři co uvařím.. mě nepříjde, že by měla proč na takovou snachu jako sem já nadávat bo žárlit… žárlení je pro mě naprosto nepochopitelný.. kor ve vztahu snacha-tchýně/syn,partner.. divný

Takže tady nejde o obecnou rovinu, proč se navzájem tyto ženy nenávidějí? Asi jsem blbě pochopila téma. Mě přijde, že ty se snažíš zjistit, proč zrovna s tvojí tchýní to není OK. Někdy si prostě nesednou, nežiješ s tchýní, ale s jejím synem, tak se nesnaž křečovitě s ní vycházet. A zkus se zamyslet i nad sebou..proč ona by k tobě mohla mít antipatie. Možná, že kolem péče o dům i manžela všechno zvládáš na jedničku, ale mám takový pocit, že mám neustálou potřebu jí to dokazovat a předvádět se. Jestli to tak není, omlouvám se, ale opravdu mi to z tvého přispívání přijde. Je to jeho máma, na tom nic nezměníš, zkus jí takovou brát a ne si před ní pořád něco dokazovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
533
25.3.11 10:15

kakiko jistě, že je v tom kus exhibice, že jí neposílám jídlo protože by trpěla hlady ale protože se mi něco velmi povede a já chci aby věděla, že se mnou její syn opravdu nestrádá… zbytek věcí jak je dělám dělám protože taková jsem, rozhodně nemám naklizený byt kvůli ní…

Jinak to začalo obecnou rovinou, mě spíše zajímali názory tchýní, nejlépe těch svobodných abych pochopila proč by se ona ke mě chovala jak se chová.. jen se tomu snažím porozumět aby se to dalo vše nějak zchůdně řešit, aby moje děti měli normální babičku, můj partner matku a já z toho neměla žaludeční vředy..

Příspěvek upraven 22.04.11 v 21:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
etatinek
26.3.11 07:54
Emilie píše:
etatinek píše:

Náhodou, já se tu naopak stavím za tchýně!!!

Já to tak myslela. že budu už vědět, že mně může snacha děsně nenávidět, i když se budu snažit. Budu to vědět, ale nebudu vědět, jak to udělat … abychom vyšly. Zvláště, pokud bude dělat věci, s kterými neslouhlasím, že :-))))

Já vím, promiň. Já to myslel tak všeobecně… Ten můj příspěvek nebyl směřován přímo na tebe, ale navazoval na tu tvoji myšlenku, jsem to jen trochu rozvedl… :oops: :wink:

• Citovat
  • Upravit
pppppp
14.9.11 08:00

s pollitováním musín říct,že je ze mě taky nežádoucí tchyně.Snacha je pod silným vlivem své matky a můžu si zalomit prst do prdele-všechno špatně.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová