Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Podivej se, dulezite je taky to, co jste si rekli na zacatku… Pokud jste sli do toho s tim, ze se jednou vemete a on po 3 letech nezabral… Tak jdi od nej pryc…Pokudjste si nic neslibili a on te moc miluje, urcite by to peo nej nebyl problem… Pokud uz mate prechozeny vztah a nic jste si ani predtim neslibili - tak bohuzelse i toto muze stat
@Anonymní píše:
Proč se chci vdávat? Asi to takhle vyzní blbě, ale partner se mě zeptal proč se chci vdávat a já v tu chvíli nenašla žádnou odpovědnost. Jsme s partnerem přez tři roky, bydlíme spolu skoro od začátku vstahu. Já cítím že je třeba náš vztah někam posunout. O svatbě už chvíli mluvíme, ale ještě mě o ruku nepožádal. Občas na toto téma přijde řeč a teď se mě zeptal proč svatbu chci. Pro mě je důležité přivézt dítě do úplné rodiny, ale jiný důvod vlastně nevím. Jak by jste argumentovaly vy?
Právní rámec. Deti do úplné rodiny. Majetek. A hlavně - proč ne??
@Annabela11 píše:
@modravlocka Souhlasím,taky mi pak rodina přijde tak nějak úplná…navíc nemám ráda oslovení přítel, pritelkyne, když už jsou děti.
Ja jsem na tahle slova vysloveně alergická, nezní mi příjemně. Snesu partner, partnerka, ale přítel, přítelkyně
ale vim, je to můj problém ![]()
@pohledzdruhestrany Třeba.
To už je na každém, jak to pojme.
@lenka_ leni, to máme holt v krvi - já taky brečím u romantických filmů
a je jedno, zda jde o Vánoce, nebo pejsky bloudící na cestě k domovu
![]()
(a taky je jedno kolik máme vysokých škol
ano - můžeme to s úspěchem házet na stres v práci, taky to dělám
)… kamarádka je též ve věku přes 40, taky 20let vdaná a udělali to loni na té pláži a jen z fotek mi slzy tekly proudem, bílý písek, oni dva, celý bílí, spousta kytek, moře..
udělej to!
držím ti palce ![]()
@modravlocka píše:
@pohledzdruhestrany Z mého pohledu spíš ta sebeucta chybí ženám, které žijí s partnerem jen tak na hromadce. Pokud mají sebeuctu, hledají partnera, který není srab a nebojí se vztah posunout trochu dál.
Tyjo, je to každého věc. Moje segra, starší o 4 roky, ma dve deti s takovym typkem, co prostě razi teorii, ze svatba se dělá z vypočítavosti. Neptejte se na logiku. No, takže dve děti klidně, ale vzit si ji? To nikdy! Úplně jsem na vlastní svatbě videla, jak se ona kroutí a jak ji to vadí. Fakt nechapu, co je za machrovinu delat deti do nemanzelskeho svazku. Ale jak říkám. Každýho vec.
Příspěvek upraven 17.11.20 v 18:02
Ciste prakticky to jsou penize navic coby sleva na dani na manzelku, az budes na rodicaku a tvuj muz pracuje. Rocne cca 20 000 a to uz he skusba injekce pro mladou rodinu.
@Nicole 1234 píše:
Asi tak nějak. Svatba prověří vztah než přijde větší závazek a to deti.
Pro mě je to prostě důležité a pro manžela naštěstí taky. Sám nechápe, proč si někdo dělá děti před svatbou.
My jsme si udělali dítě před svatbou, žili jsme před prvním dítětem 5 let spolu, nyní jsme spolu cca 12 let a až tento rok jsme se vzali.. děti si to s námi užili a vůbec mi nevadilo, že to bylo takto.. Pro mě bylo v prvé řadě důležité, jestlis e o mě postará(staral se o mě předtím 5let) poté jestli spolu dokážeme vychovávat dítě ve stejném „duchu“ a až poté jsme se vzali.. Holt pro někoho je ta svatba větším nějakým spojením, než dítě.. Dítě tu sice bude navždy, ale ta svatba je tak nějak, důraz „konce svobody“ důkaz, že spolu člověk vydrží vážně to dobré i to špatné a to se většinou prověří až nějakým časem.. my si to prověřili i v tom špatném a na ten popud to teprve skončilo svatbou.. Nevadí nám samozřejmě, když to mají druzí jinak.. Každý nesmýšlí stejně a každý to vidí jinak.. Navíc, mnohdy jsou muži těmi brzdami, kteří na tu svatbu hodně čekají a otálejí s ní… ![]()
1. Vymezite se vuci okoli. Jak jednotnym prijmenim, tak prislibem toho, ze vas spolecny zivot myslite vazne. Budete pro okoli citelnejsi a mozna, jak tu nekdo psal i duveryhodnejsi.
2. Ale to same plati i mezi vami dvema. Jasny signal, ze spolecny zivot myslite vazne, coz je pro zalozeni rodiny podstatne.
3. Muze prijit zkratkovita situace, kdy by utek byl resenim, ale za komplikace s rozvodem by to nestalo.
4. Snazsi jednani jako manzel/ka na uradech a pred zakony.
5. V pripade rozvodu jistota, ze by z manzelstvi nemel nikdo odejit jako bezdomovec. Neni mozne investovat svoji zivotni energii (nejde jenom o penize) a nejlepsi a nejproduktivnejsi obdobi zivota do spolecneho zivota a pak v pripade krachu pripadne odejit s prazdnou.
To musíš vědět ty, proč se chveš vdávat. Třeba přijdes na to, že to vůbec nechceš ![]()
Nicméně za mě - praktické důvody - pokud jsou společné děti - nemusíš při porodu řešit prohlášení o otcovství, máte společné příjmení, daňové zvýhodnění na manzelku (zatím), vdovský důchod při smrti, SJM, automatické informování v případě nemoci/zranění, ne tak snadný odchod z tohoto svazku.
Nepraktické důvody - svatba je takové prohlášení, že mu stojím za to, aby se zavázal ke všem těm věcem, co manželství obnáší (v nemoci i ve zdraví, v bohatství i chudobě atd. a věrnost - naplnění slibu je věc druhá, ale skoro všichni do toho lezou s tím, že to je navždy).
@pohledzdruhestrany píše:No jo, obzvlášť když si pak vezme hned tu další v řadě.
Nedostatek sebeúcty, která se odvozuje od toho, že si tě nějakej chlap chce vzít?
@Ancek píše:
Jednak jde o veřejný slib, že patříte k sobě v dobrém i ve zlém. A z praktického hlediska můžete pak rozdělit práci dle přínosu do rodiny, ne dle finančního přínosu. Jinými slovy můžeš být na rodičovské, aniž by ses dostala do finanční závislosti na partnerovi, jelikož vaše příjmy jsou společné.
To ti manželství nijak nezaručuje, to je na dohodě partnerů
@Ancek píše:
Jednak jde o veřejný slib, že patříte k sobě v dobrém i ve zlém. A z praktického hlediska můžete pak rozdělit práci dle přínosu do rodiny, ne dle finančního přínosu. Jinými slovy můžeš být na rodičovské, aniž by ses dostala do finanční závislosti na partnerovi, jelikož vaše příjmy jsou společné.
Teď jsi mě tedy pobavila. Kde nic není, ani manželka na rodičovské, nic nebere. Navíc ty poslední věty jsou hrozný hovadiny. ![]()
@Anonymní píše:
Proč se chci vdávat? Asi to takhle vyzní blbě, ale partner se mě zeptal proč se chci vdávat a já v tu chvíli nenašla žádnou odpovědnost. Jsme s partnerem přez tři roky, bydlíme spolu skoro od začátku vstahu. Já cítím že je třeba náš vztah někam posunout. O svatbě už chvíli mluvíme, ale ještě mě o ruku nepožádal. Občas na toto téma přijde řeč a teď se mě zeptal proč svatbu chci. Pro mě je důležité přivézt dítě do úplné rodiny, ale jiný důvod vlastně nevím. Jak by jste argumentovaly vy?
@Oli.Lyon Můj ex byl to samé
svatbu nechtěl z důvodu že se nechtěl pak dělit.
@Kotatko03 píše:
- někdo používá termín „rodina“ pouze, když jsou lidé svoji a mají děti - za mě osobně, je to blbost
- praktická stránka věci - společný majetek, tak nějak větší jistota, kdyby se někomu něco stalo atd. - ovšem pochopitelně to jde zajistit i nějak jinak
- my ženy to často tak máme, chceme ten náš vztah nějak více rozvinou, slyšet, že je to vážné
- my ženy chceme bílé šaty atd atd
ad 2 - společný majetek nemá nic společnýho se svatbou a manželstvím…bez něj si prostě partneři kupujou majetky do podílovýho spoluvlastnictví…
ve spojení s ostatními body…ženy mají rády kravinky a rády do nich městnají chlapy ![]()