Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Po pravdě, já taky nějak moc nechápu, proč lidé chtějí svatbu.
Že svého přítele miluji a rozhodně s ním chci být, to snad dokazují naše děti. Jsou lidé, kteří na to nehledí, ale kdybych neviděla společnou budoucnost, tak s dotyčným nezakládám rodinu, neřešíme společnou hypotéku…
Na svatbu jsem kývla z rozumu, kdyby se jednomu z nás něco stalo a jeden z nás zemřel, aby ten druhý nemusel komplikovaně řešit společný majetek a dědictví.
Svatbu neberu jako žádnou záruku, že spolu budou žít šťastně až do smrti a nějaké veřejné vyznání lásky mi přijde jako divadlo pro druhé.
@Lucy75 - musím konstatovat, že jsi moc sympatická ![]()
(nevím, proč jsem si tě představovala jako blondýnu
).
@Petule030 svatba není žádná záruka doživotní lásky, to není ani svazek na hromádce s dětma.
svatba je v podstatě ekonomický svazek a určitá forma závazku. V minulosti to tak bylo více, dnes už tolik ne.
Proč se vdávat?
Pro někoho romantika, pro někoho „důkaz“, že se mnou ten druhý počítá do budoucna. Já beru svatbu jako pragmatický krok (kvůli dětem, jako manželka máš větší práva, nějaký společenský status). Pokud chceš nějaké netradiční důvody, tak za sebe jsem se zbavila blbého příjmení
a jsem i docela ráda, že mi ve 40 už v práci neříkají slečno.
Spíš bych se ptala chlapa, proč se svatby tak bojí.
@Šarlota4 píše:
@NicknackEK sirotci berou deti tak jako tak, zena by prisla max o vdovsky a ten neni mimochodem ( nechci kecat treba me nekdo opravi ) na vzdy. Je snad na rok u mladeho cloveka? Jiste zpocatku to pomuze, ale zas takova raketa to neni.
Ano je na omezenou dobu ale při výpadku velkého výdělku je to opravdu velká pomoc a přirovnávala jsem to k te sbírce na přítelkyni vojáka co zahynul při výkonu povolání a dělají se sbírky na děti přičemž když by byli manžele tak je to o něčem jiném. Navíc je velmi smutné ze se nejčastěji setkávám se smlouvami kde matka ke Dvořáková, pak je k tomu Novotny a děti Říhová a slaný.. a jedna se o jednu rodinu kde vysvětlovat kdo je kdo je docela kumšt navíc mě opravdu zarazil komentář ze v podstatě na dítěti se poznalo jestli jako OK a pak to zpečetili tím přijít o svobodu..pak to tu (kor má emimi) má vypadat tak jak vypadá
@NicknackEK
U mě jsou důvody, jaké jsem vypsala. Za svůj postoj se nestydím a opravdu po svatbě netoužím. Ale zatím nemám děti a ještě neplánuji, takže v budoucnu se to může změnit z ryze praktických důvodu. Jak tu bylo zmiňováno sdělení zdravotního stavu atd. Ale někdo může mít jiné důvody, třeba se nechce dělit o majetek, jak tu už zaznělo.
@NicknackEK me to prijde jako hovadina. Bud se vdat chci a nebo nechci. Pro me jsou tohle vsechno podruzne duvody. Dost lidi se rozvadi, matka se pote znovu vda a stejne pak maji deti i rodice prijmeni jine - pochopitelne. Ale tam uz je to v poradku a bordel v tom neni
Kdezto u prvniho ditete to je problem velikej.
Jsou pary, kde je svatba rentabilni, jsou pary, kde ne. Ani ty vdovske a sirotci nejsou samozrejmosti - musi byt placeno pojisteni. Pokud muz neodvadel, rodina utre nos.
Vsechno tebou vyjmenovane se da zaridit i bez svazku.
Vim, ze jsem vyjimka, ale pro me je svatba uplne jiny druh zavazku nez mit dite. Dite neni vetsi zavazek, je to jine. K diteti mam zavazek ja a ma ho muj manzel k diteti. Svatba je zavazek mezi nami a nutno rict, ze ekonomicky. Pricemz na ty “ vetsi” zavazky ( jak je tu od mnoha zen receno ) otcove casto uplne se.rou a neplati ani mizerne alimenty, ALE o majetek se poperou velmi radi. Takze ja nesezdane zeny dost chapu, navic je to kazdeho vec.
@Mahidevran tohle vsechno se da zaridit bud pres advokata, nebo kdyz nekam partner vleze, tak te uvede jako kontakt.
Protože se chci jmenovat stejně jak moje děti. A protože se nestávají v životě jen hezké věci, a kdyby to špatné nastalo, tak ať je s tím co nejméně problémů…informace o zdravotním stavu, vdovský/vdovecký důchod, když jsou děti malé, případně i řešení majetku při rozvodu. Doufej v to lepší, ale připraven buď na to horší..
@PaníBovaryová Tady vidíš názor chlapa…Můj muž mě požádal o ruku hned druhý měsíc chození. Jsem se ho ptala jestli to není moc rychlé…řekl že ne a že to tak cítí a že nebude na nic čekat ![]()
@Anonymní píše:
Proč se chci vdávat? Asi to takhle vyzní blbě, ale partner se mě zeptal proč se chci vdávat a já v tu chvíli nenašla žádnou odpovědnost. Jsme s partnerem přez tři roky, bydlíme spolu skoro od začátku vstahu. Já cítím že je třeba náš vztah někam posunout. O svatbě už chvíli mluvíme, ale ještě mě o ruku nepožádal. Občas na toto téma přijde řeč a teď se mě zeptal proč svatbu chci. Pro mě je důležité přivézt dítě do úplné rodiny, ale jiný důvod vlastně nevím. Jak by jste argumentovaly vy?
Ono je to tak že plno chlapů se zenit prostě nechce
a ženě pak nezbude nic jiného než říkat já se vdávat nechci je to jen papír. Aby nevypadala blbě. Takova sebeobrana.
Chtěla jsem svatbu ještě před dětmi, abychom se všichni jmenovali stejně, to byl hlavní důvod. Neberu to ale jako závazek ve smyslu, že spolu musíme zůstat, i když už nebudeme chtít.
@Šarlota4 píše:
@Mahidevran tohle vsechno se da zaridit bud pres advokata, nebo kdyz nekam partner vleze, tak te uvede jako kontakt.
Ano, pokud tě tam nedovezou v bezvědomí. V nemocnici před plánovanou operaci udavas, komu muzou rict informace a taky heslo pro telefonicky kontakt. Jenže ne vždy je vse plánované.
Protože svatba je skvele vymyslena a v zakone pevne zakotvena smlouva, ktera chrani toho slabsiho v paru (nejcasteji zenu) a jeste je prezentovana jako krasna a romanticka vec, ne jako cisty obchod. A pokud neni zena uplne blba, tak deti bez svatby nerodi, protoze se ji pak muze lehce stat, ze bude mit holou p.del a dve decka na krku k tomu, diskuzi na toto tema je tu nespocet.
Pro mě naprosto přirozený vývoj vztahu, chození, společné bydlení, svatba, děti. Byla jsem vychována, že děti se rodí do manželství, rozvody se okruhu příbuzných uplně vyhnuly, takže pro mě je svatba něco, co ze dvou singlů dělá společný celek.
![]()