Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@mimoza666 otec ve vězení? v tom případě ji dorovnává sociálka, na obědy by to dalo
@mimoza666 píše:
Znám dvě paní, jejichž děti jsou do projektu zařazené. Jedna má dvojčata 14let, je to pro ní velká věc, že kluci mají zaplacené obědy. Jejich otec je ve vězení za domácí násilí, nepracuje, na děti nepřispívá nic.Druhá je samoživitelka, díky tomu, že dcerka má zaplacené obědy, tak jí mohla postupně našetřit na kroužek. Je těsně nad hranicí nároku na hmotnou nouzi, asi o 80kč jí to nevyšlo.
Mě to přijde smysluplný.
jo, takhle ano, ale musel by člověk vědět, že to je takhle smysluplně využitý.. a to u tohoto projektu není ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
@rokris @martina.se díky ženytak to koukám, že jsou skoro stejné peníze jako platím já malému ve školce (tam je to ale i se svačinkami).
No neříkám, že to není v našem rozpočtu znatelná položka, ale že bych ji neuplatila, to si nedovedu představit…
tak nějak. Je to důležité. Ve školce jsme platili o chlup míň, ale ono je to fakt plus mínus stejně - kluk je ve 3. třídě. ![]()
No mě to nepřijde nijak divné, celý ten problém tkví v tom, že takové dítě se vlastně nepozná. Pokud to totiž veřejně řekne, automaticky by to měla řešit sociálka ( i když většinou to dopadne dobře) a tohle je fakt začarovaný kruh, máma nemá peníze = dítě nemá oběd = když to dítě nebo matka řeknou můžou o sebe přijít a tak je to pořád dokola. Už několik let se o tohle téma dost zajímám, mohutně se to zvětšilo po začátku krize, jinak menšinových dětí se to tolik netýká, především jde o matky samoživitelky s nižším příjmem, která prostě nemá na základní potřeby (sami takové mámi mají třeba jen jednu suchou housku na den
) Ovšem pro slušné lidi je sociální systém nedostačující, ty příspěvky jsou tak ubohé, že z toho stejně ani ten základ nepoplatí. Azylové domy jsou řešením, díky nižšímu nájmu, ale je jich nedostatek a zpravdila v nich matky s dětmi mohou být max. 2 roky, a pak hledat buď jiný azilák, nebo jít pod most (což je poslední dobou u nás ve velkých městech také
). Podle různých informací jde především o maminy, které mají dvě a více dětí, otec dlouhodobě neplatí alimenty a je nemožné mu buď něco vzít nebo ho vůbec dohledat, a kde původní rodina té samoživitelky nefunguje, takže jí nejsou ochotní jakkoli pomoc. Tož asi tak ženy ![]()
@Blackova.K píše:
@mimoza666 otec ve vězení? v tom případě ji dorovnává sociálka, na obědy by to dalo
sociálka jí sice dorovná do ŽM, ale díky tomu že má zaplacen obědy pro kyseliny, může zaplatit jiné poplatky do školy (pomůcky apod.), které sociálka fakt neproplatí. Jinak kluci na obědy nechodili, aby ušetřili, takhle mají jedno teplé jídlo denně zajištěné. Paní je v invalidce.
Sociálka nedorovná, to co ona poskytne je v drtivé většině tak polovina těch případných alimentů. Jede se zkrátka čistě podle tabulek, které so v roce 2010 a 2011 hodně okrouhali a „zpřísnily“ tj, buď nedostaneš nic, a nebo malej prd ![]()
@beata111 No já nevím, ale dítě, které nenosí svačiny a nechodí na obědy se pozná snadno, ne? Zvlᚍ na 1.stupni, kde učitelka tráví většinou přestávku ve třídě, tak bych řekla, že si všimně, že Pepíček celý týden nemá svačinu ![]()
Mě se zrovna tohle moc nelíbí, nevěřím, že v našem sociálním systému jsou rodiny, pro které je to fakt problém. znám 2 rodiny, kde děti nechodí na obědy, protože na to není, v jednom případě před dávkama není pár dní občas ani na bus do školy(cca 8kč za obě cesty). ale v obou rodinách se v obchodě nechá měsíčně za cigarety a alkohol 1-3000 korun ![]()
jako jasný, že ty děti za to nemůžou, ale podporovat takové rodiny se mi prostě nechce..aby se u nich navodil pocit, že takhle je to ok, my si budeme vykuřovat, a obědy zaplatí někdo jiný. my žili na životním minimu celé mé dětství, na obědy jsem tedy chodila jen první stupeň, ale ten druhý to byla moje volba, dobrovolně jsem řekla, že chci radši každý den dvacku na jídlo. ale ono to bylo tím, že máti nepila a nekouřila, a sama si radši utrhla od pusy, abych měla já. a na obědy to fakt stačilo. měla minimální mzdu, přídavky, a soc. příplatek, z toho platila vše, včetně bydlení.
U nás ve škole by se to týkalo několika rodin, kdyby to věděly. Netvrdím, že si některé za to nemohly samy a kdyby chtěly, tak by se měly lépe, ale:
Ty by to potřebovaly, ale pochybuju, že to matka zjistí a přihlásí se k tomu.
@rokris píše:
Zdravím.Je tu někdo, kdo přispívá? Ani se mi nechce věřit, že tolik rodin nemá na školní obědy. Položka to je i pro mě, ale vždycky jsem je zaplatila. Prostě si odpustíme něco jiného. Díky za reakce a nepoperme se.
my se chystáme přispět…moje matka mi obědy ve škole neplatila - né, že by na to neměla, ale raději koupila pro sebe chlast
takže vím, jaké to je být o hladu…
a jinak ano, taky myslím, že toho zneužijí i menšiny, ale proč by kvůli nim měly trpět i ty děti, které na to opravdu nemají…
@beata111 píše:
Sociálka nedorovná, to co ona poskytne je v drtivé většině tak polovina těch případných alimentů. Jede se zkrátka čistě podle tabulek, které so v roce 2010 a 2011 hodně okrouhali a „zpřísnily“ tj, buď nedostaneš nic, a nebo malej prd
ale prosimtě, znám spoustu lidí, matek co žijí ze sociálky a vyžít se s tím dá. Jo musí přemýšlet ale mají kde bydlet a jídlo taky, plus i potřeby pro děti. Není to žádná hytparáda ale dá se to.
Po zaplacení bydlení ti musí zbýt žm.
@kessi22 píše:
my se chystáme přispět…moje matka mi obědy ve škole neplatila - né, že by na to neměla, ale raději koupila pro sebe chlasttakže vím, jaké to je být o hladu…a jinak ano, taky myslím, že toho zneužijí i menšiny, ale proč by kvůli nim měly trpět i ty děti, které na to opravdu nemají…
Jo, ale tak to prostě je, že kvůli menšinám trpí ti ostatní ![]()
Nemyslím to nějak zle, kdybych měla jistotu, že moje peníze zaplatí oběd dítěti rodiny, která na to opravdu nemá, tak s tím nemám problém. ![]()
@Anonymní píše:
U nás ve škole by se to týkalo několika rodin, kdyby to věděly. Netvrdím, že si některé za to nemohly samy a kdyby chtěly, tak by se měly lépe, ale:
- Rodina se 3 dětmi, otec alkoholik. Pracovali oba rodiče, ale chlap všechno propil, neměli v domě ani vodu a elektřinu, protože jim to odpojili. Děti často neměly ani na vlak.
- Matka samoživitelka, lehce mentálně podprůměrná, ani netušila, že má nárok na peníze od sociálky a alimenty od bývalého manžela. Doma neměli ani vodu a ani elktřinu. Děti poslední týden v měsíci nejezdily do školy. Obě děti podvyživené a to až tak, že jsme jim s pomocí doktorky zajišťovali ozdravovnu. Nejedly ani doma a ani ve škole. My jim s kolegyněma na střídačku dělávaly svačiny…
Ty by to potřebovaly, ale pochybuju, že to matka zjistí a přihlásí se k tomu.
K tomu se nikdo nehlásí, to vybírají přímo ve škole, tak snad budou vybráni. Ovšem že se o podvyživené děti nezajímala sociálka je také více než divné
.
To je tezky ja bych rada kazdy mesic udelala treba nakup nebo neco takoveho rodine kde je to potreba nemam s tim problem
ale jak clovek pozna rodinu kde je to fakt potreba nebo mam i trochu strach, aby toho pak nezneuzivali jakoze podate prst a ukousnou vam celou ruku. Ale urcite radeji prispivam konkretnimu cloveku.
@Blackova.K píše:
Vůbec to neznámtakže jsem gůglovala. A můj názor je ten, že se to bude dotovat ne třeba jen menšinám, ale těm co na všechno serou, skuhrají že nemají. ale děcko má chipsy a colu. Takže i když mi je líto třeba těch dětí, tak na tohle bych neposlala ani korunu.
Jinak co se týče obědů tak moje děti nechodí, protože to nejedí. A přijde mi zbytečný vyhazovat i jen 500 když jedí doma. Berou si větší svačiny, dvě a hotovo. Vyčleněný z kolektivu nejsou, jak píšou v druhém bodě
Na ty obědy má každý.
Taky jsem o tom nic nevěděla. Zachytila jsem reklamu. A žasla jsem, že každé desáté dítě hladoví.