Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@sakota píše:
A ted s nimi ve styku nejsou? Nejdou do toho obchodu nebo jim nikdo nakup neprinese? To prece budou porad ti sami lide, ne? Ano, o neco se zvetsi sance, ze se tihle lide nakazi, ale nemyslim si, ze az tak zavratne.
My se v rodině chráníme tak učinně, že ta možnost je nakazit je minimální. Právě kvůli příbuzným.
Pokud to uvolní, nezvládneme to. Nezvládneme chránit sebe a tím, že chráníme sebe, chráníme i je.
@fera21 píše:
Tak a teď se všichni, kteří jste sem napsali přiznejte, kdo se na ten rozhovor s Prymulou, ve kterým tuhle myšlenku vyřknul, díval. Já, byť toho chlapa dvakrát nemusím, jsem se hecnul. A on to tam říkal trošku jinak. Chápu, že pro lidi, kteří jsou zvyklí číst akorát palcový titulky a sčítat počty nakažených, to může vypadat jako scénář z katastrofickýho filmu, ale on ten virus skutečně časem nespáchá sebevraždu kvůli tomu, že ho nikdo nemá rád. Ten tu s náma bude už nafurt. Nejbližší možnost vakcíny je minimálně rok a půl, když to dobře půjde a zkrátka není v lidských silách tak dlouhou izolaci vydržet. Chápu, že pro člověka žijícího v sociální bublině, kterej má na účtu dostatečnou rezervu a chodí mu část nebo i celej plat, se můžou zdát ekonomický propady jako pohádky (vždyť se přece nic neděje, lidi nakupujou dál, ekonomika sice stojí, ale nezdá se, že by to někomu vadilo), ale on ten propad HDP skoro o šest procent fakt není kvůli tomu, že někdo před karanténou nestačil koupit rohlíky. A introvertnímu člověku, kterej i předtím chodil akorát do práce a víkendy proseděl při sjíždění všech dílů Růžovky, se může zdát jako, že se nic neděje, ale jsou lidi, kteří jsou frustrovaní z toho, že nemůžou dělat svoje koníčky (ne, porejt zahrádku fakt nepomáhá už jen z toho důvodu, že rýt v dubnu je zkrátka blbost), nemůžou dělat věci, na který se roky připravovali, nemůžou se vidět se svýma blízkíma a ne, skutečně to není jejich rozežraností. Jak dlouho si myslíte, že to půjde vydržet? Už tak se divím, že nezačaly konat protesty. A hlavně prosímvás neříkejte, že proti viru nejde protestovat. Ano, nejde, ale jde protestovat proti těm, kteří ta opatření zavedli. A to vůbec nezmiňuju fakt, že je docela možný, že tu určitá a nemalá promořenost je. Mimochodem, promořenost neznamená zrovna italský scénář.
souhlas, je třeba si to poslechnout celé, než to člověk začne kritizovat.
No co ted koukam na zpravy, tak uz začínají otvírat obchody a lidi můžou jit sportovat.
@Evulina píše:
Jinak z mého pohledu tohle není „pozvolné“ rozvolňování. Je to moc brzy. A je to jen kvůli ekonomice. Ekonomika má přednost před „pár mrtvými“. Takhle bych to já za sebe shrnula.
Já bych klidně ta opatření ještě dodržovala, mnohem déle. I když roušky v letních pařácích budou teda pěkný opruz a očekávám, že je budou propocení a přidušení lidé potají za bukem někde sundávat..
Není to jen o tom, že ekonomika má přednost, ale její pád by mohl zapříčinit, že živí by záviděli mrtvým.
@Sany80s píše:
My se v rodině chráníme tak učinně, že ta možnost je nakazit je minimální. Právě kvůli příbuzným.
Pokud to uvolní, nezvládneme to. Nezvládneme chránit sebe a tím, že chráníme sebe, chráníme i je.
To je mi lito. Opravdu a uprimne. Ale porad se klonim k nazoru, ze je karantena dlouhodobe neudrzitelna, prestoze ohrozi urcitou cast obyvatel. U me to jsou urcite moji prarodice, manzelova babicka, mozna muj otec. Mozna i moje mamka. Ale ti stejne chodi do prace a mama dela v nemocnici, takze ani jeden z nich uz ohrozenejsi byt nemuze. Ja chapu, ze vzdycky budou dva tabory, jeden, ktery by protahoval a chranil, druhy, ktery vidi dusledky opatreni jako horsi nez dopad samocne epidemie. V idealnim svete bych si prala plosne otestovat celou republiku na protilatky, kdo uz to prodelal, a na zaklade toho uvolnovat. Aby se potvrdila nebo vyvratila ta domnenka, ze uz to beztak tech kolik? 30-40% lidi stejne melo a nejspis znova nechytne (a pak nema moc smysl tady dyl nez tyden dva max tri drzet nejakou karantenu).
@Hobitka Komunikacni plan teda maji mizerny. Jo, neni to jednoduche, je to unikatni situace a po bitve je samozrejme kazdy general. Nicmene lide, kteri jsou ted povazovani verejnosti jako lidri by si meli uvedomit, ze si musi sakra davat pozor, co z te papuli vypusti a trochu vuc to koirdinovat. Pan Prymula proste v soucasne situaci nema na „svuj soukromy nazor“ ve verejnem mediu narok.
@Lucka1111 píše:
no ale co myslíš že by se tedy mělo udělat? Zůstat trvale žít v karanténě? to přece není možné. A vakcína bude třeba za 2 roky. Je vidět, že většina lidí ten rozhovor s Prymulou neviděla. Říkal, že kdyby si myslel že za 3 měsíce bude lék, tak to nechá dlouho v tomto stavu, ale že to rozhodně nebude, takže je potřeba jít cestou postupného promoření. S většími akcemi se rozhodně nepočítá a s dovolenou v cizině také ne. Teď se otevřou sportoviště, ale prý při tenise si čtyřhru nezahrajeme, tedy omezení na stýkání osob stále platí a platit bude. Obchody se taky neotevřou všechny naráz pro davy lidí, budou třeba 2m rozestupy a všude desinfekce.
Zdá se mi to rozvolňování brzy. Z mého úhlu pohledu bych to viděla tak na září..Ale samozřejmě z ekonomického pohledu by to byla katastrofa. Proto říkám, že ekonomika vítězí.
@Lucka1111 píše:
ale vždyť ono to bude postupně, festivaly podle mě v létě vůbec nebudou. To že Prymula řekl že je třeba se promořit, neznamená, že se to udělá jako v Anglii. Kdo ho poslouchal tak ví, že řekl cíleně a pomalu, nikoliv všechno hned.
Taky jsem to tak pochopila.
@Akinee píše:
Není to jen o tom, že ekonomika má přednost, ale její pád by mohl zapříčinit, že živí by záviděli mrtvým.
A mohlo by dojit k narustu sekundarni a tercialni umrtnosti (sebevrazdy, podvyziva- horsi imunita, nachylnost k nemocem, vetsi zatez pro zdr. system tak jako tak…)
@Evulina píše:
Hele, já jsem introvert a jak píšeš, tahle „izolace“ mi zas až tak nevadí. Nicméně, stejně, jako já introvert se učím a denně (celý život) potýkám s nutností navštěvovat hromadné akce (myslím tím mimo koronavirus samozřejmě), jednat před lidmi a s lidmi a to i s více najednou, protože to prostě život přináší, tak stejně tak by se snad mohl (a to jen na chvíli) vzmužit extrovert a vydržet být chvíli v klidu a nevymetat všude možně
No a jsme u toho. Myslím, že víc by ti o tom mohla napsat Ou, ale pokusím se vrhnout svůj laický pohled. Předně bych tomu neříkal vzmužit. Tohle rozdělování na to, kdo je víc chlap a víc baba kvůli tomu jak dobře nebo špatně tenhle stav snáší je podle mě blbost. Každej má svoje potřeby a jinou emocionální možnost snášet omezení a tohle mi evokuje poměřování toho, kdo je víc chlap, podle velikosti nosu (potažmo jiné části těla). Píšeš, že jsi introvert a v tom případě ti vyhovuje omezená společnost a sociální kontaky nevyhledáváš primárně za účelem zábavy. Pro účel zábavy si vystačíš sama. Naproti tomu extrovert potřebuje ke svému životu společnost, tenhle stav mu nevyhovuje a trpí. Pokud se člověku dlouhodobě nedostává uspokojení nějaké jeho duševní potřeby, dochází k frustraci a deprivaci. A nikdo mu to nemůže mít za zlý. Koneckonců Prymula jako absolvent nalejvárny pro lampasáky by měl vědět, co je to morálka mužstva. A ano, spousta extrovertů je schopná to vydržet, ovšem nějaký čas a alespoň s minimální nadějí na to, kdy to skončí. Ne, v případě, že nejoptimističtější výhledy jsou na několik roků +- 200 let s pravidelným prodlužováním té doby.
@Evulina píše:
Zdá se mi to rozvolňování brzy. Z mého úhlu pohledu bych to viděla tak na září..Ale samozřejmě z ekonomického pohledu by to byla katastrofa. Proto říkám, že ekonomika vítězí.
jako, že do září bys nechala zavřené obchody a omezila volný pohyb osob? A v září to uvolnila a stejně by se to začalo šířit? Jako ne vše se dá koupit přes internet. Třeba boty, oblečení…
@sakota píše:
A mohlo by dojit k narustu sekundarni a tercialni umrtnosti (sebevrazdy, podvyziva- horsi imunita, nachylnost k nemocem, vetsi zatez pro zdr. system tak jako tak…)
To je i můj názor.
@sakota píše:
to také nikdo z těch co jsou pro dlouhodobou karanténu nevidí a ve výsledku ten počet zemřelých bude stejný. Ještě se také zvýší např. kriminalita.
Tohle je strašný.
Mám prarodiče. Babičku s cukrovkou a po operaci srdce. Druhé babičce s těžkým alzhaimrem asi děda nevysvětlí, že nemůžou jít tam a tam, už teď je to těžké. S přítelem čekáme vymodlené miminko, jsem na začátku 8. tt. Mám strach. Přítel dělá ve fabrice a do práce chodí.
Takže teď “zabijou” starý a nemocný lidi a budou vklidu? ![]()