Mám dát všanc psychiku své dcery Vojtově metodě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10461
29.7.14 16:26

@Bella1988
Já bych sestrám z Kenny klubu věřila, Kiedroňová je celkem perfekcionistka a jak už někdo psal, na tohle tam jsou celkem přísní. V 13. týdnech je ještě brzo, syn začal dokonale pást až před 4. měsícem (taky do toho dával víc síly, než bylo třeba, prostě nadšení z nové perspektivy) a to je na tom celkově ve vývoji velmi dobře. Teď má 8 měsíců, leze, už měsíc se staví, začíná si sedat. U nás to pasení teda nikdo neřešil, ani jsme nikam nechodili, prostě na to přišel o dva tři týdny později.
Pokud už bys ale nějakou rehabku chtěla, nebo byla nutná, můžeš zkusit Bobath koncept. Neřeknu ti, co to přesně je, jen jsem na to slyšela chválu, že to je jemnější než Vojtovka, děti to lépe snášejí a má to dobré výsledky.

Ke Kiedroňové: ona je velká perfekcionistka, možná až moc, není třeba ji brát úplně doslova, ale tu podstatu, polohy k nošení, koupání a nácvik „plavání“ atd. má zmáknutý výborně. Já jsem se z jejích knížek naučila hodně ke spokojenosti mé i miminka. Je pravda, že některé polohy z Něžné náruče mi přišly před porodem neuvěřitelně krkolomné a že se miminku nemůžou líbit, nebo se mi zdálo brutální polívat miminku hlavu a obličej vodou. Nicméně jsem si řekla, že než nad tím zlomím hůl, tak to zkusím a světe div se, synovi se to líbí a co se týká vody, tak polévání hlavy, cákání do obličeje a potápění nejen snese, ale přímo miluje, jak vidí vodu, může se zbláznit radostí. Takže syn by Kiedroňovou (aplikovanou s rozumem) doporučil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
29.7.14 16:40
@Anielka píše:
@Bella1988 Tak nezakladej diskuzi, kde se na to ptas, kdyz to nechces slyset. Se synem na rhb chodim, vojtovku porad necvicime, mame i jiny cviky.. A popravde rozdil v tom nevidim.A Kiedronova se zapomnela 20 let zpatky, staci mi jeji nazor na babyvaky, satky apod. Dite narve do perinky apod. Ja k tomu ani nemam silu se vyjadrovat.

Syn spal v péřové peřince první tři měsíce a spal v ní jako dřevo. Hlavně na zimu mi to přišlo ideální, protože byl hezky v teple i s hlavičkou a my jsme nemuseli přitápět. Na léto bych ji použila taky, ale jen jako podložku. Pro miminko je velmi pohodlná, jen je náročnější na údržbu.
Ty jsi ji zkoušela, nebo jen hloupě kritizuješ něco, o čem nic nevíš? Tipla bych si, že to druhé. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
29.7.14 19:59
@Hoa Mai píše:
Syn spal v péřové peřince první tři měsíce a spal v ní jako dřevo. Hlavně na zimu mi to přišlo ideální, protože byl hezky v teple i s hlavičkou a my jsme nemuseli přitápět. Na léto bych ji použila taky, ale jen jako podložku. Pro miminko je velmi pohodlná, jen je náročnější na údržbu.
Ty jsi ji zkoušela, nebo jen hloupě kritizuješ něco, o čem nic nevíš? Tipla bych si, že to druhé. :lol:

Ano, zkousela, knizku jsem cetla, videla jsem jeji videa. Ja u prvni dcery toho moc o kontaktnim rodicovstvi nevedela, takze jsem se bala vzit dite do postele, protoze se to prece nema a spoustu dalsich veci. A prosila bych bez urazek.

• Citovat
  • Upravit
6437
29.7.14 20:32

@Anielka paní Kiedroňová naopak babyvaky doporučuje..jen spíš nedoporučuje vertikalizaci malých dětí..navíc knížky jsou psané dříve, než byly k dispozici ergo-nosítka..ale mě kniha moc nesedla..štvalo mě doporučování těch péřových peřinek a takový ten vlídno přesladký přístup..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
29.7.14 20:32
@subsomi píše:
@Bella1988
no promiň, ale co chceš teda slyšet „necvič, to nevadí, doktoři tomu neorzumí, matka ví vše nejlíp“???
A všechny rejpalky jsou tyranky, které dobrovolně své děti stresují a ubližují jim :think:
Pokud dítě řve jen při pohledu na podložku, pak je s ním špatně cvičeno, ano špatně proováděné cvičení může výrazně uškodit, ale to není chyba cvičení, ale toho kdo cvičení provádí :think: :! :! :!
Já mám dvojčata cvičili jsme od 3m do 6m a trochu si u toho pokřičeli :roll: protože se jim prostě nechtělo zapojit svaly, které běžně nezapojovali, ale při cvičení museli :roll: já bych taky kňučela, kdyby po mně někdo chtěl 4× denně 20 dřepů :roll: :oops: ale vím, že by mi to neublížilo :think:

No vidíš a jak víš, že by třeba časem ty svaly nezačali používat :think: Až by prostě chtěli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
29.7.14 20:41
@Bella1988 píše:
@Vlkoška Ano víc hlav víc ví :-) Právě mi včera říkala rehab. sestra ne fyzioterapeut. Máme totiž oboje a neshodnou se! Že se na Vojtu dnes posílá proto, že je to nejrychlejší způsob jak dosáhnout výsledku ale zdaleka ne prý ten nejlepší.

Taky si myslím, maminy kolikrát naléhají na lékaře s prkotinami, protože sousedovic dítě dělá to a ono. A co je nejrychlejší, šup pošleme na neuro. a tam si s tím poradí. Ti samozřejmě maminku nevyhodí a doporučí jí cvičení. Podle mě je jim vcelku jedno zda to to dítě potřebuje, rozhodně mu to neuškodí. Ale většina jich to fakt nepotřebuje, jsou nucené narušovat svoje vlastní tempo a nemohou se ozvat. Pláčou přeci proto, že zapojují ty správné svaly :roll: :zed: Dětem s problémy to určitě pomůže, ale jinak je to na nic. Nebo jak už bylo napsáno, zajdi k někomu dalšímu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
29.7.14 20:44
@natyber píše:
No vidíš a jak víš, že by třeba časem ty svaly nezačali používat :think: Až by prostě chtěli.

A nebo taky ne a meli by pozdeji problemy :nevim: Co treba mne fyzioterapeutka rekla, tak Vojtovka neposiluje, ale napravuje prenos vzruchu (jestli to pisu dobre), proste stimuluje mozek, aby svaly spravne ovladal a zafixoval si spravny stereotyp pohybu. Rika se tomu reflexni lokomoce. Klidne me nekdo opravte, nejsem doktor, treba jsem to ted popletla :P Chtela jsem rict, ze co by kdyby jsou zbytecne spekulace, pokud to dvojcatkum pomohlo. A verte mi, ze pro maminku to neni zadna slast slyset, jak u toho mimco place. Bohuzel nekdy to jinak nejde a cvicit se musi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
29.7.14 20:50

My vojtovku cvicili asi od 3 mesicu, mala si rychle zvykla a po trech navstevach prestala plakat a cviceni ji moc pomohlo. Znovu jsme zacali s vojtovkou asi v deviti mesicich a mala trpela a rvala, protoze uz mela vice rozumu. Ale stejny ucinek, kdyz doma cvicite dobre, je to hned na ditku poznat a moc mu to podle mych zkusenosti pomuze. Netrpela, jen to bylo neprijemne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
29.7.14 20:52

@lentilka248 Ano, ja vim, ze doporucuje, ja jsem zase proti nim. Podle mne v babyvaku nejde dite dobre a bezpecne napolohovat. Ono je to tezke i v satku, ale zkusene satkarce se to povest muze, to nepopiram. Ona je i proti satkum a ergo nositkum, staci si ji ted nekdy poslechnout. Mne je to jedno, ja mam svuj rozum, ale bohuzel spoustu holek odradi, protoze je to prece Kiedronova.. Ono by mozna stacilo, kdyby rekla, ze muze byt i jiny pohled (viz mnou opakovane zminovana nemecka trageschule s mnohaletou historii, ktera ma podporu mnohych fyzioterapeutu, ortopedu a neurologu)

Ja jsem to s fyzioterapeutkou probirala, ona mi rekla, ze tohle se proste ve skole uci, ale ze ona sama pri spravnem noseni, kdy dite v satku nebude cely den, v tom nevidi problem… ale mne nastesti uklidnuje, ze nosi od narozeni vertikalne i spoustu rehabilitacnich sester a fyzioterapeutek. :-)

Ja verim, ze se budou vzdelavat doktori (zdravotnicky personal) i tady a nebudou se striktne drzet toho, co jim rekli ve skole pred x lety.

• Citovat
  • Upravit
6050
29.7.14 21:03
@katkatel píše:
Resila jsem to same, mala mela zatle pesticky a myslim, ze doktorka nejakou dohodu s tou rehabilitacni sestrou, protoze tam posilala asi pulku mimin (spis tech, co cekala, ze matky znejisti a snazive budou delat vsechno). Cvicili jsme „z preventivnich duvodu jak rekla doktorka“ chvili a ja si kladla otazku, jestli to stoji za to… a odpovedela si, ze ne… mala otevrela rucicky ve stejnem mesici jako jeji starsi bracha, ktery taky v 6 tydnech pasl kone na napjatych rukach ( s nim nas ale neposlala nikam, asi tu ta sestra jeste nebyla)… mala mi pak uz rvala pokazde, kdyz jsem ji polozila a byli jsme z toho spatni vsichni… takze jsem prestali, mala se vratila do pohody, do kntrole rikala sestra podivejme, kdyz se usmiva, koli toho zvladne… zadne postizeni nema…Bych tak rekla, ze Vojta by se mel cvicit opravdu az v pripadech, kdy je vyvoj nejak ohrozen :nevim:

Souhlasím :pankac: Můj syn byl pořádný lenoch a na všechno měl fakt dost času, neustále jsem byla na vážkách jestli je jeho vývoj v pořádku (pitomej internet :cert: ).Doktorka mě vždy ujistila, že je vše ok. Stejně jsem se jí při každé návštěvě zeptala zda by už neměl dělat to či ono.Asi už jí to přestalo bavit a tak mě poslala na rehabko. Tam jsem samozřejmě na výrazu paní doktorky hned poznala, že je syn v pohodě a já jsem mírně šílená matka :lol: Chodila jsem tam opravdu jen preventivně, ukázat jak se plazí, leze, staví a teď v 15.měsících jak chodí. Dnes vidím, jak jsem chtěla všechno uspěchat a přitom na všechno vždycky přišel po dlouhé době z ničeho nic sám ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
29.7.14 21:05

@Anielka jj, já jsem koukala na videa co běžela v sama doma..odsuzovala ambice rodičů jet na výlet s nosítkem atd..a v čem s tebou souhlasím, jsou její možná až příliš radikální názory a neochota akceptovat jiný názor..alespoň tak na mě působila, ale osobní zkušenost s ní nemám..já rodila nakonec dříve, než jsem plánovala, tak jsem to nestihla nastudovat před porodem..ale když jsem pak měla v ruce její knihu, vyvolala ve mě pocit, že za všechno můžu já..za všechny odchylky..člověk rozhozený ne zcela fyziologickým porodem v období šestinedělí asi není ta správná cílová skupina..
vertikalizace ve správném úvazu pro zdravé dítě nejspíš problém není, ale nám konkrétně nebyla doporučena z několika nezávislých zdrojů a netroufala jsem si na horizontální úvazy, tak jsem malého nosila v náručí..měl období, kdy jsem ho z náručí prakticky nesundala..teď se chystám na pořízení nosítka moc se na to těším..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
29.7.14 21:07
@natyber píše:

Naše dvojčata se narodila donošená (38+1) a na dvojčata dost velká 2410/46 a 2630/47 na dvojčata skvělé váhy i délky (taky jsem ke konci vypadala na tank :roll: ) ovšem pro dítě je to poměrně malá váha i délka :roll: Manžel má téměř 2 metry (a už nyní v necelých 2 letch vím, že ho asi dorostou :roll: ), po narození, když už se spolu nemačkali nabrali rychlé tempo růsto váhy i délky, což je super, ale zároveň se jejich svaly nestíhaly pizpůspbit růstu kostí, začali se různě křivit a ohýbat :roll: takže nás dětská dr. poslala pro jistotu na neuro a tam dr. zhodnotila, že v mozku je to OK, ale že svaly se nestíhají přizpůspbovat kostem, takže bylo nutné cvičit, aby zapojovali všechny svaly rovnoměrně. Kdybychom necvičili určitě by už teď byli jak paragraf :zed: :zed: :zed: :zed:
Vadilo mi, že křičí, při dvou dětech jsme už tak měla dost co dělat, abych vše stíhala (jsem na ně sama, manžel v práci, babičky a dědečkové pracující a bydlí dál, celé všední dny jsme musela s stále msuím zvládat sama, manžel funguje až k večeru a v noci, babičky někdy pomohou o víkendu), ale prstě jsem uděla vše proto, abych si našla 4× denně čas s nima oběma zacvičit. Navíc s jedním jsem cvičila a druhý viděl a vnímal co se děje, ale oba věděli, že je to chvilička (max 5 minut 1 dítě 1 cvičení) a pak hned nakojím, takže si pokňučeli jen ve chvíli cvičení, znám jejich pláč a vím, že to nebyla bolest ani stres, ale spíš nelibost :roll: Naštěstí stačilo cvičit od 3m (od zjištění nerovnoměrného vývoje svalů) do 6m, kdy už bylo jasně vidět, že zapojují všechny svaly správně, taky už rostli tempem bžného dítěte (už dohnali průměr, spíš teda nadprůměr dítěte svého věku).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
29.7.14 21:16
@Křováček píše:
A nebo taky ne a meli by pozdeji problemy :nevim: Co treba mne fyzioterapeutka rekla, tak Vojtovka neposiluje, ale napravuje prenos vzruchu (jestli to pisu dobre), proste stimuluje mozek, aby svaly spravne ovladal a zafixoval si spravny stereotyp pohybu. Rika se tomu reflexni lokomoce. Klidne me nekdo opravte, nejsem doktor, treba jsem to ted popletla :P Chtela jsem rict, ze co by kdyby jsou zbytecne spekulace, pokud to dvojcatkum pomohlo. A verte mi, ze pro maminku to neni zadna slast slyset, jak u toho mimco place. Bohuzel nekdy to jinak nejde a cvicit se musi.
:roll: Já nejsem odpůrce Vojtovky. Samozřejmě, že je to v určitých případech potřeba nějak tomu pomoci cvičením. Jen říkám, že mnohdy je to naprosto zbytečné.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
29.7.14 21:20

@lentilka248 Ono u deti nikdy nejde vsechno pro vsechny, deti jsou hrozne individualni, co u jednoho funguje, u druheho vubec.

Mne proste u ni prijde absurdni, ze nositko je spatne, ale pak doporuci krosnu, ktera diteti naprosto zadnou oporu neda. :nevim: Proc? Videl jste nekdo treba 10m spici dite v krosne? Vzdyt je to strasny.

Mne proste hrozne vadi, ze dneska matka dostane deset manualu na dite a kde jsou nejake instinkty? Vsechno se jede podle knizek, od zacatku do matky cpou, ze musi dite vzit tak a tak, pak ho odlozit do postylky na perinku, pevne ho zavinte, napolohujte ho na bok.. Jak s robotama. :zed:

Dennodenne tu breci o patro niz miminko, 5×-6× denne aspon 20-30 minut, maminka je normalni zenska, ale nekdo ji rekl moc ho nechovejte, rozmazlite si ho, takze ho nechava vybrecet v postylce (treba na te perince).. (moje domnenka) a mne je z toho tak smutno. Potkala jsem ji ve vytahu, chudak unavena.. a rekne, jeee, ten se ma, ze se nosi. Jenze treba videla porad s Kiedronovou, ktera rekla, nenoste v satku, jen v babyvaku (kam ji dite neslo napolohovat, boli ji z toho rameno, jak je to zatez na jedno rameno), dite si v postylce potrebuje odpocinout. (Pribeh je vymysleny, jen ho davam pro priklad.)

Tj jedno, ani nevim, proc to tady vsechno pisu, ani to moc neni k tematu, jen mi z toho proste bylo smutno.

• Citovat
  • Upravit
527
29.7.14 21:32

@Bella1988 Moje obě dcery cvičily Vojtovku. U starší se na chvilku zhoršilo spaní, ale celkem rychle se s tím srovnala. Až tak, že jsme musely přestat cvičit, protože mi na to prděla a místo cvičení povídala. Mladší taky v pohodě. Trvá to tak čtyři minuty a je po všem.
Pokud váháš, v Tišnově ti můžu velmi doporučit fyzioterapeutku Vallovou. Jezdí k ní z celé ČR, věnuje se dětem už přes třicet let. I když k ní děti na cvičení lékaři pošlou, necvičí s nimi, pokud to není nutné. Zase naopak pozná problém dřív než pediatr. Najdeš ji na netu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí