Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Křováček píše: … proste stimuluje mozek, aby svaly spravne ovladal a zafixoval si spravny stereotyp pohybu. .....
Zrovna jsem to chtela napsat, ze to neni zadny drasticky cviceni, lamani rukou a nohou apod. mackaji se u toho na tele ruzne body, kterym se vysilaji do mozku signaly, aby to nastartovalo spravne to telicko, nektere deti u toho breci, pac jsou na stole a chce se po nich neco co oni zrovna nechtej a nemyslim si, ze z toho pak maji nejaky psychicky blok, ono mozna nektery maj, ale je chyba spis na strane matky, ktera na to ditko muze byt hnusna, lomcovat s nim apod. buh vi kde je pak zakopanej pes, ze?
@subsomi Psala jsem hned na začátku, že samozřejmě pokud je to nutné tak se cvičit musí. Nebudu se zase opakovat, napsala jsem jen zakladatelce, co si o tom myslím.
Prostě si myslím, že často se to dneska přehání, jako se vším kolem dětí a i nadále si myslím, že většina dětí tráví svůj život u lékaře spíš kvůli rodičům, kteří už nevěří ničemu než internetu. Syn se narodil na 36tt s mírami 2880/48 mě přišel jako chuďátko, doktoři říkali ok. Vše dohnal i bez cvičení. Byl to jen můj pocit, že je pomalý a nic neumí. A Taky záleží na lékaři. Naše doktorka si sice zapsala že je nedonošenec, ale hned na začátku mě ujistila, že je to už taková horní spíš lepší hranice. Všechno řešila s řadou zkušeností prošlo ji rukama hooodně dětí. Viděla, že dítě prospívá a nestresovala (to spíš já). Bohužel šla do důchodu a já musela na půl roce mazat k jiné ![]()
@Hanka79 Lámání kostí to teda určitě není, ale stejně
Sestra měla klešťový porod a bez řečí jsem pochopila do roka sledování na neuro. Ale taky s ním cvičila cvik, že mu držela hlavu násilím ke straně nějak i ruce a palcem tlačila na nějaký bod na prsou, čekala tatínek stopoval asi dvě minuty či co a pod nimi se mrskalo řvoucí dítě, čuměla jsem na ně jak na blázny. Proooooč
to mu jako něco zjistili? Nehýbe hlavou, nebo hýbe špatně? Odpověď byla, že jim to tam ukázali a že to mají cvičit. Nakonec mi ségra řekla, že to s ním flákala, že jí to vadilo a doktorka jí pokaždé pochválila jak je vidět že cvičí
Tak kde že je ten zakopanej pes ![]()
@natyber píše:
@Hanka79 Lámání kostí to teda určitě není, ale stejněSestra měla klešťový porod a bez řečí jsem pochopila do roka sledování na neuro. Ale taky s ním cvičila cvik, že mu držela hlavu násilím ke straně nějak i ruce a palcem tlačila na nějaký bod na prsou, čekala tatínek stopoval asi dvě minuty či co a pod nimi se mrskalo řvoucí dítě, čuměla jsem na ně jak na blázny. Proooooč
to mu jako něco zjistili? Nehýbe hlavou, nebo hýbe špatně? Odpověď byla, že jim to tam ukázali a že to mají cvičit. Nakonec mi ségra řekla, že to s ním flákala, že jí to vadilo a doktorka jí pokaždé pochválila jak je vidět že cvičí
Tak kde že je ten zakopanej pes
Promin, ale neverim, ze jim jen rekli „tohle cvicte“ urcite se tam o tom bavili, rekli jim proc a nac apod.
Hele je to kazdeho vec, zda se svym ditetem bude cvicit nebo ne, nikdo nikoho do niceho nenuti, mne je to jedno, moje dite to neni. Ja se svym cvicila a jsem rada, muzu si rict, ze jsem to neodflakla a nema tedka placatou hlavu a kde si co si…ale kdyz zalozim diskuzi, kde se na neco ptam, musim pocitat s tim, ze dostanu ruzne odpovedi, ne jenom ty co chci slyset a na ktery cekam a podle me jsou to preci ty nejlepsi…:)
@Bella1988 Ahoj, když se Vojtovka cvičí dobře, není to pro děti žádné zlo. Většinou to lze poznat už z toho, že sice pláčou a křičí při cvičení, ale dvě minuty na to se už s terapeutem smějí jakoby se nic nestalo… To, co ale popisuješ, je spíš na zváženou, zda vůbec cvičit, zda tomu prostě nenechat trochu volný průběh… zašla bych k jinému odborníkovi a hlavně bych si z toho nedělala hlavu, cvičte jen to, co chcete a na co máte chuť, sama nejlíp poznáš, co Tvé dceři vyhovuje… pokud jí Vojtovka hodně pomůže a uvidíš pokroky, pak je správná, pokud je to pro Tebe a pro ni jen stres, kvůli kterému naopak může docházet k regresi, pak se na to vykašlete. Choďte plavat, mazlete se, hrejte si spolu, hlídejte symetrii pohybů a cvičte, co Vás baví…
A třeba za pár měsíců zajděte na kontrolu ![]()
@Anielka rozumím..mě zas všichni říkali, ať často nekojím, že dítě musí jíst v těch a těch intervalech atd..ale co jsem začala kojit dle jeho chuti, začal prospívat..přišlo mi ujetý nechat řvát 2kg dítě hlady nebo mu cpát umělé mléko jen proto, že někdo někdy vymyslel nějaké intervaly..
v babyvaku malý řval, neměl výhled a byl tam zkroucený..
omlouvám se za OT příspěvek..
@Hanka79 Já tyto diskuse nechápu, každý má přeci svůj názor. No sestře řekli, cvičte tento cvik pro jistotu, ukázali a řekli tohle cvičte, což mi přijde že to plácnou jen tak do větru
A hlavně mě pak udivovalo jak doktorka viděla pokroky když sestra necvičila
Jo a se synem ani s dcerou jsem necvičila a hlavu teda placatou taky nemají
Já kdyby mi doktorka řekla co mám dělat tak bych to respektovala a kdybych si tím nebyla jistá tak bych navštívila i jiného lékaře. Ať si každý dělá co chce, jsem ráda že jsem necvičila a všem kteří to potřebují ať to pomůže
A všem kteří to nepotřebují tak ať je do toho zbytečně nenutí. Jsou to naše děti a ne roboti kteří musejí splňovat normy dané tabulkami.
@Anielka píše:
Ano, zkousela, knizku jsem cetla, videla jsem jeji videa. Ja u prvni dcery toho moc o kontaktnim rodicovstvi nevedela, takze jsem se bala vzit dite do postele, protoze se to prece nema a spoustu dalsich veci. A prosila bych bez urazek.
No tak vidíš, já to neaplikuju bezmyšlenkovitě a doslova, ale inspirovala jsem se hodně a nám to naopak sedí velmi dobře. A k tomu téměř od narození šátkujeme. Prostě si vezmu to, co mi vyhovuje a co ne, tak nedělám. Společné spaní nevyhovuje ani jednomu z nás, malý se hodně budil, spal neklidně a dokonce od půl roku spí v pokoji sám, i když tohle řešení jsem měla v plánu o dost později. Je to špatně, že jsme spokojení? Já ti neberu tvoje kontaktní rodičovství a myslím si, že je to super, pokud to někomu sedí, ale mohla bys být tolerantní i k jiným přístupům.
Zvláštní, že ty píšeš o urážkách, protože konkrétně ty se v téhle diskuzi projevuješ velmi agresivně, hádavě a odmítáš respektovat cizí postoj (nemyslím svůj, myslím zakladatelky). Je mi trochu líto lidí, jako zakladatelka, kteří si založí diskuzi s tím, že se snaží najít řešení své situace a většinou první se mu tady sesypou agresivní hádavky, jejichž přínos diskuzi se blíží nule.
@natyber to je cvik z vojtovky, ale není to o tom, vydržet 2 minuty, ale o tom, že na impulz musí dítě udělat nějakou reakci..jestli cvičili jen tak, že jim někdo řekl držte a nechte dítě řvát, tak to je špatně..a jestli jim někdo říkal, že jde vidět výsledky, přestože necvičili, tak to nejspíš dítě nepotřebovalo..u nás třeba jde vidět i to, když po očkování na pár dnů cvičení vynecháme..a podotýkám, že dítě nevykazuje žádné odchylky na první pohled..
Měla jsem mírnou hypotonii, necvičilo se semnou a dodnes mám potíže…syn má hypotonii taky..a nikdy bych neřekla nebudu cvičit..
@natyber
Ptala ses, zda by se to nesrovanlo věkem samo… no u našcih dětí asi ne ![]()
Taky nejsem pro nutit cvičit každé dítě, ale tady se to trochu zvrhlo, zakladatelka nechce číst nic jiného, než co si sama myslí
do každého s odlišným názorem se navážela, admin už to tady promazal.
Ale jinak i já jsme hned na první stránce psala:
Existují lékaři, kteří extrémně dbají na tabulky u dětí, ale na druhou stranu jsou matky, které dítěti odmítají pomoci, protože nejsou schopny přenést přes srdce křik dítěte.
@natyber Nam malej spal porad na jedny strane vis, jako daval na jednu stranu hlavicku a to se pak muze stat, ze se detem splacati na te strane hlava
my teda byli i o mesic a pul driv…
Ono zalezi i na doktorech, nekomu je to jedno jak dite dela pokroky nekomu ne a nekdo je zase az moc starostlivej…:)
A ano, pokud se mi neco nezda, navstim dalsiho doktora, je jich tu dost ![]()
Hlavne at jsou nase deti zdrave, to je nejdulezitejsi
![]()
@Hoa Mai a kde jsem agresivní? Ja ten pocit nemam, nikomu jsem tu do hlupáku nenadavala. Nevim, co vsechno jsi cetla, ale předpokládám, ze vyjádření admina ano. Moje příspěvky nemazal.
Jestli jsem na někoho působila agresivně, tak se omlouvam. (-: ale agresivní jsem nebyla, jen nemam rada perinkovani, babyvaky a krosnicky.
Zdravím. Reaguji na maminku co vznášela první dotaz. Co se týče Vojtovy metody, já sama si i u fyzioterapeutek vydupada, dokonce jsem kvůli tomu přešla do jiného centra. Po 7 měsíčním cvičení Bobatha můj syn stále nabíral skluz ve vývoji, spíš stagnoval, než aby se rozvíjel. Po Vojtovce začal dělat větší pokroky, podotýkám že jsem se do toho dala dobrovolně a to mému synovi bude za dva týdny rok. Vojtovku cvičíme od května. Maminky si musí uvědomit že vojtova metoda dítě nebolí, jen je dítě nuceno být v poloze, která mu je nepříjemná. Je to někdy dřina, malý už se mi hodně brání, ale radši budu teď cvičit s dítkem několikrát denně, než chodit do puberty po ortopedech a po rehabilitacích a řešit skoliozy páteře a propadlé klenby na nohou. Asi tak no ![]()