Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@andyxxx Ahoj no tak s antikoncepci jsem se ještě nesetkala. A to mám za sebou jak krátký tak dlouhý protokol
@andyxxx Já jsem brala antiko 6 týdnů a to z důvodu endometriozy. Dává se proto, aby se zklidnila ložiska. Nyní už mám za sebou týden stimulace menopurem a v pátek nás čeká OPU.
Ještě k té antiko, slyšela jsem, že jí některé CARy dávají proto, aby se na chvíli vysadili z činnosti vaječníky, aby stimulace potom měla lepší výsledek.
TerkaBaterka ahoj, ja jdu na OPU uz zitra, tak to na tom budeme podobne
a prochazis 1.IVF nebo uz vice?
@majorka Ahoj, teprve první. Takže sice teoreticky vím, co mě čeká, ale ještě jsem tím nikdy neprošla. Kolik máš zatím folikulů? A čím jsi stimulovala?
@TerkaBaterka já stimulovala 6 dní Fostimonem (krátký protokol od 2. dne MS) a mám 4 folíky o velikosti 18mm a více, což je hraniční a mohli by začít praskat, takže dál nestimuluju, včera jsem píchala Pregnyl a zítra ráno OPU. Vajíček tedy nebude asi žádné zázračné množství, ale snad se nám tentokrát oplodní a budou se hezky vyvíjet. U mého prvního IVF totiž nedošlo vůbec k embryotransferu - některá vajíčka se vůbec neoplodnila a zbylé dvě oplodněná se přestaly 2. den vyvíjet
takže tentokrát udělají metodu oplodnění ICSI, aby byla jistota, že se oplodní a pak se budeme modlit, ať je co zavádět. Už bych to chtěla alespoň zažít, že mám embryjko v bříšku ![]()
A kam chodíš do Caru, jestli se můžu zeptat?
A jak jsi na tom ty s folíky?
@majorka Já chodím do Liberce do Gennetu. Na kontrole jsem byla včera, tak mám kolem 15 folíků do 13mm. Včera a dnes ještě píchnu menopur, plus dnes Dipheriline nebo jak se to píše, to je proti ovulaci a zítra místo Pregnylu píchnu něco jiného, ale to ted nevím, jak se jmenuje. No a v pátek OPU.
My budeme mít metodu PICSI. Manželovo spermio bylo jak kdy dobré, tak pro jistotu. Ale na ET si počkám až na další cyklus. Budou nám totiž dělat genetické vyšetřebí embryjí a to trvá 2-3 týdny, tak další cyklus mě bude čekat KET. Teda modlím se, aby to zvládli a bylo co transferovat.
Jinak jsem měla také krátký protokol, ale injekce si píchám 9 dnů. Divím se, že ti nějak nezvýšili dávku, abys jich měla taky víc.
@TerkaBaterka no já se také divím, proč mi nezvýšili dávku, ale teď už s tím nic neudělám
snad budou ty vajíčka alespoň pořádně kvalitní!!! Minule jsem jich měla z podobného počtu folíků asi 7.
Genetické vyšetření embryí? To jsem ještě neslyšela? To je kvůli jejich zdraví? Máte v tomto směru nějaký genetický problém? To je zajímavé, že vám toto dělají již u prvního IVF.
@majorka To je jasné, že s tím ted nic neuděláš, jen bych čekala, že s tím budou něco dělat oni. Kam chodíš?
Geneticky jsme oba v pořádku, ale loni jsem potratila a zjistilo se, že se jednalo o genetickou vadu. Tak nám ted CAR nabídl toto vyšetření. Je tam nyní hrazené pojištovnou a tak jsme toho využili. Jsem ráda, že to udělají hned u 1IVF, protože přeci jen pokusů máme jen 4 a plýtvat je, když vědí, že byl problém, by mi přišlo nelogické. Jsem i ráda, že jsme prošli všemi vyšetřeními jako je právě genetika, imuno, hydrolaparoskopie… snad se to tentokrát podaří.
Kolik embryjí si necháš zavést?
@TerkaBaterka chodím k Apolináři v Praze…jsem tam spokojená, ale na druhou stranu umí i překvapit. Ale teď už to nemá cenu řešit, můžu jen věřit, že se vše tentokrát povede…přeci jenom počet vajuch není ještě rozhodující ![]()
Kolik si nechám zavést teď vůbec neřeším…minule jsem to řešila až moc a nakonec na to ani nedošlo…takže tentokrát neřeším a rozhodnem se až podle počtu embryjek. Nicméně dvojčátka bych klidně chtěla, vůbec bych se toho nebála ![]()
A kolik ty?
Ahoj holky, taky nas ceka ivf, chci se zeptat, jak se zacina stimulovat toho 1-2DC, ten den je i ultrazvukove vysetreni ze? Nevite proc?
at se pripravim na vsechno, co by se mohlo jeste pokazit ![]()
@Cracky píše:
Ahoj holky, taky nas ceka ivf, chci se zeptat, jak se zacina stimulovat toho 1-2DC, ten den je i ultrazvukove vysetreni ze? Nevite proc?at se pripravim na vsechno, co by se mohlo jeste pokazit
ahojky já už před stimulací na UTZ nešla, dostala jsem injekce a potom 2DC začala píchat, hodně štěstí ![]()
@majorka Ahojky, tak ti dnes moc držím palce, at jde vše dobře. Ohledně počtu zavedených embryjek, to je takové těžké. Úplně na začátku jsem chtěla nekompromisně 1, manžel říkal 2, že je to větší šance. I dr. nám tehdy řekla, že nevidí důvod proč ne 2. Pak jsem začala brát HA na 6 týdnů a tak byl čas nad tím přemýšlet. Různě jsem se poptávala a spousta holek říkala jít do 2. Tak mě to tak nalomilo a říkala jsem si, když dám jedno a nechytne se, budu si to vyčítat jak já, tak trochu i manžel, že jsem pro to neudělala vše. Tak jsem se přiklonila ke 2. ALe když jsme ted v pondělí byli naposledy před OPU na KO, tak dr. zase trochu pozměnila názor a řekla, že je to náš 1. pokus a tak by spíš zavedla jedno. Tím, že je ještě budou geneticky testovat, zvyšuje se pravděpodobnost úspěchu údajně na 50%, tak prý 1 stačí. No a tím mě zase trochu nalomila zpět k 1. Ale stejně jako ty, to v tuto chvíli neřeším, protože sama nevím, jak to ty bobánci zvládnou a zda bude co zavádět.
@Cracky Ahojky, já jsem stimulovala od 2.DC, ale na utz jsem byla asi 14 před tím. Já jsem ale brala 6 týdnů HA, aby se mi sklidnila endometrioza, tak mi to zkontrolovali a naplánovali jsme stimulku.
Dle mě dělají utz, aby se přesvědčili, že tam třeba není cysta. Držím palce.
@TerkaBaterka tak OPU za mnou. Oproti prvni OPU jsem dneska mela vetsi bolesti a ani ted mi neni nejlip. Jinak ze me vyndali pouze 1 zrale vajicko, ted odpo ho oplodni metodou ICSI, tak nezbyva nez drzet palce, ze to ten jeden bobisek zvladne!!! ![]()
@majorka Tak už to máš za sebou. Tak moc držím palce, at to ten bojovníček vybojuje a už brzy se k tobě dostane. Bolelo tě před OPU břicho? Mě ani ne. Včera jsem si píchla poslední stimulku a dnes budu píchat Ovitrelle na dozrání folikulů, to je místo pregnylu. No a v pátek hurá na OPU.
Jsem moc zvědavá, jaké to bude.
@TerkaBaterka pred OPU me bricho nebolelo, ale kdyz me probrali tak strasne, museli mi dat i cipek proti bolesti. Ale pak mi doktorka potvrdila, ze na bolest mam narok, nebot se pry hodne snazila, ze me neco dostat
ale treba minule me to nebolelo vubec. Asi je to pripad od pripadu. Tak ja zitra budu volat do CARu, jak to s bobiskem vypada a treba mi ho uz v patek zavedou. Nebo pak az v pondeli.