Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Ou mám nudící se dítě ve škole a nudou ničí pomůcky, nosí poznámky a špatné známky. Nerada bych, aby se to opakovalo, protože se obávám, že v tomto případě nudu nebude zahánět okousáváním tužek, ale provokováním třídy a zlobením.
Syn už začíná číst. Umí kompletně všechna písmena - velká i malá a pomalu čte slova. Příští rok bude číst plynule.
Emočně je na první třídu zralý dost - podle psycholožky je na tom dokonce lépe než by musel být.
Psycholožka mě právě varovala, že u něj může nuda škodit a může ho demotivovat. To se mi stalo u prvního syna.
Nuda doma je zdravá věc. Dítě se může samo zabavit. Nuda ve škole je silně demotivující záležitost.
Myslela jsem nudu před tím, než nastoupí do procesu. Pokud s ním neumí učitelka pracovat a zaujmout ho, tak to je holt těžké. Ale teda pořád ta nuda je lepší pro dítě, horší pro jeho okolí ![]()
A teda pokud máš syny, kteří spadají k nadaným dětem (což bych si tipla že jo), tak se v běžné škole s průměrnou frontální výukou budou nudit furt. Když k tomu bude bude mít dozrálý nervový systém, tak to bude snášet o fous líp.
S tím že teda chyba je v systému, ne v dítěti.
Příspěvek upraven 04.04.20 v 13:19
@lucynka25 píše:
Také zvažují jestli přípravku nebo skolu.
Dcera je červnová.
Paní učitelky ve školce říkali, že na to má jit do školy, je moc šikovná a rychle se učí. Jen je hodně hrava, tíhne ke klučičím hrám, je akční.. a za mě je citové nevyrovnaná. Bohužel PPP nám zrusili, takže nevím co dělat..
90% počítám se školou, ale pořád mě to hloda..zase si říkám, že 4h ve třídě vydrží a pak si bude hrát v družiněje to těžké rozhodování.
Najdi si pedagogickou komoru. Tam jsem cetla, ze funguje poradna. Rodice maji poslat e-mail.
@lucynka25
Tady je kontakt.
poradna-pro-rodice@pedagogicka-komora.cz
@lucynka25 píše:
Také zvažují jestli přípravku nebo skolu.
Dcera je červnová.
Paní učitelky ve školce říkali, že na to má jit do školy, je moc šikovná a rychle se učí. Jen je hodně hrava, tíhne ke klučičím hrám, je akční.. a za mě je citové nevyrovnaná. Bohužel PPP nám zrusili, takže nevím co dělat..
90% počítám se školou, ale pořád mě to hloda..zase si říkám, že 4h ve třídě vydrží a pak si bude hrát v družiněje to těžké rozhodování.
Relativne presne popisujes moji dceru, navic byla jeste socialne nezrala, taky je cervnova, do skoly jsem dala a nelituji.
A u me v rozhodovani hralo jeste roli, ze nesnasela skolku. Skolu miluje.
@Anonymní píše:
@Ou mám nudící se dítě ve škole a nudou ničí pomůcky, nosí poznámky a špatné známky. Nerada bych, aby se to opakovalo, protože se obávám, že v tomto případě nudu nebude zahánět okousáváním tužek, ale provokováním třídy a zlobením.
Syn už začíná číst. Umí kompletně všechna písmena - velká i malá a pomalu čte slova. Příští rok bude číst plynule.
Emočně je na první třídu zralý dost - podle psycholožky je na tom dokonce lépe než by musel být.
Psycholožka mě právě varovala, že u něj může nuda škodit a může ho demotivovat. To se mi stalo u prvního syna.
Nuda doma je zdravá věc. Dítě se může samo zabavit. Nuda ve škole je silně demotivující záležitost.
Takže obě dvě varianty jsou podle psycholožky špatně? Škola i školka? To by mě teda neuspokojilo, žijem na malém městě a přípravná třída by taky nepřipadala vzhledem k vzdálenosti v úvahu. Myslím že by s tím psycholožka měla počítat a ne určit jako jedinou schúdnou cestu přípravnou třídu.
@Oplatečka psycholožka je z Prahy. Jezdíme k ní skoro 100 km. Takže tam jsou jiné možnosti. Ona byla doslova v šoku, když zjistila, že u nás to nejde ![]()
Ani jedna není úplně dobře a ani jedna není úplně špatně. Oboje má své pro i proti.
@Anonymní píše:
@Oplatečka psycholožka je z Prahy. Jezdíme k ní skoro 100 km. Takže tam jsou jiné možnosti. Ona byla doslova v šoku, když zjistila, že u nás to nejde
Ani jedna není úplně dobře a ani jedna není úplně špatně. Oboje má své pro i proti.
Takže jste jezdily 100km k odborníkovy abyste se dozvěděli že je to 50 na 50
To nemyslím zle, to jen zase šokuje mě.. Jakože přístup - Nemáte přípravnou třídu tak se prostě rozmyslete. Vím, že vždy je to na zvážení rodičů, ale ta psycholožka je tam od toho aby dala vodítko a přiklonila se k jedné z dostupných možností..S tímto výsledkem co vám dala jste tam vlastně jezdili zbytečně ![]()
Dítě neznám, neviděla jsem výsledky vyšetření a ani Ty nepíšeš moc konkrétně, ale vzhledem k podmínkám, jaké máte, jsem pro školu. 23 dětí ve třídě je luxus a smíšená třída pro odkladoveho predskolaka nevhodná.
Mám dvě červnové deti, šly do školy normálně v září v 6 letech, syn je v tercii na gymplu, dcera ve druhé třídě. Nelituji.
Mám i srovnání s dcerou narozenou v listopadu, je v páté třídě, šla skoro v 7 a dodnes lituji, že jsem jí k vůli její časté nemocnosti nevzala na vyšetření ohledně předčasného zaškolení. I když chodila do předškolní třídy s angličtinou, ten poslední rok ve školce cca od ledna bylo vidět, jak moc by už potřebovala školu, jak je prezrala a prerostla.
Ty deti, co šly čerstve šestileté, měly horší jemnou motoriku, ale u nás se jede genetická metoda v některých třídách a to byla výhoda pro ně.
@Oplatečka píše:
Takže jste jezdily 100km k odborníkovy abyste se dozvěděli že je to 50 na 50To nemyslím zle, to jen zase šokuje mě.. Jakože přístup - Nemáte přípravnou třídu tak se prostě rozmyslete. Vím, že vždy je to na zvážení rodičů, ale ta psycholožka je tam od toho aby dala vodítko a přiklonila se k jedné z dostupných možností..S tímto výsledkem co vám dala jste tam vlastně jezdili zbytečně
Vidim to podobně s tou psycholozkou. My jsme větší mesto, 8 základních škol a pripravnou třídu budou letos otvírat poprvé pouze na jedné škole. A kvalitní odborník se pozná i podle toho, že se orientuje v prostředí klienta a pracuje s možnostmi, které klient má. Dokáže je reálně zhodnotit a nesnaží se je měnit ![]()
A myslím si, že nikdo ne emiminu nemůže v této věci poradit, protože nemáme dostupné informace. Můžeme jen napsat svoje postoje a zkušenosti.
@Jana206 píše:
Vidim to podobně s tou psycholozkou. My jsme větší mesto, 8 základních škol a pripravnou třídu budou letos otvírat poprvé pouze na jedné škole. A kvalitní odborník se pozná i podle toho, že se orientuje v prostředí klienta a pracuje s možnostmi, které klient má. Dokáže je reálně zhodnotit a nesnaží se je měnitA myslím si, že nikdo ne emiminu nemůže v této věci poradit, protože nemáme dostupné informace. Můžeme jen napsat svoje postoje a zkušenosti.
Myslím, že paní se zde radí protože už je z té situace,, zoufalá". Spolehli se na odborníka který vlastně nic neporadil..Já to chápu, taky jsem se rozmýšlela, převracela to ze všech stran až mi z toho šla hlava kolem. PPP nám kvůli coroně zatím odpadlo, naštěstí syna dokázala objektivně posoudit jeho učitelka ve školce a vidím to i sama. Paní nedokázal poradit nikdo, tak zkouší co se dá.
Ještě mě napadla jedna možnost..Situace se má rozvolňovat. Žádost o odklad se podává do konce května, tak se pokusit třeba v půlce dubna objednat do PPP v okolí, tam by nemuseli být v šoku z toho, že v blízkosti není přípravná třída.. Může se to nechat na poslední chvíli..Taky ještě nemám papír z PPP, čekám jestli vyšetření proběhne, i když jsem defakto rozhodnutá.
@Oplatečka Tak určitě, bojí se, aby neudělala nějakou chybu, protože ve většině případů není situace černá nebo bílá, ale každé rozhodnutí může mít určitá rizika a úskalí. Pro mě by byl stěžejní přesný věk dítěte a ty konkrétní podmínky, které by mělo ve škole nebo ve školce.
Přiznám se, že nejsem pro odklady. Už proto, že je kladen důraz na terciární vzdělání a ten rok může dítěti chybět později, treba při špatném výběru střední nebo vysoké školy. A taky nechci plnolete děti na střední škole(čím později, tím líp) kdy v blbem věku vidí jen svoje práva ![]()
Taky bych zvážila, jestli treba určitá(domnela) sociální nezralost není spíš povahovy rys(jako u mé dcery a tam by teda odklad nepomohl, taky jsme tenkrát byli u psycholozky, chodila i na terapie).
Já taky nevím, co se synem. Je hravý, do úkolů se moc nezapojuje. Když už je dělá, tak šup šup, jen aby to bylo hotové. Chodíme na logopedii, protože šišlá.
Jedna učitelka ve školce říkala, že by odklad dobrý byl, druhá zas, že si to nedovede představit, že by se tam už nudil. V prosinci mu bude 7.
Chtěla jsem se jít poradit do PPP, ale to teď bohužel nejde..
@Oplatečka Ano, slyšela jsem v televizi, že doporučení z ppp bude letos mozno dolozit až do konce srpna. Teď je otazka, jestli se ještě vejdou, protože teď se vyšetření odkladaly a u nas je standartni doba čekání 2 měsíce i déle. V dohledné době by měly školská poradenská zařízení fungovat tak, že tam bude vždy jen jedno dítě s rodičem.