Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ter85 píše:
Boze, tak o tom tento tyden snimDcera je doma po nemoci, uz ji nic neni a momentalne by me stacila i jen hodina denne
Já souhlasím s tím, že neexistuje univerzální návod, k dětem je třeba přistupovat individuálně. Mám děti tři, to nejmenší je zatím miminko, takže to se ještě vyvrbí
. A ti dva starší jsou každý úplně jiný a na každého platí něco úplně jiného. Starší potřebuje spíše přísnější výchovu, mladší je citlivka, ten nesnese ani zvýšení hlasu, je klidnější, hodnější, takže naštěstí s ním to je jednodušší. Ale s vysvětlováním je to u něj taky těžké, protože on je zdatný v argumentaci, takže vystvětlování by zabralo i 3 hodiny
.
@martulkasloník píše:
mě zase holka v určitém období šla přes přechod a uprostřed si řekla že dál nepůjde, tak mě takovej vztek chytil že dostala po zadku a né málo, bylo to zrovna na náměstí takže lidi se otáčeli ale mě to bylo fuk. už nikdy to neudělala stejně jako že minule jsme šli popřechodu, ona si uvědomila že jí spadla na přechodu sponka a vlítla tam zpět. dostala hned facku a od té doby se ještě nestalo aby nezůstala na přechodu stát, naopak se mě chytne za ruku a je klid. vysvětlování by možná pomohlo taky ale v tu chvíli z toho leknutí jsem jí radši dala po zadku než jí vysvětlovat něco co se učí od malinka že cesta je nebezpečná!!!
Přesně tak..tohle jsou nebezpečné věci a já ji taky dala co proto právě z toho šoku..Já jsme ale na tohle hrozně háklivá, když vidím, jak rodiče nechávají sice pětileté děti utíkat po chodníku u cesty, tak se mi ježí chlupy
@bramburka81 píše:
Tak kteří angličtí rodiče se dítěti věnují a nemají chůvu? To nebudou Angličani, ale přistěhovalci, ne.
Tak určitě i takové rodilé anglány najdeš ![]()
Tihle byli rodilá angličanka a izraelec, ortodoxní židi, měli 7 dětí, matka doma, otec rodinu živil. Děcka jim kupodivu neskákaly po hlavě, výchova volnější než nás, ale ne úplně bez hranic. Dokázali i zařvat, když bylo potřeba, měli tak nějak přirozenou autoritu, tělesné tresty naprosté tabu. Děti sebevědomé, rozhodně ne typy „mouchysněztesimě“, na které platí „ale pepíčku to nesmíš“…
Roli v tom hrála určitě i náboženská výchova, neměli tv, internet, dětem se v rámci možností docela věnovali, i když v té smeče se už zabavili spíš sami.
takže tam neplatilo, že s jedním hodným dítětem se to dá, ale jak budeš mít dvě nebo tři a jedno náročné… ![]()
Já mám kluky 3 a kdybych jim jednu občas nepřišila tak budou jak jejich spolužáci-dravá zvěř. anglická výchova? skáza lidstva-děti mohou vše,
takže až nečí mazánek postřílí spolužáky z čistého rozmaru, nebo z nudy, protože on si může přeci dovolit vše, taky budete pleskat?
@cikcak píše:
Já mám kluky 3 a kdybych jim jednu občas nepřišila tak budou jak jejich spolužáci-dravá zvěř. anglická výchova? skáza lidstva-děti mohou vše,takže až nečí mazánek postřílí spolužáky z čistého rozmaru, nebo z nudy, protože on si může přeci dovolit vše, taky budete pleskat?
To si pleteš, ve školách střílí hlavně psychicky narušení američani (anglie je jinde), semtam psychicky narušený nor, psychicky narušení češi (vychovávaní dáváním na zadek) spíš vraždí naředěním krve, škrcením nebo nožem.
Společné mají jedno -jsou psychicky narušení a pochází většinou z patologických rodin, kde výchovná metoda nehraje až tak roli, možná že někteří jsou řezaní jak žito, o jiné se rodiče nezajímají.
Američani střílí hlavně proto, že mají zbraně dostupné jak u nás housky v sámošce a je tam ještě pár dalších důvodů.
Americkou volnou výchovu a svobodu držení zbraní tady snad nikdo nepropaguje, to jsi navíc dost mimo téma ![]()
@ospalámyš píše:
To si pleteš, ve školách střílí hlavně psychicky narušení američani (anglie je jinde), semtam psychicky narušený nor, psychicky narušení češi (vychovávaní dáváním na zadek) spíš vraždí naředěním krve, škrcením nebo nožem.Společné mají jedno -jsou psychicky narušení a pochází většinou z patologických rodin, kde výchovná metoda nehraje až tak roli, možná že někteří jsou řezaní jak žito, o jiné se rodiče nezajímají.
Americkou volnou výchovu a svobodu držení zbraní tady snad nikdo nepropaguje, to jsi navíc dost mimo téma
Američani střílí hlavně proto, že mají zbraně dostupné jak u nás housky v sámošce a je tam ještě pár dalších důvodů.
já teda nevím, ale dost čtu, holky co hlídají děti v anglii češky mají velký problém s nevychovanými anglány,
Nic si nepletu, ona ta výchova k tomu spěje, aby se lidi mezi sebou vraždili. Pak ať je to kdekoli na světě se to svede na psych. narušené lidi, přeci se neřekne, že rodiče neumí vychovávat děti.
@cikcak píše:
Nic si nepletu, ona ta výchova k tomu spěje, aby se lidi mezi sebou vraždili. Pak ať je to kdekoli na světě se to svede na psych. narušené lidi, přeci se neřekne, že rodiče neumí vychovávat děti.
Přesně tak..vychovávat domluvou je blbost. Vidím to u kamarádky a napsala příklad i zakladatelka…Dítě něco udělá, nebo něco chce a ty matky to řeší formou ´´tak pojď, vyřešíme jak to udělat, abys dostal co chceš a neplakal´´..Vůbec to nevidí, že to dítě vždy dostane, co chce
@Fikta píše:
Tak teda strašení bubákem mi přijde stokrát horší než plácnutí.
Taky myslím, zvlášť u citlivějších dětí… v tomhle se snažím umírnit manžela a jeho taťku… Já třeba malé říkám, že čerti jsou převlečení lidi a stejně se hrozně bojí…
@SlecnaSally Nechtěla jsem to původně psát, ale nedá mi to… co mám děti v okolí, co jsou takto vychovávané, tak jsou prostě rozmazlený… Neříkám třískat hlava nehlava (aby si zase někdo nevybral z toho, co píšu, jen to, co se mu hodí), ale dobře mířený plácanec je mnohdy účinější, než 100 domluv. A to jsem si vědoma toho, že mám vcelku chápavé dítě, se kterým je domluva (mladší bude asi těžší kalibr). Člověm hlavně musí sám vycítit, co a kdy jeho dítě potřebuje. Znám neskutečně vzteklou slečnu, u kteté to plácnutí ještě 100× zhorší, je potřeba s ní promluvit. Pak znám děti, které se nejlíp zklidní, když ji jich člověk nevšímá, atd…
Zakladatelko promiň, ale dost podle mě přeháníš. Nevím sice, kolik je tvému synovi, ale předpokládám, že dítě kolem 3 let už by mohlo být schopné rozeznat, že když mu táta několikrát řekne DOST, takže opravdu není vhodná chvíle na hraní s ním. Nejsem pro nějaké bití a mlácení dětí, ale když dítě občas dostane přes zadek nebo přes prsty, nevidím v tom nic nenormálního. Ono jako to vidíš v Americe, děti se netrestají, s dětma se diskutuje a potom to dopadá tak, že učitelé musí do školy nosit na ochranu vlastního života zbraň a v zájmu své bezpečnosti se neotáčejí ke třídě zády…
@mojmira četla si to celý? protože nám to doma funguje i bez omýlání pořád dokola i bez bití… ![]()
Tahle diskuse se posunula úplně někam jinam, než byla původně zamýšlena - polovička lidí začala řešit, zda se děti mají fyzicky trestat nebo ne.
Zakladatelka má svůj způsob výchovy, který se jí osvědčuje a se kterým je spokojena - není přece potřeba ji přesvědčovat o tom, že to má dělat jinak, když jí to takto funguje.
Potřebuje se prostě jenom smířit s faktem, že manžel to dělá jinak.
A to, zakladatelko, budeš muset… pokud se s ním nechceš neustále hádat (na což v konečné fázi doplatí celá rodina a veškerý efekt JAKÉHOKOLI způsoby výchovy půjde do kopru). Nelze nikoho přinutit, aby vychovával, jak chceš Ty - každý může vychovávat jen tak, jak to dokáže.
Můžeš ho opatrně směrovat, vést, nenápadně učit, rozšiřovat obzory… a hlavně jednat s ním tak, jak chceš, aby jednal on s dětmi. To, co děláš teď, je kontraproduktivní - jeho nerespektuješ, ale od něj chceš, aby to vůči dětem a vůči Tobě dělal.