Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ospalámyš uvidíme ukáže čas…
ale zkoumat jaký má asi chudák děťátko důvod k tomu, že kouše maminku skoro do krve?? no promiň, ale kdyby to byl puberťák a něco v takovéto úrovni závažnosti provedl, tak by jsi to taky zjišťovala?? jako matka možná, ale kdyby to neprovedl doma ale ohrožoval někoho cizího, tak nikdo nebude zjišťovat důvod a chlapec už ponese následky v podobě nějakého trestu… nevím jestli chápeš co jsem tím chtěla říc - je to myšleno s nadhledem ne doslovně… prostě když někdo něco provede, nebudou všichni zkoumat co ho k tomu chudáčka vedlo, ale ponese následky svých činů (a ostatní o něm samozřejmě budou tvrdit, že je z narušené rodiny, nebo že má narušenou osobnost)…
jinak ona ho nechá (až si dokouše) - protože odtrhávat ho to pak jde opravdu o tu krev, a pak mu to vyvětluje a on z ní má bžundu… a tak dle jejich slov „když to dělá jen mě - neboj, on z toho vyroste“…no taky názor a způsob výchovy… kousnout takhle mě, tak dostane přes pusu, i kdyby to nebylo moje dítě…
@hanik.rez píše:
@cikcak no právě, to děláš chybu, musíš se sním domluvit, máš ho pevně obejmout, nakreslit spolu sním obrázek pro Jéžíška a až bude před Vánoci obrázků moc tak spolu vytřídíte a vyberete to po čem on opravdu touží… a uvidíš, jak se hned pohrne do učení a bude dělat domácí práce nejen svoje ale i ty za tebe…![]()
![]()
to byla reakce na tento příspěvek, ono domluvit se s holkou a klukem je dočista něco jiného, u dětí věk 8 a 13 taKÉ, VŠAK uvidíš za pár let.
@cikcak, v tom případě se ale obávám, že jsi nepochopila Hančinu ironii. ![]()
@cikcak píše:…já to pochopila, že je to na mě, a věř, že můj příspěvek na který reaguješ byl plný sarkasmu, ironie až cinizmu…
to byla reakce na tento příspěvek, ono domluvit se s holkou a klukem je dočista něco jiného, u dětí věk 8 a 13 taKÉ, VŠAK uvidíš za pár let.
@hanik.rez píše:
@ospalámyš uvidíme ukáže čas…ale zkoumat jaký má asi chudák děťátko důvod k tomu, že kouše maminku skoro do krve?? no promiň, ale kdyby to byl puberťák a něco v takovéto úrovni závažnosti provedl, tak by jsi to taky zjišťovala?? jako matka možná, ale kdyby to neprovedl doma ale ohrožoval někoho cizího, tak nikdo nebude zjišťovat důvod a chlapec už ponese následky v podobě nějakého trestu… nevím jestli chápeš co jsem tím chtěla říc - je to myšleno s nadhledem ne doslovně… prostě když někdo něco provede, nebudou všichni zkoumat co ho k tomu chudáčka vedlo, ale ponese následky svých činů (a ostatní o něm samozřejmě budou tvrdit, že je z narušené rodiny, nebo že má narušenou osobnost)…
jinak ona ho nechá (až si dokouše) - protože odtrhávat ho to pak jde opravdu o tu krev, a pak mu to vyvětluje a on z ní má bžundu… a tak dle jejich slov „když to dělá jen mě - neboj, on z toho vyroste“…no taky názor a způsob výchovy… kousnout takhle mě, tak dostane přes pusu, i kdyby to nebylo moje dítě…
Promiň mi můj odlišný přístup, ale vždycky budu zjišťovat proč moje dítě něco provedlo, to je pro mě naprostý základ. Podle toho se pak odvíjí moje reakce, trest atd.
Jetsli někdo svoje dítě nejdřív zřeže a pak teptrve zjistí, že někoho praštilo, protože ho ten druhej třeba už delší dobu šikanuje, tak to pak jeho problém, ale asi nebude na sebe posléze extra hrdej.
Puberťák je něco jiného než 2,5 leté dítě, navíc puberťák, který nějak ohrožuje někoho jiného či co, ale takhle diskutovat moc nedokážu, když přesně nevím, o jaké konkrétní situaci mluvíš.
Teď ale neřešíme nezvladatelné puboše, ale malé děti.
A následky svých činů si takový puberťák určitě ponese, v tom se snad shodneme.
Ale i u puberťáka budu chtít vědět, proč se nějak chová, jednu vrazit a nezajímat se co je za tím chováním, no taky způsob
ale nic pro mě.
Není třeba více slov, za pár let každá poznáte jaké to je slovy usměrnit puboše.
![]()
@cikcak píše:
Není třeba více slov, za pár let každá poznáte jaké to je slovy usměrnit puboše.![]()
![]()
![]()
Jasně šéfe
zakoupím boxerské rukavice, natrénuju pořádně pravý direkt, vypiluju levej hák, už se na ty souboje s puberťákama těším ![]()
@ospalámyš píše:
Jasně šéfezakoupím boxerské rukavice, natrénuju pořádně pravý direkt, vypiluju levej hák, už se na ty souboje s puberťákama těším
@ospalámyš píše:
Jasně šéfezakoupím boxerské rukavice, natrénuju pořádně pravý direkt, vypiluju levej hák, už se na ty souboje s puberťákama těším
Nezapomeň si předem zajistit kvalitního zubaře… tak pro sichr… ![]()
Od tématu se odběhlo, ale to se dalo čekat. Ať chce zakladatelka vychovávat jak chce, je to v první řadě na domluvě s manželem a dalším okolím - babičky, dědové… Ale podle mě je hlavní to, že ona nesmí na manžela spustit, co má a nemá dělat před synem. Jakože „proč ho biješ, víš, že já to nechci“. To je základ. Na čem se domluvíte do budoucna, to je na vás.
@hanik.rez píše:
@Marcam to s tím bitím rodičů dětmi - to byla jedna z otázek pro zakladatelku na kterou mi tedy bohužel neodpověděla… (můj první příspěvek je na str.4)
Promiň, nějak sem tvůj příspěvek přehlídla…na otázku o bití ti odpověděla ospalá myš…dělám to stejně…na otázku ohledně kola: v rychlosti…Až příde čas vánoc sedneme si se seznamen kde jsou dárečky co by si přál, popovídáme, zeptátm se ho co by chtěl nejvíc a to dostane…
@BohunkaP píše:
@ulice, jejda, děkuji, tak to jsem ráda, když to pomůže
Jo pomuze, nerikam, ze si sama neporadim, ale nekdy je fanj si precist, ze se nekdo snazi o podobny pristup…
Ja sama jsem byla trestana fyz. a nesnasela jsem to, dodnes neverim, ze treba facka je k necemu dobra…
Hodne detskych psychologu se priklani k tomu, ze fyz. tresty mohou detskou osobnost negativne ovlivnit, ze to jde lepe a bez nich a ze u starsich deti nez cca 3 roky nefunguji spravne.To je treba pro me osobne taky podstarne, ze lide, kteri rozumi detskym dusim, maji takovy nazor. Proste doba jde dopredu a vime o lidske psychice mnohem vic nez driv…Kazdopadne ja uz od detstvi vedela, ze fyz. tresty pouzivat nechci a to jsem byla vychovavana beznym zpusobem, ale nesnasela jsem to a dodnes si myslim, ze to neni vuci detem spravne.
Ale at si to dela kazdy, jak chce.Ja bych svemu diteti facku nedala a povazuju to skoro za nasili, ale holt rodice rozhpduji, jspu to jejich deti, nemontuju se do cizi vychovy.
Zakon o zakazu fyz. trestu bych, ale podporila kdyby na to prislo.
@avm3 píše:
Taky myslím, zvlášť u citlivějších dětí… v tomhle se snažím umírnit manžela a jeho taťku… Já třeba malé říkám, že čerti jsou převlečení lidi a stejně se hrozně bojí…
trochu off topic, jsme byly na dovče v alpách a tam naše nejmladší dcera poprvé viděla ortodoxní muslimky jen s „průzorama na oči“, takže teď když potřebujem postrašit stačí jen říct.. pamatuješ na ty paní bubáky ![]()
@hanik.rez píše:
@cikcak no právě, to děláš chybu, musíš se sním domluvit, máš ho pevně obejmout, nakreslit spolu sním obrázek pro Jéžíška a až bude před Vánoci obrázků moc tak spolu vytřídíte a vyberete to po čem on opravdu touží… a uvidíš, jak se hned pohrne do učení a bude dělat domácí práce nejen svoje ale i ty za tebe…![]()
![]()
celkem se bavím ![]()
@berry4 píše:
Heled´. Ono je bouchnout a bouchnout, víš.
Já taky nemlátím děcka jen proto, že si tím potřebuji dokázat právo silnějšího, ALE.
JSOU CHVÍLE, SITUACE, KDY TO MALÉ DĚCKO DOKÁŽE SITUACI VYHROTIT AŽ DO EXTRÉMU.
Porvat se o kyblíček na písečku i za cenu násilí na druhém, neříkej mi, že se tě někdy nepokusilo ze vzteku tvé dítě praštit, nebo tě přehnaně zmáčklo, zatahalo za vlasy, kouslo do tváře apod. To stejné k otci. Prostě vyhrotí situaci tam, kam nemá.
A tady platí jedno-tisíckár řečeno umoří i vola. Mám na svých dětech vyzkoušeno, že v tu chvíli oplatím jejich jejím -ublížím stejně a víš co? Ono to funguje.
Ony pochopí, že to, co dělají bolí, že takle teda ne, příště si dají pozor, nebo ejhle-řeší tu stejnou situaci jinak.
Navíc ty máš i problém v tom, že nejsi s chlapem zajedno, tzn podrýváš ho v očích syna a on si v té dětské makovici zapisuje tyhle situace po svém.
Táta udělal špatně, máma na něj ječí, takže vlastně můžu dál dělat, co dělám.
A ted´se nad tím zkus zamyslet takhle.
Ty si myslíš, že všechno děláš dobře, ovšem to ukáže až čas
U nás to šlo prostě jinak…a to jak píšeš, že na chlapa ječím pořád tak ne, byla to vyhrocená situace…není to u nás bežný…