Rada a pochopení od rodičů, co své děti nebijí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12262
25.9.14 18:57
@alisekR píše:
naprosto souhlas :potlesk: :palec: dneska se fakt s každýho plácnutí dělá týrání, asi jsme fakt žili na jiné planetě :zed: Naše malá má slíbíno, že dostane často, plním to jen občas, ale párkrát už dostala pěknej nášup, třeba když škodí našim zvířatům a nebo našemu miminku, nebo když po opakovaném upozornění ničí věci. A nemám pocit, že by se cítila týraná, je povahou po mě a tam je třeba bejt důsledný. :lol: a když ujedu a vylítnu na ní, tak to přiznám o omluvím se.
:palec:
mě hlavně baví jak se dnešní doba snaží o inovaci výchovy, naši rodiče nic neřešili, už jen proto že na to neměli čas. a myslím že jsme všichni vychovaní dobře a nikdo z toho nemá následky. jo jasně byli rodiny kde to byl marast, mlácení dětí apod.ale většina rodin žila normálně a z dětí jsou dnes dospělí myslící lidé kteří nemají následky z toho že nás matky vychovávaly a živily dle svého vědomí a svědomí bez nějakých tabulek nebo příruček psychologů a psychiatrů kteří dle mě často nemají děti a proto velmi dobře zvládají teorii…ač o praxi neví pak už nic!!
jasně plno věcí dělám jinak než moje máti, ale to jsou spíš věci které poskytuje nová doba, např naši se mnou necestovali, já dětmi cestuji hodně. ale ta výchova ten základ prostě mám od rodičů protože si myslím že jsem vychovaná dobře a proto tak chci vychovávat své děti. Jasně, pokud je člověk z rodiny kde byl táta třeba ožrala a matka hysterka která děcka mlátila tak se pak snaží u sebe tomu zabránit a je pak citlivý i na panák vaječného koňaku a každé zvýšení hlasu ale všude je potřeba ponechání zdravého rozumu. přece to že jsem neměla dětství na jedničku s hvězdičkou neznamená že když chlap plácne prcka po zadku protože je k nesnesení že je chlap tyran a děcko z toho bude mít následky!!
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
25.9.14 18:59
@Anonymní píše:
Zprvu bych chtěla napsat, že je pro mě na prvniím místě aby z mých dětí vyrostli DOBŘÍ lidé, aby uměli řešit svoje věci po dobrém, aby nebyli nešťastní jen proto, že jim dáme špatný vzor jak řešit situace…já chápu proč můj mž dělá to co dělá, měl takovou výchovu od mámy ( otce nemá) která ho bila, třeba i strkala pod studennou sprchu, nechávala vyřvat atd…mě mámka, ne ALE její výchova byla v ječení, když byl problém, řvala na mě a ječela ( proto je pro mě lehký v hodně vypjatý sitaci kdy už mám nervi nadranc k tomu sklouznou taky), ani já sem vyrůstala jen sní, s tátou ne…ani jeden z nás nemá žádný vzor z dětsví jak by se k sobě měli máma a táta chovat, nkdy sme to nezažili…podle mého může přece není výchova žádná věda, je dítě hodný, budem si hrát, když dítě ječí, vzteká se atd. dostane na zadek…já se pri takových situacích snažím vyřešit to domluvou, nebo tak aby kluk pochopil PROČ nechci aby ty věci dělal, vysvětlim mu to, nebo ho nechám ci to zažít aby se poučil ( ve 3 letech už pochopí)…třeba mu ukážu přejetou myš na silnici aby pochopil co by se stalo když by ho přejelo auto ( jeden příklad z mnoha jestli mě chápete)…samozřejmě, že ho budu pořád hlídat, aby mi do tý silnice nevběhl ( přeci jen je to dítě) ale když ano tak ho chytnu a znovu mu to vysvětlim, ne že ho čapnu a dám na zadek, to pro něj není žádný ponaučení, maximálně jen to, že do silnice se neběhá když jdu s tátou, jinak dostanu na zadek…když pak půjdu sám řeba tak tam můžu, táata tu neni aby mi vrazil…tak to vidím já… Třeba modelová situace u které byl i chlap: byli sme na hřišti kde měla holčička kolo a helmu, náš syn si to chtěl vzít ale nešlo to, tak začal ječet, vztekat se…on manžela by ji už měl, nebo by odtáhl ječícího pryč, já sem mu řekla, že až přídeme domu, nakreslíme dopis ježíškovi aby nám taky nadělil kolo a helmu, to mu stačilo, doma sme to zralizovali, vysí nám to na ledničce a je pokoj…no stres… na tohle mi manžel řekne " když ty to snim líp umíš"…no jasně umim, ale proto, že to CHCI umět…mě příde jakoby ho to moc namáhalo nebo co… Jak já bych byla štastná kdybch přišla na něco co mu to ukáže míma očima, aby pochopil jak to cítíma vnímám…nebo bych se tedy spokojila i s KOMPROMISEM ale můžete mi říct jak zrovna v tomhle najít kompromis??? jako aby sme si každej jel podle svýho?

Dále jsem zatím nedočetla, ale já teda nevím. Znamená snad tvůj přístup to, že mu „domluvíš“ tak, že mu všechno slíbíš aby byl klid? Že si všechno vyřve? Teď řval kvůli kola, slíbila si, že ho přinese ježíšek. Příště bude řvát kvůli něčeho jiného, taky dostane? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
25.9.14 19:05
@martulkasloník píše: :palec:
mě hlavně baví jak se dnešní doba snaží o inovaci výchovy, naši rodiče nic neřešili, už jen proto že na to neměli čas. a myslím že jsme všichni vychovaní dobře a nikdo z toho nemá následky.

Naši rodiče, kteří nic neřešili, vychovali tuto naši dnešní generaci - generaci, která nemá jasno sama v sobě. Dnešní mámy a táty, kteří dělají úplně přesně totéž, co jejich rodiče - ale v hloubi duše mají zakódováno, že to není dobře, že to tak nechtějí. Ale neumějí to udělat jinak. Není to o tom, že bychom byli všichni přesvědčeni, jak skvěle to naši rodiče dělali. Nedělali - snažili se, dělali, co mohli… a jinak to neuměli.

Je to sice OT, ale tohle mi nedalo - protože řeči o tom, jak bylo skvělé, když „naši rodiče nic neřešili“, opravdu nemám ráda. Nebylo to skvělé - prostě to tak bylo, protože doba byla jiná. Nedělali to nejlíp - dělali tehdy jenom to, co uměli a jenom tak, jak to uměli.

My bychom se měli snažit to dělat líp - ne se neustále odvolávat na něco, co je dávno minulostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
25.9.14 19:21

@BohunkaP jo, je potřeba jít s dobou, nikdo neříká že vše v minulosti bylo super ale to se spíš bavíme o politice, ne o výchově dětí!! ty se cítím nejistá a nemáš v sobě jasno??? já se cítím jistá dost, zvlášť u těch dětí, takové ty první krůčky mateřství jsou jasné, maminy se učí být maminama po celé staletí a budou i generace po nás se učit. ale já opravdu cítím ten základ v sobě od rodičů dobrý, to jak mě vychovávali považuji já za správný směr, dětství jsem přes všecko kolem měla pěkné, no takové normální pohodové!! že jsou dnešní lidé nejistí? a proč asi? dnešní doba klade přehnané nároky. mám dojem že za chvíli se povolí těhotenství jen tomu kdo si udělá diplom na vysoké škole obor mateřství a psychologie!! od chvíle co člověk najde // na testu a oznámí to okolí je pod drobnohledem, vrchol nastane po porodu!! každý čeká že budete dokonalá matka, manželka a hospodyňka!! kdyby tohle nebylo žije se lidem líp!! a to samé i výchova!! tyhle debilní články v betynkách způsobují akorát to že lidi o výchově víc přemýšlí hlavou a zapomínají na srdce!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
25.9.14 19:22

My teda ani jeden dite nebijeme, nikdy, tvemu postoji plne rozumim, verim, ze se da vychovat slusne dite i bez placani po zadku. Kdyby muj manzel maleho placal, tak bych to s ni taky resila, argumentovala bych, premlouvala, ale ve finale si myslim, ze jestli se jinak muz stara a ma k diteti vztah, tak je mnohem lepsi, kdyz obcas da na zadek a jste rodina, nez absolutne bez fyzickych trestu a bez taty. Zkus to nejaky cas nechat byt, nezasahuj mezi ne, nech muzi prostor na jeho vychovne zakroky, maximalne ho pochval, kdyz to vyresi bez placnuti. Vsichni chceme pro deti to nejlepsi a to nejlepsi je spokojena uplna rodina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
25.9.14 19:41

@martulkasloník, ne, to není o žádné politice, nic takového nemá smysl sem plést. I dnešní rodiče vychovávají děti správným směrem, nikdo přece cíleně nevychovává z dětí špatné lidi. Problém je v tom, že mnozí nevíme, jak na to - protože máme víc času a především možností o těchto věcech číst, přemýšlet, diskutovat.

Planá prohlášení „lidé zapomínají na srdce!!“, okořeněné dostatečným množstvím vykřičníků, jsou ve skutečnosti na stejné úrovni jako „debilní články v Betynkách“.

Je těžké řídit se srdcem a instinkty ve chvíli, kdy ty instinkty popírají to, co člověku bylo léta vštěpováno milujícími rodiči. Já sama (jako mnohé další) jsem zažila autoritativní výchovu včetně (přiměřených) fyzických trestů - a vím, že takto vychovávat nechci, cítím to. Ale znamená to vlastně zpochybnění všeho, v čem jsem vyrostla… hledání vlastní, jakési střední cesty (mezi extrémem na druhé straně) není lehké.

Myslím, že nejsem jediná, která to takto má - v tom je dilema mnohých rodičů dnešní doby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9053
25.9.14 19:41
@BohunkaP píše:
Naši rodiče, kteří nic neřešili, vychovali tuto naši dnešní generaci - generaci, která nemá jasno sama v sobě. Dnešní mámy a táty, kteří dělají úplně přesně totéž, co jejich rodiče - ale v hloubi duše mají zakódováno, že to není dobře, že to tak nechtějí. Ale neumějí to udělat jinak. Není to o tom, že bychom byli všichni přesvědčeni, jak skvěle to naši rodiče dělali. Nedělali - snažili se, dělali, co mohli… a jinak to neuměli.

Je to sice OT, ale tohle mi nedalo - protože řeči o tom, jak bylo skvělé, když „naši rodiče nic neřešili“, opravdu nemám ráda. Nebylo to skvělé - prostě to tak bylo, protože doba byla jiná. Nedělali to nejlíp - dělali tehdy jenom to, co uměli a jenom tak, jak to uměli.

My bychom se měli snažit to dělat líp - ne se neustále odvolávat na něco, co je dávno minulostí.

Já taky nějak nemám pocit, že by jsme neměli jasno :think: a s tím jak s svým dětem strašně najednou věnujeme, tak o tom si myslím často své, neumíme improvizovat, děti mají od malička všechny technické vymoženosti a hlavně všichni cpou svoje děti do tísice kroužků, a hojí si tak své ambice. Máš pravdu, že doba je jiná, ale tak ta se mění už tisíce let, nežijeme přeci v jeskyni. Ale rozhodně nezavrhuju výchovu našich rodičů plošně. Spoustu věcí špatných nebylo a naopak mám pocit, že na nás měli čas možná větší než my dnes. :think: Ale tak to je názor každého a nějak tím vlastně neřešíme, problém zakladatelky. A u ní se přesně ukazuje fenomén dnešní doby, kterej zas vadí mě a to že on plácne dítě a ona uvažuje o rozvodu :zed: :zed: Asi byla plná emocí, ale sorry, to je podle mě hledání jednoduché cesty, jednoduché zdánlivě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9053
25.9.14 19:42
@martulkasloník píše:
@BohunkaP jo, je potřeba jít s dobou, nikdo neříká že vše v minulosti bylo super ale to se spíš bavíme o politice, ne o výchově dětí!! ty se cítím nejistá a nemáš v sobě jasno??? já se cítím jistá dost, zvlášť u těch dětí, takové ty první krůčky mateřství jsou jasné, maminy se učí být maminama po celé staletí a budou i generace po nás se učit. ale já opravdu cítím ten základ v sobě od rodičů dobrý, to jak mě vychovávali považuji já za správný směr, dětství jsem přes všecko kolem měla pěkné, no takové normální pohodové!! že jsou dnešní lidé nejistí? a proč asi? dnešní doba klade přehnané nároky. mám dojem že za chvíli se povolí těhotenství jen tomu kdo si udělá diplom na vysoké škole obor mateřství a psychologie!! od chvíle co člověk najde // na testu a oznámí to okolí je pod drobnohledem, vrchol nastane po porodu!! každý čeká že budete dokonalá matka, manželka a hospodyňka!! kdyby tohle nebylo žije se lidem líp!! a to samé i výchova!! tyhle debilní články v betynkách způsobují akorát to že lidi o výchově víc přemýšlí hlavou a zapomínají na srdce!!
:lol: Taky to tak citím, moje ségra je totiž učitelka a má vše načteno, intuice jí moc neříká. :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1207
25.9.14 20:02

Zakladatelko, já mám prcka malého a názor na výchovu máme doma stejný, takže zřejmě neporadím…ale zaujalo mě, jak píšeš o té myšce. Nevím, jak staré dítě je, ale fakt si myslíš, že je schopné tohle pochopit? Že když vběhne pod auto, tak bude rozpláclé jak myška a mrtvé?? :think:. Já tohle zrovna řeším, a přiznám, že lehkou přes plínu už zrovna kvůli tomuhle párkrát dostal. A nedělám si iluze, že domlouváním to pochopí dalších x let :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
922
25.9.14 20:13

Nejdřív úplně mimochodem: @BohunkaP „autoritativní výchovu včetně (přiměřených) fyzických trestů“ považuješ za „extrém“??? zajímavé…

Zakladatelce: Ani já nemám ten problém jaký máš ty - 1) nemám zatím vlastní děti a 2) jsme s manželem dohodnuti na výchově (střídavě vychováváme neteře - dcera manželova bratra 2 a 4 roky)…oba vysvětlujeme co se má a proč a co se nemá a proč - ale jen jednou… při opětovnému provinění se zeptám, jestli ví jak to mělo být a jestli odpoví „ano“ (nebo kývne na souhlas) tak řeknu, aby si to pamatovala, že když ví, tak ať to dělá správně a při opětovném prohřešku už většinou taky dostane přes zadek - nebo přes ruku (taky má možnost si přes ruku plácnou sama :) - velmi účinné) a když řekne, že „ne“ - že neví co udělala špatně, tak ji to opět - ještě důkladněji vysvětlím… ale pokud si toho je vědoma (a to už si bývá vědoma i ta dvouletá v čem dělá chybu) nevidím důvod fungovat jak „stržená deska“ a zbytečně to omýlat dokola… navíc např. když něco provede, je určitě lepší to vysvětlit, popř. aby se musela podílet na „odklízení škod“ - např. ta 4 letá hodila vědomně jídlo na zeď, (nejen že si sama a dobrovolně plácla přes ruku) musela pomáhat při uklízení - nejprve země, a po zaschnutí na zdi obdržela kousek smirkového papíru a flíčky pomáhala vysmirkovat… poučení jistě větší, než kdybych jí to „jen“ vysvětlila nebo kdyby „jen“ dostala…

také si myslím, že by jsi měla ty víc naslouchat svému muži, jak už je psáno výše ani výchova ani svět není jen černý nebo bílí…

pak poznámka k té myši - dle mého názoru je dobré před dětmy „neschovávat“ smrt, prostě nejen zvířata ale i lidé umírají… ale tím, že mu ukážeš mrtvou myš u silnice - možná mu ji bude líto, ale jiný význam to nemá… děti - a vůbec takto malé - si svoji smrtelnost neuvědomují - to až tak po osmém roku života - a to i když příjdou se smrtí do styku…

a pak bych měla ještě dvě otázky:

Dostane to kolo?
Jak budeš reagovat, když dítě začne bít tebe? (kopne, kousne, plácne,…)

Předem děkuji za přečtení i za odpovědi… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
25.9.14 20:19
@hanik.rez píše:
„autoritativní výchovu včetně (přiměřených) fyzických trestů“ považuješ za „extrém“??? zajímavé…

Výchova s jakýmikoli PLÁNOVITĚ UDÍLENÝMI fyzickými tresty je pro mne nepřijatelná.

Extrém to samozřejmě není, to bylo jen nešťastně formulované v celkovém kontextu, pardon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14541
25.9.14 21:51
@Anonymní píše:
@mroe No právě, myslím si, že nakonec to tak dopadne, budeme prostě každý dělat něco jinýho…jenže nevím proč, mě to nepřijdě…jak bych to vyjádřila : " správně"… Máš už starší děti, mě přišlo nepravděpodobná když by sme se každý chovali jinak aby jim to totálně neudělalo bordel v hlavě…krom toho já bych chtěla docílit toho aby pochopili proč nejsou nějaký věci co dělají správně a ne aby to neděli proto, ža za to dostanou na zadek…tak snad to bude stačit jen ode mě…nevím, proto sem sem napsala…nevím co si o tý nejednotnost v naší výchově myslet, jak k tomu přistoupit…ten rozvod to byl spíš takový výkřik do tmy:))))

Jestli máš aspoň průměrně inteligentní dítě, pochopí, že s tátou si může dovolit tohle a s mámou tohle. Důležitější podle mě je, aby vědělo, co od koho může očekávat. Prostě -táta přikáže jednou a koná a máma dvacekrát opakuje- je v pořádku. Mnohem horší by bylo, kdyby nevědělo, co čekat - táta by občas jen vysvětloval a máma občas vylítla a bez vysvětlení plácla.

@mroe píše:
No, ja sice mam starsi deti, ale ony byly taky male. Moje deti moc dobre vi, ze treba s prarodici je to jine nez s nami, my jsme tvrdsi, nektere veci se u nas proste musi, nerozmazlujeme tolik, nedostanou vsechno, nemuzou delat uplne vsechno, co by chtely a naopak… apod… a proste to tak berou.
Pokud to mu to ty vysvetlis, tak nevidim duvod aby si myslel, ze do ulice nevbiha s tatou proto, ze se boji vyprasku a s tebou proto, ze vi, ze by ho prejelo auto. To si snad i takhle male dite dokaze spojit, ne?

To si taky myslím. Děti jsou chytřejší než si zakladatelka myslí.
Prostě dospělí se mají poslouchat, protože jsou autorita (aspoň by měli být) a po nedodržení pravidel přijde trest (nemusí být jen fyzický). Tohle poznání se mu bude hodit i v dospělém životě. Tak mu můžeš vysvětlit i proč nesmí bít rodiče a jiné děti. V podstatě je to stejný princip, jakým vysvětluješ, že třeba rodiče můžou ponocovat/pít alkohol… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
25.9.14 22:11
@Patejl1 píše:
Fanatismus jakýmkoliv směrem je špatná věc.Kde bereš tu jistotu, že ten tvůj názor, přístup, řešení je jediný správný na světě? Proč manželovi bereš právo vidět věc jinak?

100% souhlas…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.9.14 22:16

@helusak On neplácne hned ale podle mě prostě bezdůvodně i tak…Třeba jednou když sme šli z hřiště tak klukovi slíbil pohádku v TV. Přišli sme domu, pustili pohádku, já šla do sprchy a ani na za pár minut řev… Praštil ho protože nepochopil když kluk chtěl aby nedělali bordel protože neslyšel tu pohádku. Chlap si tam vlezl s mimčem a dělali kraviny, prej k němu starší nejřív přišel, dělal tyty, pak volal bubáka ( manžel mu slibuje bubáka když zlobí), když to nepomohlo tak strkal, ten řekl třikrát aby přestal a pak dostal…stačilo ale pochopit co po něm mladej chce, holt to chce trochu zapřemýšlet, když nemáme dítě co na 3 letech skvěle mluví…

• Citovat
  • Upravit
25243
25.9.14 22:16

Já teda taky neplácnu jen tak, ale někdy můžu vysvětlovat 10× a neposlechne. Zvlášť, co se s mladší musí dělit o hračky. V klidu nejde nikdy - buď musím zvýšit hlas, zařvat nebo stoupnout - to většinou zabere. Ale jsou situace, kdy prostě musí dostat.
Manžel taky vyletí snáz a dá ranu dřív a mě to mrzí a myslím, že je to zbytečné, ale NIKDY mu to neříkám před dětma, vždycky až bokem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí