Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Sen partnera být sobestacny a topit třeba dřevem.Já ale patrně do toho nejdu. Sešlo by ze ZUŠ a to ne. A ne, folklór fakt není rovný hudebnímu vzdělání v ZUŠ. Krouzky tam prakticky nejsou, jen hasiči, folklorní soubor a možná něco při ZŠ Březová, ale je rozdíl krouzek v družině. Navíc ta Březová je už zas dal.
Díky za upřímnou odpověď, vypadalo to hned, že to nejde z tvojí hlavy
. Rozhodně jedno velké ne. Jen nechápu, proč zrovna tenhle zapomenutý kraj? 🤔
@Anonymní píše:
Můžete mi prosim poradit, a říct zkušenosti s reálným životem na vesnici z pohledu deti? Hlavně co se týče vzdělání a kroužku? Muselo by se dojíždět a vše řešit. Nenudily by se deti na samotě? Dojíždění by bylo dobrou hodinu… logistiky náročné.A chodí dnes ještě deti v tlupach si hrat sami?
Hodně dbáme na vzdělání, ale i krouzky a tady by někdo musel odpoledne vozit dítě třeba fo ZUŠ, asi by z toho sešlo, což je škoda.
Je rozdíl v rozvoji deti na vesnici?
Díky za názory, přemýšlíme o venkově, ale zvažujeme vše.
Celou diskuzi jsem nečetla, ale z vlastní zkušenosti bych poradila - pokud nemusíš, tak to nedělej. Taky bydlíme na periferii a taxikaříme. A k tomu dotazu, ano ty menší děti si ještě v tlupě vyhrají, ale pak přijde puberta a peklo. Ty starší děti se domů nějak dopraví, zavřou se do pokoje a koukaj do mobilu, tabletu, protože nemají jinou možnost. Jasně, na sídlišti je to s puberťákama asi stejný, ale přece jen, kdyby chtěli, můžou ven s kamarádama vyrazit nebo si najít jinou zábavu. Kdybych se mohla zpětně rozhodnout, volila bych jinak ![]()
@Anonymní píše:
Sen partnera být sobestacny a topit třeba dřevem.Já ale patrně do toho nejdu. Sešlo by ze ZUŠ a to ne. A ne, folklór fakt není rovný hudebnímu vzdělání v ZUŠ. Krouzky tam prakticky nejsou, jen hasiči, folklorní soubor a možná něco při ZŠ Březová, ale je rozdíl krouzek v družině. Navíc ta Březová je už zas dal.
A zkusil s to tvůj muž někdy? Ona totiž romantická představa je naprosto a diamtralne odlišná od. Každodenní reality.
@Liberalissima ajaj máš pravdu, ale upřímně myslet si že všichni žijí v Praze je taky smutný ![]()
@Anonymní píše:
K tomu topit drevem stejne potrebuje prachy na nakup dreva nebo les, kdyz hovori o samostatnosti. Les stoji dalsi penize a je dost omezeny zakony. A navic se pak musis starat jeste o kotel na drevo. Takze by byl taxikar, v zime resil topení, pak by musel asi koupit 4×4 auto, idealne neco s cim si prohrne cestu, naucit opravit barak a stihat chodit do prace s tim, ze tam moc lukrativni prace nejsou, jedine, ze by byl programator na HO. Bezne pak decka nejezdi v zime do skoly a rodice se nedostanou do prace nebo si to musi odhazet rucne. Musis brzy vstavat a dost se otacet
Me to treba nevadi, ale z mesta to muze byt hrozny sok. Nebo se to musis naucit ty, opracovat drevo, uskladnit, starat se o kotel a barak. To zalezi na tom, jaka ses natura s jestli to tskhle chces. My se treba o prace na baraku delime, nedela vse chlap. V panelaku to bylo jednodussi, se zapnulo topeni a cus. ![]()
@Anonymní píše:
Můžete mi prosim poradit, a říct zkušenosti s reálným životem na vesnici z pohledu deti? Hlavně co se týče vzdělání a kroužku? Muselo by se dojíždět a vše řešit. Nenudily by se deti na samotě? Dojíždění by bylo dobrou hodinu… logistiky náročné.A chodí dnes ještě deti v tlupach si hrat sami?
Hodně dbáme na vzdělání, ale i krouzky a tady by někdo musel odpoledne vozit dítě třeba fo ZUŠ, asi by z toho sešlo, což je škoda.
Je rozdíl v rozvoji deti na vesnici?
Díky za názory, přemýšlíme o venkově, ale zvažujeme vše.
Já mám ráda klid. Ve velkém městě bych trpěla. Manžel to má stejně. Nám by samota nejspíš vyhovovala. Ale kvůli dětem a našemu pohodlí jsme vybrali malé město. Není tu ta anonymita velkého města, není tu ten strašný frmol, ale dítě je schopné dojít samo do školy, do ZUŠ, na nákup. Základní věci tu v pohodě nakoupíme a nemusíme vytahovat auto. Je třeba myslet na to, že dítě min. 17 let nebude mít možnost se dopravovat autem a bude třeba ho vozit nebo využívat autobusy atd. a to není vždy úplně super. A ve stavu řídí jen manžel bych nešla ani na vesnici natož samotu.
Na tvém miste bych do toho určitě nesla. Nemáš řidičák a chceš, aby měly děti kroužky na vysoké úrovni. Bude pro tebe ideální město. Ale jak se domluvíte s partnerem, když v tomhle nejste v souladu, to si moc neumím představit.
Jestli je pro vás vzdělání ditete priorita tak ne. Ne pro každého musí být. Dá se velice dobře žít i bez super vzdělání včetně hudebního. I na malých vesnicích a samotných živou lidi kteří jsou tak naprosto spokojeni, vyrostli tam a do města by je nikdo nedostal. I když někdy je to vtipné, znám rodinu že Šumavy, generace tam na konci světa, co vím tak v druhé generaci hospodsti. A před 50 si splnili velký sen, za vydělané peníze se odstěhovali na okraj Budějovic
no já zírala, ale oni jsou nadšení. Mě by se asi na konci světa líbilo, fyzická práce by mi nevadila. Jenže nějak nechci dítěti tu volbu vzít, co když nebude uzavřena samotarska povaha po mě. Já spíš mám pocit že jsem se za vzděláním hnala úplně zbytecne, milion sportu a hudebni vzdelani mi nikdy k nicemu nepomohlo, ale v mládí bych měla pocit že mi bylo něco upreno, kdybych měla jedinou možnost ZŠ taková jaká tam prostě je, organizované koníčky žádné, žádná možnost vzdělání navíc, střední škola co je k dispozici a konec, protože s tím základem bych se asi nikam dál nedostala. Tak si říkám že až na důchod, jestli toho budeme fyzicky schopni a mít peníze si zaplatit práce kterých už postupně schopni nebudeme. A syn se může vždycky rozhodnout že na město a kariéru kašle, obráceně to jde hůř.
@olivovyolej píše:
K tomu topit drevem stejne potrebuje prachy na nakup dreva nebo les, kdyz hovori o samostatnosti. Les stoji dalsi penize a je dost omezeny zakony. A navic se pak musis starat jeste o kotel na drevo. Takze by byl taxikar, v zime resil topení, pak by musel asi koupit 4×4 auto, idealne neco s cim si prohrne cestu, naucit opravit barak a stihat chodit do prace s tim, ze tam moc lukrativni prace nejsou, jedine, ze by byl programator na HO. Bezne pak decka nejezdi v zime do skoly a rodice se nedostanou do prace nebo si to musi odhazet rucne. Musis brzy vstavat a dost se otacetMe to treba nevadi, ale z mesta to muze byt hrozny sok. Nebo se to musis naucit ty, opracovat drevo, uskladnit, starat se o kotel a barak. To zalezi na tom, jaka ses natura s jestli to tskhle chces. My se treba o prace na baraku delime, nedela vse chlap. V panelaku to bylo jednodussi, se zapnulo topeni a cus.
Na takovyhle zivot a kor na horach musi byt clovek takova natura, musi takovi byt vlastne vsichni clennove rodiny. Nam stacilo, kdyz ted v prosinci padalo tolik snehu, jak tady snad nepamatuji, a my museli nekolikrat odhazet 200m prijezdove cesty a 800m2 manipulacni plochy ve dvore. I se sneznou frezou to bylo na hlavu, kdyz to clovek delal pomale kazdy den. Predstava, ze tohle mam celou zimu kazdy rok, tak sedam na nejblizsi bus a padim smer mesto. O jezdeni do lesa bych taky mohla vypravet, jaka je to romantika, jsem ze samych holek, takze jsme chte nechte musely v lese makat i my, kdyz krom otce zadni chlapi nebyli. Do toho nejaka ta zver doma, co se musi za kazdeho pocasi a kazde situace krmit a kydat, k tomu zabijacky…Jako joo ona ta sobestacnost na samote vypada takhle z tepla panelacku strasne romanticky a lakave, ale je to drina jako blazen, jak jsem mohla, tek jsem z toho utekla. Sice ziju znovu na vesnici, ale mestsky zivot a nechtela bych mit mesto dal nez tech 7 minut autem, co ho mam ted.
@Anonymní píše:
No a to prave nechceme a nedovolime, aby dítě hnilo na zadku doma max venkovská partička a hraní u potůčku. Vzdělání je po zdraví deti pro nás nejvyšší prioritou. A proto to zvazuji a i couvam.
mám dítě 7leté, bydlíme na vesnici a ještě nikdy nebyla venku beze mne nebo babičky, protože žádná venkovská partička dětí neexistuje, na druhém konci vesnice než bydlíme je sice hřiště, ale tam chodí děti s rodiči a nemůžeš tam dítě poslat, co kdyby tam nikdo nebyl
, a cesta je přes frekventovanou silnici a nechráněný železniční přejezd
@Eva2610 píše:
Na tvém miste bych do toho určitě nesla. Nemáš řidičák a chceš, aby měly děti kroužky na vysoké úrovni. Bude pro tebe ideální město. Ale jak se domluvíte s partnerem, když v tomhle nejste v souladu, to si moc neumím představit.
Muzou si slibit, ze se odstehuji az budou deti velke a nebudou je tim omezovat. A pani si mezitim udela ridicak a ma 18 let na to zkouset kondicni jizdy. A nebo si muzou poridit chatu a travit tam co nejvic casu.
@Anonymní píše:mám dítě 7leté, bydlíme na vesnici a ještě nikdy nebyla venku beze mne nebo babičky, protože žádná venkovská partička dětí neexistuje, na druhém konci vesnice než bydlíme je sice hřiště, ale tam chodí děti s rodiči a nemůžeš tam dítě poslat, co kdyby tam nikdo nebyl
No a to prave nechceme a nedovolime, aby dítě hnilo na zadku doma max venkovská partička a hraní u potůčku. Vzdělání je po zdraví deti pro nás nejvyšší prioritou. A proto to zvazuji a i couvam.
@arinecka píše:
Byla jsi někdy mimo město? Přijde mi, že si myslíš že lidi na vesnici jsou 100let za opicema. Všechno má nějaké pro a proti. Ty máš víc důvodů se tam nesthovat. V tvojí situaci je to nesmysl.
lidé na vesnici nejsou sto let za opicemi, ale děti tu mimo kroužků, kam je zavezou rodiče - většinu dětí teda nikdo nikam nevozí a jsou doma - jsou doma na počítačích, maximálně na vlastní zahradě
@Anonymní píše:
Bílé Karpaty - jak je Zitkova, Vyskovec a tam…Jo, je tam ZŠ do páté třídy. Kvalitu neznáme, ale znamená to pro nás dojíždět do Uh Brodu a tam… tam je pak třeba gympl, Zuska
ty vogo, né, už tu nedávno byla o tomhle diskuse, to jsi zakládala také ty?
ne, ne, ne - tam si kupte chalupu na léto, to není na trvalé bydlení, tam se život zasekl fakt před padesáti lety
@Anonymní píše:
Ty si naprosto a vubec neuvedomujes, ze tohle neni mesto x vesnice, ale to je komplet total odlisny zivotni styl!
Tvuj chlap zrejme chce barak, pozemek, brambory, zvirata, drevo… A to mesto moc nepotrebovat.
Na tohle ti dva musi byt jeden tym, ktery to ma stejne.
Vy se proste s muzem nepotkavate v zasadnich vecech. Jeden z vas bude vzdy nestastny.
Nerikej, ze vam to nijak neskripe uz ted…