Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@AlčinkaZ to jo, ono se nekdy stane, ze to trva dele nez rikaji. Treba se jeste ozvou do patku. Uvidis, ze to bude dobre, drzim pesticky. Urcite se ozvy, jak jste dopadly, budu na tebe myslet ![]()
@vigo píše:
@simislunicko
ahoj,
jj ta suma je celkem dost vysoká, ale aspoň už to vyšloveškerá vyšetření (kromě AMH) jsme měli hotová ještě před 1.IVF
no při 1. a 2.IVF nám PGD nedělali, protože jsme byli v jiném caru a těm to nepřišlo nijak potřebné, takže jsme v podstatě házeli peníze oknem
1.IVF nás vyšlo cca na 26tisíc a 1.KET cca na 7tisíc
2.IVF a 2.KET jsou vlastně stejné s těmi prvnímipo neúspěšném 2.IVF a 2.KETu jsem se dr ptala co je špatně a odpověď zněla:
„Zrození je zázrak, takže budeme zkoušet dál a ono to jednou určitě vyjde.“po tomto sdělení jsem nechtěla zkoušet další KET, dokud nezjistím příčinu
sice je to peněžně hodně náročné, ale na psychiku to nemá, ta mi dávala zabrat mnohem více, náš vztah se otřásl v základech ale ustáli jsme to a teď už jen čekáme na den D - porod našeho andílka
tak jsem psala maily do různých carů, některé jsme i navštívili (mimochodem odcházeli jsme zdrceni) a jedině Repromeda mi odpověděla adekvátně mým představám
strašně se divili, že nám nebylo PGD navrhnuto hned při 1.IVF
no a dál už to znáš
Dekuji za odpověď, to máš pravdu, ze s psychikou se to neda srovnat! Jsem zvědavá, co nam řeknou ve Zlíně..jedeme ve čtvrtek
@jarunka13 píše:
@AlčinkaZ to jo, ono se nekdy stane, ze to trva dele nez rikaji. Treba se jeste ozvou do patku. Uvidis, ze to bude dobre, drzim pesticky. Urcite se ozvy, jak jste dopadly, budu na tebe myslet
díííky, dám vědět, do pátku už je to jen pár dní, tak potom dám vědět
Docela se na to těším, i když mám trošku obavy, ale ať už to budou jakékoliv zprávy, budeme už konečně vědět vše.
@AlčinkaZ doufam, ze to bude v poradku, ale musim rict, ze mam znamou, ktera se snazila s pritelem o miminko asi pres rok, nedarilo se, gak sli na vysetreni a on mel Spg spatne, mel jen jedno procento v poradku a casem asi za pul roku se jim to povedlo a vsechno je v poradku. A asi za dva mesice bude rodit. Takze i kdyz by to mel tvuj chlap spatne, tak nemusite zoufat ![]()
@jarunka13 fakt? Jéé tak to je supr zpráva! Manžel právě zatím baští jen zinek, pořád se mu snažím vnutit Fertilan, protože mě připadá dobrý, zatím nechce, ale pokud by to SPG měl špatné, tak mu to koupím a bez řečí začne baštit - věřím, že tyhle doplňky po dlouhodobějším užívání můžou velmi pozitivně pomoct…ale třeba to nebude potřeba, jen se tak pořád připravuju na nejhorší.
Ale vážně moc díky za tu zprávu, to je fajn i tohle vědět, že by to nebylo úplně ztracené ![]()
@AlčinkaZ jeste nestracej hlavu, ta sance tam vzdycky je.Ale mas pravdu, ze kdyz to manzel zobe, tak je to jen dobre, to mu neublizi
.Jsou to vitaminky.
Holky, tak jsme dnes byli na konzultaci a výsledky SPG asi hodně špatné. Jen ještě než se rozepíšu, dostali jste sebou některá výsledky testů i domů, hlavně třeba z toho SPG? Já si teď uvědomila, že nám nic nedali a přesně všechny hodnoty si samozřejmě nepamatuju
Docela mi to vadí, že nám to nedali!
No jinak ten SPG dopadl tak, že objem byl super - i když se mi to při odevzdaném vzorku vůbec nezdálo hodně, takže to mě potěšilo. Počet spermušáků byl taky ok, ale 4% progresivně rychlých a 85% s defektem hlavičky
což je obojí dooost špatné. Samozřejmě na nás vyrukovali hned z IFV za 27. tis., IUI že nemá absolutně žádný smysl a že až se pro IVF rozhodnem, tak máme přijít, ale že přirozeně se nám to prostě nepodaří. Takže na mě teď dolehl docela smutek, jsem z toho fakt taková přešlá. Ale s manželem se podporujem, že to nějak dopadne, že to přesto ještě teď aspoň dva měsíce budeme zkoušet přirozeně, třeba se stane zázrak a pak na podzim bychom teda asi to IVF šli, nějak asi nemám sílu se snažit další rok…už teď je to rok a 2 měsíce. Za pár dnů je mi 31…tak abych se toho mimča vůbec dočkala, njn, člověk to rodičovství odkládá a pak to takhle dopadne…:(
Holky, není mi nějak hej teď. ![]()
@AlčinkaZ buď hlavně v klidu, já teda Repromedu nemůžu nijak chválit, neb my jsme tam s manželem jeli tenkrát jako první a přístup - dej peníze pak se bude něco dít a možnááááááá i otěhotníš, moje kamarádka tam jezdila nekecám 5 let a nic..nakonec jsme začli jezdit do CAR do Plzně a na poprvé máme krásné dvojčata, teď již 5 ti leté. Takže nevzdávej se, ale já osobně ti řeknu, aby jsis rozmyslela tu Repromedu, neb já s ní dobré zkušenosti nemám a má kámoška taky ne..je málo lidí, kterým se to tam povede napoprvé..a ještě dodám, Brno máme cca 30km a Plzeň na druhé straně republiky a i tak jsme za cesty a veškeré IVF dali cca 32tisíc i s léky se vším + krásné cesty (výlety) na které jsem se vždy těšila. Původně po nás v Repromedě chtěli i s výběrem nejlepší spermie 50 tisíc
v Plzni měli krásný přístup a abych dodala kamarádka otěhotněla taky na poprvé a to měla silné srůsty a u nás byl problém na straně muže ![]()
@AlčinkaZ
Ahoj, to je zvláštní, že vám ty výsledky nedali. My jsme od nich výsledky SPG dostali, aniž bychom si o ně říkali. Rovnou měli udělanou kopii i pro nás.
@missy-m právě mě to taky překvapilo, že nám to nedali, dali nám sebou složku, kde je kalkulace na IVF a pak brožurky, jak IVF probíhá a měl ajsem za to, že tam právě dla i ty výsledky a doma sjem zjisitla, že ne, tak tam zkusím v pondělí zavolat, jeslti by to poslala naskenové na mejl třeba. Tohle mě totiž docela vadí, že to dali jen k nahlédnutí :/
A i další výsledky jste dostali? My teda všechno ostatní měli ok, jen já měla vyšší to AMH, ale to bych třeba taky chtěl mít odma, ať vím, jaké tam byli přesné hodnoty!
Ach jo. Právě přemýšlím, že za ty dva měsíce, co bude manžel brát vitamíny, že bych ho poslala na SPG ještě i jinam…nějak se mi dneska v té Repromedě moc nelíbilo…nevím, nevím…přirozeně neotěhotníte a až se rozhodnete pro IVF, tak přijďe, protože nic jiného vám nepomůže?…možná mají pravdu…ale i když jsem se zepta, t zda je možné SPG něčím zlepšit, ať doporučí třeba sami nějaké připravky, tak neřekli nic. Ne zlepšení není možné…toto mě připadá divné! Ale nevím no, možná byli prostě jen fakt upřímní a řekli vše na rovinu a jen já potřebuju slyšet, že ještě máme šanci…holky…ach jo. Nic no, nějak to musím asi vstřebat.
Ahoj holky, my jsme se také rozhodli, že do Repromedy nepůjdeme. První, co nám vadilo byl přístup, co k nám vedli.. Byli jsme v detašovaném pracovišti v Šumperku, kde se nás ujal p. prim. Vysloužil, hrozně moc spěchal a chtěl nás mít z krku. Nic nám nevysvětlil, jen řekl, pro ten první zákrok si připravte kolem 30.000 Kč, víc k metodě PGD nám neřekl - jen zaplať a začnem! Vrtalo nás to v hlavě a říkali jsme si, to snad nemůže být pravda.. až jsme nalezli CAR ve Zlíně.. byli jsme tam včera a musíme vřele doporučit! Ten přístup tam byl strašně vstřícný! Důležité je, že nám řekli, že nevidí důvod pro metodu PGD a že začneme tou nejlevnější metodou.. Takže závěrem - pro nás Repromeda Brno neeee!!!
Nutno dodat, že jsem už vícekrát na Repromedu slyšela špatné ohlasy typu, že mají málo klientů, proto nabízejí tu nejdražší metodu, aby se „uživili“, protože my laici tomu vůbec nerozumíme:(. A ještě jedna věc, dělali nám v Šumperku genetiku (která jak více, že je velice peněžně nákladná..) - první jsme měli na pojišťovnu.. a bez toho se nepohneme:( tak jsem volala na Repromedu Šumperk a tam nám řekli, že nám nedají výpis ze zdravotní dokumentace.. takže tam udělám asi peklo.. ![]()
@AlčinkaZ ahoj kocko, to by me teda zajimalo, kdo vam rekl, ze je to spatne.Muj chlap to mel uplne stejne, 4 % dobry a zbytek taky defekt, jak tvuj manzel a pan primar rekl, ze to neni spatne.Ale u nas byl problem u me, jsem nepruchozi, takze jinak to neslo. Takze me to pripadne nesmyslne co vam rekli. A jak jsem ti jednou psala, znama meli jen jedno procento dobre a podarilo se, tak to nechapu. Zkuste to jeste normalni cestou, nemyslete na to, to je to nejhorsi a hlavne v klidu. A treba se to povede.Budu drzet pesticky ![]()
@AlčinkaZ jeste k tem vysledkum testu, nam davali hned vsechny.Mame i vysledky SPG. Treba na to zapomneli a nedali to do slozky.To se muze taky stat, maji na stole plno papiru co jsou pro vas a proste omylem ho tam nedali.Ja teda na Repromedu nedam dopustit.My tam chodime asi neco pres pul roku a jsem za ne moc rada.Jsou strasne ochotni a mili, kdyz mam nejaky problem nebo neco potrebuji zjistit, tak zavolam a hned je to vyresene. S doktorama pri prohlidkach i pri konzultacich mluvime o vsem.Hned se ptaji, jak se mam, co noveho doma, proste je zajima i muj osobni zivot, citim se tam opravdu prijemne.Ja mam ted za sebou Ket a ve ctvrtek budu testovat a uvidim jak to dopadlo, treba se zadari. Chapu, ze nekomu se tam nemusi libit, ale ja jsem z nich opravdu nadsena.
@simislunicko kocko, nechcu nic rikat, ale myslim, ze to vysetreni Pgd, je celkem fajn.Znam plno kocek, ktere to vysetreni nemeli a povedlo se jim to bohuzel az treba na 4 pokus a ty ktere to vysetreni meli, tak se to vetsinou povedlo hned.Tam jde o to, ze kdyz ti to vysetreni neudelaji, tak muzes mit treba 5 kousku, ale bohuzel spatnych a nepoznas to a bohuzel se to nepovede.Kdyz ti tu metodu udelaji, tak ti traba zustanou jen dve, ale vis, ze jsou zdrave a nic jim neni.Ja to vysetreni mam a jsem za to rada, protoze me zustal bohuzel jen jeden kousek. A vim, ze kdyz mas tohle vysetreni, tak holky co ho meli a meli taky jen jedno v poradku, tak se jim to povedlo hned.Zkus ze na to podivat na internetu a uvidis, ze mam pravdu.Ale je to kazdeho vec a kazdy ma jiny nazor.Ale s holkama co si pisi na jinych strankach, maji stejny nazor jako ja. Tohle vysetreni stoji kolem 45.tisic, ale vetsinou to proplaci pojistovna, takze je to zadarmo.
@jarunka13 ahoj díky za podporu, no jsem z toho včerejška taková přešlá, právě nám se v Repromedě jako taky líbí, halvně jsme z Brna oba pracujeme v centru, takže když tam potřebujeme zajet, máme to kousek, cca 15 minut autem, což je hodně v pohodě, prostředí je tam příjemné, vždy zaparkujeme a jasně no tak usmívat by se měli, žejo! Přec jen jsme potencionální klienti. Ale včera jsem si nějak uvědomila, že nám neřekli jedinou pozitivní zprávu, což mě zpětně dost mrzí, Dr. Tokareva mluvila, jakože opravdu nic jiného nepomůže, že nemáme šanci, ano jen 5% přirozeně, IUI nemá smysl bla bla bala…trošku mě ten negativistický přístup vadil, ale možná byli fakt prostě jen upřímní a ví co opravdu pomůže! To IUI s tou špatnou morfologií asi opravdu nemá smysl, to by nás stálo jen psychické vyčerpání…ale já nevím no, jsem v takovém zvláštním rozpoložení. Jinak to PGD je prosím co tak nějak laicky řečeno?
Přes noc jsem si vše nechala projít hlavou a teď jsme se dohodli, že ještě spren, září, říjen se budem snažit přirozeně, manžel bude baštit ten Fertilan, který podporuje dobrou morfologii, já dál budu brát ten clostil a utroš + vitamíny, v tom říjnu to bude akorát těch 6 měsíců, co můžu Clos. brát a když ani v říjnu nebudu těhule, tak v listopadu jdeme na IVF. Začnem od teď šetřit, do toho lisotpadu bychom měli aspoň nějakou částku dát dohromady, zbytek si půjčíme a pevně doufám, že by se povedlo hned 1.IVF, ale do té doby se na to musím psychicky připravit, protože sice všichni píší, že je to v pohodě, ale já z toho prostě hrůzu mám a té se asi jen tak nezbavím…raději ani nechci domýšlet, kdyby se to 1. IVF nepovedlo, to bychom pak další asi zkoušeli zase až za dalšího půl roku, přece jen 30 tisíc je dost.