Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Naše dcera měla ze začátku taky otočený režim, usínala kolem jedné až druhé hodiny ranní a kromě přestávek na kojení spala do deseti, jedenácti dopoledne. Pak se ještě prospala odpoledne a večer byla plná energie. Osvědčilo se mi začít rozlišovat denní a noční spaní. Přes den dceru nedávám do postýlky, ale spí v obýváku v kolíbce, ukládám ji, když začnu pozorovat signály, že začíná být unavená, nebo když přímo začíná usínat, nijak ale netlumím běžný provoz domácnosti, nedělám jí extra tmu nebo tak. V noci naopak dodržuju zásadu tma a ticho, takže i kojení a přebalování se odbývá (nebo spíš odbývalo) jen s malým světýlkem a téměř beze slov. Přetočila se do normálního rytmu celkem rychle. Je jí teď 2,5 měsíce, večer neposled kojím kolem jedenácté a pak spí v kuse až do sedmi ráno. Přes den se zatím kojila zhruba po 3 hodinách (7, 11, 14, 17, 20, 23), takže celkově nám to vycházelo na 6 kojení za den, ale teď vypadá, že si pomalu prodlužuje interval na 4 hodiny (taky na jedno kojené vypije víc najednou), takže možná jedno kojení ubude. Koupeme teda jenom dvakrát týdně vždycky kolem půl osmé, v osm kojení, ale pak je malá ještě s námi v obýváku. V jedenáct kojím už v posteli a jdeme spát všichni. Pro mě super, že spíme ve stejný čas, tudíž se vyspím minimálně těch 6-7 hodin v kuse, bez většího buzení (mx. občas z polospánku podám dudlík) a vstávání. Ráno jak se malá probudí, nakojím a vstáváme a muž ji má místo budíku do práce ![]()
Jinak si obecně myslím, že i pro rodiče je v tomhle období mnohem lepší respektovat spánkové potřeby dítěte a ukládat ho třeba i později, ale v době, kdy je ochotno usnout samo. Cpát ho do nějakého vymyšleného režimu za cenu toho, že budu hodinu uspávat hopsáním na míči, v tom nějak nevidím smysl. Dítěti se to změní ještě mockrát, takže se asi netřeba bát, že mu „zůstane“ pozdní usínání až do školkového věku a rodič místo vlastního spánku uspává a stresuje se.
Já si osobně taky myslím, že asi nemá cenu vyčerpávat se několika hodinovým uspáváním, ale někde jsem v chytré knížce četla, že u těch miminek, co mají režim takhle otočený se doporučuje, dát je spát každý den o deset minut dřív, až se postupně posune ten čas třeba na desátou nebo na devátou. Bude to asi trvat a hned to neklapne, ale zní mi to celkem rozumně… My jsme to naštěstí řešit nemuseli, naše dítě nespalo téměř vůbec
Vlastně jsem se relativně normálně vyspala až tak v pěti měsících. Teď je mu skoro osm, ale stejně to není žádná hitparáda, že by spinkal až do rána… Držím palce!!
A co v praxi znamená to „dát spát dřív?“
já ho „dávám spát“, resp. položím ho do postýlky po každém kojení, ať je den, či noc, vy ne? když fňuká, chovám, ať je den či noc, když chce dudlíka, dám dudlíka..
malej (3 měs.) má taky uplně otočený režim a moc nevím jestli ho nechat a přispůsobit se já nebo se snažit ho nějak přeučit… a když ano, jak.
Včera usnul v pět hodin ráno
a spí s přestávkami na kojení a s procházkou, kterou mimochodem taky celou prospí, až do teď, tj. deset hodin…
k večeru se vzbudí a v noci bude řádit.
Tak nevím co dělat, ale radu „dát spát dřív“ nechápu… když spí, usne v šátku, v zavinovačce, v postýlce, u nás v posteli, kdekoliv. Když se mu spát nechce, neusne nikde.
@Niemeyer Tak já třeba hned od mimina rozlišovala noční a denní spaní a pouze na noční spaní jsem dávala spát do ložnice do postýlky, přes den chrněly v postýlce v obýváku, na dece, na sedačce, v kočárku… a ač jsem nerežimová a tedy ho děti taky nijak pevný neměly, ale tenhle rozdíl jsem jim pěstovala. Až jako starší, když už spaly třeba jen 1× denně, tak jsem je začala dávat do ložnice i na to spaní po obědě.
@Niemeyer od narození dítěte (u prvního a ted u druhého) se odrážíme od večerního koupání - tím začíná REŽIM.. pravidelně koupu v 18:45, dám mléko a šup do postýlky.. Přes den v postýlce nespali ani jeden prvních cca 8 měsíců než přestali tolik spát přes den. Malej (10 měsíců) mi spí 30 minut dopoledne v obýváku v lehátku a tam i spával co se narodil.. Po každém krmení jsem opravdu do postýlky nepokládala. Jen po tom večerním.. polozila jsem, zhasla a dítě spalo..Takže DÁT SPÁT DŘÍV znamena že pokud máte režim a dáváš spát ve stejný čas tak proste dáš spát o 10 min dřív…
Já držela taky ežim, v tom smslu. nebudit v noci na kojení, koupat večer, večer klid, moc si s ním nehrát a nemluvit, noční kojení jen nezbytně dlouhou dobu…
podle mě jsem měla opatření dost a stejně nefungují ![]()
a kromě lehátka kde vám přes den miminka tedy „bdí“? my máme jen gauč…nebo šátek, ale v něm usne spolehlivě..
ed. jinak já mám pocit, že jemu je úplně jedno jestli leží v postýlce nebo v naší posteli, na gauči nebo na dece nebo v kočáru…
nevidím tam žádný rozdíl..to snad má smysl u větších kojenců či batolat…
moje miminko možná pozná rozdíl mezi zavinutý - nezavinutý… ale to je mu taky fuk, pokud chce spát, spí klidně rozvalený a bez dečky ![]()
Příspěvek upraven 11.12.15 v 16:54
@Niemeyer a co s ním v tu noc děláš? Jako normálně si hrajete, jako ve dne? Určitě bych se neprizpusobovala já jemu. Prostě bych ho pomalu více zbavovala ve dne, trimesicnan už by mohl tak hodku dvě vydržet v akci…a v noci klid, tma. Já moc rezimove decka nemám, jako mimina oba usinali pozdě, ale celou noc jsem s nima nebdela, to by mě svihlo
![]()
Já bych se ho ve dne snažila už trochu zabavit, dát na zem na pěnové puzzle nebo deku, třeba pod hrazdičku nebo na bříško. Když ho nedáš na zem, tak jak bys chtěla, aby se naučil pást koníky, přetáčet, pivotovat, lézt a chodit? V noci potom na něj nemluvit a nehrát si s ním, ležela bych s ním třeba v posteli, ve tmě a hladila bych.
@Niemeyer Ty máš 3m miminko a po každém kojení ho hned ukládáš? Proč? Chce spát? Podle mě bys ho měla během dne víc zabavovat, pokládat na zem, podávat hračky atd.To už není novorozenec co prospí 20 hodin denně. A přes den bych ho dávala spát jinam, než v noci (kočár, košík, sedačka…) a až tehdy, když je vyloženě ospalej. Tím ho naučíš v noci spát a přes den být víc vzhůru.
Moje děti už tak od 2m spaly přes den tak maximálně 4 hodiny celkem, zbytek času na zemi na bříšku nebo v lehátku, pokud už nemohli nebo nechtěli na tom břiše být. A odměnou mi byly prospané noci.
Me holky od 2m spi pres den dopo 1/2 hodiny po o 3h a navečer opět 1/2h. A ty 1/2hodiny dávají vždy az tak hodinu a půl po jidle. Ty 3h spi v postýlce teda hned po jídle a jinak spi bud na gauči nebo v ohrádce. By mě hrablo, kdyby v noci řádily ![]()
Holky a jak jste „naučily“ děti usínat? Ten náš když ho dáme do postýlky, tak křičí a křičí..chudáček. Tak ho chovám v náručí a sedím na míči a tak usne..ale bohužel je to jediný způsob a tudíž je to závislé na mě…Nechci ho nechávat úplně vyřvat, ale nerada bych ho v náručí uspávala do roka ![]()
Jinak teda mám 3m syna a vydrzí tak dvě hodky vzhůru, pak usíná na půl hod až hodku a v kočáru spí dýl. Po probuzení kojím a pak si hrajeme. Až je nevrlý, tak usne..a teda taky nedávám do ložnice, jen někdy, když je více hluku v obýváku. V noci docela spí, budí se jednou na kojení. Ale usíná až tak mezi 21-22 hod ![]()
Na zem dítě taky nedávám zašlápla by mi ho čuba ale mám ohrádku kde je přes den pod hrazdičkou na bříško dávám na přebalováku bez plenky. Takže na zemi být nemusí ![]()
@Niemeyer Já jsem teda děti dávala spát do postýlky i na denní spaní. Kluk to teda pak bojkotoval a spal jen v jedoucím kočáře, ale to je jiná kapitola. A postýlka je u nás až na výjměčné situace jen na spaní. Ne na odkládání bdícího dítět ani není na hraní.
Dítě dávám spát tehdy, když se jeví ospalé, protivné nebo na svůj věk bdí již dost dlouho. Ne podle hodin. Nemám děti, které spí nějak podle hodin (navíc si to spaní samozřejmě co chvíli mění). Pouze dbám na to, aby se nepřetahovaly a střídaly se jim periody bdění a spaní.
Pokud malé miminko bylo bdělé, tak se většinou chovalo nebo bylo v lehátku. Od cca dvou měsíců na zemi na hrací dece nebo na pěnových puzzlích. Ve třech měsících se mi oba už pokoušeli otáčet, pozorovali na podlaze denní šrumec, ta mladší pak bráchu, jak si hraje.
A přiznám se, že naprosto nechápu odkládání mimin na gauč - zcela nevhodný podklad pro zdokonalování motoriky a dřív nebo později každé druhé takto odkládané mimino matce z toho gauče žuchne. ![]()
Dceru koupu od miminka mezi 18:30-19:15, podle toho jak před tím spí/bdí. Aby se pak jen najedla a šla spát. Pokud spala do 18h, tak nemělo cenu ji koupat dřív, jak v sedm, potřebovala se utahat. Pokud podvečerní spaní skončila třeba v pět, tak už v 18:30 byla hotová a zralá akorát na rychlou vanu, kojení a spát.
Edit: Vkládám fotku dcery ve věku cca 6 týdnu na zemi. Pak smažu.