Rodiče mi slíbili půl domu, teď jej odmítají přepsat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
27.1.20 17:37
@luci.no píše:
A co jim navrhnout, aby dum prepsali na vnoucata? Treba se jeste neciti tak stare, aby se zbavovali majetku.

Ne, to nedovolím. Děti ještě studují a mají celý život na to, aby se zajistily. Kdo by asi platil náklady?

• Citovat
  • Upravit
Lalelale
27.1.20 17:37
@Anonymní píše:
@Lalelale Máš pravdu, ale je mi do breku. X let si to tu předěláváme, vše tu máme udělané na míru. Kdybychom se stěhovali, tak si sebou vezmeme z nábytku jen postel. A navíc bychom se museli zadlužit. :?

Já tě chápu, člověk staré chyby změnit nemůže. Nevím, jak jste majetkově vypořádání se sourozencem, ale pokud jste se s rodiči jasně domluvili na přepsání a vyste jim za svoje dům opravili, napřímo bych jim řekla, že zvažuji stěhování, protože brzo budeš ve věku, kdy sil dělat nové bydlení už tolik nebude, a že jasně vidím, že přepis se asi nikdy nestane a vy tím pádem riskujete odchod do nájmu v důchodu, až nebudeš mít na vyplacení. Jinak bych určitě stopla všechny velké investice do jejich domu.

• Citovat
  • Upravit
Lalelale
27.1.20 17:38
@luci.no píše:
A co jim navrhnout, aby dum prepsali na vnoucata? Treba se jeste neciti tak stare, aby se zbavovali majetku.

To si pomůže. Teď bydlí u rodičů. Jaký bude rozdíl, že bude bydlet u svých dětí? Nepřistoupila bych na to.

• Citovat
  • Upravit
17021
27.1.20 17:41
@Anonymní píše:
Ahoj četla jsem diskusi o vypečeném zeťákovi, tak sem přidám téma z druhé strany. Před 20 lety jsme se s mužem a dětmi přestěhovali do domu mých rodičů. Bylo dohodnuto, že si dům můžeme rekonstruovat a že dům bude jednou můj. Mám ještě sourozence, který v domě bydlel, když jsme s mužem bydleli na vsi. Pomohli jsme mu postavit vlastní dům. Domek u rodičů jsme takřka komplet zrekonstruovali, padly na to naše úspory plus úvěr ze stavebka. Cca 500 tisíc. V současnosti se rodiče nemají k přepisu alespoň poloviny domu. Nemáme mezi sebou žádné problémy, soužití takřka v klidu. Rodiče mi hodně pomohli, když byly děti malé. Ale už nám táhne na 50 a chtěli bychom mít své jisté. Naše jediná jistota je byt na vsi, který jsme neprodali. Manžel na mě tlačí ať donutím rodiče k přepisu, oni se k ničemu nemají. Zbývá nám jen čekat nebo prodat byt a koupit si jiný v místě, kde žijeme a zadlužit se. Rozdíl mezi cenou bytu na vsi a v místě, kde bydlíme je minimálně milion. Co byste dělali vy?

Ahoj,

a co tě pálí? Když rodiče nedělají problémy? Bojíte se, že rodiče umřou a budeš se muset dělit o dům se sourozencem?

Já bych to asi neřešila, proč se stěhovat a zadlužovat se, když nejsou problémy :nevim: Možná bych se na to zeptala rovnou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
27.1.20 17:46
@chs.jasmin píše:
Ahoj,

a co tě pálí? Když rodiče nedělají problémy? Bojíte se, že rodiče umřou a budeš se muset dělit o dům se sourozencem?

Já bych to asi neřešila, proč se stěhovat a zadlužovat se, když nejsou problémy :nevim: Možná bych se na to zeptala rovnou :nevim:

Tak ona psala že až rodiče nebudou, nebude mít peníze na vyplacení sourozence. A jelikož jí je 50, hledat si nové bydlení třeba v 65-70 asi není úplně super. Takže já kdyby se nedohodli, tak bych radši šla něco budovat v těch 50ti, kdy má člověk ještě energii.

• Citovat
  • Upravit
6499
27.1.20 17:46

Myslím, že rodiče chtějí, aby dům patřil napůl tobě a napůl tvému sourozenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sahrazad1
27.1.20 17:51
@Anonymní píše:
Ahoj četla jsem diskusi o vypečeném zeťákovi, tak sem přidám téma z druhé strany. Před 20 lety jsme se s mužem a dětmi přestěhovali do domu mých rodičů. Bylo dohodnuto, že si dům můžeme rekonstruovat a že dům bude jednou můj. Mám ještě sourozence, který v domě bydlel, když jsme s mužem bydleli na vsi. Pomohli jsme mu postavit vlastní dům. Domek u rodičů jsme takřka komplet zrekonstruovali, padly na to naše úspory plus úvěr ze stavebka. Cca 500 tisíc. V současnosti se rodiče nemají k přepisu alespoň poloviny domu. Nemáme mezi sebou žádné problémy, soužití takřka v klidu. Rodiče mi hodně pomohli, když byly děti malé. Ale už nám táhne na 50 a chtěli bychom mít své jisté. Naše jediná jistota je byt na vsi, který jsme neprodali. Manžel na mě tlačí ať donutím rodiče k přepisu, oni se k ničemu nemají. Zbývá nám jen čekat nebo prodat byt a koupit si jiný v místě, kde žijeme a zadlužit se. Rozdíl mezi cenou bytu na vsi a v místě, kde bydlíme je minimálně milion. Co byste dělali vy?

Njn, kdyz jste investovali do cizi nemovitosti…a jake, ze nemate na vyplaceni…vzdyt budete muset jednou vyplatit sourozence, teda kdyz bude co dedit. Zajistete se na stari sami bytem, tohle je nejisty podnik. Mate aspon uctenky, faktury k rekonstrukci?

• Citovat
  • Upravit
1322
27.1.20 17:52

@chs.jasmin to jako fakt? Jakoze dum zrekonstruovali on tim nabyl hodnotu a oni pak z te nove hodnoty maj vyplacet sourozence, protoze rodice nedelaj problemy? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1322
27.1.20 17:54

@Karleon myslim si to stejne, jen to nechtej priznat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61155
27.1.20 17:56
@Anonymní píše:
Mluvili jsme o tom, chtěla jsem přepsat jen půl domu a to na mě, nikoli na manžela. Odmítli. Prý jim mám věřit. Já je chápu, že mají strach, ale žijeme s nimi skoro 20 let a bez problémů. Celou dobu dům opravujeme a udržujeme, jako by byl náš vlastní. Na vyplacení sourozence bychom neměli, je to několik milionů. Cena domu se za ty roky ztrojnásobila i díky naší investici.

Jak jako věřit? Píšeš, ze vam táhne na 50,tak rodicum uz musi byt aspon kolem 70? Co jim mas verit, ze vas prezijou abyste mohli v klidu dozit v domě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5913
27.1.20 17:59

Rodičům bych narovinu řekla, ať na mě přepíší dům a dala bych tam zástavní právo pro ně na doživotní užívání. Tzn. že je prostě nikdy nemůžeš vyhodit, toť k jejich argumentu o důvěře. Pokud s tím nesouhlasí tak k notáři i se sourozencem a sepsat, že dům po jejich smrti bude tvůj a tvůj sourozenec se vzdává svých práv na tento majetek. Jo blbost byla tam cokoliv dávat bez záruk. Podle mých zkušeností je stáří hodně rizikové v tom, že jednou může přijít demence atd., které mohou způsobit, že nakonec ten barák ani mít nebudeš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17021
27.1.20 17:59
@Mika.ella1 píše:
@chs.jasmin to jako fakt? Jakoze dum zrekonstruovali on tim nabyl hodnotu a oni pak z te nove hodnoty maj vyplacet sourozence, protoze rodice nedelaj problemy? 8o

A kde čteš, že mají vyplácet? Kde radím vyplácení sourozenci? Kde? :roll:

Jasně píšu, že bych neřešila nákup nové nemovitosti a rovnou se zeptala na přepis. ;) Dvojnásob, když nikdo nedělá tlaky. Kde je psáno, že je sourozenec sketa nevzdal by se ve prospěch sestry domu po rodičích? A třeba to už rodiče mají v závěti a jen o tom zakladatelka neví?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.20 18:00

Tak, že tohle ještě někdo dělá. Co svět světem stojí, tyhle dohody moc nefungují. To že jste pomohli sourozenci je dávno zapomenuto… Řešili jsme něco dost podobného s domem po babičce od manžela. V životě bych tam nešla bydlet, natož tam investovat peníze. A ty tlaky byly šílené. Taky měl být dům jen manžela a co se nestalo? Umřel děda, hnedle se do hry dostala manzelova sestra, která s prarodiči neměla žádný vztah a ani žádné návštěvy se nekonaly. Do hry vstoupil právník, poněvadž manzelova sestra je v exekuci, to byla ňamka. Nakonec to dobře dopadlo, nechci rozepisovat jak, bylo v tom pár uskoku. Babička nevěřila, že je její vnučka v exekuci. Měla rovněž ty tendence přepisovat třetinu na vnuka (tehdy 3 leteho), úplně ji drbalo v hlavě. Když ne maminka, tak chlapeček ať se má dobře. Vše bylo zapomenuto, všechny průsery. Vůbec nechtěla pochopit, že do něj v tomhle stavu nedáme jedinou korunu. Stáří lidi strašně blbnou a už vůbec se jim nedá věřit. Aby to nevypadalo, že jsem hamižná. Majetek manžela jsem vůbec neřešila, myšleno dědictví, vůbec jsem do toho nevstupovala. Nicméně jsem ji dost jednoznačně dala na jevo, že ten barák bez údržby spadne, že než chlapeček cokoliv, bude z dobře prodejného domu barabizna. Ne, nevěřila bych jim… a na přepis pritlacila. Pokud ne, šla bych pryč. Není to vaše, bez ohledu, kolik jste do toho nastrkali, tak máte jen holý zadek a jako bonus vlastní byt. Klidně bych to tak nechala vyhrotit.

• Citovat
  • Upravit
36556
27.1.20 18:01
@Anonymní píše:
Zatím ne. Jsem docela rozhozená z naší nedávné debaty. Hrozně se jich totiž dotklo, že jim nevěřím. Ale kdyby se s nimi něco stalo, na vyplácení nemám.

Jak „nevěříš“? V čem „nevěříš“?

Buď přepíšou a půlka bude tvoje. A bratra vyplatíš z jeho dědictví, tedy čtvrtky domu.
Nebo nepřepíšou a budeš bratra vyplácet z půlky domu :nevim:

Tam není čemu „věřit“.

Ještě je možné, že rodiče uzavřou závěť, kde mu jeho podíl sníží na zákonem povolené minimum, tedy na 1/4, takže ho budeš vyplácet z 1/8 domu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.20 18:04

@chs.jasmin a proč ty tajnosti s tím? Jsem asi tak na 100% přesvědčena, že každý kdo takto zainvestoval do bydlení o žádná překvapení a coby kdyby nestojí. Tedy i já bych chtěla vědět na čem jsem. Každý by to chtěl vědět.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová