Rodiče mi slíbili půl domu, teď jej odmítají přepsat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25179
27.1.20 18:05
@Anonymní píše:
Mluvili jsme o tom, chtěla jsem přepsat jen půl domu a to na mě, nikoli na manžela. Odmítli. Prý jim mám věřit. Já je chápu, že mají strach, ale žijeme s nimi skoro 20 let a bez problémů. Celou dobu dům opravujeme a udržujeme, jako by byl náš vlastní. Na vyplacení sourozence bychom neměli, je to několik milionů. Cena domu se za ty roky ztrojnásobila i díky naší investici.

neber to nějak zle, ale za půl milionu, který uvádíš, si neumím představit kompletní rekonstrukci domu. Pokud se cena ztrojnásobila, nejspíš to bude otázka trhu než vašich „závratných“ investic :think:
Necítí rodiče nějakou nerovnováhu v ceně domu a kompenzaci dalšímu sourozenci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17021
27.1.20 18:05
@Anonymní píše:
Mluvili jsme o tom, chtěla jsem přepsat jen půl domu a to na mě, nikoli na manžela. Odmítli. Prý jim mám věřit. Já je chápu, že mají strach, ale žijeme s nimi skoro 20 let a bez problémů. Celou dobu dům opravujeme a udržujeme, jako by byl náš vlastní. Na vyplacení sourozence bychom neměli, je to několik milionů. Cena domu se za ty roky ztrojnásobila i díky naší investici.

Udělali rodiče na tebe někdy nějaký podvod? Sourozenec tě podvedl? Myslíš, že je toho schopný? :nevim:

Pokud spolu žijete v harmonii, sourozenec je fer a máte hezké vztahy, tak bych asi opravdu věřila. Ty jsi už se sourozencem řešila přepis nemovitosti? Souhlasí?

V rodině máme dva případy, kdy se sourozenec fer zřekl dědictví, protože…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.20 18:11

Dost hloupá situace. Na rozdíl od ostatních si ale myslím, že by bylo fér nechat na sebe napsat jen polovinu domu, sourozenec jinak utře nos. Dům přece už 20 let užíváte, nacpali jste samozřejmě peníze do údržby a rekonstrukce, ale píšeš o 500tis. a cena domu je teď nekolik milionů. A pomoc sourozenci při stavbě byla i finanční nebo jen, řekněme, manuální?

• Citovat
  • Upravit
66852
27.1.20 18:13

Dum ma hodnotu několik milionu. Vy jste do nej dali pul mega na rekonstrukci. Dejme tomu dalsích 500 t za udrzbu. Dum ma trojnasobnou hodnotu nez predtim, dejme tomu 6m, Pokud rodice zemrou, snad byste meli narok na 1m, zbyva 5 napul pro tebe a bratra, kazdemu 2,5 m. Cisla jsou imaginarni, ale nevidi nahodou rodice, ze by tveho bratra pripravili o dedictvi, kdyby dum prepsali na tebe?
Muj otec byl tim bratrem, ktery byl takto pripraven o dedictvi. Pri prepisu na druheho souruzence souhlasil s tim, že mu bude vyplacena pomerne nizka castka v radu stotisicu behem nekolika let. Druhemu sourozenci zustal barak za nekolik milionu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
27.1.20 18:15
@pe-terka píše:
neber to nějak zle, ale za půl milionu, který uvádíš, si neumím představit kompletní rekonstrukci domu. Pokud se cena ztrojnásobila, nejspíš to bude otázka trhu než vašich „závratných“ investic :think:
Necítí rodiče nějakou nerovnováhu v ceně domu a kompenzaci dalšímu sourozenci?

tak to vnimam i ja

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
27.1.20 18:17
@Anonymní píše:
Dost hloupá situace. Na rozdíl od ostatních si ale myslím, že by bylo fér nechat na sebe napsat jen polovinu domu, sourozenec jinak utře nos. Dům přece už 20 let užíváte, nacpali jste samozřejmě peníze do údržby a rekonstrukce, ale píšeš o 500tis. a cena domu je teď nekolik milionů. A pomoc sourozenci při stavbě byla i finanční nebo jen, řekněme, manuální?

cítím to podobně. Investice do domu 500 000, hodnota domu několik milionů. Pokud sourozenecká pomoc spočívala v občasné fušce, kompenzace adekvátní není.
Je možné, že právě toto rodičům vadí, jen to neumí/nechtějí pojmenovat.,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.20 18:21

@matkabagristy To tak nemuzes brat. Hodnota nemovitosti se meni. Na me rodice prepsali dum v roce 1993. Tehdy odhad cca 350 tis. 100 jsem hned investovala (pujckou), polovinu vyplatila bratra (splatky) a v dalsich letech do rekonstrukci a nove strechy jsme s manzelem vrazili dalsich asi 700-800 tis. Dnes ma dum uplne jinou hodnotu, ale bratr ho tenkrat nechtel. Pokud bychom cekali az na dedictvi, dopadlo by to tak, ze byvhom dum prodali, protoze bychom kazdy uz sve bydleni meli. Ja bych do domu svych rodicu tolik neinvestovala :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.1.20 18:21

Podobny pripad jsem videla v okoli.
Rodice meli dve deti, jednomu zafinancovali byt. Druhy mel jednoho dne dostat dum. Tak ho nechali platit rekonstrukce, protoze dum pry jednou bude jeho.
Nakonec to dopadlo tak, ze zemreli a dum zdedili oba sourozenci napul. Ted ten, co financoval opravy, doufa, ze dostane alespon to, co do domu dal…

• Citovat
  • Upravit
8451
27.1.20 18:26

@pe-terka @matkabagristy

Přiznám se, že mě připadá normální, že ten, kdo zůstane s rodiči v domě, tak dostane z domu větší díl. Protože to obnáší práci na domě, péči o rodiče i investice do domu.
Aspoň tady na JM to tak na vesnicích fungovalo, protože to by pak raději všechny děti šly za prací do města než zůstat s rodiči na gruntu. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
27.1.20 18:40
@brisco píše:
@pe-terka @matkabagristyPřiznám se, že mě připadá normální, že ten, kdo zůstane s rodiči v domě, tak dostane z domu větší díl. Protože to obnáší práci na domě, péči o rodiče i investice do domu.
Aspoň tady na JM to tak na vesnicích fungovalo, protože to by pak raději všechny děti šly za prací do města než zůstat s rodiči na gruntu. :think:

já si tím nejsem tak jistá, asi jak kdo. Z okolí vidím i pravý opak (neber zakl. osobně), kdy mladí blízkosti rodičů spíš zneužívají. Např. neustálé hlídání vnoučat, někdy tchýně i vyvářejí zejména víkendové obědy pro osazenstvo celého domu…Navíc mladí v domě žijí zadarmo a druhý sourozenec si třeba platí drahý podnájem…Třeba se mu nedostává sni kamfortu pohlídání dětí (vzdálenost, neochota prarodičů, vyčerpání) a musí si shánět placené služby (nemoci, prázdniny…).
Netuším, jak to mají zde, ale sama znám řadu případů, kdy jsou znevýhodněni spíš ti, co žijí „mimo“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
27.1.20 18:41
@brisco píše:
@pe-terka @matkabagristyPřiznám se, že mě připadá normální, že ten, kdo zůstane s rodiči v domě, tak dostane z domu větší díl. Protože to obnáší práci na domě, péči o rodiče i investice do domu.
Aspoň tady na JM to tak na vesnicích fungovalo, protože to by pak raději všechny děti šly za prací do města než zůstat s rodiči na gruntu. :think:

Vždyť ano, větší, ale ne dostat celý dům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
27.1.20 18:47

@brisco navíc mám ze zakladatelky textu pocit, že se nejedná o nemovitost v nějaké zapadlé vsi (tam ty ceny tak nahoru nešly) a že by v ní zůstávali za samaritánství vůči rodičům…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.20 19:02

Přesně proto jsme rekonstrukci podmínili přepisem. Dokud nebylo přepsáno, na nic jsme nesáhli.

• Citovat
  • Upravit
829
27.1.20 19:19
@Bábrdl píše:
Jak „nevěříš“? V čem „nevěříš“?

Buď přepíšou a půlka bude tvoje. A bratra vyplatíš z jeho dědictví, tedy čtvrtky domu.
Nebo nepřepíšou a budeš bratra vyplácet z půlky domu :nevim:

Tam není čemu „věřit“.

Ještě je možné, že rodiče uzavřou závěť, kde mu jeho podíl sníží na zákonem povolené minimum, tedy na 1/4, takže ho budeš vyplácet z 1/8 domu :nevim:

Bohužel čistě v závěti nevidím úplnou jistotu. Ta je jen v přepisu půlky toho domu. Přeci jen, může přijít demence, jak už tu někdo psal, a rodiče můžou třeba pod nátlakem závěť změnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.20 19:24

Je to hodne citlive, rodice na me napsali dum az po delsi debate.. mamka v pohode ale tatka si jakoby nepripoustel ze by se mu mohlo neco stat. A je muj az po nasi velke rekonstrukci. Ted spis resime ze je jen muj a neni napsany na manzela, coz by se asi taky hodilo, kdyz investoval hlavne on.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová