Rozdíl v platech manželů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16237
14.8.22 11:36
@Capelucia píše:
@zrcadlo úplně nesouhlasím. Systém nemyslím ve smyslu, že to není právně umožněno. Spíše takové celkové nastavení spolěčnosti a organizace. Manžel dítě neodkojí, že jo, takže žena s dítětem bude. Teď nemluvím o ženách, které kladou větší důležitost kariéře než dětem a klidně budou dávat UM a neřešit to - těch mnoho není. Ani o těch, které kariéra nezajímá. Spíše o ženách, pro které je práce důležitá a zároveň děti a rodina. Taky bude žena budující kariéru vždy za mrchu, většina chlapů s mateřskou nejspíš nebude souhlasit. Spousta chlapů taky nedá mateřskou a závislost od manželky psychicky - máme takový případ v rodině a mateřská v zásadě skončila rozvodem, protože si chlap našel slečnu, o kterou se může hezky starat. Teď to jde, ale zbytečně složitě. Musíš si najít normálního chlapa, ale i když ho máš a chceš zároveň dítěti zabezpěčit adekvátní starostlivost, tak musíš mít i jiné rodinné zázemí a hlídaní. Kdyby byl systém nastaven trochu jinak - větší dostupnost a bezproblémovost starostlivosti o menší děti, ochota krátit úvazky zaměstnavateli a neznevýhodňování žen s dětmi, vypadalo by to jinak. Ono opravdu nestačí jenom to, že chlap na RD jít může. Musí se to ještě rodině jako celku oplatit a musí se to dát zařídit organizačně. Ne vždy se pak s dětma můžeš vrátit do dřívější práce z různých důvodů. Pak v znevýhodněné pozici jsi. Neříkám, že to nejde, ale je to zbytečně komplikované a ne vždy možné.

Tohle je pro mě kupa keců, proč to nejde, ale já mám ve svém okolí dost případů, kde to jednoduše šlo, a ženy i kojily (v jednom případě šel chlap na rodičák už po půl roce, žena mléko odstříkala a přes den jí dítě tatínek přivezl na kojení), v ostatních případech se střídali rodiče po 1-1,5 roce, ženy se vracely na svou původní pozici.
Ochota krátit úvazky se trochu vylučuje s tou kariérou - je pochopitelné, že např. ředitel banky bude mít těžko zkrácený úvazek, protože prostě té práce s vedením je tolik, že není možné dělat to na 20h týdně. To samé třeba výzkum nebo práce na velkém projektu apod. Na druhé straně advokátka si může určit sama, kolik práce si nabere, a i když pracuje na zkrácený úvazek, finančně se to rodině může vyplatit. Další žena, která se vracela z RD dřív a udržela si kariéru, je úspěšná lékařka, taky se jim vyplatilo, že měla menší úvazek a k tomu si občas vzala službu. To, že většina žen s narozením dítěte přehodnotí priority a o vysoké posty už nestojí, je přirozené, ale není na tom nic nespravedlivého, je to jejich rozhodnutí. Já třeba brala před 10 lety před dětmi o 20% vyšší mzdu, než mám teď (což je vzhledem k inflaci a vývoji průměrné mzdy slušný sešup), ale je jen a jen moje rozhodnutí, že do toho kolotoče naskočit zpátky nechci a volím klidnější práci a čistou hlavu o víkendech, takže se nijak znevýhodněná necítím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
14.8.22 11:43

@Capelucia jako promiň, co je omezujícího na tom, že si po RD hledáš novou práci? Za mě je to naopak příležitost se posunout dál.
Spíš by spoustě matek. prospelo, aby nebyly při dvou dětech kontinuálně 6 let doma…za 6 let jsi už prostě kariéře mimo, takže se vůbec nedivím, že se pak naskakuje do rozjetého vlaku špatně. Spíš by si to ty ženy měly nastavit tak, že pokud chtěj mít práci, která je bude naplňovat, nebudou x let mimo obor… člověk ale musí hledat možnosti, ne pořád dokola říkat, že to nejde a že je ženská chudák v momentě narození dítěte…

• Citovat
  • Upravit
18151
14.8.22 11:47

@zrcadlo
Taky si to myslím. Pokud má někdo 2 děti (neberu 4 a víc) a chce tu kariéru dělat, tak to až takový problém není. Navíc ty holky, co po té kariéře jdou, se dost často vrací do práce od dětí dřív - to jsou ty advokátky, lékařky, úspěšné podnikatelky atd. Buď mají babičky, nebo nějaké chůvičky, klidně i v širší rodině někoho najdou, pak jsou tu soukromé školky, kde berou od 2…
Vymlouvat se na to, že nemůžu dělat kariéru, bo mám děti, je blbost. Tohle je o prioritách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
14.8.22 11:50

@Anais Brno Je to těžké. Málo zkrácených úvazků. Pokud zaměstnanec není invalida nebo osoba zdravotně znevýhodněná, dát mimiuvazek na HPP se nevyplatí.
V poslední době taky spíš vnímám, že si ženy chtějí práci spíš udržet a zůstat v kontaktu s oborem. Neplatí to ale u těch, co pracují ve fabrice na 3 směny. I v marketech během RD vypomáhají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
14.8.22 11:54

@Anais Brno tak po 6 letech hledat novou práci podle mě znevýhodnění je a s největší pravděpodobností se to na výdělku projeví. (Sama jsem zvědavá, čeká mě přesně tahle varianta. Tedy ne po 6 letech, já tolik doma nedám a druhý prcek půjde do jeslí, ale stejně. Tak budu doufat, že budu výjimka a najdu něco lepšího :D.)

@zrcadlo vidíš, sama dáváš za příklad lékařku, která šla do zkrácenýho úvazku :).

A akurát ve vědě a výzkumu zkrácené úvazky problém nejsou, to jsou naopak výhodné pozice pro RD.

Ale jo, jasně, že kde je vůle, tam je cesta. Jenom by bylo hezký, kdyby to jako celek bylo nastaveno trochu více „woman friendly“.

Můžeme tuhle diskuzi klidně uzavřít :mavam:.

• Citovat
  • Upravit
202
14.8.22 12:04
@Capelucia píše:
@Anais Brno tak po 6 letech hledat novou práci podle mě znevýhodnění je a s největší pravděpodobností se to na výdělku projeví. (Sama jsem zvědavá, čeká mě přesně tahle varianta. Tedy ne po 6 letech, já tolik doma nedám a druhý prcek půjde do jeslí, ale stejně. Tak budu doufat, že budu výjimka a najdu něco lepšího :D.)

@zrcadlo vidíš, sama dáváš za příklad lékařku, která šla do zkrácenýho úvazku :).

A akurát ve vědě a výzkumu zkrácené úvazky problém nejsou, to jsou naopak výhodné pozice pro RD.

Ale jo, jasně, že kde je vůle, tam je cesta. Jenom by bylo hezký, kdyby to jako celek bylo nastaveno trochu více „woman friendly“.

Můžeme tuhle diskuzi klidně uzavřít :mavam:.

A jak by sis představovala to více „women friendly“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
14.8.22 12:22

@Mount_Everest nebo " family friendly". Tak, jak jsem psala, ochota zaměstnavatelů poskytovat dočasně zkrácené úvazky (tam, kde to jde), běžně a snadno dostupné jesle/školka i pro menší děti s individuálním přístupem v malých kolektivech. To by pro začátek stačilo.

Holky, ale já už dnes končím, hezkou neděli :mavam:.

• Citovat
  • Upravit
149013
14.8.22 12:24
@zrcadlo píše:
Ale systém dnes naprosto umožňuje, aby si to partneři vyměnili. To, že to většina lidí neudělá, je čistě věc mezi ženou a mužem, nikoliv chyba systému. Já když tu v diskuzích, kde žena není doma s dítětem spokojená, napíšu, ať se jednoduše vymění a ona jde do práce, tak v 99% přijdou odpovědi „já bych ale rodinu neuživila/já se nemám kam vrátit a neseženu tak dobře placenou práci/chlap by to doma asi nedal/já bych to bez dítěte asi nevydržela“. Tak to asi s tou kariérou před dítětem nebývá zase tak valné, když by z toho rodina nevyžila, a hledají se jen důvody, proč to nejde. Znám několik rodin, kde si to vyměnili a na rodičák šel chlap a kariéra těch žen nijak neutrpěla. Ale základem je nevzít si sobecké hovado a domluvit se na tom. Já manželovi rodičák nabízela ne kvůli touze po kariéře, ale aby si odpočinul od práce a zkusil si to s dětmi - nechtěl, tak jsme se domluvili jinak, ale začal mi mnohem víc pomáhat a vážil si toho, že zůstanu doma pořád já.
S igelitkou bych nikdy neodešla, protože jsem se zajistila ještě před dětmi, ale to zase souvisí s nějakým plánovaným rodičovstvím. Když dělá holka sotva rok po střední a pak otěhotní ještě před svatbou, nemá vůbec nic, tak prostě riskuje, ale je to jen a jen její volba.
Nás naši vedli k tomu, abychom se se ségrou o sebe uměly postarat, přivrtaly si poličku a nebyly závislé na chlapovi. Na druhé straně bráchu vedli k tomu, aby si uměl vyprat a uvařit a nedělal z ženy posluhovačku.
Já mám pocit, že do té závislé a podřízené role se ženy kolikrát pasují samy svou neschopností nebo svým výběrem (že si vyberou nějaké to neempatické hovado).

Už to vidím, když chlap nosí domu dejme tomu šedesát tisíc, jak se partneři rádi promění, když žena přinese pětadvacet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
14.8.22 12:24

@Pears206 tak ono je i otázka, co je pro koho zkrácený úvazek. Pokud dojdeš za zaměstnavatelem, že potřebuješ pořešit hodinu denně, tak přístup bude asi jiný, než když chceš 6ti hodinový, nebo poloviční.
Já spíš mám pocit, že je to o přístupu té dané ženy, zaměstnavateli musíš ukázat, že jsi si vědoma, že pracovat chceš a najít společný kompromis.
Já si třeba hledala novou práci po RD, podle toho, jak všichni v okolí líčili, že to bude na dlouho, jsem začala hledat brzo, po měsíci jsem šla na první pohovory a do dvou měsíců, po zahájení hledání práce jsem měla pracovní smlouvu :nevim: Synovi byly čerstve dva roky, tak jsme našli školku, první měsíc jsemse dohodla na 7,5 hodinovém úvazku, pak jsem pokračovala už na plný 8,5 hodin.
Na pozici jsem byla sama, neměla jsem žádný zástup, nebyl nikdo, kdo by dělal. praci za mě. Takže když byl syn nemocný, a že toho nebylo málo, chodila jsem do kanceláře na 3 - 4 hodiny odpoledne, kdy se vrátil manžel z práce, po Covidu se hodně změnil přístup k HO, jenže na HO musí člověk pracovat a nebrat to jako placené volno.
Znám spoustu holek, kterým to funguje, je to o komunikaci, já třeba mám nyní s šéfem dohodu, že při OCR mi firma doplácí do plné mzdy, vím že 8 hodin se synem nedám, ale za ty 4 hodiny poresim to nejdůležitější…
Ale člověk nesmí řešit takové kraviny, jak dlouho dítě tráví ve školce, že je tam před sedmou ráno, nebo, že chudák malý rám má být přes spaní.

Opravdu, u admin pozicí ta cesta je.
Ve výrobě už je to těžší

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
14.8.22 12:35

@Capelucia pokud hledáš, tak baby friendly jesličky najdeš, pokud je to přijatelné pro. zamedtnabatele, tak se na rozumném kompromisů najdeš.
Jen si člověk musí stanovit priority a pochopit, že jde je vůle, tam je cesta proč to nejde, ale hledat možnosti jak to jde.
Najít si paní na hlídání/ vyresis vyzvedávání, nemoce, paní na úklid… Neřešit, že dítě ve školce potřebuje x kroužků týdne a že ho musím vozit napříč městem…

• Citovat
  • Upravit
44199
14.8.22 12:36

@Anais Brno A proč ne šestihodinový nebo poloviční :nevim: Pokud má někdo dejme tomu roční dítě, tak nepotřebuje zaměstnavateli dokazovat nějakou ochotu a že pracovat chce, ale spíš si chce udržet kontakt s oborem. Já jsem na RD vystudovala a to štěstí jsem měla, že jsem začínala na tretinovem úvazku s velmi malými dětmi(školství).
Teď mám tříčtvrteční a ještě to tak nějakou dobu zůstane, děti jsou malé jen jednou.
OČR jsem měla jen jednou pár dní, když to nešlo fakt vyřešit jinak.

Ty tady řešíš až období po RD, já si ale myslím, že by bylo fajn, kdyby ženy měly možnost dřívějšího návratu na zkrácený úvazek. A řešit, jak dlouho bude tak malé dítě v instituci, je úplně v pořádku.

Bylo by fajn mít sdílená místa v práci i ve školkách, hlavně pro děti mladší 3 let, dostatek dětských skupin, kde nenechám celou výplatu, možnost dávat třeba až na odpoledne, tam, kde to jde, částečný HO atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
14.8.22 12:45

@Pears206 uvedomujed si, že pokud neděláš pro neziskovou, tak důvodem, proč firmy fungují je zisk? Takže to co popisujete ty je, ve velké části pro zaměstnavatele ekonomický nevýhodné…
Místa ve školkách jsou, v jesličkách a skupinách taky, jen by bylo naprosto jednoduché, jak je uvolnit, pro ty, co opravdu chtějí či potřebuji pracovat..
Sdílené prac místo si vůbec nedovedu představit, jak by to v praxi fungovalo…

• Citovat
  • Upravit
16237
14.8.22 13:37
@Anna766 píše:
Už to vidím, když chlap nosí domu dejme tomu šedesát tisíc, jak se partneři rádi promění, když žena přinese pětadvacet.

Ale tady se bavíme o situaci, kdy si ženy stěžují, že musejí opustit kvůli dětem kariéru. Tak jestli braly před narozením dítěte pětadvacet a měly by se vracet na pozici za pětadvacet, tak asi žádnou zářivou kariéru neopustily a o nic tedy nepřicházejí, ne? O tom to je, buď si něco ženská vybuduje ještě před dětmi, a pak záleží jen na ni a na manželovi, jestli se do toho chce vracet nebo ne. Nebo si před dětmi nic nevybuduje, nemá se kam vracet a na nic navázat, chce být ty roky doma, a pak jaksi není úplně fér, aby brečela nad zničenou kariérou a cítila se jako oběť. Nebo na základě čeho si ty ženy myslí, že by se zaručeně z těch pětadvaceti dostaly na těch šedesát, nebýt dětí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149013
14.8.22 13:47
@zrcadlo píše:
Ale tady se bavíme o situaci, kdy si ženy stěžují, že musejí opustit kvůli dětem kariéru. Tak jestli braly před narozením dítěte pětadvacet a měly by se vracet na pozici za pětadvacet, tak asi žádnou zářivou kariéru neopustily a o nic tedy nepřicházejí, ne? O tom to je, buď si něco ženská vybuduje ještě před dětmi, a pak záleží jen na ni a na manželovi, jestli se do toho chce vracet nebo ne. Nebo si před dětmi nic nevybuduje, nemá se kam vracet a na nic navázat, chce být ty roky doma, a pak jaksi není úplně fér, aby brečela nad zničenou kariérou a cítila se jako oběť. Nebo na základě čeho si ty ženy myslí, že by se zaručeně z těch pětadvaceti dostaly na těch šedesát, nebýt dětí?

Píšu dejmetomu, to byl příklad. To je jedno kolik. Pokud muž vydělává třeba „jen“ dvojnásobek, pochybuju o tom, že se to té rodině vyplatí. Teď samozřejmě nemyslím to, že je nutné být doma s dítětem čtyři roky. Tady se ve školkách otevřely třídy pro dvouleté děti, pochybuju že by se tak dělo, kdyby o to nebyl zájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.8.22 21:10

Diskuzi jsem nečetla, ale mám dojem, že situaci vidím jinak než ty, zakladatelko. V počátcích vztahu jsem měla příjmy diametrálně menší než tehdejší přítel a nebylo potřeba se s něčím „vyrovnávat“. Nájem po sestěhování jsme jeli napůl a přítel platil mám dojem častěji jídlo než já. Pak se nám platy vyrovnaly, nebylo co řešit a „jelo se napůl“ vše. Později v manželství jsem sklízela pracovní úspěchy a platově jsem poskočila na 100k zatímco manžel doskákal v kariéře někam k 60k. Pořád jsme vše jeli napůl a každý měl dost financí na své libůstky či se šetřilo a investovalo. S rodičákem samozřejmě přišla realita v podobě 10k rodičovského příspěvku a manžel 13 měsíců táhl vše sám. Rodičák mi stačil na potřeby dítěte a moje fixní platby. Teď jsem se navrátila na půl úvazku do práce a mám 50k. Nikde v tom výčtu jsem se nemusela „vyrovnávat“ s tím, jak se naše finanční situace postupně měnily. Je fakt, že jednou se mi manžel svěřil, že se občas cítí nejistě, že má doma holt šikovnou ambiciózní ženu, zatímco on je spoko tam, kde pracuje dlouhá léta a nehoní se za ničím. Ujistila jsem ho, že ho miluji pro to, jaký je, ne pro to, co nosí domů. :mrgreen:

Teď odbočím k tobě. Říká se, že učitelství je poslání. Moje maminka to aspoň opakuje celý život. Pokud zvažuješ změnu zaměstnání kvůli financím, pak to není zcela jistě tvé poslání. Takže doporučuji si to své poslání najít a jít si za ním. :kytka: A výše mzdy by opravdu nemělo býti tím hlavním, nač se díváš, když jde o tvé profesní poslání. Chápu, že rodičák je pěkná soda pro ženu z finančního hlediska, ale je to prostě dočasné. I tu závislost na muži, kterou popisuješ, jsem nenesla dobře. Manžel se občas až dusil smíchy, když jsem po večerech prskala u sklenky vína a lkala nad mou sociální dávkou na účtě. Nevím, co poradit, jelikož je to prostě dočasný stav, se kterým by měli být obeznámeni oba rodiče a žena by měla být připravena na finanční pokles a manžel by měl být připravený převzít náklady na fungování rodiny. Určitě jsem se tedy necítila méněcenně či nedoceněně. Starala jsem se zodpovědně o naše dítě, aby mu nic nechybělo a manžel nesl břímě vydělávání peněz.

Tebe ale mrzí ještě něco dál, viď? Není nic jednoduššího než si pro sebe vytyčit plán na zvýšení odbornosti ve svém oboru anebo se začít připravovat na obor úplně nový. Vše máš ve svých rukou. Fňukání ještě nikdy nikomu úspěch nepřineslo a závidění manželovi jeho dobrou práci a potenciálně zářnou profesní budoucnost už vůbec ne. Vzpamatovat se tu potřebuješ především ty. :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky