Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@inkakřivák ano vidím dvojí babičku, babičky mého manžela… Hele dokonce vidím i druhou babcu která na tom není tak dobře. Jenže dost peněz propije a prokouri. Mě vadí furt to porovnávání s mladejma..mladi mají více možností, ale ne všichni. Ne každý má hlídani, školek je málo (u nás berou od 4 let, jesle plne, soukrome poradníky) a musíš to řešit, nedej bože, když má dítě zdravotní problém (zrovna naše bohužel má a budu s ní minimálně do 5ti let doma). Jak si mají třeba za 6 let (od matury) nasetrit na odpovídajíci bydlení, mimino, atd??? Opakuji, že peníze na rodicaku, bereme jako příspěvek, nikoli náhradu mzdy…a přeji všem aby se mi dobře, nikomu nepřeji nic zlého. Nebo aby se měl v důchodu špatně.
@inkakřivák píše:
@Pidulka1991 ty taky tvrdíš, že tu někdo říká, že vsichni důchodci jsou chudaci. Taky není pravda. Jak říkám přej a bude ti přáno. Asi ti důchodci hodně leží v žaludku, podle tvých příspěvků.
Vůbec mě neznáš, tak tady neříkej, že mi někdo leží v žaludku. Několikrát jsem psala CO MI LEŽÍ V ŽALUDKU A NENÍ TO ZVYŠOVÁNÍ DŮCHODU!!! tak si to laskavě přecti
@inkakřivák píše:
Kuchařka hm. Má maminka byla taky kuchařka v MŠ. Zemřela pred 6 lety už. V důchodu byla cca 35 let. Takže odcházela ještě za komunistů. Co myslíš, jaký asi měla důchod? Kdyby nebydlela u nás, tak se fakt pase. Ty vidíš svou babičku, já vidím i ty druhé. Třeba ty, co vážně nemohli ušetřit a nemohli už kako senioři pracovat.
Kolik tak může mít kuchařka v MŠ dneska? Dá se z toho ušetřit?
@inkakřivák na důchod si šetřit měli. Minimálně ti, co odchází do důchodu v posledních 15 letech ví, že důchody budou mizerný.
@aiwwa píše:
Kolik je vlastně průměrný důchod?
Dle googla cca 13300
A proč za šest let? Můžete bydlet i rodičů, jako to byvalo běžné. Auto? První ksme měli ojetou 105, asi deset let po svatbě. Bydleli jsme postupně v jedné mistnosti u rodičů, ve dbou mistnostech na chlapeckém internátě v provozu, včetně společné sociálka a pal asi deset let v podnájmu. A pak dluh jako blázen a dřina na rekonstrukci. A se synem jsem byla doma tři roly, ovšem dva zadarmo. To byla ta péče za sociku. To co ty tu stavíš jako standard, je prostě blahobyt a na nlahobyt nemáme právo ze zákona. A skutečně znám důchodce, kteří nechlastaji, šetří ale ne na dovolenou. Na uhlí. Na dovolenou chodí na lavičku před dům.
@lucenka ano, ale mám pocit, že tihle di ani nestěžuji. Spíš ti, co jsou v důchodu o dost dýl.
@inkakřivák tohle nemá smysl, ty budeš říkat to své, já svůj pohled. Neboj vím, že za komara nebyl žádný rodicak.
@aiwwa jako absolvent jsem měla v roce 1983 nástupní plat 1250 hrubého.
A jo, mám svůj pohled, samozřejmě. A vždycky budu tvrdit, že je třeba se starat o staré a nemohoucí. Ne o mladé a zdravé.
Ano, důchodci, co šli do důchodu brzy po revoluci jsou na tom nejhůř. V důchodu se ocitli v odbě, kterou neznali a neměli šanci si našetřit. Je mi jich líto, ale je plno generací, které měli nejakou nevýhodu.
Ale už generace mých rodičů /cca70 let/ se mohla na důchod připravit. Většina si mohla koupit byty do osobního vlastnictví / v prvních letech dost levně/ a teď žít za služby.
Moje babička po smrti dědy prodala dům, podělila syny a koupila garsonku. Teď bydlí za tři tisíce a v podstatě nemá peníze za co utratit, pravda, je hodně stará.
Jinak se všichni máme víc než dobře. Já mám okolo sebe lidi s průměrnými příjmy a nikdo není v práci deset hodin denně. A všichni žijeme v pohodě, myslím i bez existenčního stresu. Tak nemáme SUV BMW, ale Octávii a nelítáme na Bahamy, ale do Turecka.
Ja mam v laborce uz 4 kolegyne duchodkyne a diky bohu za ne, jinak to personalne nepokryjeme, muzem zavrit a jit vsichni domu. Kolik berou duchod nevim, na takove veci se neptam. Moji rodice maji dohromady pres 25 tis, opet presnou vysi nevim. Tata sel hned jak mu bylo 60 a mamka, ktera je o dost mladsi jeste musela pracovat dost dlouho. Jeji pracovni pozice zanikla, delala nekolik let jako OSVC ucetnictvi a pak chodila na kratsi uvazek i na praci min kvalifikovanou, ale chtela mezi lidi a ne do predcasneho. Kazdy rok jezdili na dovolenou a neustale vrazeli penize do baraku.
To „rozdavani“ bytu vzniklo tak, ze treba u nas zamestnanci elektrarny, velkych podniku a treba KUNZu a OUNZu ( pro mladsi polikliniky a nemocnice) dostavali byty na sidlisti, aby je sem pritahli, kdyz bylo malo lidi. Ale nebylo to do osobniho vlastnictvi samozrejme. Ale osobne znam takovych rodin desitky.
Jinak Inko ty nejsi podle me o moc starsi nez ja a to jak popisujes myti nadobi pamatuju spis od sve babicky nebo z chalupy. Ja si jako male dite pustila horkou vodu z bojleru, umyla, oplachla, utrela. Mycku jsem si koupila az v druhem manzelstvi, predtim jsem ji nechtela. Pracku jsme meli virivku, vyvarovaly jsme v brutaru, ale v 80. letech uz stopro byla doma tatramatka a plynovy kotel.
A jeste k platum.
Kolik nasi brali v 80tkach to presne nevim, ale ja v roce 86 pri rocni prestavce pred VS brala 2 tis.
@inkakřivák pokud se ale nebude stát starat i o mladé zdravé, tak za chvíli nebude mít kdo vydělávat na ty staré a nemocné ![]()
@Pidulka1991 píše:
O tomhle, ale nepolemizuju. Platy jdou nahoru podstatně pomaleji, než se zdražuje. Ani neříkám, že se nemaji zvyšovat důchody. Jen říkám, že mi vadí jak se všichniohání, jak mladí musí šetřit, aby tohle tamhle. Na druhou stranu o důchodci h se to neříká, že si mohli šetřit… Každopádně rodičovský příspěvek, je jen příspěvek nikoli náhrada mzdy. Jestli ho chtějí zvyšovat ok, jestli ne, tak to taky přežije pro prachy si dítě fakt nedělám… V práci bych těch peněz měla podstatně vic
Mám pocit, že často zbytečně paušalizuješ. Každopádně zníš ve svých příspěvcích hodně ublíženě, ale možná jsi takovými „všemi“ lidmi obklopená, to by to vysvětlovalo
.