Rozhýčkaná doba?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10185
20.7.19 21:02
@matkabagristy píše:
Jejda, teď mi došlo, jak jsme trávili volný čas. S babkou hovory u sklizně čehokoli, večer jsme hráli ovečky, pexeso,,, s manželem a kámoši u karetních a jiných stolních her. V současnosti se každý zavřem do svého pokoje k PC a nazdar pipi. Bylo to fajné. Nástupní plat v roce 1995 asi 5t hrubého., ale život byl fajn :srdce:

Naše oblíbená byla Země, město, řeka… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.7.19 21:40
@Denisa56 píše:
Naše oblíbená byla Země, město, řeka… :lol:

To hraji i dnesni deti (o prestavkach ve skole a v druzine jsem je videla opakovane).
A vraci se i skakani pres gumu a ty provazky propletene na prstech. To sezenes v barevne verzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
20.7.19 22:03
@Kelsey píše:
To hraji i dnesni deti (o prestavkach ve skole a v druzine jsem je videla opakovane).
A vraci se i skakani pres gumu a ty provazky propletene na prstech. To sezenes v barevne verzi.

I školka se svihadlem, míčem, skákací panák, kruh, Honzo vstavej, hodně retroher se zase hraje. Na papíře piškvorky, nebo ten skládací zobák, kdy se ptá na otázky… Opakovaně jsem to viděla u dětí na praxi ve škole i jen tak venku. I moje děti teď chodí s gumou a kruhem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
20.7.19 22:09

K tématu, každá generace má pocit, že za jejich mládí byla i tráva zelenejsi :mrgreen: Nerada srovnavam nesrovnatelne. A z mé zkušenosti to s chováním dnešních dětí a mladých není tak hrozné, je potřeba jim říct, upozornit, požádat.
Lékařská péče lepší, dřív hodně dětí umiralo, i žen po porodu a v šestinedělí.

Ohledně těch retroher, dnešní doba na tom ryzuje :mrgreen: Guma se prodává v hračkářství barevná neklouzaci, panák skládací, predtistene archy na hru mesto, jmeno, zvíře, věc atd. A rodiče to kupují, děti to mají :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40425
20.7.19 22:22

A hraje se ještě „Krvavé koleno“ a „Honzo, vstávej“? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
20.7.19 22:26

A taky Rybičky, rybičky, rybáři jedou :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
20.7.19 22:39
@free333 píše:
A hraje se ještě „Krvavé koleno“ a „Honzo, vstávej“? :)

Jo, taky se to vrací. A na fb se hodně lidí baví tím, ze dělají sborníky s pravidly techto her a potom to za pár Kč prodávají v pdf. Přijde mi, že teď je to boom mezi detmi. Těžko ale říct, jak dlouhé trvání to bude mít. Pred pár lety se pletly naramky z gumicek a bavlnek, to taky bylo už za naseho dětství a mládí. I cecka se vrací, jdou normálně koupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
20.7.19 22:40
@divine woman píše:
A taky Rybičky, rybičky, rybáři jedou :lol:

To jsme hráli v první třídě v tělocviku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
21.7.19 00:58
@Anonymní píše:
Ahoj vsem, zajima me vas nazor na mou situaci. Jedna se o vztah s moji mamkou. Je to skvela zena a vzdy jsme k sobe mely a mame velmi blizko. Vzdy jsme k sobe byly uprimne a mohly jsme si vse rict. Ona sama me mela v 19 letech, tatka byl na vojne, pote hodne pracoval, opravoval byt a nebylo moc penez. Mamce nikdo nepomahal ani v tehotenstvi ani po nem. Podporu ani jedne rodiny taky nemela. Chodila do prace az skoro do porodu a jeste se podilela na rekonstrukci. Po dvou letech meli segru. Obcas mi vykladala, jak to mela narocne, tatka se doma na nicem nepodilel a ona musela delat vse. Nemela zadne vymozenosti, tahala kyble s uhlim, nemela ridicak - z vesnice se nikam nedostala. Nekdy mi to prijde az trosku prehnane. Treba to, kdyz mi vyklada, ze nemela cas nas nechat ani odrihnout po jidle… Kdyz ji opatrne reknu, ze to mela tak jak si vybrala, tak se nastve a zacne srovnavat, jak dnes je vsechno jednoduche. Mne je monentalne 27 let, diky podpore rodicu jsem vystudovala VS, nasla si skvelou praci a momentalne mam par tydnu pred porodem. Tehotenstvi jsem si samozrejme predstavovala jinak, rika se prece nejlepsi obdobi zeny. Avsak neni tomu tak, i kdyz samozrejme muze byt hur. Prvni trimestr jsem cely prozvracela, zhubla 9 kg, druhy byl skvely, ale nestacila jsem si ho moc uzit - dodelavala jsem si doktorat a ted ve tretim mam porad nake problemy a bolesti. Ze zacatku jsme se s mamkou o tehotenstvi porad bavily, ted mi na vse rekne, ze nase generace je rozmazlena, ze nic nevydrzime, ze za ni ani zadna takova vysetreni nebyla, ze si vsichni mladi furt stezuji, pritom mame tolik vymozenosti a zacne porovnavat, jak ona to mela narocne. Od te doby ji o svych problemech vubec nic nerikam. Pokazde mi ale pripomene, ze bude hur. Ze tohle je jeste pohoda, ze se mam jak v bavlnce a je hrozne negativni a stezuje si - na to, jak to mela ona a jak si dnesni generace jen stezuje. Nezapomene mi pripomenout, ze mame zbytecne moc informaci a pak jsme vsichni moc “chytri” a hledame problemy i tam, kde nejsou… Hrozne me to mrzi, ze kazdy rozhovor s ni dopadne takto. Podle me proste nema smysl resit, ktera generace to mela narocnejsi. Kazda jsme zazila tu svou. A ano, rozhodne si nemyslim, ze to mela jednoduche, ale to bych to pak mohla srovnavat s generaci, ktera rodila na poli nebo za valky. Dnes je spoustu moznosti, informaci, vymozenosti, ale taky jsou na lidi kladeny nejake naroky… Strasne me to mrzi a stve. Co si o to vsem myslite? Jak to je dnes a driv? Fakt jsme tak rozmazleni v dnesni dobe? Opravdu si taky myslite, ze dnesni doba je JEN jednoducha pro lidi? A ze generace, ktera mela deti pred 20-30 lety to mela tak nesrovnatelne narocnejsi? Prijde mi nesmyslne to porovnavat, ale nemuzu spat a premyslim o tom, jestli ji krivnim a jak z toho kola ven. Tak me zajima vas nazor.

Já si myslím, že mamka se jen obhajuje. Ať už před tebou nebo sama před sebou. Říkat jí, že měla dělat něco, co nedělala, asi není úplně ten nejlepší nápad. Pokud něco zanedbavala, sama to nejspíš někde v skrytu duše ví, ale ještě se s tím úplně nevyrovnala, a tak kolem sebe kope. Možná by pomohlo jí prostě uznat, že to neměla snadné, dělala co mohla a jak nejlépe mohla. Ale ty žijes teď, i díky ní si můžeš, dovolit řešit ty dle mamky asi malichernosti, které jsou pro tebe ale důležité. Nějak jí vysvětlit, že dnes mám více informací, víc možností a chceš toho naplno využít ku prospěchu tebe i dítěte. Ale zároveň dát nějak najevo, že si uvedomujes, že mamka ty možnosti neměla (ignorovat ten fakt, že ten život si skutečně do jisté míry mohla zařídit jinak) a že ty bys také určitě v její situaci pečovala o dítě jinak než dnes s tím konfortem, který máš (i kdybys měla pocit, že bys tu péči v její situaci zvládala lépe).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26869
21.7.19 06:52
@kacaba379 píše:
Tak co „závidím“ seniorům, které znám já z práce - že šli do důchodu třeba v 55 letech, že jim naše obec pořádá a dotuje různé akce, naposledy byli na týden letecky v Bulharsku, all inclusive - z jejich strany za trojku :), minulý rok v Chorvatsku, nájem v bytě mají 35 Kč za m čtv…ale upřímně, já jim to přeju, my si je docela rozmazlujeme, akorát mě pak někdy trochu rozladí, když mi někteří řeknou, že se jim to zdá drahé, když já pak vím, kolik na to musela obec doplatit. A samozřejmě vím, že se tak nemají všichni.

Kam ze se tomam prestehovat v duchodu? :mrgreen:

Zeny odchazely v 57 letech (za 2 deti se odecital rok a za kazde dalsi dite opet rok), muzi tusim v 60.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26869
21.7.19 07:03

@Denisa56 Jojo, to ja si zas vzpomenu, jak jsme chodily s holkama ze skoly, smaly se na cele mesto a mely pocit, ze nam patri cely svet (rocnik 73). A tak si u dnesnich holek rikam to same. Uzijte si tu pubertu. Stoji to za to :palec:
Cas jsme travili s deckama spolecne venku, jezdili na kolech, v lete k rybniku, hrali bembajz, na schovku, z dek si staveli stany. Obchazeli se doma „Dobry den, je Eva doma? Muze jit ven?“ :lol: :lol: :lol:
Ale asi kdybychom tenkrat meli pocitace a mobily, tak bychom u nich sedeli taky. Proto tlachame tady na emiminu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
21.7.19 08:17
@divine woman píše:
@Šáruší Prvně, ženy nerodily na poli, nikdy. To mě jako děsně vytáčí tyhle řeči, ani to nebylo tak, že na poli porodily, nakojily a šly zase makat.Fakt, jo? :mrgreen: Ale bylo, moje babička začala rodit při dojení krávy a do postele musela dolézt po čtyřech. Rodilo se i na místech, které si asi ani neumíš představit.

a dolezla do postele a porodila v posteli. A určitě k ní zavolali o nějakou tu porodní bábu a po porodu zůstala ležet v posteli. A ženy z rodiny ji pomáhaly. Nebylo to tak, že porodila na poli, vytlačila placentu, dítě dala na mez a šla dál okopávat brambory. Tak jak je to neustále prezentováno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80119
21.7.19 08:20

@PaníBovaryová vidíš a tohle třeba zase já neznám. Zato znám jit na kobereček jen proto, že jsem ne že přišla pozdě do práce, ale proto, že jsem nepřišla o požadovanou ctvrthodinu dřív - těhotenství a nutnost znovu svlékat již oblečené dítě nebyla omluva. Taky znám dělat na normy, kdy sedíš u mašiny jako robot a nesmíš se zastavit, jinak neplnis. Takže zkus si najít nekoho, kdo ti popíše i tohle. Flákače najdeš v každé době.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
21.7.19 08:21
@Kelsey píše:
A vraci se i skakani pres gumu a ty provazky propletene na prstech. To sezenes v barevne verzi.

já koupila dětem před 14dny gumu, zíraly na to, pak jsme našly na youtube sestavy ( já už to zapomněla) a skáčou jak diví všichni :mrgreen: a teď byli na příměstkém táboře a tam jim jedno odpoledne taky dali gumu a ty děti na to hleděly jak blázni. Moje děti ( co vejraly před týdnem) si hrály na zkušené skákačky :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
21.7.19 08:22
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky