Rozhýčkaná doba?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
106397
20.7.19 18:30
@Anonymní píše:
Ahoj vsem, zajima me vas nazor na mou situaci. Jedna se o vztah s moji mamkou. Je to skvela zena a vzdy jsme k sobe mely a mame velmi blizko. Vzdy jsme k sobe byly uprimne a mohly jsme si vse rict. Ona sama me mela v 19 letech, tatka byl na vojne, pote hodne pracoval, opravoval byt a nebylo moc penez. Mamce nikdo nepomahal ani v tehotenstvi ani po nem. Podporu ani jedne rodiny taky nemela. Chodila do prace az skoro do porodu a jeste se podilela na rekonstrukci. Po dvou letech meli segru. Obcas mi vykladala, jak to mela narocne, tatka se doma na nicem nepodilel a ona musela delat vse. Nemela zadne vymozenosti, tahala kyble s uhlim, nemela ridicak - z vesnice se nikam nedostala. Nekdy mi to prijde az trosku prehnane. Treba to, kdyz mi vyklada, ze nemela cas nas nechat ani odrihnout po jidle… Kdyz ji opatrne reknu, ze to mela tak jak si vybrala, tak se nastve a zacne srovnavat, jak dnes je vsechno jednoduche. Mne je monentalne 27 let, diky podpore rodicu jsem vystudovala VS, nasla si skvelou praci a momentalne mam par tydnu pred porodem. Tehotenstvi jsem si samozrejme predstavovala jinak, rika se prece nejlepsi obdobi zeny. Avsak neni tomu tak, i kdyz samozrejme muze byt hur. Prvni trimestr jsem cely prozvracela, zhubla 9 kg, druhy byl skvely, ale nestacila jsem si ho moc uzit - dodelavala jsem si doktorat a ted ve tretim mam porad nake problemy a bolesti. Ze zacatku jsme se s mamkou o tehotenstvi porad bavily, ted mi na vse rekne, ze nase generace je rozmazlena, ze nic nevydrzime, ze za ni ani zadna takova vysetreni nebyla, ze si vsichni mladi furt stezuji, pritom mame tolik vymozenosti a zacne porovnavat, jak ona to mela narocne. Od te doby ji o svych problemech vubec nic nerikam. Pokazde mi ale pripomene, ze bude hur. Ze tohle je jeste pohoda, ze se mam jak v bavlnce a je hrozne negativni a stezuje si - na to, jak to mela ona a jak si dnesni generace jen stezuje. Nezapomene mi pripomenout, ze mame zbytecne moc informaci a pak jsme vsichni moc “chytri” a hledame problemy i tam, kde nejsou… Hrozne me to mrzi, ze kazdy rozhovor s ni dopadne takto. Podle me proste nema smysl resit, ktera generace to mela narocnejsi. Kazda jsme zazila tu svou. A ano, rozhodne si nemyslim, ze to mela jednoduche, ale to bych to pak mohla srovnavat s generaci, ktera rodila na poli nebo za valky. Dnes je spoustu moznosti, informaci, vymozenosti, ale taky jsou na lidi kladeny nejake naroky… Strasne me to mrzi a stve. Co si o to vsem myslite? Jak to je dnes a driv? Fakt jsme tak rozmazleni v dnesni dobe? Opravdu si taky myslite, ze dnesni doba je JEN jednoducha pro lidi? A ze generace, ktera mela deti pred 20-30 lety to mela tak nesrovnatelne narocnejsi? Prijde mi nesmyslne to porovnavat, ale nemuzu spat a premyslim o tom, jestli ji krivnim a jak z toho kola ven. Tak me zajima vas nazor.

mám o něco starší děti a naopak si myslím, že jsme to měli o dost jednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21408
20.7.19 18:35
@mojmira píše:
tak to bydlíš asi někde perdeli, u nás důchodci třídí, a nikdo nekříčí ohledně rodičáku, to jsi asi blbě slyšela, nebo chtěla blbě slyšet, že…z tebe úplně čiší ta nenávist k starší generaci

otevři si diskuzi na Novinkách a uvidíš, z koho tady čiší nenávist a to k matkám a děckám :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13976
20.7.19 18:39

@renduli spíš to bylo špatně zvolený. Ublizena nejsem, spíš na to narážím v diskuzích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21408
20.7.19 18:39
@aiwwa píše:
Co máš proti důchodcům? Taky budeš jednou stará. Vidíš, já bych místo rodičáku přidala důchodcům. Mladí rodiče si můžou přivydělat, našetřit, i to bydlení du seženou na úvěr. Ale senior má smůlu, celý život makal a těžko si může vzít půjčku nebo jít na brigádu. Znám důchodce co nemají ani deset tisíc důchod a makali celý život.

nemám nic proti důchodcům. Naopak, když tady byla diskuze o alimentech vyměřených důchodci, tak jsem byla jediná, kdo říkal, že důchodce těžko půjde makat na brigádu, aby mohl platit alimenty x desítek procent z důchodu
Nesnáším kopání starší generace do mladší o tom, jak údajně jsou lepší než oni. Jasně museli tvrdě makat, ale to my všichni snad. Nevšimla jsem si, že by pečení holubi létali do huby. Nechápu tu jejich závist :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106397
20.7.19 18:45
@arada píše:
Anonymní zakladatelko souhlasím s tvou mámou. Jste zhýčkaní a chcete všechno a hned. Píšeš s lehkostí, ře ti rodiče umožnili vzdělání, ale přijde mi, že už nechceš vidět (vědět) za jakou cenu. Souhlasím s tím, že každá doba je jiná, pro nás byla fyzicky náročnější, ale psychicky mnohem jednodušší. Proč? Nebyl internet, informace se předávaly z matky na dceru a každá jsme se se vším musela nějak vypořádat. A co hlavně, měly jsme na to čas. Nevysedávaly jsme hodiny u PC, nevyspávaly do 8 a víc hodin. Dnešní generace má proti nám mnohem víc pomocníků a stejně nestíhá. Přiznám se, že mi to hlava nebere.

Já jsem tedy určítě vyspávalo i déle než do osmi…pokud to šlo :D
nebyl internet, bylo něco jiného, já jsem třeba hodně četla, pletla, luštila křížovky :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
20.7.19 18:47

@PaníBovaryová Mohou závidět, jak se mladí mají dnes dobře. To co je dnes považováno za standard byl před 30 lety naprosto nepředstavitelný luxus. Takže se nediv, že důchodci nemají pochopení pro naříkání mladých. Dnes se má totiž dobře i ten, co nepracuje. A to za totáče neexistovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80119
20.7.19 18:51

@Ijen o neco starší jsem, je mi 62. A takhle jsme nádobí myli dlouho, stejně jako na koupání se musela dotáhnout do kuchyně plechová vana a nahřát voda na kamnech. Měli jsme starý baráček, voda byla v chodbě ve vylevce, a suchý zachod na dvoře. Koupelnu jsme pristavovali v době, kdy jsem vycházela zakladku. A třeba u tety jsme běžně chodili pro vodu k pumpě, pod kopec k sousedům.
Proto nechápu ty nářky ženských dnes, jak to mají strašně těžké a jak se nadrou.

Příspěvek upraven 20.07.19 v 18:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21408
20.7.19 18:51
@divine woman píše:
@PaníBovaryová Mohou závidět, jak se mladí mají dnes dobře. To co je dnes považováno za standard byl před 30 lety naprosto nepředstavitelný luxus. Takže se nediv, že důchodci nemají pochopení pro naříkání mladých. Dnes se má totiž dobře i ten, co nepracuje. A to za totáče neexistovalo.

prosím tě, tak takového teda neznám.
A my bychom mohli zas důchodcům závidět jiné věci, co oni měli a my nikdy mít nebudeme. Tak si záviďme a plivejme na sebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116182
20.7.19 18:58
@PaníBovaryová píše:
otevři si diskuzi na Novinkách a uvidíš, z koho tady čiší nenávist a to k matkám a děckám :roll:

Tak do diskuzí na Novinkách zrovna nepíše reprezentativní vzorek populace. To přece nic nedokazuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80119
20.7.19 18:58

@PaníBovaryová co třeba závidíš důchodcům? Treba ti poradím, jak to získat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
20.7.19 19:00
@PaníBovaryová píše:
prosím tě, tak takového teda neznám.
A my bychom mohli zas důchodcům závidět jiné věci, co oni měli a my nikdy mít nebudeme. Tak si záviďme a plivejme na sebe

A co bys jim chtěla závidět? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
20.7.19 19:04

@inkakřivák jo tak to odpovida. Nasi koupili barak od pradedy v roce 1967 v podobnem stavu, sice ve meste ale v chudsi ctvrti, tata udelal vodu, odpady a wc jeste nez se nastehovali a pak asi za tri roky ustredni topeni, kotel byl tehdy jeste na uhli.
A treba tchyne je mladsi nez nasi, ale je z vesnice a tam byly podle vypraveni uplne jine podminky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
20.7.19 19:07
@Malaga píše:
A co bys jim chtěla závidět? 8o

Tak co „závidím“ seniorům, které znám já z práce - že šli do důchodu třeba v 55 letech, že jim naše obec pořádá a dotuje různé akce, naposledy byli na týden letecky v Bulharsku, all inclusive - z jejich strany za trojku :), minulý rok v Chorvatsku, nájem v bytě mají 35 Kč za m čtv…ale upřímně, já jim to přeju, my si je docela rozmazlujeme, akorát mě pak někdy trochu rozladí, když mi někteří řeknou, že se jim to zdá drahé, když já pak vím, kolik na to musela obec doplatit. A samozřejmě vím, že se tak nemají všichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80119
20.7.19 19:07

Ústřední jsme neměli nikdy. A plyn di pamatuju, když táta nechal udělat, to mi bylo asi deset. A když postavil tu koupelnu a dal bojler to bylo něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80119
20.7.19 19:10

@kacaba379 tak to bych se k vám i nastěhovala. To zde nemáme. Ale i tak je tu pěkně. No není vždycky posvícení. A tak brzy šla do důchodu moje maminka při pěti dětech, jinak to snad nešlo. Nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová