Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@aiwwa píše:
tak spousta z nich to tak dělá. a já teda nemám v okolí ani jednoho důchodce, který by si stěžoval ani jedna z těch třech důchodkyň, co mají opravdu velmi malý důchod. Jako jo, jedna z nich říkala, že kdyby věděla co ví dnes, dávno by pustila byt, odstěhovala se k mladým a tím ušetřila.
Ja zas nemam v okoli nikoho mladeho, co by si stezoval na dobu. Vsichni stahnou pulky a delaji, co muzou a veri, ze bude lip.
@PaníBovaryová píše:
Ja zas nemam v okoli nikoho mladeho, co by si stezoval na dobu. Vsichni stahnou pulky a delaji, co muzou a veri, ze bude lip.
No vidíš a pak jsou mladí co si nestěžují protože se mají dobře. ![]()
@PaníBovaryová jen se chci zeptat, co je špatně na dnešní době?
Zakladatelko jestli dobře počítám tvé mamince je 46let, je jen o 3roky straší než já, já jsem dceru porodila v 21letech (rok97) a na nic těžkého si nepamatuju.. Bydlela jsem v bytě s topením, měla jsem pračku, televizi, auto, dokonce do roka po narození dcery myčku a kameru. Pleny už se prodávaly jednorázové, příkrmy ve skleničkach, vlhké obrousky atd. Na mateřské jsem byla 4r, v té době zrovna začínaly vznikat mateřská centra a na svoji mateřskou vzpomínám jako na pohodový čas kdy jsem se především věnovala dceři, chodila s ní na cvičení pro maminky s dětmi, na hřiště, po kamarádkach.. K tomu dálkove studovala, hlídání jsem taky moc neměla, babičky byly pracující s jedna daleko. Mam ještě malou dceru 5letetou, muzu srovnat, že teď je všeho větší výběr, vzhledem k platum je vše levnejsi, ale že by před 20lety byla těžká doba mi přijde trochu k smíchu.. Ano každá generace je víc zhyckana oproti předchozí a proč ne, když to doba umožňuje.
Babka mě jebala po uších, že mám spotřebu toaleťáku (ohavně dřevitého), bo na malou je handerka. Koupala se tak dvakrát do roka a přesně tak často se pralo na ručně vyrobené pračce a ždímačce prádlo. Ručně háčkované záclony se napínaly naškrobené. Když se k nim nastěhovala snacha, co měla do roka dvě děcka a tatramatku pouštěla i dvakrát denně, vypadalo to, že s babkou šlehne. Dožila se skoro stovky jako všecky baby v rodině- psychicky trhlá
@lucenka píše:
tohle se dá ale říct i o důchodcích. Nemusí si stěžovat na drahé bydlení a mohou se přestěhovat do menšího, do levnějšího menšího města,…
Souhlasím s tím že by meli vcas umět zhodnotit své moznosti a treba si najít menší byt. Jiné město, to už je pro staré lidi i dost problém. Víš jak se říká - starý strom nepresadis.
@PaníBovaryová mně nic, nestěžuju si, na stará kolena jsme prodali obrbarak ve městě a di na venkov. Máme malý domek a pohoda.
@matkabagristy ty vogo, ty záclony si pamatuju. To bylo strašný šílená práce s tím. A zehlit to, no potěš. A to mám dokonce jednu ručně hackovanou asi 3*3 m doma. Nepoužívám ji, musí se vypnout a naskrobit a vyžehlit
@inkakřivák na to jsou rámy a na ty rámy potřebuješ místo, ten barák měl spoustu zákoutí pod i nad bydlení
@aiwwa píše:
@PaníBovaryová jen se chci zeptat, co je špatně na dnešní době?
To je těžko říct teď v tuto chvíli. Většinou poměřujeme vůči něčemu. Takže za 40 let se mě asi zeptej znovu ![]()
I ta starší generace prostě poměřuje „za našeho mládí“ x „teď ti mladí, ti jsou…“ Problém je, že o neznámé Y moc nevědí, protože to nežijí, jenom vidí zvenku.
@matkabagristy však jo, pamatuju to z dětství. Fakt už jsem hrozně pamětník
@matkabagristy píše:
Babka mě jebala po uších, že mám spotřebu toaleťáku (ohavně dřevitého), bo na malou je handerka. Koupala se tak dvakrát do roka a přesně tak často se pralo na ručně vyrobené pračce a ždímačce prádlo. Ručně háčkované záclony se napínaly naškrobené. Když se k nim nastěhovala snacha, co měla do roka dvě děcka a tatramatku pouštěla i dvakrát denně, vypadalo to, že s babkou šlehne. Dožila se skoro stovky jako všecky baby v rodině- psychicky trhlá
![]()
Handerka…uff. Ale asi těžce eko ![]()
@PaníBovaryová píše:
To je těžko říct teď v tuto chvíli. Většinou poměřujeme vůči něčemu. Takže za 40 let se mě asi zeptej znovu
I ta starší generace prostě poměřuje „za našeho mládí“ x „teď ti mladí, ti jsou…“ Problém je, že o neznámé Y moc nevědí, protože to nežijí, jenom vidí zvenku.
Tak jasně, jenže člověk by měl být sám zodpovědný za svůj život a přece je blbost žít v podmínkách které mi nevyhovují s nadávat přitom na blbou dobu. Myslím, že skoro každý si může v ČR zařídit život dle svých představ, samozřejmě pokud nechce ve 20 mít vše - auto, barák, dovolenou.
A začíná to už vzděláním, je přece blbost studovat neperspektivní obor a pak nadávat na malý plat. Já prostě lidi co fňukají a nehnou prstem pro zlepšení své situace nechápu. A je jedno jestli je jim 20 nebo 80. Jen tedy v těch 80 už nemají moc možnost s tím cokoliv udělat.
@PaníBovaryová píše:
Handerka…uff. Ale asi těžce eko
Ani si to snad nechci představit. ![]()
@aiwwa píše:
Tak jasně, jenže člověk by měl být sám zodpovědný za svůj život a přece je blbost žít v podmínkách které mi nevyhovují s nadávat přitom na blbou dobu. Myslím, že skoro každý si může v ČR zařídit život dle svých představ, samozřejmě pokud nechce ve 20 mít vše - auto, barák, dovolenou.
A začíná to už vzděláním, je přece blbost studovat neperspektivní obor a pak nadávat na malý plat. Já prostě lidi co fňukají a nehnou prstem pro zlepšení své situace nechápu. A je jedno jestli je jim 20 nebo 80. Jen tedy v těch 80 už nemají moc možnost s tím cokoliv udělat.
zatím asi jo. Úplně rovné podmínky tady nemáme - třeba diskriminované skupiny - ale není to tak hrozné, jak jinde na světě. A dokud se chceme zlepšovat, je pořád dobře ![]()
A co se oborů týče - já uznávám všechny vědní obory. Každý nás nějaým způsobem obohacuje a posouvá kupředu.
@aiwwa Naše holky umývaly děti normálně v umyvadle pod kohoutkem. Stejně měly přebalovák v koupelně, tak to bylo nejjednodušší. Mně se kdysi ty vlhčené ubrousky i líbily, ale když jsem pak zjistila, co všechno to v pohodě vyčistí, tak bych tím děcko neutřela ani za svět.
@PaníBovaryová Aiwa neříká, že je neuznává, jenom říká, že některé halt nejsou tak placené. Konstatuje fakt. Stejně jako já konstatuji fakt, že v současné době existuje spousta vymožeností, které ženám usnadnují práci - a přesto si zase naříkají, jak nestačí.