Rozhýčkaná doba?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26870
20.7.19 10:44
@Kelsey píše:
To nevim, jen co jsem slysela od znamych, kteri ziji v bytech. Moc jich neznam, ze jsem vyrostla na vsi, tam bud lide zili v generacnich domech nebo si stavili svuj.
Ale znama zijici cely zivot ve meste rikala, kdyz otehotnela, tak se hned vzali a dostali v Otrokovicich byt.
Ten si po xy letech odkoupila za hubicku. A neni jedina, kdo rekl, ze otehotnela, vzali se a dostali byt. Komunisti meli prece propagandu rodina, ze je zaklad statu, tak tohle mi k nim sedi. Asi jedine s cim v te jejich propagande souhlasim.

Ale oni ho „nedostali“. Pokud mesto melo volne byty, pak je mohli mladym rodinam pronajmout. Vetsinou se ale dlouho cekalo. Ten odprodej za hubicku probihal v 90. letech. Tenkrat se jeste na lidech nevydelavalo.
Dnes nektera mesta maji taky volne byty, ktere nabizeji v „drazbe“ k pronajmu. Dostane ho ten, kdo nabidne vyssi najemne.
A nedelej si iluze, ze to ve velkych mestech bylo i pred rokem 89 s byty tak jednoduche. Nebylo. Proto se dost lidi stehovalo do mensich mest.
S praci to taky nebylo tak proste. Ano byla povinnost pracovat, ale ne kazdy mel praci, kterou chtel. Stejne jako dnes.

@kacaba379 píše:
Když vedu děti do školy a školky, tak jsem v práci mezi 7 - 8, takže končit můžu kolem 16 hod, půl hodiny než dojedu zase ke škole a školce, cestou domů se stavíme na malý nákup, doma jsme po půl páté, pokecáme jaký byl den, uděláme úkoly, umyju nádobí, trochu to tady porovnám, dám prádlo do pračky, poskládám to, co bylo v sušičce. Nachystám něco na večeři, pak koupačka děcek, zuby, pohádka a jdem spát.
Když nevedu děti školy a školky, tak vstávám před pátou, jsem v práci na 6, můžu skončit kolem 15 hod, takže mám pak čas třeba na velký nákup :lol:. Jako nemám pocit, že bych doma jenom ležela na kanapi a stroje za mne všechno dělaly :nevim:…a to vůbec nemluvím o tom, že máme velkou zahradu, kterou naštěstí obhospodařuje děda, kdybych měla dělat ještě to, tak nevím nevím :think:

Ale nase mamy o nas taky tak pecovaly. To, ze by chodily do prace az na 8, bylo sci-fi. Takze ja uz pred sestou rano byla ve skolce, protoze mamka chodila 6-14:30. A to musela mestskou dojet na druhy konec mesta. A do skoly jsem se musela uz v prvni tride naucit rano vstavat a chodit sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
20.7.19 10:50
@KláraCH píše:
To jo, moji rodiče taky v uvozovkách dostali byt. Byl to nájem, ale ten nájem byl směšně nízký v porovnání k dnešním nájmům, i když se bere v úvahu tehdy nižší hodnota peněz. U mých rodičů byl třeba nájem 400 Kč a taťka vydělával 4000 Kč, což byl asi průměrný plat. Dneska těžko někde seženeš nájem velkého třípokojového bytu v pěkné lokalitě a krajském městě za desetinu průměrného platu.

Směšně nízký byl i plat. Moje babi vydělávala asi 700 a děda 900, když měli malé dítě. Museli komplet opravit dům. Za komunistů mohl mít 4000 leda tak politický pohlavár. O jaké době to píšeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26870
20.7.19 10:57
@Russet píše:
Směšně nízký byl i plat. Moje babi vydělávala asi 700 a děda 900, když měli malé dítě. Museli komplet opravit dům. Za komunistů mohl mít 4000 leda tak politický pohlavár. O jaké době to píšeš.

V tezkem prumyslu nebo v hornictvi byly platy vyssi. Fyzicky narocna prace byla, na rozdil od dnesni doby, zaplacena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
20.7.19 10:59
@cecetka píše:
V tezkem prumyslu nebo v hornictvi byly platy vyssi. Fyzicky narocna prace byla, na rozdil od dnesni doby, zaplacena.

Jo, tak horníci nebo v hutích měli víc. Moje babi pracovala ve skladu a tahali těžké věci. Děda v zemědělství, ale byl zootechnik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
20.7.19 11:04
@KláraCH píše:
To jo, moji rodiče taky v uvozovkách dostali byt. Byl to nájem, ale ten nájem byl směšně nízký v porovnání k dnešním nájmům, i když se bere v úvahu tehdy nižší hodnota peněz. U mých rodičů byl třeba nájem 400 Kč a taťka vydělával 4000 Kč, což byl asi průměrný plat. Dneska těžko někde seženeš nájem velkého třípokojového bytu v pěkné lokalitě a krajském městě za desetinu průměrného platu.

Jen pro upřesnění: Nevím kde jsi vzala tato čísla. Já tuto dobu pamatuju. V roce 1989 moji rodiče, lékaři vydělávali cca 2000 kčs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
20.7.19 11:10

4000 Kč fakt nebyla průměrná mzda, máma brala za těžkou fyzickou práci sotva dva tisíce. Táta něco přes dva.
S byty to bylo dost složité, bylo jich málo!
Ale ba ženy obecně nebyl vyvíjen takový nátlak. Dnes musí žena krom děti ublsdat i kariéru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13976
20.7.19 11:11
@Russet píše:
Směšně nízký byl i plat. Moje babi vydělávala asi 700 a děda 900, když měli malé dítě. Museli komplet opravit dům. Za komunistů mohl mít 4000 leda tak politický pohlavár. O jaké době to píšeš.

Děda vydělával cca 5000, přídavky na deti a riziková práce. Nakonec měl i smrtelný pracovní úraz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
20.7.19 11:12
@Pidulka1991 píše:
Děda vydělával cca 5000, přídavky na deti a riziková práce. Nakonec měl i smrtelný pracovní úraz.

A v šedesatých letech nebo kdy?!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
20.7.19 11:13
@kacaba379 píše:
mám těhotnou kamarádku, které se rozjelo astma a má problémy s tlakem, nestěžuje si, zato její matka má tendence jí líčit dopodrobna své potíže s bolavou nohou - lidi jsou různí v každém věku :nevim:. Nicméně si myslím, že rodiče jsou tu pro své děti taky proto, aby je vyslechli a podpořili, i když už to někdy může být otravné…

Někdo má rakovinu, trpí nesnesitelnými bolestmi a člověk to na něm nepozná, nebo o tom vůbec neví. Pak jsou lidi, co je píchne vosa a dokáží o tom mluvit týden :roll:. Já taky nesnáším věčné stěžovatele, tudíž by mě to taky otravovalo…

• Citovat
  • Upravit
2226
20.7.19 11:17
@cecetka píše:
Ale nase mamy o nas taky tak pecovaly. To, ze by chodily do prace az na 8, bylo sci-fi. Takze ja uz pred sestou rano byla ve skolce, protoze mamka chodila 6-14:30. A to musela mestskou dojet na druhy konec mesta. A do skoly jsem se musela uz v prvni tride naucit rano vstavat a chodit sama.

Já jsem to psala proto, že se někdo ptal, co celý den dělá dnešní člověk, když má k dispozici pračku, sušičku, myčku a podobné výdobytky. Netvrdím, že o nás kdysi rodiče nepečovali. U nás to bylo tak, že otec dělal jenom noční, když jsme byli malí. Přišel po noční, odvedl nás do školky a šel spát. Pak nás vyzvedl. A máti jezdila do práce na 6. Od druhé třídy jsem taky chodila domů ze školy sama, ale doma byla babička…staršího už bych taky nechala chodit samotného, ale budeme mít ještě 2 roku malého ve školce, takže tam stejně musíme jezdit. Školka u nás otvírá v 6, pokud bych měla být v práci na 6, tak bych měla smolíka - ale pokud má manžel na 8 nebo odpolední, tak na těch 6 jezdím, abych mohla dřív skončit. Že bych teda ale měla hafo volného času, se kterým bych nevěděla, co dělat, to nemůžu říct - i když myčku, pračku a sušičku mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
20.7.19 11:18
@Makca87 píše:
Někdo má rakovinu, trpí nesnesitelnými bolestmi a člověk to na něm nepozná, nebo o tom vůbec neví. Pak jsou lidi, co je píchne vosa a dokáží o tom mluvit týden :roll:. Já taky nesnáším věčné stěžovatele, tudíž by mě to taky otravovalo…

No a mě to třeba od mých blízkých neotravuje, každý to má jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
20.7.19 11:22
@kacaba379 píše:
No a mě to třeba od mých blízkých neotravuje, každý to má jinak.

Mě to otravuje i od rodiny :lol:. Tudíž, jestli je matka zakladatelky stejné povahy, tak se nedivím, že jí říká takové věci.

• Citovat
  • Upravit
21409
20.7.19 11:27

Nesnáším kydy starší generace vůči mladší :roll: Tak jako žádná doba nebyla, není a NEBUDE růžová. A tuto závist, že někdo má sušičku a on neměl :roll: šmarjá, snad chci, aby se generace po mně měly lépe, ne? Asi ale ne, když vidím současné důchodce - plác plast do komunálního odpadu, „rodičák nezvyšujte, harantů je stejně všude dost. Měli by to dostat důchodci“, a bla bla bla my byly mnohem lepší.
Jo, tůdle. taky by se jim dalo leccos vytknout :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
20.7.19 11:34

Nejvíc se mi na minulé době líbilo, že byla jistota mzdy. Prostě každého xtého byla. Lidi šli z práce s čistou hlavou ve 14 -15 hod byli doma, o víkendu na chalupě nebo u rodičů, nemuseli myslet na to, z čeho ušetří na zubaře, jestli náhodou nebude nemocné dítě a kdo ho pohlídá, když se to stane, kam ho dá až se bude muset vrátit do práce, pokud nějakou má…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.7.19 11:46

Je mi 40, srovnání 2 generací je pro naše rodiče pochopitelné. Každá doba má něco své, ale dle mého pohledu mladým škodí přílišná,,demokracie a z toho plynoucí mít právo na cokoli, na vše, na vše se vyjádřit a domnívat se, že jsem v právu a v mnohém naši dědci a rodiče mají pravdu oni. Jen se podívejte na zemědělství a udržení vody v přírody a pod. Naši dědové věděli jak to má v přírodě fungovat a ejhle, opět se oběvuje co již dávno fungovalo. To je takto se vším. Jsem relativně mladá, ale svět spěje do záhuby. Nemám vůbec z dnešní situace napříš společností dobrý pocit.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová