Rozhýčkaná doba?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
20.7.19 07:52

Nepopirala bych, ze to driv maminy mely hodne tezsi. My mame opradu moc vychytavek do domacnosti, ktere usnadni zivot, usetri cas. Az si jich casto nevazime, ale bereme je automaticky.
Moje babi casto vzpomina, ze prvni a druhe rodila doma a az 12r. na to v nemocnici.
Ty prvni porodila. Jelikoz meli velky statek na vesnici. Nejvetsi statkar byl pradeda v obci.
Tak mezi stromy uvazana travnice, tam se dite polozilo a hybaj makat na pole kratce po porodu. Zadne nase dlouhe sestinedeli. Ja bych to teda zazit nechtela. Vyvarovat plenky atd.
Mam tu zhyckanou dobu rada.
Vcera jsem zjistila od jedne pani v Praze, ze u nas funguje v cestovnim ruchu, ze si zajedes na statek a dostanes 5 ovci denne na starost, jeste za to platis, aby delali pasacky a zkusili si to. Nevedela, jestli nebudou spat na slame nekde.

Příspěvek upraven 20.07.19 v 07:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
20.7.19 07:53
@Pidulka1991 píše:
@SlečnaDahlia nebo té mamce vadí, že si dcera jen stěžuje. Vždyť tam píše, že už se o těhotenství nemůže ani bavit. :nevim:

To bych nesoudila, nevíme, jak jejich komunikace vypadá. Je prvorodička, všechno je pro ni nové, za kým má chodit s těhotenskými bolístkami než za mámou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
20.7.19 07:56
@SlečnaDahlia píše:
To bych nesoudila, nevíme, jak jejich komunikace vypadá. Je prvorodička, všechno je pro ni nové, za kým má chodit s těhotenskými bolístkami než za mámou?

Já ji měla tou dobou několik let po smrti a taky jsem ty bolístky nějak zvládla. Ale nejsem stěžující si typ. Působila jsem prý strašně šťastně a vysmátě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20902
20.7.19 08:00

Hlavne vsechno co tu ted mame, hlavne tu klidnou dobu plnou blahobytu jako pomalu nikdy v historii, mame diky predchozim generacim. Sami jsme si to nezaridili. Na to nezapominejte. Nektere co tu pisou :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80119
20.7.19 08:03

A trošku víc si připustit, že žijeme skutečně v luxusu a blahobytu. Třeba jen rodicak, ta možnost být za peníze tři roky doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
20.7.19 08:05
@inkakřivák píše:
A trošku víc si připustit, že žijeme skutečně v luxusu a blahobytu. Třeba jen rodicak, ta možnost být za peníze tři roky doma.

Já jsem si na rodičák rozhodně nestěžovala a vzpomínám se slzou v oku :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
20.7.19 08:08

Myslím že má mamka pravdu. My to máme snadné, od té lékařské péče, kde se dá těhotenství zjistit snad ještě před termínem ms, ultrzvuky, atd, po vymoženosti doma, moji mamce se mohlo jenom zdát o tom, že má doma myčku na nádobí, samojezdici vysavač, sušičku na prádlo a další tunu pomocníků v domácnosti. Výbava pro děti byla taky úplně někde jinde, kdyz si vzpomenu jak se dřela s obrovským těžkým kočárem a jakej lehouckej mám já, že tenkrát neměla ani možnost jednorázových plen a musela mít obyčejné látkové. Že tenkrát nebyla možnost, aby si každý všude dojel autem. Dřív ani stát ne podporoval tolik rodiny, málokdo si mohl dovolit být s dětmi 3-4 roky doma. Takže ano naše generace je rozmazlena a houby vydrží, ale to je asi tím, že my už nepoznali tu dobu nedostatku. Ale klid další generace bude mít těch vymožeností ještě víc, a my zas budem říkat že sme to měli složitější :D

Příspěvek upraven 20.07.19 v 08:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
20.7.19 08:09
@inkakřivák píše:
A trošku víc si připustit, že žijeme skutečně v luxusu a blahobytu. Třeba jen rodicak, ta možnost být za peníze tři roky doma.
člověk má taková nešvar, že si nikdy neváží toho, co má a vždycky je na co si stěžovat a chtít o trochu víc. Málokterého člověka lze uspokojit. Nedávno jsem četla taková článek a tam se psalo, že kdybys najednou přišla o všechno, co máš ( a na co nadáváš, děti zlobí, manžel neuklízí, v těhotenství bolí záda, roste tráva, zase se musí sekat), to by byl fičák. A kdyby ti to pak bylo zase za měsíc všechno vráceno, přesně tak, jak to máš teď, byla bys nejšťastnější a nic jiného a nic víc nechtěla. Člověk si neváží úplně toho, co má. Někdy taky držkuju, pak si vzpomenu na ten článek a přejde mě to.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1923
20.7.19 08:16

Já tedy z jiného soudku. Jestli dobre počítám, tak tvé mamince je 46? No, tak v te době, už spousta vymoženosti přece byla. Narodila ses ji zhruba v roce1992, tak tomu nerozumin :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
20.7.19 08:26

Me by na tom celem vadilo, ze je porad negativni. Ano at ti rekne, ze delas z komara velblouda, ale protoze ona to mela tezke, tak ty nemas narok na pocity a emoce? Jako ja nevim, ja sve dceri preju hezky zivot ve kterem nebude muset drit na krev. Ty nemuzes za to jaky mela zivot ani za to, jak pohodlne se zije dnes. Vadilo by mi, ze si s ni vlastne nemuzu popovidat, protoze vsechno zneguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59396
20.7.19 08:31
@cecetka píše:
Spise ji vadi, ze si dcera porad na neco stezuje, i kdyz k tomu nema duvod. Koho by to bavilo porad poslouchat? :mrgreen:
že k tomu nemá důvod určuje kdo? proč by dcera vlastní mámě nemohla říct jak se cítí? Tchýně taky srovnávala ale nesrovnatelné :jazyk: To si nemůže ani postěžovat že jí něco bolí? Dceru asi taky nebaví poslouchat jak to bylo dřív. To ví každý že dřív nebylo plno věcí ;) Tchýně naopak měla pohodičku a mne to je úplně jedno, rozhodně jí to nezávidím :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
20.7.19 08:33

No tak ona zase pravděpodobně dostala od státu byt, dnes si ho člověk musí minimálně za tři mega koupit a bude ho splácet celý život. Ona měla v práci pravděpodobně ve dvě padla, práci musel mít každý takže půlka zaměstnání byla jakože být musí, takže se dělalo velký prdlajs. Každá doba má svoje. Jinak ale souhlasím, že máme tolik vymoženosti, které nám usnadňují život, co víc si přát. Upřímně bez susicky, myčky, auta a jednorázovych plen si život s malým dítětem už těžko představím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
@janoma píše:
Já tedy z jiného soudku. Jestli dobre počítám, tak tvé mamince je 46? No, tak v te době, už spousta vymoženosti přece byla. Narodila ses ji zhruba v roce1992, tak tomu nerozumin :zed:

Jestli zila na vesnici, tak tam dojde vzdy vse pozdeji. A kazdy nemusel mit tolik penez na porizeni vymozenosti. Papirovky byly v pocatcich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59396
@janoma píše:
Já tedy z jiného soudku. Jestli dobre počítám, tak tvé mamince je 46? No, tak v te době, už spousta vymoženosti přece byla. Narodila ses ji zhruba v roce1992, tak tomu nerozumin :zed:
:mrgreen: no právě, vždyt to u bylo skoro vše. To jí asi ukazuje dobu někdy kolem roku 60 :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
20.7.19 08:39

Presne to same vykladala babicka moji sestrenici, kdyz poprve otehotnela. A to bylo v roce 1979. A pred 30ti lety nebyl zadny pravek. Ja nam oproti mamce v domacnosti navic jen susicku na pradlo, protoze susim v byte a ne na zahrade jako ona. Moje mama se mnou byla doma 3 roky a moje tchyne s klukama 5 let a to neni 30 let ale v obou pripadech vic nez 40. Prarodice to tezke meli, protoze co jim nevzala valka jim pak sebrali komunisti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová