Rozhýčkaná doba?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
20.7.19 08:43

Vsem moc diky za prispevky. :kytka: Je super cist i nazory a zkusenosti ostatnich. A zamyslet se nad tim i z jinych stran. Nekdo psal, ze beru za samozrejmost, ze me nasi nechali vystudovat. Tak to rozhodne ne, nasi studovat nemohli, prarodice jim to neumoznili, mamka si skolu slozite dodelavala, az jsme byly velke pri praci a nechtela, at to mame taky tak komplikovane, o to vic se nasi nadreli, abychom my se segrou studovat mohly. Vazim si toho a neberu to rozhodne jako samozrejmost a uvedomuji si, ze tam, kde jsem ted, jsem hlavne diky podpore rodicu. Moje mamka je skvela zenska, zila a zije pro rodinu, preje mi, abych se mela nejlepe, co to jde, posteskne si, ze ty vymozenosti nemela, ale urcite mi nezavidi. Je to hodne silna a “drsna” zena, nekdy bych rekla, ze az zbytecne moc. Ja jsem do ted nemela pocit, ze bych si nejak vyrazne stezovala, co vse me boli. Beru to tak, ze to k tehotenstvi patri a jsem rada, ze to vubec slo a taky to neberu jako samozrejmost. :nevim: To je ale pouze muj subjektivni nazor. Mozna, kdyz to mamka srovna sama se sebou, ze ji se nikdo nezeptal, jak ji je, byla na vse sama, nemohla by mit klidovy rezim, i kdyby ji ho doktor naridil… Ja mam navic muze, ktery by mi se vsim mohl, kdybych potrebovala. To mamka rozhodne rict nemohla. Mozna ji to je trosku lito, ze nemela vic casu, ze s tatkou netravili cas, nejezdili na dovolenou, ze ty moznosti nemela takove jako dnes. Jen mi prislo, ze ve finale si mamka taky porad jenom stezuje a je dost negativni, kdyz mi rika, ze si jen stezuji. Po fyzicke strance to meli generace pred nami nestovnatelne narocne a po te psychicke… je mozna fakt, ze vymozenosti nam setri cas, presto lidi dnes nestihaji, na druhou stranu mame cas premyslet, treba o tom, jak dobre ci spatne se mame. :lol:

• Citovat
  • Upravit
13976
20.7.19 08:46
@Markéta80 píše: :mrgreen: no právě, vždyt to u bylo skoro vše. To jí asi ukazuje dobu někdy kolem roku 60 :mrgreen:

91 kdy jsem se narodila, jsme topili uhlím, uhlí se muselo skládat, pak jim topit. Dnes v tom samém domě, je tlačítko které je k plynovému kotli. Auto měli naší 1 a s tím táta jezdil do práce. Toho času co ušetří blbá mycka, sušička, papírové pleny, které v 91 fakt začínaly. Máme to teď po skoro 30letech 100%jednoxussi. Dřív se s námi prostě rodice neprdeli, když jsme někde měli být, tak jsme tam byli a ne hromada vymluv…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.19 08:54

Jojo, mamce je 46, zili na vesnici, chtela odejit od rodicu, tatka se vratil z vojny, nastehovali se k mamcine tchyni, kde nemeli ani teplou vodu. A nemeli moc penez, takze tam slo spis o to, ze zili dlouho v hodne rozestavenem a nezarizenem… Na to, ze tehdy nic nemeli se sami za x let hodne vypracovali, tatka brzo rozjel podnikani, postavili vlastni dum, koupili nejake byty na pronajem, aby meli pasivni prijem v duchodu. Rozhodne to nemeli zadarmo, avsak prisli o spolecny cas, odcizili se, na dovolene jsme byli spolecne tak v mych 14 letech. Nejde mit vse, ani tehdy, ani ted. Nejde stavet barak bez hypoteky a u toho byt kazdy vikend na vylete, to je jasne, ale u nasich to byl extrem, ktery trval treba 15 let. Mamka vzdycky tvrdi, te kdyby meli cekat na idealni podminky, jak dnesni generace, tak by ty deti nikdy nemeli. :nevim: Nekomu by se to dnes zase mohlo zdat nezodpovedne… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4201
20.7.19 08:55
@Netopýr1 píše:
No tak ona zase pravděpodobně dostala od státu byt, dnes si ho člověk musí minimálně za tři mega koupit a bude ho splácet celý život. Ona měla v práci pravděpodobně ve dvě padla, práci musel mít každý takže půlka zaměstnání byla jakože být musí, takže se dělalo velký prdlajs. Každá doba má svoje. Jinak ale souhlasím, že máme tolik vymoženosti, které nám usnadňují život, co víc si přát. Upřímně bez susicky, myčky, auta a jednorázovych plen si život s malým dítětem už těžko představím.

Dostala? S byty to nebylo jednoduché v žádné době, ani za komunistů. Čekalo se na ně strašně dlouho, často žili mladí s rodiči několik let, než se na ně v pořadníku dostalo. A byt nebyl jejich, ale státní nebo družstevní.
EDIT: to generalizování, že nikdo nic nedělal… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
20.7.19 08:57

Jasně, že to máme o dost jednodušší a to, že někomu to přijde složitější - to si děláme sami… Včetně tlaku okolí, spousty informací z netu… Chce to zdravý selský rozum a nesrovnávat se s ostatními s cílem se jim aspoň vyrovnat.
Moje mamka říká, že je ráda, že je jí tolik, kolik jí je. Nechtěla by být mladá v téhle době…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
20.7.19 09:00
@Pidulka1991 píše:
91 kdy jsem se narodila, jsme topili uhlím, uhlí se muselo skládat, pak jim topit. Dnes v tom samém domě, je tlačítko které je k plynovému kotli. Auto měli naší 1 a s tím táta jezdil do práce. Toho času co ušetří blbá mycka, sušička, papírové pleny, které v 91 fakt začínaly. Máme to teď po skoro 30letech 100%jednoxussi. Dřív se s námi prostě rodice neprdeli, když jsme někde měli být, tak jsme tam byli a ne hromada vymluv…

Jo, s tím souhlasím. Myslím, že tahle zhýčkaná doba přináší i kult dítěte, který někteří rodiče prosazují. Zdá se mi, že některé matky mají fakt moc času, tak pořád něco řeší a vymýšlejí problémy a blbosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
20.7.19 09:03
@Netopýr1 píše:
No tak ona zase pravděpodobně dostala od státu byt, dnes si ho člověk musí minimálně za tři mega koupit a bude ho splácet celý život. Ona měla v práci pravděpodobně ve dvě padla, práci musel mít každý takže půlka zaměstnání byla jakože být musí, takže se dělalo velký prdlajs. Každá doba má svoje. Jinak ale souhlasím, že máme tolik vymoženosti, které nám usnadňují život, co víc si přát. Upřímně bez susicky, myčky, auta a jednorázovych plen si život s malým dítětem už těžko představím.

Tolik bytů zase nebylo a čekalo se dlouho. Velké podniky možná byty měli, ale nebyla to taková pohoda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.19 09:13

Jeste trosku odbocim. Jak nekdo psal o nasledujicich generacich, o nasich detech, jake to budou mit… Tak i kdyz se spoustu veci neda ovlivnit a nese to ta doba, verim (mozna naivne), ze je to i o tom pristupu rodicu. Jsem ucitelka na prvnim stupni a kdyz v prvni tride detem reknete v zari, at nakresli nejaky hezky zazitek z prazdnin. Mate videt ty rozdily. Nekdo zacne nadsene kreslit zoo, kde byl s babickou a vazi si toho, protoze nikde jinde za cele prazdniny nebyl. Nekdo zalozi ruce, ze kreslit nebude. Vam bleskne hlavou, ze chudak dite asi zadny zazitek nema a tak se ho opatrne zeptate, nacez ditko s opovrzenin odpovi, ze bylo urcite na nejdrazsi dovolene ze tridy, protoze bylo tri tydny v Americe, all inclusive, prvni tridou, ale kreslit to rozhodne nebude, protoze to nema zapotrebi… Tenkrat mi dost spadla brada, hlavne z toho, jak si sestilete dite uvedomuje a zduraznuje tu prvni tridu…Na druhou stranu ucila jsem pred materskou deti, ktere uz ve druhe tride procestovaly pulku sveta, mobil drazsi nez polovina ucitelskeho sboru dohromady a vubec to na nich nebylo “poznat”, jak byli skromni. Takze i v dnesni dobe, ktera nese jeste vice moznosti, nez doba, do krere jsem se narodila ja, jde, bez ohledu na to vychovat cloveka, ktery si bude veci vazit a i presto, ze ty moznosti a finance budou, bude skromny.

• Citovat
  • Upravit
17361
20.7.19 09:18
@Šáruší píše: člověk má taková nešvar, že si nikdy neváží toho, co má a vždycky je na co si stěžovat a chtít o trochu víc. Málokterého člověka lze uspokojit. Nedávno jsem četla taková článek a tam se psalo, že kdybys najednou přišla o všechno, co máš ( a na co nadáváš, děti zlobí, manžel neuklízí, v těhotenství bolí záda, roste tráva, zase se musí sekat), to by byl fičák. A kdyby ti to pak bylo zase za měsíc všechno vráceno, přesně tak, jak to máš teď, byla bys nejšťastnější a nic jiného a nic víc nechtěla. Člověk si neváží úplně toho, co má. Někdy taky držkuju, pak si vzpomenu na ten článek a přejde mě to.

100% souhlas s oběma!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
20.7.19 09:18

@renduli čekalo se dlouho ale dostali ho. Ty ho dostaneš? Těžko. A neřekla sem že nikdo nic nedělal, ale dost značná část fakt ne. :roll:
Jo a družstevní jo no, následně s odkupem asi 25 tisíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.19 09:20

Každá doba má své. Já jsem stará zhruba stejně jako tvoje máma a rozhodně nemám pocit, že bych se měla nějak výrazně hůře než dnešní mladí. Měli jsme automatickou pračku, ústřední topení, auto. Mám tři děti a od druhého už byly papírové plenky. Dneska máme i sušičku, to jsme dříve, když byly děti malé, neměli. Ale nemá ji ani teď třeba můj syn. :)
Třeba moje mamka, která má nyní 70, neměla tolik vymožeností. Ale dostali státní byt, když mě byly 2 roky, do té doby bydleli u rodičů. Taťka chodil z práce každý den o půl třetí. Třeba můj syn chodí z práce o půl osmé večer.
Takže si myslím, že se ty doby nedají úplně srovnávat.
Třeba moje babička od rána do večera i s dědou dřeni na poli. Moje mamka, která byla nejstarší sestra, hlídala své mladší bratry celý den. A to měla třeba 5 let a hlídala bratry, kteří měli 3 a 2 roky. Do školky chodili sami a nikdo je nevodil. To by bylo dneska na sociálku.

• Citovat
  • Upravit
4201
20.7.19 09:20
@Netopýr1 píše:
@renduli čekalo se dlouho ale dostali ho. Ty ho dostaneš? Těžko. A neřekla sem že nikdo nic nedělal, ale dost značná část fakt ne. :roll:

Ano, obecní byt mi můžou pronajmout. Stejně jako kdysi rodičům. Byt „nedostali“, jen jim ho pronajali. Byt za komunistů nikdo nikomu nedával, jen pronajímal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
298
20.7.19 09:26
@renduli píše:
Ano, obecní byt mi můžou pronajmout. Stejně jako kdysi rodičům. Byt „nedostali“, jen jim ho pronajali. Byt za komunistů nikdo nikomu nedával, jen pronajímal.

To jo, moji rodiče taky v uvozovkách dostali byt. Byl to nájem, ale ten nájem byl směšně nízký v porovnání k dnešním nájmům, i když se bere v úvahu tehdy nižší hodnota peněz. U mých rodičů byl třeba nájem 400 Kč a taťka vydělával 4000 Kč, což byl asi průměrný plat. Dneska těžko někde seženeš nájem velkého třípokojového bytu v pěkné lokalitě a krajském městě za desetinu průměrného platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
20.7.19 09:29

@renduli každá doba má své pro i proti. Každopádně v dnešní době se některé věci dají usnadnit. Tím myslím pračka, sušička, myčka, roboti na podlahu, trávu, auto, oběd z jídelny… Tím se ušetří spoustu času,… ale i tak stejně lidi budou brblat, že nestíhají a nemají čas - to vyloženě nechápu :nevim:. Co jako pak dělají celý den? :think:

• Citovat
  • Upravit
Makca87
20.7.19 09:31

A myslím si, že kdyby v dnešní době nebyl internet a soc. sítě, lidem by se lépe dýchalo :D.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová