Rozhýčkaná doba?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2226
20.7.19 09:31

Ale tak i dnešní starší generace se mají mnohem lépe, než kdysi a taky mají tendence furt remcat, to není jen otázka dnešních mladých. Já se seniory pracuju a někdy se nestačím divit, mají se snad nejlépe, než se kdy měly předchozí generace seniorů a stejně pořád hledají mouchy - samozřejmě ne všichni, ale je jich dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
20.7.19 09:37

@KláraCH Moje mamka měla před revolucí plat něco maličko přes 2 tisíce (v administrativě) a na SIPO jsme poplatky platily přes pětistovku. Takže pro nás jiné počty, i když proti dnešku výhodnější. Dnes zase pokud tvé náklady na bydlení překročí 1/3 příjmů, můžeš si zase zažádat o příspěvek na bydlení. ;) (Ale ten bych mimochodem výrazně zpřísnila, protože se strašně zneužívá).
Každopádně nechci, aby to vypadalo, že se mi stýská po starých časech… uff, to vůbec ne. Vážím si vymožeností dnešní doby a jsem za ně ráda. Jen nemám ráda paušalizující a černobílé vidění minulých dob.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
20.7.19 09:39
@Makca87 píše:
@renduli každá doba má své pro i proti. Každopádně v dnešní době se některé věci dají usnadnit. Tím myslím pračka, sušička, myčka, roboti na podlahu, trávu, auto, oběd z jídelny… Tím se ušetří spoustu času,… ale i tak stejně lidi budou brblat, že nestíhají a nemají čas - to vyloženě nechápu :nevim:. Co jako pak dělají celý den? :think:

Když vedu děti do školy a školky, tak jsem v práci mezi 7 - 8, takže končit můžu kolem 16 hod, půl hodiny než dojedu zase ke škole a školce, cestou domů se stavíme na malý nákup, doma jsme po půl páté, pokecáme jaký byl den, uděláme úkoly, umyju nádobí, trochu to tady porovnám, dám prádlo do pračky, poskládám to, co bylo v sušičce. Nachystám něco na večeři, pak koupačka děcek, zuby, pohádka a jdem spát.
Když nevedu děti školy a školky, tak vstávám před pátou, jsem v práci na 6, můžu skončit kolem 15 hod, takže mám pak čas třeba na velký nákup :lol:. Jako nemám pocit, že bych doma jenom ležela na kanapi a stroje za mne všechno dělaly :nevim:…a to vůbec nemluvím o tom, že máme velkou zahradu, kterou naštěstí obhospodařuje děda, kdybych měla dělat ještě to, tak nevím nevím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
20.7.19 09:39
@Makca87 píše:
A myslím si, že kdyby v dnešní době nebyl internet a soc. sítě, lidem by se lépe dýchalo :D.

To jo, internet je dobrý sluha, ale špatný pán. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
20.7.19 09:43
@Šarlota4 píše:
Me by na tom celem vadilo, ze je porad negativni. Ano at ti rekne, ze delas z komara velblouda, ale protoze ona to mela tezke, tak ty nemas narok na pocity a emoce? Jako ja nevim, ja sve dceri preju hezky zivot ve kterem nebude muset drit na krev. Ty nemuzes za to jaky mela zivot ani za to, jak pohodlne se zije dnes. Vadilo by mi, ze si s ni vlastne nemuzu popovidat, protoze vsechno zneguje.

já si nemyslím, že je to takhle jak popisuješ. Myslím si, že je to obráceně, dceři nic nechybí, má v podstatě všechno, teď čeká dítě a je všechno hrozné, nejdřív hrozné zvracení, pak sice klídek ale škola, teď zase hrozné bolesti…ježiši, většina z nás si prošla těhotenstvím a není to růžové. Takže pokud dcera neustále kňučí, tak maminka používá příklady, že by mohlo být mnohem hůř, aby si dcerka přestala neustále při každém hovoru stěžovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
20.7.19 09:47
@Šáruší píše:
já si nemyslím, že je to takhle jak popisuješ. Myslím si, že je to obráceně, dceři nic nechybí, má v podstatě všechno, teď čeká dítě a je všechno hrozné, nejdřív hrozné zvracení, pak sice klídek ale škola, teď zase hrozné bolesti…ježiši, většina z nás si prošla těhotenstvím a není to růžové. Takže pokud dcera neustále kňučí, tak maminka používá příklady, že by mohlo být mnohem hůř, aby si dcerka přestala neustále při každém hovoru stěžovat.

No nevím, neřekla bych, že většina žen v prvním trimestru vybleje 9 kilo a v posledním trpí velkýma bolestma. Já jsem nezvracela ani jednou a ještě v 8. měsíci jsem osekávala na zahradě pokácené smrky :nevim: Těhotných mám kolem sebe už nějakou dobu dost a nepozoruju žádné takové extrémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1337
20.7.19 09:52

V každé době je to prostě JINÉ. Měla jsem mimina před 40 lety, tím, že nebyly ultrazvuky v těhotenství, ani jiné testy, tak se skoro nic neřešilo.. Hlídal se tlak, váha, ozvy, poloha plodu zjišťovaná přes břicho. Kočárek se koupil v nejbližším obchodu - Liberta nebyla špatná. Kdo měl bony, měl Stegner z Tuzexu. Oblečení na mimi bylo, sice stejné od Šumavy k Tatrám, ale koupit se normálně dalo. Tím, že nebylo kde hledat informace, tak se tak nějak věřilo doktorům /očkování/. Automat. pračku jsem měla, i v té době se koupit daly. Dříve spousta továren končilo ve 14 hodin, takže taková prac. doba je dnes scifi - tím to měly mámy lehčí tenkrát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
@renduli píše:
Dostala? S byty to nebylo jednoduché v žádné době, ani za komunistů. Čekalo se na ně strašně dlouho, často žili mladí s rodiči několik let, než se na ně v pořadníku dostalo. A byt nebyl jejich, ale státní nebo družstevní.
EDIT: to generalizování, že nikdo nic nedělal… :roll:

To nevim, jen co jsem slysela od znamych, kteri ziji v bytech. Moc jich neznam, ze jsem vyrostla na vsi, tam bud lide zili v generacnich domech nebo si stavili svuj.
Ale znama zijici cely zivot ve meste rikala, kdyz otehotnela, tak se hned vzali a dostali v Otrokovicich byt.
Ten si po xy letech odkoupila za hubicku. A neni jedina, kdo rekl, ze otehotnela, vzali se a dostali byt. Komunisti meli prece propagandu rodina, ze je zaklad statu, tak tohle mi k nim sedi. Asi jedine s cim v te jejich propagande souhlasim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
@KláraCH píše:
To jo, moji rodiče taky v uvozovkách dostali byt. Byl to nájem, ale ten nájem byl směšně nízký v porovnání k dnešním nájmům, i když se bere v úvahu tehdy nižší hodnota peněz. U mých rodičů byl třeba nájem 400 Kč a taťka vydělával 4000 Kč, což byl asi průměrný plat. Dneska těžko někde seženeš nájem velkého třípokojového bytu v pěkné lokalitě a krajském městě za desetinu průměrného platu.

pokud stál nájem 400 a taťka vydělával 4000, nebyl to průměrný příjem ani zdaleka, byl nadprůměrný. Moc si to idealizujete. Brácha třeba dostal s manželkou městský byt, mají krásné velké 2+1 ve městě cca 20.000 obyvatel, je to jejich rodné město. mají ho už 5 let. Samozřejmě ho nedostali, jsou v nájmu. A platí komplet nájem, zálohy na teplo a teplou vodu 5000. K tomu necelou 1000 elektřinu. A to upozorňuju, že je to asi 4 roky zpět, co jim dělalo město na své náklady komplet rekonstrukci koupelny. Cokoliv se stane, zavolá a stále přijde „opravář na město“. Čekali na ně asi 12 let, ale mají ho. A to bydleli v normálně komerčním pronájmu, pak dostali ten byt ( švagrová kdysi, když jí bylo 18, tak si podalal žádost, společně se sestrou). A za 12let ji kontaktovali, že se uvolnil, ona už v pořadníku byla na prvním místě a dostala ho. Dvy dny po ní její sestra. Tak se stěhovali do městského.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
20.7.19 09:56
@kacaba379 píše:
No nevím, neřekla bych, že většina žen v prvním trimestru vybleje 9 kilo a v posledním trpí velkýma bolestma. Já jsem nezvracela ani jednou a ještě v 8. měsíci jsem osekávala na zahradě pokácené smrky :nevim: Těhotných mám kolem sebe už nějakou dobu dost a nepozoruju žádné takové extrémy.

tak to já jsem první trimestr snažila jen přežít a nedechnout se bez toho, aby se mi otočil žaludek, dodnes v mozku cítím tu kovovou pachuť v puse. Ve třetím troimestru mi malá tak tlačila na páteř, že jsem do schodů lezla po čtyřech a na posteli než jsem se otočila z jednoho boku na druhý přes záda, zabaralo mi to půl hodiny. A to jsem celkově přibrala asi 8 kilo. A nestěžovala jsem si, řekla jsem bolí mě záda a bude to horší a bylo, v žádném případě každý můj hovor s mámou nebyl ve stylu stěžování si, aby mi ona moha říkat, že ona to měla horší. Těžko rozhovor probíhá tak, že přijde těhotná dcera, nestěžuje si a máma na ní spustí ty se máš, já to měla horší. Zakladatelka psala, že tak u nich je to každý hovor, takže si jako každý hovor stěžuje na nešvary těhotenství? Pak se ale nesmí divit reakcím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.7.19 10:03
@kacaba379 píše:

Nikdy jsem nezvracela. Zle mi bylo u vsech tri mezi 9-12tt, ale to mi bylo pouze zle, ze jsem chtela lezt po strope, ale nikdy to neslo ven :zed:, pak vse zahadne zmizelo a bylo mi fajn. Jediny zadrhel byl muj stoupajici tlak ke konci tehotenstvi. U prvni jsem brala leky pred porodem. A ani jednoho nechteli, abych donosila do terminu, ze nejsou vzhledem k memu tlaku v bezpeci a i me to ohrozuje. U nejmladsiho jsem mela cukrovku.
Ale jinak mi bylo dobre. Neznam co je zvraceni v tehotenstvi.
Zvraceni jsem si uzila, kdyz jsem loni dostala zlucnikovy zachvat. To mi stacilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
298
20.7.19 10:05
@Šáruší píše:
pokud stál nájem 400 a taťka vydělával 4000, nebyl to průměrný příjem ani zdaleka, byl nadprůměrný. Moc si to idealizujete. Brácha třeba dostal s manželkou městský byt, mají krásné velké 2+1 ve městě cca 20.000 obyvatel, je to jejich rodné město. mají ho už 5 let. Samozřejmě ho nedostali, jsou v nájmu. A platí komplet nájem, zálohy na teplo a teplou vodu 5000. K tomu necelou 1000 elektřinu. A to upozorňuju, že je to asi 4 roky zpět, co jim dělalo město na své náklady komplet rekonstrukci koupelny. Cokoliv se stane, zavolá a stále přijde „opravář na město“. Čekali na ně asi 12 let, ale mají ho. A to bydleli v normálně komerčním pronájmu, pak dostali ten byt ( švagrová kdysi, když jí bylo 18, tak si podalal žádost, společně se sestrou). A za 12let ji kontaktovali, že se uvolnil, ona už v pořadníku byla na prvním místě a dostala ho. Dvy dny po ní její sestra. Tak se stěhovali do městského.

Promiň, asi jsme se nepochopili, tu dobu si vůbec neidealizuji, jsem ráda, že je pryč a že žiju v dnešní době. Jen jsem psala, že každý doba má něco z plus a minus.
Vygooglila jsem si průměrný plat, tak v 80 letech byl něco málo přes 3000 Kč. OK, 4000 byl nadprůměrný plat. Zas tak úplně přesně to nevím, kolik měl táta plat. Ale nájem 400 kč vím přesně, protože jsem mámě pomáhala s úklidem starých dokladů a zrovna na tohle jsme tam narazily. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
20.7.19 10:14
@Kelsey píše:
Nikdy jsem nezvracela. Zle mi bylo u vsech tri mezi 9-12tt, ale to mi bylo pouze zle, ze jsem chtela lezt po strope, ale nikdy to neslo ven :zed:, pak vse zahadne zmizelo a bylo mi fajn. Jediny zadrhel byl muj stoupajici tlak ke konci tehotenstvi. U prvni jsem brala leky pred porodem. A ani jednoho nechteli, abych donosila do terminu, ze nejsou vzhledem k memu tlaku v bezpeci a i me to ohrozuje. U nejmladsiho jsem mela cukrovku.
Ale jinak mi bylo dobre. Neznam co je zvraceni v tehotenstvi.
Zvraceni jsem si uzila, kdyz jsem loni dostala zlucnikovy zachvat. To mi stacilo.

Jo tak cukrovku jsem měla taky, u druhého na inzulinu. Ale to nebylo nic, co by bolelo, spíš to bylo náročné psychicky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
20.7.19 10:18
@Šáruší píše:
tak to já jsem první trimestr snažila jen přežít a nedechnout se bez toho, aby se mi otočil žaludek, dodnes v mozku cítím tu kovovou pachuť v puse. Ve třetím troimestru mi malá tak tlačila na páteř, že jsem do schodů lezla po čtyřech a na posteli než jsem se otočila z jednoho boku na druhý přes záda, zabaralo mi to půl hodiny. A to jsem celkově přibrala asi 8 kilo. A nestěžovala jsem si, řekla jsem bolí mě záda a bude to horší a bylo, v žádném případě každý můj hovor s mámou nebyl ve stylu stěžování si, aby mi ona moha říkat, že ona to měla horší. Těžko rozhovor probíhá tak, že přijde těhotná dcera, nestěžuje si a máma na ní spustí ty se máš, já to měla horší. Zakladatelka psala, že tak u nich je to každý hovor, takže si jako každý hovor stěžuje na nešvary těhotenství? Pak se ale nesmí divit reakcím.

mám těhotnou kamarádku, které se rozjelo astma a má problémy s tlakem, nestěžuje si, zato její matka má tendence jí líčit dopodrobna své potíže s bolavou nohou - lidi jsou různí v každém věku :nevim:. Nicméně si myslím, že rodiče jsou tu pro své děti taky proto, aby je vyslechli a podpořili, i když už to někdy může být otravné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3160
20.7.19 10:23

Jsme s bratrem narozený 1998. Díky vymoženosti ISCI, takže bez vymoženosti asistované reprodukce bychom tu nebyli :D. A papírové pleny byly i v té době docela drahé, takže jsme je měli pouze k doktorce, na cestu atd. Jinak se používaly čtvercové látkové a vyvařovalaly a žehlily se.
Každá doba má určitě své. Ale nikdy jsem neslyšela, že by si tátova mamka stěžovala na mateřství v 60. letech a výchovu tří chlapců po dvou letech. Dělali s manželem na protisměny v JZD a střídali se u synů. Ani mamky mamka na na výchovu syna v 60. letech a výchovu dcery v 70. letech.
Pokud vím tak i dnes se dá končit maximálně v půl 3. Když se dělá od 6, tak je to běžná pracovní doba. Pochybuji, že za komunistů dělali od půl osmé do dvou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová