Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@rmot píše:
No právě. To my jako děcka a puberťáci museli zazvonit a následovalo klasické „Dobrý den, je Pepa doma?“
Presne takhle se ptal muj nastavajici tehdy, kdyz u nas zazvonil v panelaku, akorat se neptal po pepovi teda ![]()
@rmot píše:
To mi připomnělo, jak jsme mohli přežít dobu předmobilovou, kdy jiné než neohlášené návštěvy skoro nebyly
Tak my jsme se například domlouvali na návštěvách osobně nebo přes pevnou linku
Výhoda byla, že se návštěvy tolik nerušily jako dneska, kdy stačí poslat sms, že nestíháš
ale neohlasene jsme nejezdili nikam a ani nikdo k nám.
Podle mě to není o tom, že by zakladatelka nechtěla lidi vidět a pokecat s nimi, ale nechce je vidět u sebe.. Je tolik možností - bar, čajovna, procházka, jít domů k nim..
@Liška32 píše:
Tak my jsme se například domlouvali na návštěvách osobně nebo přes pevnou linkuVýhoda byla, že se návštěvy tolik nerušily jako dneska, kdy stačí poslat sms, že nestíháš
ale neohlasene jsme nejezdili nikam a ani nikdo k nám.
U nas bylo par lidi, kteri vedeli, ze se muzou jen tak zastavit a zazvonit - teta, babicka, sousedi odnaproti, co si vybavuji…ale byly to kratke navstevy, teta trrba mela cestu kolem z prace, na chvilku se stavila, pozdravila, neco vyridila, a sla dal. Jakekoliv delsi navstevy se domlouvaly predem.
Deti teda jsme litali mezi sousedy a babickami bezne, presne s tim zazvonenim ![]()
Tak to je teda k…a přehnané.
Většině lidí tohle ale nedochází. Člověk jim jednou sdělí, že se to nehodí, podruhé už zjišťují, proč to zase nejde, potřetí už podle reakce cítíš, že by ses snad ještě měla omluvit. Od těchto lidí je nejlepší se odstřihnout a když to udělají sami od sebe, tak o to je to lepší. ![]()
Mít nějaké kamarády, skutečné, nebo aspoň jednoho, je asi dobré, ale než tohle, to raději nic.
@Anonymní píše:
Ahojteje to asi rok, kdy už konečně bydlím sama a neustále mi píšou kamarádi, zda můžou dojít ke mne domu na víno, ze se staví nebo teď se mi stalo ze dojeli proste neohlasene. Převážně muži. Jak berete takové to ‘’samopozvání’’ vy? Oni obvykle zijou s rodiči a nikdy jsem u nich nebyla a tady u mne je neustále někdo. Trochu mi to připadá jako zásah do soukromí. Jak se proti tomuto bránit? Mám trochu problém se slovem ‘’ne’’ atd. ale tohle mi přijde už prehnane. Co myslíte vy? Děkuji za názor
Můžu se taky stavit?
Přinesu pizzu ![]()
@Anonymní píše:
Ahojteje to asi rok, kdy už konečně bydlím sama a neustále mi píšou kamarádi, zda můžou dojít ke mne domu na víno, ze se staví nebo teď se mi stalo ze dojeli proste neohlasene. Převážně muži. Jak berete takové to ‘’samopozvání’’ vy? Oni obvykle zijou s rodiči a nikdy jsem u nich nebyla a tady u mne je neustále někdo. Trochu mi to připadá jako zásah do soukromí. Jak se proti tomuto bránit? Mám trochu problém se slovem ‘’ne’’ atd. ale tohle mi přijde už prehnane. Co myslíte vy? Děkuji za názor
Kolik je vam let?
@Anonymní píše:
A to si k tobě chodí tak jako zašu… nebo proč vlastně? Sorry, ale jiný důvod takovéhle návštěvy ženské mě totiž nenapadá
![]()
A není to jen proto, že máš nový byt a jsi tam čerstvě a oni ho chtěj tzv. „kamarádsky zkolaudovat“?
. Je logický, ze pokud bydlí u rodičů, nemají soukromí, kdežto ve vlastním bytě je to něco jiného;). Rozmysli si, koho chceš domů pouštět a koho ne. Já zásadně nějaký lidi domů nepouštím a scházím se s nima jen venku.
Podle mě je to neslušné, zvát se bez ohlášení k někomu na návštěvu. Pro jde mi to jako nerespektování druhé osoby, jejího času atd.
Záleží kdo aproč a jestli mě také zve. Časem to leze do peněz, do soukromí, musí se víc uklízet. Pokud člověka ráda vidíš, řekni at počká dole, že se jen oblečeš a skočíte na kafe/drink/ jidlo. Pak poznáš, jestli přišli za tebou nebo se najíst, zabít levně čas, poválet se na gauči. Nelhala bych, prostě u mě se mi to nehodí, půjdeme ven nebo k nim.
Nezlob se, uvidíme se jindy. Jednu návštěvu tu už mám, takže se mi to nehodí. Příště dej vědět dřív, ať se můžeme společně domluvit.
@Janli píše:
Tak řekni - Sorry, teď toho mám moc, dám tě do pořadníku a ozvu se ti….
Něco podobného taky používám.
Od doby, co žijeme v zahraničí, se objevilo spousta “přátel” bažících po výletu s bezplatným ubytováním. Na ty, co mám ráda, používám s úsměvem, že je zařadím na seznam samozvaných návštěv; na ty úplně mimo (bývalý kolega, se kterým jsme se max potkali u kávovaru
) natvrdo, že ho rádi uvidíme na kávičce, ale ubytování neposkytujem. ![]()
Anonym - nechci mít s profilem spojené bydlení v zahraničí
@Anonymní píše:
Něco podobného taky používám.Od doby, co žijeme v zahraničí, se objevilo spousta “přátel” bažících po výletu s bezplatným ubytováním. Na ty, co mám ráda, používám s úsměvem, že je zařadím na seznam samozvaných návštěv; na ty úplně mimo (bývalý kolega, se kterým jsme se max potkali u kávovaru
) natvrdo, že ho rádi uvidíme na kávičce, ale ubytování neposkytujem.
Hele teď už asi chápu, proč kamarád hned reagoval na plánovanou návštěvu u něj v zahraničí v rámci výletu po evropě tím, že u něj ale nejde bydlet.
Ani mě to nenapadlo, že bychom se k němu při tom nasáčkovali, tak mě překvapila jeho reakce. Ale jestli mu volají různí kamarádi a známí s tím, že by využili „hotel“ zdarma, tak bych jeho reakci pochopil ![]()
@Anonymní píše:
Něco podobného taky používám.Od doby, co žijeme v zahraničí, se objevilo spousta “přátel” bažících po výletu s bezplatným ubytováním. Na ty, co mám ráda, používám s úsměvem, že je zařadím na seznam samozvaných návštěv; na ty úplně mimo (bývalý kolega, se kterým jsme se max potkali u kávovaru
) natvrdo, že ho rádi uvidíme na kávičce, ale ubytování neposkytujem.
To čtu už po kolikáté, jak se začnou ozývat lidi, že by chtěli zadarmo v zahraničí ubytovat a nejlépe i s programem
mě by hanba fackovala něco takového chtít ![]()