Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ten kdo nezažil, že nemá dětem co dát na svačinu do školy neví jaké to je. Lidi co závidí, že chudí lidi dostávají od státu podporu jsou magoři. Vy, co můžete dětem koupit drahé boty a super hračky jste šťastní lidi, ale zkuste si jít na úřad žebrat o příspěvek na dítě či bydlení. Žena má menší plat, musí se starat…co by chtěla ženská co je pracuje, má ÚPLNOU rodinu a dva platy od státu? Já jsem naštěstí šťastně vdaná a mám tři děti, máme dva platy a máme se dobře, ale pocházím z neúplné rodiny kdy na tu svačinu občas nebyly peníze a věřte mi, že to nebyl žádný med. Vyrostl ze mě člověk, který nikdy nedopustí, aby to co jsem zažila já zažily mé děti, ale stojím nohama na zemi a neplýtvám penězi za kraviny a šetřím kde se dá pro případ kdyby se život zvrtnul hlavně v oblasti pracovní. Zvednou daně kvůli těmhle rodinám? fajn..na tohle já ráda přispěju!!! je to pro dobrou věc…jen mě ale štvě, že cikán přijde na úřad, má manželku doma, čtyři děti, auto a byt a udělá bububu a má 20t ze socky…a ty hodný nemají nic… ![]()
@roksy25 píše:
Tak dokument jsem nakonec zkoukla a za srdce mě chytl jen ten příběh se třemi dětmi a chlapečkem s aspergerem.. Palec nahoru těm, které tam uvádějí, jak mají několik prací a snaží se, co to jde. A tomu chlapovi jediné bod k dobru, že se ujal dětí, které nejsou jeho, ale jinak si myslím, že by do práce jít mohl, má tam i starší děti, které by se už měli postarat o ty mladší. Více to komentovat nebudu.
Za mě, zálohově placené výživné ničemu nepomůže, naopak se toho bude víc a víc zneužívat. jedinné východisko vidím v tvrdých trestech pro neplatiče a pozor bez ohledu jestli práci mají či ne..Nezaplatí jeden měsíc? Varování. Nezaplatíš druhý měsíc? Jdi si sednout! Pak bych matkám vyplatila zálohu, kterou by frajeři státu z vězení spláceli..Oni by si to pak rozmysleli.
Toto není až tak moc reálné. Že by si měli chodit sednout hned jakmile neplatí. Tak např. pokud má chlap platit 1.000,–Kč na měsíc a neplatí, tak ho zavřu- na kolik myslíš, že vyjde ten jeho pobyt ve vězení? Kdo to zaplatí? On se tam válí, je v teple, má jídlo…navíc těch neplatičů jsou tisíce, kam by jsme je zavřeli? Nové věznice? Když ještě připočteš kolik to stojí ještě na práci lidí jako jsou policisté, státní zástupci, soudci, administrativa - tak to jsou další tisíce. Obávám se, že tudy cesta nepovede…
@lechem píše:
Chlápek, ale pořídit si s kravkou rovnou 4 děti? Mě ten dokument tak nějak úplně za srdce nechytl, jen fňukání, co všechno stát nedělá. Já před řadou samoživitelek nesmekám, vybraly si samy.
Nečetla jsem celou diskuzi, ale na tohle nemůžu nereagovat. NE, samoživitelky nejsou jenom krávy co se rozhodly že budou samy nebo běhaj po sociálkách protože se jim nechce makat. Táta umřel, když mi byl rok, máma opravdu neměla na výběr. Všechno není tak černobílý. Neodsuzujte, je to těžší než se zdá.. ![]()
@Keyllah píše:
Toto není až tak moc reálné. Že by si měli chodit sednout hned jakmile neplatí. Tak např. pokud má chlap platit 1.000,–Kč na měsíc a neplatí, tak ho zavřu- na kolik myslíš, že vyjde ten jeho pobyt ve vězení? Kdo to zaplatí? On se tam válí, je v teple, má jídlo…navíc těch neplatičů jsou tisíce, kam by jsme je zavřeli? Nové věznice? Když ještě připočteš kolik to stojí ještě na práci lidí jako jsou policisté, státní zástupci, soudci, administrativa - tak to jsou další tisíce. Obávám se, že tudy cesta nepovede…
Já myslím, že prví zavření a oni by si rozmysleli, jestli by si chtěli jít sednout nebo ne
Nové věznice by nebyli třeba, myslím, že by stačilo, jen to, když by ho chytli a dali na pár nocí do vazby, na to se totiž spoléhá, že tresty nejsou tvrdé ![]()
Nevite, jestli lze zjistit, jak s eten pan s temi 4. detmi jmenoval?
@lechem píše:
Nesouhlasím s výběrovou podporou samoživitelek a nesamoživitelek na úkor žen vdaných. Jsme si rovni, tak nač finančně zvýhodńovat jednu skupinu.Jak k tomu přijdou úplné rodiny? Právě ty by měl stát podporovat. Právo požádat o úpravu pracovní doby, případně zkrácený úvazek je zakotveno v současné judikatuře.
koukám ,že ty máš hodně zkušeností …no jen ať ti ten optimismus vydrží a snad budeš mít štěstí a nikdy nebudeš muset vymáhat to co je sice v prvním řádu zakotveno ,ale …
@LadyLada píše:
Ty jsi státní úředníček, viď? A ještě velmi politicko-dogmaticky aktivní, což? Pluješ si na tom svém obláčku… jsi stabilně a dobře placen z daní všech poplatníků... Víš co si můžeš například s citovaným právem v současné judikatuře v reálném životě?
vytisknout a doma zarámovat ![]()
@roksy25 @Keyllah
Já myslím, že jak který chlap. Některý by si to po pár dnech ve věznici rychle rozmyslel a začal by platit. Jiný by byl spokojen, že se tam válí v teple.
Já bych nasadila povinné práce. Všichni chlapi neplatiči by museli odmakat veřejně prospěšné práce. Ty co mají příjem strhávat přímo z platu a ty co ho nemají- povině makat na ty veřejně prospěšné práce.
Protože naší rodině peníze z manželova platu a rodičák nestačí, chodím na brigádu do jednoho supermarketu. Když tam hledali zaměstnance, říkala jsem o tom jedné známé samoživitelce už několik let nezaměstnané. A ona na to, že by tam s maturitou nešla, že má od sociálky stejně peněz jako já a bez práce. Podotýkám, že mám vyšší vzdělání než ona.
Co nutí jedny lidi hledat jakoukoli práci a někdo stráví na pracáku několik měsíců hledání práce v oboru atd…
No a když to tak vezmete, jaké jsou i směšné ty částky, které má partner platit.
@Lidym píše:
Protože naší rodině peníze z manželova platu a rodičák nestačí, chodím na brigádu do jednoho supermarketu. Když tam hledali zaměstnance, říkala jsem o tom jedné známé samoživitelce už několik let nezaměstnané. A ona na to, že by tam s maturitou nešla, že má od sociálky stejně peněz jako já a bez práce. Podotýkám, že mám vyšší vzdělání než ona.
Co nutí jedny lidi hledat jakoukoli práci a někdo stráví na pracáku několik měsíců hledání práce v oboru atd…
Příklad toho, proč není třeba každou „chuděrku“ samoživitelku hned litovat a dotovat. K těm neplatičům - rychle hledat nejúčinnější nástroj, který bolí, tedy jak je přinutit platit.
@Lidym píše:
On je trochu rozdíl, když máš muže a jeho pravidelnou výplatu a ty si k tomuto platu muže a rodičáku odskočíš na brigádu, nikoli do trvalého pracovního poměru, který se rovná pravidelnému (jistému) příjmu. Pokud by samoživitelka na základě výdělku z brigády přišla o jistý a pravidelný příjem, tak rozumím tomu, že je to pro ni krok do velké nejistoty ![]()
@lechem píše:
Zklamu, nejsem![]()
Rovnost všem. Řve se tu po zvýhodňování jistých skupin obyvatelstva, ale vesele se v tom má pokračovat u skupin jiných?
Ale z peněz daňových poplatníků živ jsi.
Aha, a tobě děti, které opustí jeden rodič a nefunguje ani jako platič alimentů, přijdou jako zvýhodněná skupina obyvatelstva? To nemyslíš vážně, viď že ne.
@Lidym píše:
jen malý dotaz, v případě, že jsi na rodičáku, jdeš na brigádu, kde jsou děti? Ono být samoživitel, na všechno sám, bez hlídáním, kdo nezažil, není schopen to pochopit. Je rozdíl být v supermarketu na brigádě, jako přivýdělek, než tam být v pracovním poměru, se sobotama a jestli tvoje známá nemá hlídání tak je jasný, že radši zůstane na dávkách.
Pro mě byl ten dokument smutným důkazem toho, že stát se stará je o jisté „znevýhodněné“ skupiny, ale na samoživitelky či samoživitele, kteří se mu starají o budoucí daňové poplatníky, zvysoka kašle. A teď nemluvím o dávkách. Není tu pořádný systém jeslí či podobných zařízeních pro péči o děti do 2 let, a možnost vymáhání alimentů je tristní. Druhý neplatící rodič se tomu prvnímu pouze vysmívá a neděje se nic. Vsadila bych se, že většina samotných rodičů, kteřá by měla možnost hlídání pro dítě, by velmi rádo šlo do práce. Do toho vymahatelnost alimentů a nějaká daňová úleva pro firmy zaměstnávající lidi na rodičáku, a počet rodin s jednim rodičem na pokraji chudoby by znatelně klesl.
@LadyLada píše:
On je trochu rozdíl, když máš muže a jeho pravidelnou výplatu a ty si k tomuto platu muže a rodičáku odskočíš na brigádu, nikoli do trvalého pracovního poměru, který se rovná pravidelnému (jistému) příjmu. Pokud by samoživitelka na základě výdělku z brigády přišla o jistý a pravidelný příjem, tak rozumím tomu, že je to pro ni krok do velké nejistoty
Já jsem nemyslela brigádu, ale hlavní pracovní poměr. To má být na dávkách než jí dítě dospěje? Malý chodí do školy.