Šátkování - tipy a zkušenosti

• Fotoalbum (115)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
17472
25.2.14 13:57

Mám kulatá záda a v šátku jsem nikdy nebyla..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5883
25.2.14 14:14

Mojí nejstarší dceři bude 9 let a záda má v normě. Zbytek dětí taky. Nošeni byli velmi intenzivně.
Nevíme, ja přesně dotyčná holčička vypadá ani jakou má diagnózu. Těžko soudit, jak by se vyvíjela bez nošení. U českých rehabilitačních sester nebo doktorů mě spíš překvapí pozitivní hodnocení šátkování, tenhle postoj je běžný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
25.2.14 14:17

Proto se ptám, jestli má někdo stejnou zkušenost. Protože to může být jenom shoda okolností, že zrovna tahle shrbená holčička byla náhodou i šátkovaná. Většinou ale dám na lékařskou radu, takže mě doktorka trochu nahlodala :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
25.2.14 14:24
@Terem kdyby to bylo paušální odmítnutí šátkování, tak bych z toho asi vědu nedělala. Tahle doktorka mě spíš překvapila tou osobní zkušeností. Každopádně díky za uklidnění… já zas nešátkuju tak intenzivně, takže i kdyby na tom něco bylo, asi by se mi nepodařilo mu ty záda „zkazit“ :-D Díky :srdce:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15189
25.2.14 14:40

Faya, můžu ti napsat, že za pár let pozorování jsem došla k závěru, že co doktor, to názor. Ptala jsem se leckoho a vždy zálěží, čím je kdo ovlivněn. Jedna rehabilitační tvrdila, že dítě jedině v kolíbce, má pediatrička proti šátkování nic nemá, na gyndě jdou do vrtule když mě vidí s přivázaným dítětem - prý to ničí záda. Já zas nechápu ty ženy, co s dítětem na ruce vaří - to bych nedala. vsadím svý boty, že si tím svý záda ničí mnohem víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
25.2.14 17:45

Nošní oba, starší u ortopeda byla nic závadného neshledal. Já chodím shrbená, v šátku jnošená nikdy nebyla. Ale je to fuk, to nední žádná relevantní informace. dělat takovoudle anketu v diskuzi nosících mamin nemá žádnou výpovědní hodnotu. Jak je tomu ve tečnosti si říct netroufám, žádné relevantní studie neexistujou, snad jen pár zpětných analýz na malém vzroku, ty žádné odchylky u nošených nenašly.
Nošení je praktický, mě i miminu vyhovovalo. Dítě nemá jen fyzickou schránku, ale i psychické potřeby. Takže jsem nosila i za cenu toho, že to teoreticky může mít negativní dopad na jeho páteř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
320
25.2.14 19:30

Zdravím všechny šátkující maminky.
Mám takový nepříjemný problém, snad mi pomůžete. Syn má 2 a půl měsíce, velmi intenzivně blinká a je i hodně citlivý (dráždivý?). Nenosíme ho moc v klubíčku, protože blije jak Alík, a ani to moc nemá rád. V šátku má rád kolébku, vertikál nesnáší. Ale poslední dobou mi v šátku nechce být. Dala jsem ho do kolébky, a jak jsem utáhla, utahuju dost, protože mu to musí držet hlavičku, začal se napínat, jelikož se napíná, tak začne blinkat. Vyblil i to co nevypil, pak dostal hysterickej záchvat a pokračoval i když jsem ho vyndala. Já bych ho moc ráda nosila, protože jinak je nosící a musí být celý den u mně, ani by mi to nevadilo, kdyby byl v šátku a já bych mohla něco dělat. Nemáte nějaké zkušenosti jak na něho? Já jsem z toho nešťastná a zuřivá zároveň :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
25.2.14 20:21

@Lama Lama Tak v diskusi, kde nikdo nešátkuje, bych s takovou anketou nepochodila už vůbec, ale jsem ráda za názor. Taky si myslím, že je důležité, aby to vyhovovalo mamině a mimču, tak jsem ráda, že jsme na stejné vlně ;)

@AnkaF Začala jsem šátkovat nedávno, ale v jednom návodu na youtube jsem zaznamenala, že děti s refluxem se prý nemají dávat do šátku v poloze kolíbka. Říkala to tam nějaká instruktorka vázání šátků. Asi jim to tlačí na žaludek nebo tak něco… myslím, že to bylo v tomhle filmíku http://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1454
25.2.14 20:25

@Faya Já myslím že nic se nemá přehánět a to je ideální přístup… Každopádně kočárky jistě nefungují odjakživa a neumím si představit že by dříve nějaká matka položila dítě a nechala ho celý den ležet, stejně jako opice opičátko nepoloží někde do listí… Nošení mi příjde naprosto přirozené… A určitě bude spousta velmi vzrušených názorů pro i proti nošení. Zdraví rozum a intuice je v tomto asi nejschůdnější cesta řekla bych ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15189
25.2.14 21:59

Faya, ano, to s refluxem je pravda. Mě dcera spíš jen ublinkávala než že by házela šavle, ale uteklo jí to vždy když jsem jí dotahovala ve vertikálu. To byl také důvod, proč jsem pořídila druhý šátek. :jazyk: pořád jsem prala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7199
25.2.14 22:09

@AnkaF syn měl reflux a prostě jsem nosit nemohla. Pro refluxové děti je ideální kočárek a poloha mírně na boku aby se nezadusily zvratky.

Není tam rada jak na něj - prostě nebudeš moc nosit protože tohle se nedá „odstranit“ ale leda počkat až s toho syn vyroste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
agy
15466
26.2.14 10:18

@Faya tady v článku se píše o studii http://www.nosenideti.cz/clanek.php?…
cituji:
Evelin Kirkilionis se rozhodla provést studii, do které zahrnula bezmála 200 nošených dětí, které pozorovala zhruba do věku nástupu do první třídy. Tato studie neprokázala žádnou souvislost mezi poškozením páteře a nošením ve vertikální pozici v raném období při srovnání s obdobnými výzkumy u nenošených dětí. Mezi 196 dětmi zahrnutými do dotazníkového šetření byla většina nošena 1- 2,5 hodiny denně, ale skoro 40 dětí trávilo nošením více než čtyři hodiny denně, některé dokonce šest i deset hodin. Tato skupina dětí je zvláště zajímavá, protože ani u ní se neprojevil žádný vztah mezi nošením a poškozením páteře.

Každý ale nosí jinak často, ne každý má navázáno správně, najdou se i šátkařky, co nosí čelem vpřed, pro někoho je nošení v šátku a nošení v klokance - visítku to samé. Takže si stejně jako Lama myslím, že studie, z které se dá udělat závěr se najde těžko :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3339
26.2.14 14:19

@AnkaF ahoj, přesně to samé jsem měla se synkem, jak přes kopírák. Jediná šance byla počkat. Kolem 3m jsem zkusila manduku, tam blinkal jen malinko, nevzpínal se a na rozdíl od šátku mu v ní nevadil ten vertikál. Nevím proč, vysvětlit to nedokážu. Takže nás zachránila manduka :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
320
27.2.14 00:10

Ach jo, jsem z toho nešťastná, ale co se dá dělat. A kdy se to blití zlepšilo? Už aby to bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
27.2.14 10:16

@agy To je zajímavá studie, ten vzorek je podle mě celkem dostačující. Kdyby to mělo mít špatné následky, tak se to projeví i na tom malém vzorku…
no náhodou jsem se na to včera zeptala i u dětské doktorky, ta zase měla úplně odlišný názor než ta na rehabilitaci, že ty záda naopak musí být co nejvíc do klubíčka… takže opravdu co doktor, to názor. Hlavně mi ale teda kladla na srdce, abych si zaplatila šátkovací kurz. Jsem z vesnice a do města se moc nedostanu natož abych se ještě pídila po kurzech šátkování, jestli tady v tom zapadákově vůbec něco takového je :-D Takže snad mi stačí zdravý rozum, že mě to naučila kamarádka, která šátkuje 3 roky a že jsem se podívala snad na všechny návody na youtube… a zbytek je podle mě hlavně o cviku a odhodlání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Manduca

• (5) + 34 recenzí

Nosítko

• (4.7) + 15 recenzí