Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@warita píše:
Nepochopeno se muze citit, myslim, ze to je v tomto veku vcelku normalni jev.Mne by nenapadlo ani v tezke nocni mure se v 15 tahat s nejakym chlapem a kdybych to nakrasne delala a mama se to dohmatla, tak byl doma takovy vylagos, jako uz davno ne. A ano, mela bych zaracha. Nedovedu si predstavit, ze by mi mama nakazala po skole prijit rovnou domu a ja bych misto toho sla nekam s nim a prisla domu buh vi kdy.
Pokud to nejake dite dela, ze pres vyslovny zakaz rodicu si dela co chce v 15, tak podle mne rodice selhali ve vychove, nebo dite je neobvykle problematicke. Normalni reakce 15lete holky na zakazanou lasku je trucovat a brecet do polstare, ne na truc rodicum s nim spat a zdrhat z domu.
S posledním odstavcem fakt nesouhlasím. Možná některé dítě začne brečet do polštáře a smíří se s tím, že má se svojí láskou utrum, jiné natruc uteče nebo (nejpravděpodobněji) se s klukem bude stýkat potají. Nemyslím si, že tohle je věc výchovy, možná konkrétní osobností a charakterem.
Jako taky jsem se od patnácti netahala s klukama, ale nedělám si iluze, že automaticky to tak budou mít i mé děti
@axelina píše: …noo…rekla bych že mohlo byt huř… rikas sama že holka je bezproblemová, zda se že i vyrovnana, vše si naplanovala zařídila…dejme tomu že mentálně je na 18…v tomto věku holky dříve deti měly bežně… dalsí plus je že přítelovi je už 28, VS a pracuje! takže taky asi neni uplně nezodpovědný…stat se samozřejmě muže všechno..na tu hruzu bych řekla že ta situace neni až tak kriticka. Tak se s tim začni smiřovat a začni se těšit na roli babičkysnad Ti teda neni třeba 36…
![]()
Jasně, skoro třicátník zbouchne 16 letou žábu, pohoda. Lehce hebefilní úchyl, ale alespoň pracuje
No, někdo má laťku hodně nízko ![]()
@SAJ píše:Ženy jeho věku o něj nestojí, tak musí nabalovat holčičky
Našemu děcku bude sedmnáct na konci září. Je taky ve druháku…Ne, že bych mězi vrstevnicemi neměla takhle mladé mámy, před třiceti lety to bylo obvyklé… A ne všechny si tím zkazily život. Takže sice noční můra, ale co už, stalo se…
Za sebe musím říct, že na celém tomhle nadělení mě nejvíc děsí ten třicátník, který si začne s patnáctkou - a rovnou se vším všudy, soudě podle té antikoncepce…To se mi fakt líbí nejmíň, protože sorry, ale co je to za dospěláka, který cílí ma malé holčičky?
@Jedna babička píše:
@Russet projektujes do posuzovane situace to sve odzite. Tys poslechla mamku protoze… Nicmene to nemusi byt pravidlem ze poslechne jinde v 15ti dite sve rodice. Zvlaste dnes kdyz jsou deti vychovavane od nejutlejsiho veku jinak snazime se o jejich samostatnost aby mely lokty aby si dokazaly sve nazory.
Ja svého syna k poslušnosti vedu. I lidi kolem mě se snaží, aby je děti poslouchaly. I ve věku 15+ Co je na tom špatně?
@Russet píše:
Ja svého syna k poslušnosti vedu. I lidi kolem mě se snaží, aby je děti poslouchaly. I ve věku 15+ Co je na tom špatně?
Tak ono vést děti k poslušnosti a řídit jim život například tím, že 15,16ti leté slečně zákážu antiko je rozdíl. To nemá s poslušností, vychováním ani úctou k rodiči nebo k jiným dospělým co dělat.
@Russet Pisu nekde ze je to spatne? Nepisu. Pokud Ti to funguje bud rada. A ano lidi kolem Tebe se snazi aby deti poslouchaly. Ale nekdy se proste mohou snazit sebevic a stejne se mladoch zasekne a jede si svou lajnu. A znovu rikam cim vice budu zakazovat prikazovat narizovat tim vice se mi bude me decko vzdalovat a bude hledat pochopeni jinde.
@truelly Že je plno studentů, co neprojde státní maturitou je pravda, ale, to ještě neznamená, že jí neudělá dcera zakladatelky. Možná právě naopak, bude mit malé dítě, které pro ní bude velkou motivací zdárně dostudovat. Já jí dělal v roce 2010 a z ročníku jsme měli 4 IVP, neudělal jí jeden, protože se na to vykašlal. Myslel si, že když hraje hokej, že školu nepotřebuje, to ale není o tom, jestli má někdo IVP nebo ne. Když se na to vykašle, nepomůže ani to, kdyby byl ve škole 12 hodin denně. A nevím, jak je to dnes a na jiných školách, ale tenkrát na naší škole, pokud nebyla dle učitelů velká šance, že student uspěje, k maturitě připuštěn ani nebyl. Tenkrát státní maturity začínaly a bylo v zájmu školy, aby jí úspěšně udělalo co nejvíce studentů. Pak měla škola lepší jméno a byl zájem mezi žáky o studium na této škole. Takže všechno je jen o tom jak se k tomu mladý rodič postaví, předem bych nedělal žádné závěry, tím spíš, když slečnu neznáme. Teď je nejdůležitější, aby cítila oporu rodiny a měla klid na to mimčo donosit, než sýčkovat, že za dva roky neudělá státní maturitu. A i kdyby jí to nevyšlo, má pokusů více a halt půjde v září no, svět se nezboří.
@Russet píše:
Já bych taky neměla šanci tak starého chlapa poznat. Všechny moje lásky se točily kolem spolužáků
Ne? Trenér v kroužku, učitel po škole… Já takového trenéra znala, naštěstí pro mě byl ženatý a když mi navrhl společně strávené hezké chvilky, odmítla jsem ho právě pro to. A ne kvůli tomu, že mu bylo o 15 víc. Teď zodpovědně můžu říct, že kdyby byl single, možná bych na tom byla jako zakladatelčina dcera. Teď samozřejmě vidím, jak nedospělá (hlavně psychicky) jsem byla.
@TrueIsFalse píše: Ženy jeho věku o něj nestojí, tak musí nabalovat holčičky
Ne nutně, navíc v 16 to už není po fyzické stránce holčička. Třeba mu to dělá dobře…
@Modesta Tak ještě cca v 18 letech byl pro ně akceptovatelný kluk max kolem 21…ty kolem 30 jsem měla zafixované už téměř jako důchodce ![]()
@Monchichik píše:
@Modesta Tak ještě cca v 18 letech byl pro ně akceptovatelný kluk max kolem 21…ty kolem 30 jsem měla zafixované už téměř jako důchodce
Hele co ti budu povídat, byl to fakt fešák s pekáčem buchet
a tím, že trénoval hlavně mě, jsme měli k sobě fyzicky blízko.
@Modesta píše:
Ne? Trenér v kroužku, učitel po škole… Já takového trenéra znala, naštěstí pro mě byl ženatý a když mi navrhl společně strávené hezké chvilky, odmítla jsem ho právě pro to. A ne kvůli tomu, že mu bylo o 15 víc. Teď zodpovědně můžu říct, že kdyby byl single, možná bych na tom byla jako zakladatelčina dcera. Teď samozřejmě vidím, jak nedospělá (hlavně psychicky) jsem byla.
Já chodila na piáno k učitelce a až na tři profesory ženské osazenstvo. Když jsem chodila na zpěv jako čtvrťačka, možná jsem trošku víc měla ráda našeho učitele, ale jako tátu (naši byli rozvedeni od mých 3). Naštěstí to nebyl Kulínský. Pak si pamatuju učitele v tanečních, ten se zakoukal do mladé holky, ale to byl takový slizounek. Prostě jsem nebyla na „starý“. Ale naivní jsem byla i tak, ale nejspíš jsem se opravdu chovala jako děťátko, takže jsem pro ně nebyla „atraktivní“.
@Katchulina píše:
Tak ono vést děti k poslušnosti a řídit jim život například tím, že 15,16ti leté slečně zákážu antiko je rozdíl. To nemá s poslušností, vychováním ani úctou k rodiči nebo k jiným dospělým co dělat.
Tak zakladatelka ji přímo vnutila a dcera ji stejně nebrala. Mně ji třeba máma nenutila, sama ji brala, ale asi nebyla tak praštěná, aby mě od patnácti nechala brát hormony. Navíc, HA není samospásná. Stačí zapomenout pár pilulek a je to. Já bych zodpovědnost směřovala na toho staršího partnera. Když už k nim lezl na obídky, měl dostat instrukce, co si rodiče rozhodně nepřejí. On jako dospělý a zodpovědný se tím měl řídit. Ale asi je to taky pěkný ňouma, když to neukočíroval.
@Monchichik píše:
@Modesta Tak to se divím, že si odolala
Jednoduše - jednak jeho manželka byla těhotná a druhak můj táta byl největší kurevnik ve městě. V té době jsem vůbec nemyslela na to, že by mě trenér ošustil a pak opustil, ale představila jsem si, že spolu budeme. A představa, že udělám něco podobného těhotné ženě, když jsem byla často svědkem toho, co to udělalo s mámou…
Ale na rovinu říkám, že kdyby byl svobodný, byl by určitě můj první.