Šicí klub
- Otevřená skupina
Pro začátečníky i pokročilé, pro všechny, co si chtějí vyměnovat rady, tipy, střihy... A vůbec všechno kolem šití.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (4423)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Etcetera78 píše:
Ach, ja chci tenhle s kytickama![]()
http://www.sicistroje-shop.cz/janome-920
mno a ted se jdu snazit porozumet vsem tem vychytavkam, co ktery model umi, ja toho nejvic nasila na starem slapacim a ehm ten byl o necem trochu jinem asi..
ja mam Janome 415 a je výbornej, a hl.k tomu návod, kterýmu rozumím (narozdíl od jiných návodů jiných výrobků)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám 30let starou VERITASKU, ale je skvělá! Holky kolik teď stojí nový stroj? Vůbec nemám představu…
- Citovat
- Upravit
Tak já mám 15let starou Singrovku, jen nevýhoda, že nemá lemovačku, ale jen cik.cak .-(
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobré ráno, tak jsem vás přečetla a asi si stáhnu od mamky stroj, co mi pořád nabízí. Je sice staletej, ale pro začátek by to třeba mohlo stačit a na půdě u okna je místa dost!!! ![]()
Myslím, že je dobrý nápad, dát všechny ty odkazy někam na první stránku. Pro přehlednost ![]()
Jo a jinak už jsem taky nešila možná od základky a budu tápat snad úplně ve všem… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nevím, jestli to tu patří, ale zrovna včera jsem dělala čistku v látkách-Eli odrostla dětským motivům, tak jsem je nafotila a hodila na MMB, http://www.mimibazar.cz/bazar.php?… možná teď před létem se budou hodit na různé šatinky, či zástěrky do školky nebo jen na polštářky či jiné tvoření. Koukněte. Já začala šít kdysi před 24.lety, kdy jsem měla syna malého-byly to hrací kalhoty, kraťasky, pak když byli kluci větší bermudy, v době, kdy se shánělo, tak i zimní bundy, oteplováky, šusťáky atd. Dnes se věnuji hodně patchworku-nebojte mnohé není ani tak složité, jak to vypadá-je to hodně o fíglech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
asha píše:Brontik píše:Diky! A prosimte ty cisla… Ja tu mam nejaky u stroje ty jehly, je tam 3.HAX1 14. To je to posledni cislo ta 14? Nasla jsem, ze je na stredni a tezky latky. Ale jak pak funguje to cislovani?asha píše:kocunka píše:No ja tu v tom pekne tapu, navic nesnasim cteni navodu
holky,až mi dorazí stroj,vysvětlíte mi prosím někdo jako malýmu dítěti co a jak?![]()
Jen rozeznat ty patky… a to jsem postrehla, ze jsou i ruzny jehly. Zatim jsem u popisu stroje
Jak to myslíš?
A jinak zdravím
Pokud máš šicí stroj pro domácnost, tak kupuješ jehly do těchto strojů (myslím, že na typu až tak nezáleží, jeslti se nepletu, tak jsou universální) a rozlišuješ jenom to, na co je budeš používat.
Jestli klasicky na tkaninu (běžná látka, nečastěji plátnová vazba), na pleteninu (tj. na úplety) - ty mají (měly by mít) kulatou špičku; na riflovinu (tuším, že jsou tvrdší (?), či na kůži (ty by měly mít tu špičku trojhrannou).
Pak se ještě rozlišuje tloušťka jehly, s tím, že čím jemnější materiál, tím jemnější jehla (nižší číslo) by měla být použita.
No a zároveň s tím by měla jít i síla nitě… Platí obdobně jako pro jehly, čím jemnější materiál, tím tenší nit.
Tolik teorie.
V praxi se přiznám, že nejčasteji používám jehly č. 80 na skoro vše a nitě klasický, ty co jsou k dostání v běžných obchodech.![]()
![]()
v současné době mají všechny domácí šicí stroje systém jehel 130/705H- to je standart( akorát Singer používá pro jehly jiný rozměr) ale všichni ostatní výrobci mají tento systém , tedy stejnou velikost dříku a pasují do všech strojů. U jehel, které jsou dodávány od výrobců do stroje, jako startovací balíček, většinou to jsou zbnačky Organ, nebo Schmetz se objevuje označení HAx1( nebo 15×1)- je to ale to samé, 130/705H, a pak je za tím následující číslo, a to je síla jehly- tedy síla špičky, podle toho co chceme šít, české číslování je 60,70,80,90,100,110,120,130 od nejslabší po nejsilnější, v anglických mírách je to od 10 do 20 , převod je 10/70, 12/80, 14/90, 16/100 atd.
pak se za číslem objevuje ještě označení na jaký materiál jsou použitelné, pro domácnost se většinou označuje typem látky, takže Standart, Jeans, Stretch, jersey, Kůže/Leder a pod, u zahraničkých je někdy označeno typem špičky, SES- lehce kulovitá, SUK- středně kulovitá, LR- řezná oválná pravá, S- lopatkovitá a pod., ale toto označení je spíše na jehlách pro průmysl.
U každého stroje by měl být návod, a tam je vždy i tabulka doporučných jehel a nití k šitému materiálu, nejlépe je řídit se tou tabulkou.
Pro základní šití je dobré mít doma nějaké standartní jehly, síla 80,90, pak riflovou jehlu- jeans 100, a nějaké na streč-75 nebo 90. a pro ozdobné šití dvojjehlu- dělají se v různých sílách, to podle materiálu a rozpich od 1,8 do 6mm( pozor, standartní stroje mají šířku stehu max. 5mm, takže tam použít dvojehlu jen do 4 mm, ty široké 6mm používat jen u strojů s horizontálním chapačem, které mají rozpich 7mm).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vycpávání hraček
Čím vycpáváte? Já vatelínem, ale občas mi to připadá hrbolaté, hlavně když je hračka z tenčího materiálu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
chuanitka píše: Čím vycpáváte? Já vatelínem, ale občas mi to připadá hrbolaté, hlavně když je hračka z tenčího materiálu
naplni z ikeackych polstaru..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj!
teda tady se to rozjelo
To jsem fakt rada, uvazovala jsem o klubu uz dlouho, ale chybel impuls ![]()
Holky teda vy mi davate! Tady se da taky udelat fotoalbum, ale vy to chcete nejaky promakanejsi, co? V ty skupine se da udelat stranka jen s odkazy? Jestli ne, tak jenom kvuli fotkam je to spis moc prace navic ![]()
Ja navrhuju dat tomu tady tyden, a kdyz to furt pojede timhle tempem, tak udelame skupinu, protoze je mozny, ze po par dnech nadseni opadne a zbyde nas tu par…co vy na to?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
steeve píše:asha píše:v současné době mají všechny domácí šicí stroje systém jehel 130/705H- to je standart( akorát Singer používá pro jehly jiný rozměr) ale všichni ostatní výrobci mají tento systém , tedy stejnou velikost dříku a pasují do všech strojů. U jehel, které jsou dodávány od výrobců do stroje, jako startovací balíček, většinou to jsou zbnačky Organ, nebo Schmetz se objevuje označení HAx1( nebo 15×1)- je to ale to samé, 130/705H, a pak je za tím následující číslo, a to je síla jehly- tedy síla špičky, podle toho co chceme šít, české číslování je 60,70,80,90,100,110,120,130 od nejslabší po nejsilnější, v anglických mírách je to od 10 do 20 , převod je 10/70, 12/80, 14/90, 16/100 atd.Brontik píše:Diky! A prosimte ty cisla… Ja tu mam nejaky u stroje ty jehly, je tam 3.HAX1 14. To je to posledni cislo ta 14? Nasla jsem, ze je na stredni a tezky latky. Ale jak pak funguje to cislovani?asha píše:kocunka píše:No ja tu v tom pekne tapu, navic nesnasim cteni navodu
holky,až mi dorazí stroj,vysvětlíte mi prosím někdo jako malýmu dítěti co a jak?![]()
Jen rozeznat ty patky… a to jsem postrehla, ze jsou i ruzny jehly. Zatim jsem u popisu stroje
Jak to myslíš?
A jinak zdravím
Pokud máš šicí stroj pro domácnost, tak kupuješ jehly do těchto strojů (myslím, že na typu až tak nezáleží, jeslti se nepletu, tak jsou universální) a rozlišuješ jenom to, na co je budeš používat.
Jestli klasicky na tkaninu (běžná látka, nečastěji plátnová vazba), na pleteninu (tj. na úplety) - ty mají (měly by mít) kulatou špičku; na riflovinu (tuším, že jsou tvrdší (?), či na kůži (ty by měly mít tu špičku trojhrannou).
Pak se ještě rozlišuje tloušťka jehly, s tím, že čím jemnější materiál, tím jemnější jehla (nižší číslo) by měla být použita.
No a zároveň s tím by měla jít i síla nitě… Platí obdobně jako pro jehly, čím jemnější materiál, tím tenší nit.
Tolik teorie.
V praxi se přiznám, že nejčasteji používám jehly č. 80 na skoro vše a nitě klasický, ty co jsou k dostání v běžných obchodech.![]()
![]()
pak se za číslem objevuje ještě označení na jaký materiál jsou použitelné, pro domácnost se většinou označuje typem látky, takže Standart, Jeans, Stretch, jersey, Kůže/Leder a pod, u zahraničkých je někdy označeno typem špičky, SES- lehce kulovitá, SUK- středně kulovitá, LR- řezná oválná pravá, S- lopatkovitá a pod., ale toto označení je spíše na jehlách pro průmysl.
U každého stroje by měl být návod, a tam je vždy i tabulka doporučných jehel a nití k šitému materiálu, nejlépe je řídit se tou tabulkou.
Pro základní šití je dobré mít doma nějaké standartní jehly, síla 80,90, pak riflovou jehlu- jeans 100, a nějaké na streč-75 nebo 90. a pro ozdobné šití dvojjehlu- dělají se v různých sílách, to podle materiálu a rozpich od 1,8 do 6mm( pozor, standartní stroje mají šířku stehu max. 5mm, takže tam použít dvojehlu jen do 4 mm, ty široké 6mm používat jen u strojů s horizontálním chapačem, které mají rozpich 7mm).
Teeda ja koukam, tak nejen autosedacky
Jdu to prostudovat, diky!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jeste dotaz k jehlam…kdyz mam v tabulce navodu jehlu 90 vhodnou i na riflovinu, fakt to staci? Mam tam jehly do 100 pro quilting, pro denim je tam 90… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
teda koukam, ze ta jehloveda je nejaka komplikovana
ja to nikdy neresila.. mam doma 3 druhy jehel - stretch, jeans a standard. nikdy jsem ani jinou nepotrebovala..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
asha píše:
A jeste dotaz k jehlam…kdyz mam v tabulce navodu jehlu 90 vhodnou i na riflovinu, fakt to staci? Mam tam jehly do 100 pro quilting, pro denim je tam 90…
fakt staci.. ja tim prosivala nositko mei tai - u toho bylo v nekterych mistech i 7-9 vrstev pevne latky a u dzin 6 vrstev dzinoviny a nikdy nebyl problem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
fram píše:
teda koukam, ze ta jehloveda je nejaka komplikovanaja to nikdy neresila.. mam doma 3 druhy jehel - stretch, jeans a standard. nikdy jsem ani jinou nepotrebovala..
Hmm ja jsem jen zvedava, jestli mi pani v galanterce bude rozumet, az to na ni vybalim ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- Beatka18 , 30.3.26 11:32
- dubjanka , 2.9.25 13:32
- Violass1 , 26.8.25 14:48
- Raddkaaa , 3.4.25 16:23
- Tydyna , 4.10.24 01:07
- Teerca1 , 16.9.24 21:53
- Julie93 , 29.4.24 06:22
- novinarka , 18.1.24 13:44
- Katciicek , 15.1.24 20:18
- pomněnka_m , 6.1.24 12:31
- Terrca , 5.1.24 17:18
- Winter garden , 5.1.24 14:16
- sebel , 5.1.24 11:10
- HankaHK , 4.1.24 20:04
- Bubu34 , 4.1.24 17:43
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- 101Marky
- ajaxis
- Amber03
- ANEBjája
- Angelak
- archer93
- Aroušek
- asha
- Aspera
- Baga023
- Barbulka
- BarunkaK
- Broučkovka
- Bubu34
- Capelucita
- chaarleene
- Chocolate
- claireg
- Cuddy
- Dencca
- E-Leena
- eginka
- eLena F
- Eli-No
- Elibau
- Elinečkaaa
- Emilie
- es-myska
- Etcetera78
- etny
- Evapka
- Evča Ef
- Evca333
- Evelina31
- Evelinie
- Eviiii
- evinax
- ewulebambule
- Famice
- Francoa
- GabuleP
- girlie sage
- hmvpapir
- horakyne
- ish
- ivetka79
- ivonne2
- ivus5
- ivuska.h
- JanaK88
- janakol05
- Janica22
- jankee
- jannie.23
- jasska
- Jitu2
- jolinarcz
- kacenka.malinka
- kiah
- klucibrcinka26
- krákora
- KvetinkaS
- lady11111
- lenous
- Lenulka31
- Lolinka_79
- Lulycka
- MarkyMM
- marrceela
- martina.se
- mawasek
- Medova
- miaPRG
- Monous007
- nespres
- nodysek
- Obludka
- optimistka85
- palošek
- peta90
- petronia
- pomněnka_m
- popletko
- pralalinka
- Skrivankovo13
- Sufik
- suik
- Teerca1
- terokac
- Tilia
- Týnuše1980
- Valentinka241
- vevpra
- vlak7
- winyanka
- xmobilka
- Ynka_18
- Yvon-ka
- Zorya
- Zuzee87
Nové diskuze
Hemeroid - hrozně se stydim
- 29.4.26 23:34
- Anonymní
- 1
Selhání ledvin u kocky
- 29.4.26 22:55
- Hanča1234
- 4
Zkušenosti s Ovary Care - PCOS
- 29.4.26 22:22
- kudrata_indianka
- 3
Školák s ADHD
- 30.4.26 00:04
- Weia
- 19
Jakou ZŠ zvolit pro syna?
- 29.4.26 22:37
- Anonymní
- 5
Kam v Plzni na hematologické vyšetření?
- 29.4.26 21:23
- 884135
- 2
Da Vinci střední škola - zkušenosti
- 29.4.26 20:43
- Anonymní
- 1
Progesteron Besins 200mg - bolest v...
- 29.4.26 20:36
- Love2ride
- 1
Klebsilia a E. coli v pochvě. Jaká...
- 30.4.26 00:56
- Klávesa289
- 4
Proč nemáte doma bidetovou spršku?
- 29.4.26 23:08
- KalamityJohn
- 38
Nové příspěvky
Miluji svého manžela, i svého milence....
- 30.4.26 03:15
- Anonymní
- 35
Chodí Vaše 7leté dítě samo ven?
- 30.4.26 02:52
- Menton
- 79
Po 20 letech vztahu cítím prázdno. Dá se...
- 30.4.26 02:39
- Anonymní
- 99
Foto: Jizva po císaři po měsíci – je to...
- 30.4.26 02:23
- Yasmina21
- 34
Klebsilia a E. coli v pochvě. Jaká...
- 30.4.26 00:56
- Klávesa289
- 4
Povinný sportovně turistický kurz
- 30.4.26 00:49
- Klávesa289
- 484
Po rekonstrukci se doma necítím „doma“....
- 30.4.26 00:27
- Černá Madonna
- 47
Impulzivita a peníze: Jak řešit a vše...
- 30.4.26 00:14
- Anonymní
- 35
Přijímačky na osmiletá gymnázia 2026
- 30.4.26 00:05
- Irena84
- 752
Školák s ADHD
- 30.4.26 00:04
- Weia
- 19