Šicí stroj - jaký vybrat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25179
13.9.16 08:42

@Nimie Podle mě by ti stačil ten úplně základní nějaké dobré značky - Brother, Veronika, Janome,… Jak píše @budi, podívej se, kde jsou servisy okolo a ideálně koupit tam.
@budi Já si myslím, že na to, že se jí rozpárnul někde kousek lemu trika, by jí mohl stačit entl. Sama jsem to tak dělávala a dělám vlastně doteď. Na to by potřebovala spíš coverlock a to už je vysokej level :mrgreen:.
A kdyby jo chtěla, tak si koupí dvojjehlu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
13.9.16 08:45

@Nimie A solidní jsou i šicí stroje Husquarna, mají ho dvě známe a šije moc pěkně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
13.9.16 11:54
@Pipet píše:
@Nimie Spodní lemy triček na obyč stroji neušiješ. Potřebuješ coverlock…A zbytek zvládne každý :nevim:
Možná ta trička půjdou jen spravit nějakým pružným stehem, ale… je to jen náhražka. Pružným stehem šiju třeba čepice z flísu.
Pak ještě rovný steh a entl-cikcak :D
Nic víc vlastně nepoužívám.
Ale stroj mám nějaký z Tesca :oops:, tak neporadím.

To není pravda, spodní lemy triček se dají naprosto v pohodě šít na normálním rovnostehu. já je tak s úspěchem šiju :-) stačí mít takový stroj, který má výběr pružných stehů.
(PS: stroj z Tesca bych osobně nebrala, vezmou vám ho v servisu?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
13.9.16 11:58

@Aries6
jo, na rozpáraný kousek lemu trička stačí entl… ale taky se dají použít ty pružné stehy, které ty obyčejné stroje mají (pozor, obyčejný stroj pro mně není ten z hyper-super-elektro-tesco-lidlu… to jsou hračky na jedno použití). dvojjehla je taky dobrá, ale může se to trhat a špatně se to navlíká.

ty pružné stehy jsou výborné v tom, že se šijou jednou nití jako normální rovný steh a přitom dělají dvě nebo tři řady vpichů a jsou opravdu hodně pružné.
ten můj stroj má taky tzv. „overlockový steh“, se kterým se dají krásně šít trika, mikiny, tepláky a je to pružné a - světe div se - fakt to velice dobře drží. šila jsem s tím třeba pyžama z bambusového úpletu (ten je opravdu HODNE pružný) a pyžama krásně držely dva roky a ještě jsem je dobře prodala v bazárku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
13.9.16 12:09

@budi Chm, já to asi ještě ani nezkoušela :think: Marně uvažuju. Musím to prubnout :mrgreen:
Stroj mi byl zakoupen babičkou, tak co už. Mám ho přes 8 let a servis ještě nebyl potřeba. Až se pokaká, tak myslím, že za ty prachy ale posloužil, fakt jsem i sama překvapená.
Musím ho zas vytáhnout a ušít dceři závěsy do pokojíku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31802
13.9.16 12:27

8o takových pojmů :lol: :lol: nemáte některá nějaký manuál? :lol: :oops:

Nicméně všem moc děkuju, už je mi to rozhodně mnohem jasnější. Chápu to dobře, že ty šicí stroje umí buď jen rovnosteh nebo jen overlock, tzn. kdybych chtěla obojí (což evidentně nechci?), tak potřebuju oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31802
13.9.16 12:28

Ten steh na tričku jsem myslela třeba takový. To je ten overlock nebo je to něco jiného? Z druhé strany to vypadá jako dvě rovnoběžné čáry

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
13.9.16 13:40

@Nimie
jsou celkem tři druhy šicích strojů, které bys mohla mít doma:

1. rovnosteh - šije rovně, má jednu nit shora v jehle a druhou nit má dole v tom člunku. můžeš pod něj narvat závěs a doprostřed závěsu našít kus látky na ozdobu. můžeš na něm sešívat dvě látky dohromady. můžeš na něm ušít lemy kalhot i triček, když má pružné stehy, tak i pružně. pružné stehy můžou být i tzv. „overlockové stehy“ - a tím pak sešiješ celé tričko tak, že švy jsou pružné.

2. overlock - má 4 nitě (většinou, někdy 5), dvě shora ve dvou jehlách, dvě zespoda v kličkařích. POZOR, dělá jenom švy, jenom sešívá látky k sobě!!! a zároveň při tom látku ořezává. Mrkni na tričko, které máš teď na sobě - na šev na boku uvnitř (NE spodní lem) - to je ono. Takže na tomhle stroji nic nenašiješ na nějakou látku. Sešívá prostě látky k sobě tak, že šev je pevný a pružný.

3. coverlock - nevím kolik má nití :mrgreen: nemám. Dělá JENOM ty pružné lemy, jaks dávala fotku. Pružné spodní lemy tričkek, nebo taky jak bývá třeba na sportovním oblečení, takové ty ploché pružné švy v ramenou apod. Je to krása, ale stroj je drahý. Navíc velice podobné švy zvládne udělat dobrý rovnosteh. Na domácí šití (pokud nešiješ na prodej) myslím coverlock vůbec není potřeba.

a k tvojí otázce - ano, kdybys chtěla rovnosteh i overlock, musíš mít dva stroje.
ALE dobrý rovnosteh ti ten overlock nahradí. není to taková krása, ale pokud nebudeš šít spoustu oblečení pro rodinu, tak ti rovnosteh vystačí.
jediné co, kdybys chtěla šít na rovnostehu pružné materiály, tak si rovnou dokup „kráčející patku“ - to pak šije naprosto parádně a po overlocku ani nevzdechneš :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31802
13.9.16 14:35

@budi aaa, perfektní, děkuju moc! :dance: :dance: tak v tom případě asi jdu hledat servisy a recenze :mrgreen: aspoň už vím CO hledám :hug:

Určitě na tom neplánuju šít tunu oblečení, natož na prodej. Spíš se dost často stane, že se mi rozpáře oblíbené tílko, nebo právě ty kalhoty. Občas by se mi hodilo něco sešít (nášivku apod.), udělat polštář nebo ušít něco pro děti. Prostě jen takováhle zátěž, žádná profi kariéra :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
13.9.16 15:04

@budi Jo, ale i většinou i ten nejzákladnější model jich pár má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
13.9.16 15:05

@budi Pěkně shrnuto. Já šiju na overloku jen se 3 nitěma :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31802
13.9.16 15:43

Teď koukám, že jsou ještě mechanické a elektronické 8o nějaké klady/zápory, doporučení? :mrgreen: :oops: nebo je to jedno, který zvolím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31802
13.9.16 16:31

Zatím mi asi nejlepší příjdou tyhle

http://www.raj-siti.cz/…200/d-69842/
http://www.raj-siti.cz/…507/d-70712/
http://www.raj-siti.cz/…415/d-69092/

A asi se víc přikláním k té Janome (líbí se mi i víc jak vypadá, myslím design :oops:).

Ještě, používáte někdo podobný systém jako je tohle? http://www.raj-siti.cz/…t10/d-71301/

Viděla jsem kdysi žehlícího panáka na košile, ale to byl docela obr a šílené drahý 8o lis se nám nikam nevejde a nejsem si jistá, jestli by mi zjednodušil práci a tohle mi přišlo jako vcelku dobrý nápad. Nebo jsem zas úplně mimo? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
13.9.16 19:52

@Nimie
tak myslím, že na to co píšeš, na to elektronický nepotřebuješ… ten je prostě řízený počítačem a má displej (tzn. taky víc věcí, které se mohou porouchat). doporučila bych osobně mechanický.

Z těch tří cos dala jsou myslím všechny tři výborné stroje co ti vydrží nafurt. Myslím že si s nimi poradí každý servis, jsou to známé a osvědčené značky.
Já mám tu Janomku 415 a je naprosto v pohodě, těžká (=kovová, super), prošije i džíny když je dole zahýbám, kde je víc vrstev. Šiju na ní fakt hodně…
Kdybych si teď mohla vybírat (tu 415 mám od Ježíška, nevybírala jsem), tak bych si asi vzala tu druhou Janomku, je to jen tisíckovka navíc, výdrž bude nejspíš stejná (=nafurt), ale koukám, že má daleko víc stehů… jak se budeš zlepšovat, tak se ti budou hodit.
Ta veronika taky vypadá naprosto v pohodě, má hodně stehů a značka je to dobrá, náhradní díly by neměly být problém.

spíš se prostě zeptej v nejbližším servisu, jaké značky opravují - abys měla jistotu, že v případě poruchy (stane se, můžeš zavinit něco sama) máš kam jít a není to daleko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31802
13.9.16 20:00
@budi píše:
@Nimie
tak myslím, že na to co píšeš, na to elektronický nepotřebuješ… ten je prostě řízený počítačem a má displej (tzn. taky víc věcí, které se mohou porouchat). doporučila bych osobně mechanický.

Z těch tří cos dala jsou myslím všechny tři výborné stroje co ti vydrží nafurt. Myslím že si s nimi poradí každý servis, jsou to známé a osvědčené značky.
Já mám tu Janomku 415 a je naprosto v pohodě, těžká (=kovová, super), prošije i džíny když je dole zahýbám, kde je víc vrstev. Šiju na ní fakt hodně…
Kdybych si teď mohla vybírat (tu 415 mám od Ježíška, nevybírala jsem), tak bych si asi vzala tu druhou Janomku, je to jen tisíckovka navíc, výdrž bude nejspíš stejná (=nafurt), ale koukám, že má daleko víc stehů… jak se budeš zlepšovat, tak se ti budou hodit.
Ta veronika taky vypadá naprosto v pohodě, má hodně stehů a značka je to dobrá, náhradní díly by neměly být problém.

spíš se prostě zeptej v nejbližším servisu, jaké značky opravují - abys měla jistotu, že v případě poruchy (stane se, můžeš zavinit něco sama) máš kam jít a není to daleko.

Já se na ty nejbližší servisy nechci až tolik vázat, protože je více než pravděpodobné, že se v nejbližších pár letech budeme stěhovat :mrgreen: takže to beru podle města a při nejhorším s tím prostě někam dojedu. Ale koukala jsem právě, že třeba tu Janome berou ve spoustě místech, i proto mi to příjde jako jistější volba.

Každopádně díky za názor, jsem ráda, že jsem vybrala něco použitelného :dance: takže s tou 415 máš dobré zkušenosti? Já to asi taky nakonec budu „psát“ Ježíškovi :mrgreen: takže čas na rozmyšlení ještě nějaký mám naštěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný