Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@MeloryNox píše:
Mám doma řemeslníka. VŽDYCKY dá cenu předem. Buď se práce uskuteční nebo ne. Člověk, kterej po opakované žádosti o cenu nabídku nepředloží, není podle mě solidní. A přesně to smrdí přemrštěnou fakturou.
A právě proto mu zakladatelka neměla tu zakázku dávat a měla by po problému.
@P4ja píše:
A právě proto mu zakladatelka neměla tu zakázku dávat a měla by po problému.
Zakladatelka má práci hotovou, ten problém má spíše řemeslník.
@hanka.br. píše:
Zakladatelka má práci hotovou, ten problém má spíše řemeslník.
A nebo se u soudu ukáže, že to bylo jinak a nebo je cena v pořádku.
Vidím to jinak, je její problém, že netrvala na cenové kalkulaci před zahájení, a mohla v pohodě odmítnout. Kdyby jí natáhl po tom, co by jí řekl cenu, práci udělal a fakturu o dost zvýšil bez zeptani, pak ano. Takhle fakt nechápu, že někoho nechám něco dělat bez toho, aniž bych věděla, kolik to cca bude stát. ![]()
@P4ja píše:
Vidím to jinak, je její problém, že netrvala na cenové kalkulaci před zahájení, a mohla v pohodě odmítnout. Kdyby jí natáhl po tom, co by jí řekl cenu, práci udělal a fakturu o dost zvýšil bez zeptani, pak ano. Takhle fakt nechápu, že někoho nechám něco dělat bez toho, aniž bych věděla, kolik to cca bude stát.
To je bez debaty, že se měli domluvit předem, ale když to vezmu selským rozumem - objednám si třeba mytí oken. Vím jak se asi cena pohybuje, vím, kolik oken mám, takže + - si cenu spočítat umím. Známí mi dohodí někoho šikovného, ptám se na cenu - zamluví to, okna umýt potřebuju (moje chyba), situaci podcením. Přijde mi faktura na 30 000 místo na 5, které jsem počítala. A je to hned.
@hanka.br. Říct díky, seženu si někoho jiného je taky hned. Zrovna dneska mně jeden řemeslník volal, jestli se mnou má počítat na podlahu a hrozně se divil, když jsem mu řekla, že ne, když mně ani neposlal kalkulaci. Možná by byl nejlevnější, ale ostatní se obtěžovali a nabídku poslali. Holt za rychlý a neuvážený kup se platí
a všichni víme, jak to chodí. A že nás může natáhnout i člověk s kalkulací předem.
Do supermarketu taky nepůjdu s tím, že se výslednou cenu dozvím až u kasy. To je zase můj selský rozum.
@P4ja píše:
@hanka.br. Říct díky, seženu si někoho jiného je taky hned. Zrovna dneska mně jeden řemeslník volal, jestli se mnou má počítat na podlahu a hrozně se divil, když jsem mu řekla, že ne, když mně ani neposlal kalkulaci. Možná by byl nejlevnější, ale ostatní se obtěžovali a nabídku poslali. Holt za rychlý a neuvážený kup se platía všichni víme, jak to chodí. A že nás může natáhnout i člověk s kalkulací předem.Do supermarketu taky nepůjdu s tím, že se výslednou cenu dozvím až u kasy. To je zase můj selský rozum.
A proto tvrdím, že když má někdo problém tu cenu na požádání sdělit, slyšet to nechce. Chybovaly obě strany.
@P4ja píše:
Kdyby mně někdo tajil cenu a nebyl schopný udělat kalkulaci předem, tak bych si u něj nic nezadala.Spíš mně přijde, že zadali práci a až potom se začali ptát na cenu.
Zakladatelka psala, že mají důkaz (SMS, maily), že od ho od začátku 9 x průběžně pusemne žádali o vypracování cenové nabídky. Pokaždé řekl, že zapomněl.
Zakladatelka udělala chybu v tom, že jí to kvůli znamym bylo blbé a hned na začátku, když se začal vykrucovat se sdělením ceny ho nevyvedla za fligr ven a neřekla, že dokud jasně nestanoví, kolik za to bude chtít, tak v práci nebude pokračovat. To myslím už sama ví, je poučena a pro příště si dá na podobné vykuky pozor.
@hanka.br. píše:
To je bez debaty, že se měli domluvit předem, ale když to vezmu selským rozumem - objednám si třeba mytí oken. Vím jak se asi cena pohybuje, vím, kolik oken mám, takže + - si cenu spočítat umím. Známí mi dohodí někoho šikovného, ptám se na cenu - zamluví to, okna umýt potřebuju (moje chyba), situaci podcením. Přijde mi faktura na 30 000 místo na 5, které jsem počítala. A je to hned.
Ty si hlavně nemáš +- co počítat cenu, protože na tvém názoru vůbec nezáleží. Záleží jen a pouze na nabídce od realizátora.
@TrueIsFalse píše:Oba si smějí počítat cenu. Na názoru zákazníka samozřejmě záleží, jsou to jeho peníze. Když je to předem, tak je to bezkonfliktní: Realizátor to nacení, zákazník nabídku realizátora porovná s tím, co považuje za přijatelné a buď smlouvu uzavře, nebo neuzavře.
Ty si hlavně nemáš +- co počítat cenu, protože na tvém názoru vůbec nezáleží. Záleží jen a pouze na nabídce od realizátora.
@hanka.br. Tak jsem konečně mluvila s těmi známými, co ho dohodili a navíc dělají v oboru. Když viděli fakturu, tak si museli sednout. Prý to z něj dělá nejdražšího chlapa v zemi a že ta cena je úplně neskutečná. Známý řekl, že mu nemáme dát ani tu polovinu, že i to je těžce přeplacené, a že si na něj došlápne. Říkal, že nechápe, proč to udělal. Což teda ani já. Ale aspoň mám vyřešeno. Takže díky, že jsi jako jedna z mála neřešila, že určitě chci okrást já jeho ![]()
@Anonymní píše:
@hanka.br. Tak jsem konečně mluvila s těmi známými, co ho dohodili a navíc dělají v oboru. Když viděli fakturu, tak si museli sednout. Prý to z něj dělá nejdražšího chlapa v zemi a že ta cena je úplně neskutečná. Známý řekl, že mu nemáme dát ani tu polovinu, že i to je těžce přeplacené, a že si na něj došlápne. Říkal, že nechápe, proč to udělal. Což teda ani já. Ale aspoň mám vyřešeno. Takže díky, že jsi jako jedna z mála neřešila, že určitě chci okrást já jeho
Děkuju. Dej vědět, jak to dopadlo, to je fakt zajímavé. Hodně štěstí. ![]()
Opakuji- já bych v takové situaci „vyčkával“. Měl bych připraveno třeba těch cca. 50%, řemeslníkovi sdělil, že prostě tu jeho cenu neakceptuji a ať on navrhne možné řešení…
@P4ja píše:
Vidím to jinak, je její problém, že netrvala na cenové kalkulaci před zahájení, a mohla v pohodě odmítnout. Kdyby jí natáhl po tom, co by jí řekl cenu, práci udělal a fakturu o dost zvýšil bez zeptani, pak ano. Takhle fakt nechápu, že někoho nechám něco dělat bez toho, aniž bych věděla, kolik to cca bude stát.
Jak to vidíš ty není rozhodující, rozhodující je, jak to postavené právně. Byl tady odkaz na ustanovení OZ a z toho jasně vyplývá, že problém má řemeslník.
@hodinarka píše:
Jak to vidíš ty není rozhodující, rozhodující je, jak to postavené právně. Byl tady odkaz na ustanovení OZ a z toho jasně vyplývá, že problém má řemeslník.
Jj, tak uvidíme až to dotáhnou právně k soudu. a co z toho vyleze. Doufám, že zakladatelka pak napíše, jak to soud přebral a nebo jestlis e nějak dohodli.
@P4ja píše:
Jj, tak uvidíme až to dotáhnou právně k soudu. a co z toho vyleze. Doufám, že zakladatelka pak napíše, jak to soud přebral a nebo jestlis e nějak dohodli.
myslíš, že za těch tak zhruba deset let, než soud milostivě rozhodne, bude ještě epipi fungovat? ![]()