Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Šmarjá, přeci sloveso v trpné rodě. A to jsem už 7 let ze školy.
spaagetka píše:
Je to příčestí trpné slovesa probodnoutTakže slovní druh - sloveso, jestli určujete jen slovní druhy
určo sloveso, přídavné jméno by to bylo např:
probodnuté klubko
je probodnuto/é sloveso
kadlina píše:Sumaya píše:eliss píše:
Ahoj, tak to je teda oříšek, ale já taky myslím, že přídavné jméno.Přídavné jméno…na to se ptáme jaký, který čí ne?
Já jsem dlouho ze školy, ale čeština mě bavila
Takže je to např…mladý, jarní, otcův atd..V klidu - to já se zeptala: jaké je klubko
Jj je fakt, že jsem sloveso taky prosazovala, když se mi to rozleželo, ale to se manželovi nelíbilo vůbec, ovšem on teda expert na ČJ fakt není, jen mě umí parádně znejistět
A perlička - podle manžela i dítka je slovo mám zájmeno, jiný tvar je přece moje, to jsem málem umřela![]()
![]()
Holky moc děkuju
![]()
Se bojím, že on-line poradna by tu nebyla k zahození
To jsou občas věci, co po tom prtěti chtějí a to jsem se neučila špatně ![]()
Já teda nevím, ale ve větě vidím slovesa 2. Pomocné sloveso být (je) a neurčitý jmenný tvar slovesa probodnout.
syn je ve 3 třídě a ted to probírají…já stoho taky maturuji…ale řekla bych že přídavné jméno…sloveso vubec né,sloveso je že něco dělá ale tohle nic nedělá tohle je jen probodnuto…nevím jak to jinak vysvětlit ale jistá si nejsem… ![]()
Sloveso, jak bylo správně nekolikrát napsáno, příčestí trpné, které vyjadřuje mj. i jmenný rod (zde střední), což je kategorie vlastní i přídavnému jménu a to některé z vás mate
Z mnoha příčestí trpných se rekrutují přídavná jména.
spaagetka píše:
Je to příčestí trpné slovesa probodnoutTakže slovní druh - sloveso, jestli určujete jen slovní druhy
Přesně. Takhle jsme se na tom s přítelem shodli
na úkoly dětí se vyloženě těším
![]()
Je to krátký jmenný tvar slovesného příčestí.
Jinak k jednomu uvažování - česká věta může mít sloves povícero, NE jenom jedno.
Vrony, „krátký jmenný tvar“ existuje u přídavných jmen - oproti dlouhému - mlád x mladý a vyjadřuje významový rozdíl - aktuálnost, dočasnost x stálou vlastnost. U příčestí není tahle opozice.
ševelka píše:
syn je ve 3 třídě a ted to probírají…já stoho taky maturuji…ale řekla bych že přídavné jméno…sloveso vubec né,sloveso je že něco dělá ale tohle nic nedělá tohle je jen probodnuto…nevím jak to jinak vysvětlit ale jistá si nejsem…
Ševelko, přídavné jméno v žádném případě
Pozor u matury ![]()
Je to určitě sloveso! ![]()
Eliško, něco od Ústavu pro jazyk český :„… Bylo by divné (postaru: divno), kdyby tento proces nezasáhl trpná příčestí (ta totiž mají také jmenné koncovky), a tím i opisné pasivum vůbec. Skutečně: vedle Obchod je otevřen do 19 hodin se objevuje i Obchod je otevřený do 19 hodin. Dokonce jsou vyjádření, kde dlouhý, adjektivní tvar má přednost (práce je dobře placená) – srov. F. Štícha, K užívání opisného pasíva v současné češtině, NŘ 73, 1990, s. 63n.“
sloveso v trpnem rode jak uz tu nekdo psal