Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Teda já už jsem hodně dlouho venku ze školy… Ale není to přísudek jmenný se sponou?
Pak by „probodnuto“ bylo zjevně přídavné jméno.
Pokud se pletu, tak mně vysvětlete rozdíl mezi slovesem v trpném rodě (použitém takto v přísudku) a jmenným přísudkem se sponou.
To by mě fakt zajímalo…
Že jsou tu češtinářky přítomné, to vím určitě… ![]()
Jura007 píše:
Teda já už jsem hodně dlouho venku ze školy… Ale není to přísudek jmenný se sponou?
Pak by „probodnuto“ bylo zjevně přídavné jméno.
Pokud se pletu, tak mně vysvětlete rozdíl mezi slovesem v trpném rodě (použitém takto v přísudku) a jmenným přísudkem se sponou.
To by mě fakt zajímalo…Že jsou tu češtinářky přítomné, to vím určitě…
A není tohle větný druh? Zakladatelka chtěla slovní druh.
![]()
softvelvet píše:
je probodnuto - rozhodně sloveso
rozhodně slovesa 2. ![]()
přísudek jmenný se sponou je větný člen, jak psala barah, to by bylo na 3. třídu trošku mnoho gramatiky
A autorka chtěla slovní druh … ![]()
Příspěvek upraven 02.05.11 v 21:22
Já na to jdu nepřímo, odvozením… U přísudku jmenného se sponou je tou „sponou“ sloveso „být“ v příslušné osobě, čísle a čase. A protože je to „přísudek jmenný“, tak je dobré hledat tam to „jméno“. No a napadá mě jedině „probodnuto“. Čili z toho takto logicky vychází přídavné jméno.
Ale pokud se pletu, tak dejte to správné vysvětlení…
A mimochodem, docela by mě zajímala věta (ne souvětí), která obsahuje více sloves. Vícenásobný podmět, předmět atd. znám, ale vícenásobný přísudek by pro mě fakt byl novinka. Nechci se nikomu posmívat, chci si rozšířit vědomosti. Tak s tím příkladem směle sem…
Jura007 píše:
Já na to jdu nepřímo, odvozením… U přísudku jmenného se sponou je tou „sponou“ sloveso „být“ v příslušné osobě, čísle a čase. A protože je to „přísudek jmenný“, tak je dobré hledat tam to „jméno“. No a napadá mě jedině „probodnuto“. Čili z toho takto logicky vychází přídavné jméno.Ale pokud se pletu, tak dejte to správné vysvětlení…
A mimochodem, docela by mě zajímala věta (ne souvětí), která obsahuje více sloves. Vícenásobný podmět, předmět atd. znám, ale vícenásobný přísudek by pro mě fakt byl novinka. Nechci se nikomu posmívat, chci si rozšířit vědomosti. Tak s tím příkladem směle sem…
on to nemusí být klasický vícenásobný přísudek (což je také větný člen), stačí „přísudek složený“ … např.: budeme-li si přát … a šup, dvě slovesa (slovní druhy) ![]()
Příspěvek upraven 02.05.11 v 21:21
Probodnuto - sloveso v příčestí trpném (pasivu)
Je probodnuto - celý tvar přísudku, je zde slouží jako pomocné sloveso
![]()
Juro, několikanásobný přísudek je normální - Děti tancovaly, smály se, jásaly.
K tomu dalšímu - jmenný přísudek se sponou je větný člen. Skládat se může z sponového slovesa, např. být, stát se, a jména - podstatného nebo přídavného. Např. Otec byl toho večera neklidný.
Klubko bylo probodnuto jehlicí. - přísudek slovesný vyjádřený složeným slovesným tvarem slovesa probodnout.
Vrony, oprav mě, je-li třeba ![]()
Příspěvek upraven 02.05.11 v 21:30
Koukám, že jsem tím zaměstnala půl republiky, ale stejně je super, že se mám kde zeptat
![]()
Juro neděs mě, přísudek jmenný se sponou
to už jsem komplet zapomněla
Mně zatím docela stačí ty slovní druhy ![]()
A opravdu to je 3.třída, fakt netuším, co se bude učit v 9., protože se už učí i pády
![]()
kadlina píše:
Koukám, že jsem tím zaměstnala půl republiky, ale stejně je super, že se mám kde zeptat![]()
Juro neděs mě, přísudek jmenný se sponou
to už jsem komplet zapomněla
Mně zatím docela stačí ty slovní druhy
A opravdu to je 3.třída, fakt netuším, co se bude učit v 9., protože se už učí i pády![]()
v devítce se nebudou učit nic, buď v klidu, tam na to všichni zvysoka …
![]()
Eliška píše:
Ve 4. třídě jsou vzory podst. jmen a to je taky slušný maso
a co teprve shoda podmětu s přísudkem v pětce, to je zážiteček ![]()