Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakladetelko na to tvoje „pritom pohodlne je okamzite odsoudit a soupnout svuj nazor jako jediny spravny“ odpovídám. Ano, jsi pohodlná a ano, jsi arogantní. A na tohle tvoje „podle tebe bych mela slepe poslechnout cizi lidi z internetove diskuze?“ se ptám, proč ses teda ptala na názor když už seš určitě rozhodnutá, jak Vánoce strávíš nebo nestrávíš?
Máš si to udělat po svým a neptat se, když nesneseš nesouhlas, kritiku a nevím co ještě. A určitě bych si nic netiskla, jen by mě zajímalo, kdo má potřebu se schovávat za anonym
.
@Anonymní píše:
@Šarlota4 Dekuju ti za prispevek, ovsem myslis spatneAbych to vyvsetlila - to neni arogance, ale pokus o vtip. Kdyz se k necemu rozhodnu, nepotrebuju schvalit to od cizich lidi v internetove diskuzi. Ovsem kdyz nad necim premyslim, tak me zajimaji nazory ostatnich a uvazuju nad nimi. Z toho plyne, ze jsem tema nezakladala rozhodnuta o tom, jak budou letosni Vanoce vypadat.
Kdyz ted na chvilku pomineme naseho potomka - zajimalo by me, co te vede k tomu radit mi, abych travila Vanoce s pritelem, ktereho Vanoce narozdil ode me nezajimaji, tzn. radis mi, abych se vykaslala na to, ze treba budu mit „trauma“ ja, hlavni je, ze bude spokojeny pritel. A to nemyslim nijak zle, zajima me, jak jsi k tomuto zpusobu reseni dosla, treba mi to nedochazi a otevres mi oci. To myslim vazne, zadna ironie, nadsazka ani arogance.
Ja uz jsem prispivala viz vyse. Psala jsem o tom, ze ty si neses z domova nejaky vanocni hodnoty a at je zkusis ukazat i partnerovi. A tim nastartovat vase vlastni domaci tradice. Asi to da za zabrat vtahnout takoveho chlapa do atmosfery vanoc, ale tak snad… treba by se zadarilo. Ja osobne bych k partnerovo rodicum nechtela i pres hezke vztahy, ktere mame, protoze to pro me proste neni " doma" kde se muzu chovat vic uvolnene. Takze trochu tomu tvemu rozumim proc se mu tam nechce noo
Já nevím, mě vánoce příjdou hlavně pro děti, já se naopak moooc těšila jak budu dospělá a budu mít klid, jen koukání na pohádky, spaní, nicnedělání a kupa jídla… no bohužel moje sestra je taky nadšenec do oslav(a to jsme předloni byly treba na štedrý den obě přes den v práci, tak se u nás se zdobením začlo navečer, ale jelo se všechno jako každý rok) a první vánoce které budu slavit s přítelem tak budou s miminkem a když už je miminko tak musí být stromeček aspoň na fotky, to je tak jediné co bych chápala že ti vadí na partnerovi… no upřímně už teď se těším jak dítě a případně jeho sourozenci vyrostou a budu mít třeba někdy na vánoce ten vytouženej klid ![]()
a ještě to slavení zvlášt, z toho co píšeš, tak si myslím, že tohle dost možná budou vaše první a poslední společný vánoce, ejstli vůbec budou ![]()
@Šarlota4 Omlouvam se, vetsinou jsem pripojena pres mobil, kde je zobrazeni prispevku dost neprehledne, takze jsem si to nespojila dohromady. Souhlasim s tebou a uz jsem to psala vys, ze se nedivim partnerovi, ze se mu k nasim az tak moc nechce, clovek nema sve pohodli, pro neho jsou to v podstate cizi lide. Zadne reseni zkratka neni idealni a ja si ho vazim za to, ze s tim prisel. Dost nad tim ted premyslim a rikam si, jestli by prece jen nebylo nejlepsi letos Vanoce ignorovat - mimco je malinke, pritel by s tim asi problem nemel a ja bych se aspon zocelila
Jenze to je zase z extremu do extremu, ja vazne nevim…asi to zatim necham plavat a ono to nejak dopadne…
@Gosi Dekuju za nazor. Ono to vazne nebude tak horke, jsem si jista, ze kdybychom slavili zvlast, tak to konec naseho vztahu nebude, my nejsme ten par, co bez sebe neudela krok, oba jsme dost racionalne zamereni co se partnerskych vztahu tyka
a myslim, ze kdyby nas melo rozdelit oddelene slaveni jednech Vanoc, tak ten vztah za moc nestoji…
Pro me nejsou Vanoce o prehnanem slaveni a bohuzel ani o velkem klidu (s miminem a obzvlast tim nasim rozhodne nehrozi spanek a nicnedelani a asi ani klidne sledovani pohadek). At ti vsechno dobre dopadne a mate radost z holcicky a Vanoce podle svych predstav ![]()
Jinak zakladatelko, jen by mě zajímalo (upozornění: následuje pokus o vtip): z jakého stromu Tvůj přítel spadl? Jak to vypadá u nich doma, že si do života odnesl „Vánoce jsou k ničemu, rozbalování dárků ani stromek nepotřebuju, chci sedět u compu“? A funguje stejně i v ostatní dny v roce (práce, PC, procházka, PC, večeře, PC)? A hrajete na tom počítači aspoň spolu? Pokud jo, tak mi přijde docela náročný, mít s takovým člověkem vztah…
Disclaimer: Nerýpu, fakt mě to zajímá.
@Anonymní píše:
@Lejaa Promin, priste se te zeptam na svoleni, zda muzu na prispevky reagovatTy se do me od zacatku navazis, pises mi, ze jsem vadna a jak se nad sebou mam zamyslet (silna slova pro nekoho, koho znas z par prispevku na internetu) a ja nemuzu napsat nic? Proc, prosim pekne? Nejste mimo misu, jen mate napady, ktere u nas nejdou realizovat, coz proste napisu a hned je z toho ohen na strese. Ja prece nerikam mlcte, nezajima me to, ale naopak - napisu dekuju, bohuzel to u nas nejde. Nekdy mam pocit, ze zijeme kazda v jinem vesmiru a v jine diskuzi, protoze jinak si nedovedu vysvetlit, jak muzeme mit na stejnou vec tak strasne odlisny nazor (ne na Vanoce v moji rodine, ale na zpusob, kterym tady vystupujeme). Varianta ja bez pritele u rodicu je pouze jednou z variant, chovas se, jako bych napsala „pojedu k rodicum a vic me nezajima“. Kdyby to tak bylo, tak tady nic nezakladam, vezmu tasku a dite a jedu…
Neda mi to…pripomina mi to kam se vzdy dostaly vsechny moje diskuze ![]()
Zakladatelko, nenech se rozhodit, nejsi ani arogantni, vadna, blba nebo cim se na tobe tady kdo vyradil
Jses uplne nornalni, jen asi nemas doma uplne vanoceholika.
A gratuluju, ze pritel souhlasil, ze pojedete k vasim. Dopadne to nad ocekavani, uvidis. ![]()
Zakladatelko, mělo bych něco ke každé tvé reakci, ale to bych zde strávila zbytek dne a na to čas nemám. Samozřejmě tě neznám, proto ani nemám potřebu svůj názor před tebou obhajovat. Nicméně si uvědom, že jsem ti nenapsala nikde že jsi vadná, úchylná a já nevím, co všechno máš na mysli. Obviňuješ mě, že kategoricky smetu ze stolu každý tvůj názor, ale co tak čtu, tak kategoricky odmítáš všechny varianty ty sama. Vždyť co jich tu už padlo.. Ty prostě někde vevnitř toužíš jet k rodičům, protože máš obavu, že Vánoce nebudou šťastné a veselé. A nic jiného nechceš - vše ostatní je u vás v rodině nemožné - blbost. Je dobře, že přítel s tím přišel sám, pokud mu to nevadí, tak určitě jeďte, jemu to bude asi fuk a ty s mimčem si to užijete:)
Spíš bych se zamyslela, proč spolu jste, hodně jsi psala, že vztah není alfa a omega a že jsi se nikdy pořádně nezamilovala atd. Řekla bych, že to dělá fakt hodně. Nemyslím to zle (a to jako fakt), ale kdybys byla zamilovaná, určitě bys věci viděla jinak.
Hlavně si uvědom, že tě tu nikdo nesoudí, ale založila jsi diskuzní forum, tak prostě musíš počítat s názory, ač negativními.
Jinak proti tobě nic nemám, tak si odpusť to stavění se do póze ublížené a odsouzené - ne jen tady, ale i do budoucna. Vztekej se a reaguj jak chceš, nemyslím to zel, takže si to přeber po svém.
Každopádně Vám přeju, ať se vánoce líbí vám oboum:)
@Lejaa : Taky myslím, že téma „kam a s kým na Vánoce“ jsme už vyčerpaly, ty si budeš pořád myslet, že jsem přišla pro politování a já ti budu pořád říkat, že to tak není a že se nad možnostmi, které tady padly, zamýšlím a teprve pak na ně reaguji. K rodičům netoužím jet někde uvnitř, ale zcela otevřeně, nicméně nejsem takový sobec, abych to realizovala bez uvážení jiných možností a jak jsem psala, tak varianta já u našich, on u jeho je v tuto chvíli to poslední.
Možná jsem se špatně vyjádřila v souvislosti s „alfou a omegou“ - nejen tento vztah pro mě není alfou a omegou žití, ale ani žádný předtím nebyl a ani si nevybavuji, že bych někdy dřív byla extra zamilovaná a souhlasím s tebou, že kdybych teď byla, tahle diskuze by asi neexistovala ![]()
Znovu říkám, že nemám problém s negativními názory a kritikou, ale formou, jakou jsou tady vyjadřovány. A nevztahuj si všechno na sebe ![]()
Díky, i tobě hezké (nejen) Vánoce a děkuju, opravdu jsem se nad sebou zamyslela, jak jsi mi doporučila a nebylo to k ničemu.
@Berenikee Moc děkuju, je to milé! A doufám, že Vánoce nakonec nějak dopadnou, hlavní a nejdůležitější stejně budou až ty, které bude mládě vnímat ![]()
@Slečna Ferka : Ano, vztah s mým protějškem je poměrně náročný a to už šel v mnoha věcech do sebe
Nicméně nechci se moc vyjadřovat o jeho rodinném (ne)zázemí, je to přece jen jeho dost soukromá věc, tak ať nejsem za drbnu
Myslím, že jeho přístup k Vánocům a ideální představa o jejich trávení dost napoví. Online hry nehraje a já už vůbec, normálně přes rok je použitelný i na jiné aktivity, ale ty Vánoce bere jako odpočinek od práce, která je poměrně náročná a protože nemá žádný základ z rodiny, tak je jeho představa taková, jak jsem psala.
My je slavíme také s našima, ale to je slavíme za den 3×… po obědě u manželovo rodičů, v podvčer je slavíme my a na večeři jedem zase k našim a tam i naše prďolka má dárky od nás a od mojí rodinky…
Ale kdybych je měla až na konci republiky, tak by se jelo druhý den… ![]()
@Anonymní píše:
@Gosi Dekuju za nazor. Ono to vazne nebude tak horke, jsem si jista, ze kdybychom slavili zvlast, tak to konec naseho vztahu nebude, my nejsme ten par, co bez sebe neudela krok, oba jsme dost racionalne zamereni co se partnerskych vztahu tykaa myslim, ze kdyby nas melo rozdelit oddelene slaveni jednech Vanoc, tak ten vztah za moc nestoji…
Pro me nejsou Vanoce o prehnanem slaveni a bohuzel ani o velkem klidu (s miminem a obzvlast tim nasim rozhodne nehrozi spanek a nicnedelani a asi ani klidne sledovani pohadek). At ti vsechno dobre dopadne a mate radost z holcicky a Vanoce podle svych predstav
děkuju a nápodobně
ono to něják dopadne a časem se to u vás snad vyladí… některé věci si člověk nejlíp vyjasní v praxi… a i když mi je momentálně bližší postoj tvýho přítele, tak třeba ho to kouzlo Vánoc u vás chytne ![]()
Ahoj, tak to na mě opět dolehlo. Pitomý Advent. Vánoce jsem vždycky milovala, tedy dokud jsem je slavila s rodiči, sourozenci, prarodiči… Teď, když mám vlastní rodinu, je opravdu nemám ráda. Důvodem je, že můj manžel jejich oslavu bojkotuje. Když jsme spolu ještě nebydleli, trávili jsme svátky u našich nebo u jeho rodiny a zdálo se vše v pohodě. Bohužel, když máme vlastní domácnost a malé dítě, začal Vánoce nesnášet.
Vyrobila jsem vločky do oken - kravina, dej to dolů, je to trapný.
Vyrobila jsem adventní věnec na dveře - co to tu je za roští?
Chci upéct aspoň 2 druhy cukroví - radši dělej něco užitečného, sladké stejně nejím a leze to do peněz
Chci koupit jmelí - jestli chceš jmelí, tak si pro něj vylez na strom. Na takové blbosti ti peníze nedám!
Atakdále…
Nechci se pořád hádat, tak dost ustupuju, ale zároveň mám z toho blbou náladu a výčitky, že dceři neumím vytvořit pěknou vánoční atmosféru.
Letos tomu manžel nasadil korunu. Doma svátky trávit nechce, u našich taky ne, jedině u jeho rodiny. Jenomže oni si letos pořídili kočku a já jsem na ni alergická. Řekla jsem, že to dám maximálně 2 dny, naláduju se antihistaminiky a ventolinem, ale dýl ne. Posledně jsem skončila v nemocnici.
Manžel řekl, že tam zůstane aspoň týden a jestli tam nechci být, tak ať jedu domů sama s dcerou. Takže letos ani nebudeme kromě Štědrého dne spolu. Pojedu s malou za sestrou.
Jak mám vůbec 2,5 letému dítěti vysvětlit, že na Vánoce nebudem s tátou?
@Šarlota4 Dekuju ti za prispevek, ovsem myslis spatne
Abych to vyvsetlila - to neni arogance, ale pokus o vtip. Kdyz se k necemu rozhodnu, nepotrebuju schvalit to od cizich lidi v internetove diskuzi. Ovsem kdyz nad necim premyslim, tak me zajimaji nazory ostatnich a uvazuju nad nimi. Z toho plyne, ze jsem tema nezakladala rozhodnuta o tom, jak budou letosni Vanoce vypadat.
Kdyz ted na chvilku pomineme naseho potomka - zajimalo by me, co te vede k tomu radit mi, abych travila Vanoce s pritelem, ktereho Vanoce narozdil ode me nezajimaji, tzn. radis mi, abych se vykaslala na to, ze treba budu mit „trauma“ ja, hlavni je, ze bude spokojeny pritel. A to nemyslim nijak zle, zajima me, jak jsi k tomuto zpusobu reseni dosla, treba mi to nedochazi a otevres mi oci. To myslim vazne, zadna ironie, nadsazka ani arogance.